Με αστεία και με θαύματα


Ελάχιστα φεστιβάλ έχουν στο πρόγραμ-μά τους το χιούμορ. Το Φεστιβάλ Εξωμ-βούργου στην Τήνο, παρέχει αυτή τη δυνατότητα του κωμικού. Οκτώ λοιπόν μάστορες της ελληνικής γελοιογραφίας: Κυρ, Στάθης, Ιωάννου, Ορνεράκης, Μα-κρής, Πετρουλάκης και οι δύο Μητρό-πουλοι εκθέτουν 36 σκίτσα επιλογής, που έχουν σχέση με καλοκαιρινά θέμα-τα. Στο Φαλατάδο λοιπόν οι γνωστοί γε-λοιογράφοι περιμένουν όσους επισκε-φτούν το νησί της Μεγαλόχαρης, για να τους χαρίσουν κέφι και χωρατό. Έως τις 10 Αυγούστου, με θαυμάσιες θάλασσες και καλό φαί.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις
ΠΟΙΗΣΗ
-Φωτεινή Καϊμάκη: «Σαλευθήτω η γλώσσα». Εκδόσεις Τυπωθήτω.
-Δημήτρης Ε. Σολδάτος: «Νόμπελ λόγω ατεχνίας». Εκδόσεις Κονιδάρη.
-Αrchibald Cochraul: «Ποιήματα». Με-τάφραση Γιάννης Κυριόπουλος. Εκδό-σεις Γαβριηλίδη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Ράνια Παγωμένου: «Γεννήθηκα στα 17». Εκδόσεις Μελίχρυσος.
-Κώστας Βουλαζέρης: «Η Αδελφότητα του Βορρά». Εκδόσεις Φανταστικός Ο-ρίζοντας.
-Τάσος Δ. Καραγιάννης: «Το δόρυ της θεάς Αφαίας». Εκδόσεις Ιωλκός.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Μπόντο Κίρχοφ: «Η μικρή Γκάρπο». Μετάφραση Λένα Σάκαλη. Εκδόσεις Με-λάνι.
-Ντέιβιντ Λαλέ: «Τελευταίος σταθμός Σαλίνα Κρους». Μετάφραση Έλενα Τσουκαλά. Εκδόσεις Πάπυρος.
-Ντενί Γκετζ: «Μηδέν». Μετάφραση Εύη Βαγγελάτου. Εκδόσεις Ψυχογιός.
-Χένινγκ Μανκέλ: «Ένα βήμα πίσω». Μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ
-Ευαγγελία-Νέλλη Οικονόμου: «Η Ασια-τική Γοητεία». Εκδόσεις Δωδώνη.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
-Denise Osborne: «Το Φένγκ Σούι, του θανάτου». Μετάφραση Αλεξάνδρα Κο-νταξάκη. Εκδόσεις Λυχνάρι.
-Διονύσης Κωστίδης: «Απόδειπνο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων». Εκδόσεις Ιωλκός.
-Τζόν Ντάγκλας: «Man Down». Μετά-φραση Μιχάλης Παπαντωνόπουλος. Εκδόσεις Μελάνι.
-Πίτερ Τέμπλ: «Τσακισμένη ακτή». Με-τάφραση Αντώνης Καλοκύρης». Εκδό-σεις Τόπος.
-Τζίλιαν Φλιν: «Αιχμηρά αντικείμενα». Μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη. Εκδόσεις Μεταίχμιο.
-Σεμπάστιαν Φίτσεκ: «Η θεραπεία». Με-τάφραση Αλέξης Γραμματικός. Εκδόσεις Διήγηση.
ΠΑΙΔΙΚΟ
-Λουάν Τζούλις: «Το κυπαρίσσι, που τα ‘βαλε με τον ουρανό». Επιμέλεια Γιάν-νης Ξανθούλης. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
-Νικόλας Ανδρικόπουλος: «Δύο παπού-τσια με καρότσι». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
-Ευγένιος Τριβιζάς: «Η Καιτούλα η Κο-τούλα η Κοκέτα». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
-Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη: «Θέλω να γίνω ήρωας». Εκδόσεις Πα-παδόπουλος.
-Στέφαν Κίντερμαν-Αννε Φράνκε: «Σκάκι για νεαρούς παίκτες». Μετάφραση Λίο Καλοβυριάς. Εκδόσεις Οιωνός.

ΘΕΑΤΡΟ

«Το τερατώδες αριστούργημα» στη Μικρή Επίδαυρο
Το κατεξοχήν αυτοβιογραφικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου δανείζει τον τίτλο και τον υπότιτλό του («Απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα») σε μια παράσταση που επιχει-ρεί να ανιχνεύσει την πολύπαθη ιστορία του. Μέσα από την ιδιαίτερη σκηνική ευ-αισθησία του Δημήτρη Μαυρίκιου, ο ποιητής ανοίγει ρωγμές στο ποίημα, για να συνομιλήσει με τα υπόλοιπα έργα του, τους ήρωές τους, τον ίδιο τον εαυτό του, τον «διχασμένο και διπλό», βάρδο λαϊκών αγώνων, αλλά και αιρετικό μύ-στη μεταφυσικών ενοράσεων, που τολ-μάει να βιώσει μόνος τις ακραίες αντι-φάσεις της εποχής του.

«Μόνος» είναι και η πρώτη λέξη του ποιήματος. Σήμερα και αύριο στο θεα-τράκι της Αρχαίας Επιδαύρου. H παρά-σταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Σκηνοθεσία-Επιλογή κειμένων: Δημή-τρης Μαυρίκιος. Δραματουργική επεξερ-γασία: Δημήτρης Μαυρίκιος, Μαρία Βαρδάκα, Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Κο-στούμια: Εύα Νάθενα. Φωτισμοί: Λευτέ-ρης Παυλόπουλος, Νίκος Βλασόπουλος. Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη. Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Μαυρίκι-ος, Φωτεινή Μπαξεβάνη. Βίντεο: Αλέ-ξανδρος Κλημόπουλο. Ερμηνεύουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Κώστας Καλλιβρετάκης, Αλέ-ξανδρος Κλημόπουλος, Γιάννης Κότσι-φας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Μπαριάμης, Δημή-τρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Α-ποστολία Παπαδαμάκη, Τατιάννα Πα-παμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου. Συμμε-τέχουν: Κωνσταντίνος Αρμένης, Κων-σταντίνος Αρνόκουρος, Πάνος Βλάχος, Φαίη Βολόρου, Ειρήνη Βουκελάτου, Λουίζα Ζούζια, Θοδωρής Κορόζης, Βαγ-γέλης Νικολάου, Στέφανος Παπατρέχας, Σάκης Σιούτης, Λιλή Σιαδήμα, Γιάννης Φλουράκης.
«Παραμύθια και Μουσικές του Κό-σμου»

Μια φορά και έναν καιρό, γεννήθηκε το ... παραμύθι!!! Το μοναδικό «έργο τέ-χνης», που λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους και έχει μόνο στόχο να ενώσει τους ανθρώπους και να τους «θεραπεύ-σει», επαναφέροντας τους στη φύση και στην παιδική αθωότητα. Τότε, που, όλοι μαζί καθόντουσαν γύρω από τη γιαγιά και με μεγάλη προσοχή και δέος άκου-γαν τα παραμύθια της...Έχοντας ως απώτερο σκοπό αυτή την μοναδική α-νάγκη των ανθρώπων και δουλεύοντας με μεράκι και αγάπη διοργανώνονται για τρίτη χρονιά τα «Παραμύθια και Μουσι-κές του Κόσμου» στην Βυτίνα, στον τό-πο, που τόσο αρμονικά συνδυάζει το κλίμα, τη βλάστηση και το πράσινο των ελάτων με παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και όμορφες, παράξενες πη-γές.

«Ψέματα και αλήθεια…έτσι είναι τα παραμύθια» (24, 25, 26 Ιουλίου)
Σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι οι: Λίλη Λαμπρέλλη, Ανθή Θάνου - Παναγιώτης Κούλελης, Δημή-τρης Προύσαλης, Εύη Γεροκώστα και Μάνια Μαράτου με τη συνοδεία μουσι-κών ή όχι, θα αφηγηθούν τα βράδια πα-ραμύθια για της μοίρας τα γραμμένα, του έρωτα και του καημού, του κάτω και του πάνω κόσμου, για ανθρώπους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και θα μας τα-ξιδέψουν σε κόσμους… παραμυθένιους. Η Μάνια Μαράτου με τις μαθήτριές της Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδονη και Ηλέκτρα Νέγκα, θα μας ταξιδέψουν στους κόσμους του μύθου, των θρύλων και των παραμυ-θιών ακολουθώντας τα βήματα της Θεάς που ταξίδεψε στον κάτω κόσμο. Οι αφη-γήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός «σχεδίου εργασίας» που εκπονείται από μαθητές της «Σχολής Αφηγηματικής Τέ-χνης» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδο-σης Μύθων και Παραμυθιών», στο πλαίσιο του μαθήματος: Τεχνική της Αφήγησης. Σε τόπους μαγικούς, ενερ-γειακούς, με αδαπάνητη ενέργεια, ξω-κλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δά-σος, νερομάνες τόπους φυσικής δημι-ουργίας και εναλλακτικής αναζήτησης. Ίσως συναντήσουμε τα αερικά, τις νερά-ιδες των πηγών και του δάσους, αλλά σίγουρα θα ακούσουμε τις ιστορίες των πουλιών, τον ψίθυρο των ανέμων, που θα σμίξουν με τις φωνές των σύγχρονων παραμυθάδων.

Τα πρωινά για τους μεγάλους που θέ-λουν να προσεγγίσουν το παραμύθι με έναν άλλο τρόπο, πιο βαθύ, πιο ουσια-στικό, θα λειτουργήσει εργαστήρι αφή-γησης παραμυθιών με περιορισμένο α-ριθμό συμμετεχόντων. Η Λίλη Λαμπρέλ-λη, η Ανθή Θάνου και η Μάνια Μαράτου, η κάθε μια με τον τρόπο της θα επιχει-ρήσει να μυήσει τους νέους αφηγητές και όσους θέλουν να προσεγγίσουν δια-φορετικά το μαγικό κόσμο του παραμυ-θιού και την τεχνική της αφήγησης, α-κουμπώντας στην πείρα που συγκέ-ντρωσαν μέσα στα χρόνια. Τα πρωινά επίσης θα πραγματοποιούνται αφηγή-σεις παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά από τις: Ανθή Θάνου, Εύη Γερο-κώστα και Μάνια Μαράτου και θα ακο-λουθούν διαδράσεις, πάνω στο παρα-μύθι που μόλις ακούστηκε. Με τη βοή-θεια ειδικών εμψυχωτών-εκπαιδευτικών τα παιδιά θα ζωντανεύουν το παραμύθι με το δικό τους μοναδικό τρόπο μέσα από εικαστικά, κατασκευές, μουσική και ρυθμό.

Τα «Παραμύθια και Μουσικές του Κό-σμου» για πρώτη φορά φέτος θα δώ-σουν τη δυνατότητα σε νέους αφηγητές και όσους θέλουν να μας πουν ένα πα-ραμύθι, να δοκιμάσουν την ικανότητα τους στην αφήγηση, εισάγοντας ένα βή-μα «ελεύθερης αφήγησης», όπου όλοι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα μπορέσουν να αφηγηθούν ένα παραμύ-θι στο κοινό και έτσι….να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός». Ποιος ξέρει….;
Κάτω από δροσερά πλατάνια οι νέοι αφηγητές, θα συναντήσουν τους ντόπι-ους αυτοδίδακτους παραμυθάδες και μουσικούς, που άλλος θα παίξει ακορ-ντεόν και φυσαρμόνικα και άλλος θα τραγουδήσει και ενδιάμεσα τρία φυσικά όργανα, κιθάρα, ούτι και μπουζούκι με τους Παναγιώτη Κούλελη και Θανάση Ματθαίου θα συνομιλήσουν με τα πα-ραμύθια και θα παίξουν «κομμάτια» της παρέας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Υακίνθεια 2009»
Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στα Ανώγεια Κρήτης διορ-γανώνονται τα «Υακίνθεια», πολιτιστικές γιορτές που υμνούν τον έρωτα, την α-γάπη και τα πολλαπλά της νοήματα, ό,τι ψιθυρίζουν η φύση και οι πέτρες του βουνού. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώ-σεων στο χώρο του Αγίου Υακίνθου θα λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών προ-ϊόντων από παραγωγούς της περιοχής. Όλες τις μέρες, στο χώρο των εκδηλώ-σεων, λειτουργεί μικρό παραδοσιακό καφενείο. Στη γιορτή των "Υακινθείων εκδηλώσεων Πολιτισμού" που έχει γίνει σημείο αναφοράς μεσογειακών πολιτι-σμικών ανταλλαγών, η Κρήτη καλεί φέ-τος για πρώτη φορά στην ιστορία της, τους βοσκούς της Μεσογείου μια ιδέα που πηγάζει από την πιεστική πλέον ανάγκη η ζωή, το έργο, ο πολιτισμός και η σημασία της τέχνης του βοσκού, να γίνουν αντιληπτά και να εκτιμηθούν στη σωστή τους αξία. Οι τόποι που θα εκ-προσωπούνται στη φετινά Υακίνθεια, πέρα από την Κρήτη και την Ήπειρο, είναι: Η Πορτογαλία, η Κορσική της Γαλ-λίας, η ορεινή Ανδαλουσία της Ισπανίας, το Μάλι.

Οι ομάδες θα αντιπροσωπεύονται από τον βοσκό τους, τους μουσικούς τους, τους χορευτές τους. Σε κάποιες περι-πτώσεις θα συνοδεύονται από εκπρό-σωπο τοπικής αναπτυξιακής εταιρίας που θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τόσο τα τοπικά προϊόντα της κτηνοτρο-φίας, όσο και τους τρόπους ανάπτυξης που έχει επιλέξει η περιοχή. Επίσης θα έχουν μαζί τους οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες/ντοκιμαντέρ)

Παρασκευή 24 Ιουλίου
BOΣΚΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
4.00μμ Το κούρεμα των προβάτων
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους Ανωγειανούς βοσκούς
8.00 μμ Ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γιώργης Κλάδος ανοίγει τα φετινά Υα-κίνθεια. Ομιλία, με θέμα «Ο ρόλος της μάνας στην οικογένεια του βοσκού»
9.00 μμ Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Λευτέρης και Ειρήνη» του Κώστα Μα-νουρά από τις Πανεπιστημιακές εκδό-σεις Κρήτης
9:30 μμ Μουσική βραδιά με τους Νικη-φόρο Αεράκη - Γιώργο Βρέντζο (Κάτης)
Ένα γλέντι με Ανωγειανούς βοσκούς και γνωστά χορευτικά συγκροτήματα

Σάββατο 25 Ιουλίου
ΒΟΣΚΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους Ανωγειανούς βοσκούς
8:30 μμ Παρουσίαση του βιβλίου «Γιάν-νης Δραμουντάνης - Στεφανογιάννης»
(Αρχηγός Ανωγείων και Άνω Μυλοπό-ταμου 1941-44) του Γιώργου Καλογερά-κη (θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Φοί-βος Ιωαννίδης)
9:30 μμ Συναυλία με την Ευανθία Ρε-μπούτσικα τον Παναγιώτη Καλαντζό-πουλο και την Έλλη Πασπαλά

Κυριακή 26 Ιουλίου
ΒΟΣΚΟΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους Ισπανούς βοσκούς
9:00 μμ Τραγουδούν οι « ΣΑΝΑΔΕΣ» (7 γυναικείες φωνές)
10:00 μμ «Φλαμένγκο», μουσική , χοροί και τραγούδια από τους Ισπανούς

Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΒΟΣΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ (ΓΑΛΛΙΑ)
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους Κορσικανούς βοσκούς
8:30 μμ Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Δαίμονας χόρευε μέσα του» για τον ποι-ητή Νίκο Καββαδία του Μήτσου Κασόλα
9:30 μμ Μουσική, χοροί και τραγούδια από την Κορσικανούς

Τρίτη 28 Ιουλίου
ΒΟΣΚΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΔΑΡΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, ριζίτικα τραγούδια και χορός
9:30 μμ «Η μουσική του σύμπαντος και το αρχέγονο φως» ομιλία-συζήτηση από τον Γιώργο Γραμματικάκη
10:30 μμ Η Σόνια Θεοδωρίδου σε τρα-γούδια της Μεσογείου

Τετάρτη 29 Ιουλίου
ΒΟΣΚΟΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (ΤΟΥΑΡΕΓΚ)
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους βοσκούς της ερήμου
8:00 μμ Ομιλία της Άννας Τζιροπούλου - Ευσταθίου (καθηγήτρια πανεπιστημίου)
με θέμα «Οι βοσκοί του Ομήρου»
9:00 μμ Μουσική χοροί και τραγούδια από τους βοσκούς της ερήμου
10:30 μμ Συναυλία με τον Ψαραντώνη

Πέμπτη 30 Ιουλίου
ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΣΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ
6:00 μμ Τυροκομική-Μαγειρική, από τους βοσκούς της Τουρκίας
8:00 μμ Παρουσίαση του τελευταίου βι-βλίου του Κώστα Ζουράρη για τον Μα-κρυγιάννη με τίτλο "Ιλιαδό Ρωμαίικη πο-λιτική θεωρία"
9:30 μμ Μουσική από τον Μουαμμέρ Κετέντζογλου και την ορχήστρα τουσε Τούρκικα και Ελληνικά τραγούδια από την Μικρά Ασία και την Καππαδοκία

Παρασκευή 31 Ιουλίου
9.00 μμ Η Μαριώ με το συγκρότημα της και η Μόρφω Τσαϊρέλη με τον Ηρακλή Βαβάτσικα (ακορντεόν)

Σάββατο 1 Αυγούστου 10:00 μμ
Μεγάλη συναυλία με τους Μανώλη Ρα-σούλη - Ορφέα Περίδη

Κυριακή 2 Αυγούστου
9:30 μμ Ο Δήμος Ηρακλείου φιλοξενεί τα Υακίνθεια. Πανηγυρικό κλείσιμο των Υα-κινθείων στον αφρό της θάλασσας (πα-ραλία Καράβολα). Οι Ανωγειανοί βοσκοί μαζί με τους βοσκούς της ερήμου τυρο-κομούν και μαγειρεύουν για τους Ηρα-κλειώτες. Στη συνέχεια μουσική και χο-ροί από τους Ανωγειανούς και τους βο-σκούς της ερήμου. Ακολουθεί συναυλία από το Βασίλη Σταυρακάκη. Θα χορέψει το συγκρότημα του Θανάση Μαυρόκω-στα. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο του Αγίου Υακίνθου. Ο κόσμος θα μπορεί να δοκιμάσει τις γεύσεις των φα-γητών των χωρών της Μεσογείου που συμμετέχουν

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
΄Εκθεση των δώρων του Ψηλορείτη και των χωρών που συμμετέχουν στη γιορ-τή. ΄Εκθεση φωτογραφίας από το Γιώρ-γο Πετράκη με θέμα «τα μιτάτα», στα καφενεία και την πλατεία των Ανωγείων.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Δάφνις και Χλόη» το 2009
Η σημαντική ταινία του ελληνικού κινη-ματογράφου «Δάφνις και Χλόη» του Ο-ρέστη Λάσκου, βασισμένη στο ερωτικό ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας) γυρί-στηκε το 1931 και έχει την πρώτη γυμνή σκηνή στην ιστορία του ευρωπαϊκού κι-νηματογράφου. Ωστόσο δύο χρόνια αρ-γότερα ο σκηνοθέτης θα κυκλοφορήσει και μία ομιλούσα εκδοχή της, ενώ το 1969 θα σκηνοθετήσει το Ριμέικ της. Δυστυχώς, χρειάστηκαν έρευνες για να οργανωθεί ξανά η ταινία, η αυθεντική βουβή και εκείνη με τα ομιλούντα κομ-μάτια της. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Il Cinema ritrovato» στη Μπολόνια, η ται-νία θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η αποκατάσταση έγινε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνερ-γασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.
Οι νέες ταινίες

-«Ρούμπα». Γαλλία-Βέλγιο. Σκηνοθεσία-σενάριο Ντομινίκ Αμπέλ, Φιόνα Γκόρ-ντον, Μπρούνο Ρομί.
-«Το τέρας». Επανέκδοση. Ιταλία. Σκη-νοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι.
-«Ενας ονειρεμένος γάμος». Βρετανία. Σκηνοθεσία Στέφαν Ελιοτ.
-«Πέραν πάσης υποψίας». ΗΠΑ. Σκη-νοθεσία-σενάριο Πίτερ Χάιμς.
-«Επίθεση στον συρμό». ΗΠΑ. Σκηνο-θεσία Τόνι Σκοτ.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στην Αίγινα
Εγκαινιάστηκε στο λιμάνι του νησιού έκ-θεση με τίτλο «Aegina Light Cube». Πρόκειται για 11 υπερμεγέθεις φωτιζό-μενους κύβους που σε κάθε μία από τις τέσσερις όψεις τους φέρουν αντίστοιχα φωτογραφίες 11 φωτογράφων μόδας, οι οποίοι εξερευνούν και αποκαλύπτουν το χώρο της έμπνευσής τους επιλέγοντας μοντέλα αλλά και πορτρέτα από αν-θρώπους των Γραμμάτων και των Τε-χνών. Οι καλλιτέχνες Κώστας Αυγούλης, Τάκης Διαμαντόπουλος, Μάρα Δεσύ-πρη, Παντελής Ζερβός, Γιώργος Μαλε-κάκης, Γιώργος Μαυρόπουλος, Γιάννης Μπουρνιάς, Βαγγέλης Παλαμάρης, Δη-μήτρης Σκουλός, Κατερίνα Τσατσάνη και Salvatore Vinci κοσμούν το πολυσύχνα-στο αυτό λιμάνι προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό μία άλλη πλευρά της Ελλά-δας. Διάρκεια έως τις 16 Αυγούστου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Οι Λιθογραφίες στο Ταξίδι του Πάρι Πρέκα»
Το Φεστιβάλ του 'Μεγάρου Γκύζη' ανοί-γει τις πύλες του για το 2009 την 1η Αυ-γούστου με την έναρξη μιας ιδιαίτερης έκθεσης, ως εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο καλλιτέχνη Πάρι Πρέκα (1926-1999), δέκα χρόνια μετά από το θάνατό του. Θα εκτεθούν τριάντα μεγά-λες έγχρωμες λιθογραφίες του καλλιτέ-χνη, οι περισσότερες από τις οποίες δο-κίμια από το προσωπικό του αρχείο, με αντικείμενο τα άλογα, τα πετρελαιοφόρα και την ελληνική φύση (με τη Σαντορίνη να κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους). Ομιλητής: Ο Ιστορικός Τέχνης Μανώλης Βλάχος. Διάρκεια της Έκθε-σης: 1-23 Αυγούστου 2009. Είσοδος Ελεύθερη.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΑΛΛΙΑ
Αφιέρωμα σε έναν μεγάλο του κινη-ματογράφου
Κορυφαίος σκηνοθέτης του 2Οου αιώνα ο Λουίς Μπουνιουέλ (1900-1983) έδωσε έργο σημαντικότατο στο κινηματογραφι-κό στερέωμα. Σαρκαστικός της αστικής τάξης, της θρησκείας και όλων των κοινωνικών συμβάσεων δημιούργησε ταινί-ες παιγνιώδεις, ευφάνταστες αλλά πά-ντοτε ουσιαστικές. Η Γαλλική Ταινιοθήκη διοργάνωσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ισπανό σκηνοθέτη, με προβολές ταινιών από το σύνολο της μακρόχρονης σταδι-οδρομίας του. Έως τις 2 Αυγούστου.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Έφυγε η Μαργαρίτα Δαλμάτη

Έφυγε από τη ζωή στα 88 της χρόνια η Μαργαρίτα Δαλμάτη, διακεκριμένη ποιή-τρια και μουσικός. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία- Νίκη Ζωρογιαννίδη. Το 1937 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο με τον Αλεξ. Τουρνάισεν και την Π. Φάρου, βιολί με τον Αλφρ. Πρεστρώ, τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου και την Μιρέιγ Φλερύ. Κατά τον Πόλεμο υπηρέ-τησε στον Ερυθρό Σταυρό. Στη δεκαετία 1951-61 έμεινε στην Ιταλία. Σπούδασε τσέμπαλο (μαθήτρια του φημισμένου Φερρούτσιο Βινιανέλλι) και παλιά μουσι-κή στη Μουσική Ακαδημία "Σάντα Τσε-τσίλια" της Ρώμης και μουσική παλαιο-γραφία στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας.

Διατέλεσε από το 1955 έως το 1960 λέ-κτωρ της νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Είχε δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες ως σο-λίστ του τσέμπαλου σε διάφορες χώρες, στην Ελλάδα και την Κύπρο και είχε η-χογραφήσει στις Ραδιοφωνίες της Αθή-νας, της Λευκωσίας και της Ρώμης. Ε-πίσης είχε πολλές συμμετοχές σε συ-ναυλίες μουσικής δωματίου και είχε εμ-φανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής με αυθεντικά όργανα (που της παραχω-ρήθηκαν από μουσεία).

Το 1984 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Τσέμπαλου και Πα-λιάς Μουσικής της Ελλάδος, στο «Αθή-ναιον» Ωδείο: «Σχολή Vignanelli Αθη-νών» και της παραχωρήθηκε το προνό-μιο να παρουσιάζει τους μαθητές της για τις διπλωματικές τους εξετάσεις στο Κρατικό Ωδείο «Santa Cecilia» της Ρώ-μης (από το 1969). Για την πολύτιμη λο-γοτεχνική, μουσική και πατριωτική προ-σφορά της έχει τιμηθεί με A' κρατικό βραβείο ποίησης, βραβείο της Ακαδημί-ας Αθηνών, A' βραβείο "Φιλαδέλφειου" ποιητικού διαγωνισμού, A' βραβείο "Κα-λοκαιρίνειου" διαγωνισμού δραματικού έργου, βραβείο Κυπριακών Γραμμάτων, διεθνή βραβεία Monselice και «Circe Sabaudia», Μετάλλιο πνευματικής αξίας και της έχουν απονεμηθεί τα παράσημα Σταυρού Ιππότη και Ταξιάρχη της Ιταλι-κής Δημοκρατίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο επιμένων ελληνικά και λαϊκά - Νέ-ος καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΚΘΒΕ»

Με 12 παραγωγές, δύο εκ των οποίων παλαιότερες, με έμφαση στο ελληνικό ρεπερτόριο -με μόλις δύο ξένα έργα-, με τη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» να στεγάζει πλέον τη Λαϊκή Σκηνή του Κρα-τικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στην Πειραματική Σκηνή, με μια πρώτη, αρχική σύμπνοια με το δ.σ. και διάθεση για βελτιώσεις και συνεργασίες, αλλά και μ’ ένα χρέος περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ξε-κινά ο σκηνοθέτης, Σωτήρης Χατζάκης, τη σταδιοδρομία του ως νέος καλλιτεχνι-κός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος διευκρίνισε: «Το θέατρο είναι μια ομαδική δουλειά. Ένα κλαδί μόνο του σπάει, πολλά μαζί ενωμένα όχι. Θεωρώ σημαντική τη θη-τεία μου στο Εθνικό Θέατρο, αφού με το Νίκο Κούρκουλο έμαθα πολλά περί δια-χείρισης ενός δημόσιου φορέα».

Θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια»

Το έργο του Αυγούστου Στρίνμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» παρουσιάζει το «Διάχρονο Θέατρο», στο πλαίσιο των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου», στο «Θέ-ατρο Κήπου». Πρωταγωνιστούν οι Μαί-ρη Βιδάλη και Ζαχαρίας Ρόχας.
«Τρωάδες» στους Φιλίππους»

Την αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπί-δη «Τρωάδες»που πρωτοπαίχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρου-σιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελ-λάδος, αύριο 25 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Στο ρό-λο της πολύπαθης Εκάβης, η Λήδα Πρωτοψάλτη. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ο Μανώλης Ρασούλης στη Μενεμέ-νη»
Ο Μανώλης Ρασούλης, μετά από μια ολιγοήμερη παραμονή του στην Κρήτη, πρόκειται να αρχίσει ένα πρόγραμμα νέων συναυλιών. Την Κυριακή 26 Ιουλί-ου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να παραβρεθεί ως καλεσμέ-νος στον εορτασμό της πολιούχου της Μενεμένης, Αγίας Παρασκευής και θα δώσει συναυλία στις 9.00 μ.μ. στην πλα-τεία Τσομπάνογλου της Μενεμένης. Την εκδήλωση οργανώνει το Πνευματικό Κέ-ντρο Μενεμένης, με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
«Οι νέοι δίνουν ραντεβού στον Άρδα»

Στις όχθες του Άρδα πραγματοποιείται, έως τις 26 Ιουλίου, η Συνάντηση Νέων Άρδα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βύσσας και πρόεδρο της οργανωτικής επιτρο-πής του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο περίπου 60.000 άτομα από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από τους οποίους 3.000 κα-τασκηνωτές, παρακολουθούν τις εκδη-λώσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Θα συμμετάσχουν οι Βασίλης Παπα-κωνσταντίνου, Φοίβος Δεληβοριάς, Μα-νώλης Ρασούλης, Ορφέας Πιερίδης και Γιάννης Πλούταρχος. Η συνάντηση ολο-κληρώνεται την Κυριακή 26 Ιουλίου με συναυλία της Άννας Βίσση. Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις θα πραγμα-τοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες, μότο κρος και άλλες δράσεις.
«Δεξιοτέχνες της τζαζ πλημμυρίζουν με νότες το λόφο της Σάνης»

Στη 18η χρονιά του, το Jazz on the Hill, η ενότητα του Sani Festival παρακολου-θεί τις εξελίξεις στο χώρο αυτό, μη λη-σμονώντας και την παράδοση. Φέτος, θα συμμετάσχουν ο πιανίστας Yaron Herman, ανερχόμενο αστέρι της τζαζ, στην πρώτη του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους και ο έλληνας πιανίστας, Βασί-λης Τσαμπρόπουλος. Επίσης, παρών θα είναι και ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Richard Galliano, πλαισιωμένος από άλλους ονομαστούς μουσικούς.

«Η ξυπόλυτη ντίβα επιστρέφει - Η Σε-ζάρια Εβόρα στο φεστιβάλ Ολύμπου και Κασσάνδρας»

Η Σεζάρια Εβόρα ήρθε στη χώρα μας και εμφανίστηκε χθες στο Αρχαίο Θέα-τρο Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ο-λύμπου και αύριο, Σάββατο 25 Ιουλίου, εμφανίζεται στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κασσάνδρας. Πέρα από τα κλασικά και αγαπημένα, με κορυφαίο το «Sodade», φέρνει στις α-ποσκευές της το νέο της δίσκο «Rogamar», που και αυτός έχει τη σφραγίδα από τη μουσική παράδοση της χώρας της.
«Υψηλής ποιότητας παιδεία και μου-σική απόλαυση»

Συνεχίζοντας την πρόσφατη παράδοσή του, να προσφέρει μουσική παιδεία υ-ψηλής ποιότητας και στους εκτός ωδείου σπουδαστές, το Κρατικό Ωδείο Θεσσα-λονίκης διοργανώνει και φέτος τη Θερινή Μουσική Ακαδημία. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την εν λόγω Ακαδημία θα είναι η Άφυτος της Χαλκιδικής. Η Θερινή Μουσική Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου και στη διάρκειά της θα διδάξουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες και ξέ-νους μουσικούς. Δηλώσεις και όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλε-κτρονική διεύθυνση: www.odiokrat.gr, στην οποία είναι αναρτημένο το σημα-ντικό μουσικό αρχείο, που έχει πλέον κατά μεγάλος μέρος, ψηφιοποιηθεί.

«Grand Finale για το Φεστιβάλ Φά-ρου. 4.000 φοιτητές στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στην κατασκήνωση του ΑΠΘ»

Ένα beach party απ’ τα παλιά θύμιζε η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, του Μίλτου Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντω-νοπούλου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό: το Φε-στιβάλ του Φάρου. «Το Φεστιβάλ αυτή τη στιγμή είναι πάνω στη γέννησή του, αλλά είχε ανέλπιστη επιτυχία», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Πάνος Γιαννακουδάκης, Πρόεδρος της Επιτρο-πής Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας. Όλα, λοιπόν, πήγαν καλά με τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσι-κου, τον οποίο τίμησε το ΑΠΘ για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, προσφέροντάς του, πριν από την έναρ-ξη της συναυλίας, ένα επίχρυσο κλαδί ελιάς. Από του χρόνου, ωστόσο, χωρίς να αποκλείεται κάθε καλοκαίρι και μία μεγάλη συναυλία με κάποιο γνωστό ό-νομα, ο χαρακτήρας του φεστιβάλ -το οποίο από διήμερο θα γίνει τριήμερο- αναμένεται να είναι διαφορετικός.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
Το Θέατρο Δάσους φιλοξενεί ως επί το πλείστον θεατρικές παραστάσεις.
▪ Στις 23 και 24 Αυγούστου θα παρουσι-αστεί η παραγωγή «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.
▪ Στις 30 και 31 Αυγούστου θα παρουσι-αστούν οι «Χοηφόρες» του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιά-νου. Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με συναυλία.
▪ Την 1η Σεπτεμβρίου, φιλοξενείται στο χώρο η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
▪ Στις 6 Σεπτεμβρίου, θα παρουσια-στούν οι «Πέρσες» από το Εθνικό Θέα-τρο. Την τραγωδία του Αισχύλου δια-σκεύασε και σκηνοθετεί ο Ντίμιτερ Γκό-τσεφ.
▪ Στις 11 Σεπτεμβρίου, την τιμητική του θα έχει ο χορό με την παράσταση «Κάρ-μεν» από το σχήμα «Αίντα Γκομέζ».
▪ Στις 12 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Λιλιπούπολη»
▪ Στις 13 Σεπτεμβρίου, η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη
▪ Στις 14 Σεπτεμβρίου, η συναυλία της ισπανίδας ερμηνεύτριας Λούθ Καζάλ με τίτλο “Un ano de amor”
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
Μουσικές είναι οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Γης.
▪ Στις 31 Αυγούστου, ο Βασίλης Παπα-κωνσταντίνου θα ξεδιπλώσει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφικής του πορείας.
▪ Στις 2 Σεπτεμβρίου, δικά του τραγού-δια θα ερμηνεύσει ο Αντώνης Ρέμος.
▪ Στις 7 Σεπτεμβρίου, στο χώρο θα εμ-φανιστεί ο διάσημος λυρικός τραγουδι-στής, Χοσέ Καρέρας.
▪ Στις 11 Σεπτεμβρίου, συναυλία θα δώ-σει ο Γιάννης Πλούταρχος
▪ Στις 13 Σεπτεμβρίου, συναυλία θα δώ-σουν οι Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός και Μπάμπης Στόκας
▪ Στις 14 Σεπτεμβρίου, θα τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης


ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

«Πανόραμα Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής»
Περίπου 220 έργα χαρακτικής από 157 καλλιτέχνες φιλοτεχνημένα περιλαμβά-νονται στην έκθεση «Πανόραμα Σύγ-χρονης Ελληνικής Χαρακτικής», που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

«Διεθνής συνάντηση ΑΕΙ στη Θεσσα-λονίκη. «Θερινό Σχολείο» στο ΑΠΘ»

Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευ-ρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Με-σογειακού χώρου, των Δυτικών Βαλκα-νίων και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρόκειται να εκπροσωπηθούν στο τρίτο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Χημεία και Πολιτισμός-Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Σχολείου πραγματοποιή-θηκε στις 20 Ιουλίου από τον Αντιπρύ-τανη του ΑΠΘ, αναπληρωτή καθηγητή, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009. Οι ερ-γασίες πραγματοποιούνται στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και συμμετέχουν 36 διδάσκοντες και 72 μεταπτυχιακοί φοιτη-τές. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχολείου, οι συμμετέχοντες θα έ-χουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ των έσω το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αι-ανής και της Βεργίνας, ώστε να αποκτή-σουν την καλύτερη δυνατή γνώση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονί-ας.

«Οι πιλότοι της Formula 1 για μπάλα στη Θεσσαλονίκη!»

Το Nokia 3 rd Cup Champions For Charity θα διεξαχθεί στο τριήμερο από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου στο στάδιο Κλεάνθης Βικελίδης σε συνεργασία με τη Know How, τη North Media και το Δήμαρχο και το Νομάρχη Θεσσαλονί-κης. Οι αγώνες ποδοσφαίρου θα έχουν φιλανθρωπικούς σκοπούς και θα συμμε-τάσχουν οι πιλότοι φόρμουλα 1 Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Nicko Rosberg και Felippe Masa. Ο αθλητικός διευθυντής θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη για ρυθμίσει τις λε-πτομέρειες του προγράμματος του διε-θνούς φιλικού αγώνα των πιλότων της φόρμουλα 1 με τους all star της Θεσσα-λονίκης. Το 50% των εισπράξεων θα διατεθεί στα ορφανά της L’ Aquila και το υπόλοιπο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑ-ΛΟΝΙΚΗΣ: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Μαγεία του Κεχριμπαριού»
Με ευρήματα ανασκαφικών ερευνών από την περιοχή Basilicata της Ν. Ιταλί-ας (Μεγάλη Ελλάδα) και από νεκροτα-φεία της Μακεδονίας εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση με τίτλο «Η μαγεία του κεχρι-μπαριού: φυλαχτά και κοσμήματα από τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Μακεδονία».

Αφορμή για την έκθεση αυτή στάθηκε το Διεθνές Συνέδριο για το Γυαλί και η πε-ριοδική έκθεση «Ο γυάλινος κόσμος», που θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιο-λογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Σε-πτέμβριο. Η έκθεση διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μαζί με αυτό της Potenza, με τη σύ-μπραξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστι-τούτου της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγί-δα του ελληνικού υπουργείου Πολιτι-σμού και την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2010 και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Ι. Βο-κοτοπούλου».

«Αποκάλυψη / Υπογραμμίζοντας τη μνήμη. Μια ανασκόπηση της σύγχρο-νης σερβικής τέχνης» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που φιλοξενείται έως τις 31 Ιουλίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Επιμέλεια: Μαρία Βαξεβανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio