Υμνος στη σκιά

Το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) οργάνωσε μια περιοδεύουσα έκθεση όπου συναντάται η Τέχνη του Θεάτρου Σκιών με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με τον τίτλο «΄Υμνος στη σκιά». Όχι, δεν πρόκειται για μια αποκλειστικότητα του Καραγκιόζη, οκτώ σύγχρονοι καλλιτέχνες και δύο κινηματογραφιστές των αρχών του περασμένου αιώνα προσεγγίζουν την έννοια της σκιάς, την τέχνη του σκιαγραφήματος και του Θεάτρου Σκιών στη σύγχρονη τέχνη.

Οι επισκέπτες έχουν ένα πολύ πλούσιο υλικό να δουν, oι εικονογραφήσεις από το χώρο της όπερας του Νοτιοαφρικανού καλλιτέχνη William Kentridge,

τa παιγνιώδη σχέδια και κολάζ του Jockum Nordstrom, τα σχέδια, οι σκιαγραφικές εγκαταστάσεις (εγκαταστάσεις που βασίζονται στο στοιχείο της σιλουέτας) και τα βίντεο της Αφροαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Kara Walker, οι χειροποίητες μαριονέτες της Katariina Lilqvist, οι φημισμένες και πάντα επίκαιρες ταινίες της πρωτοπόρου Γερμανίδας κινηματογραφίστριας Lotte Reiniger, που άντλησε την έμπνευσή της από τη φιγούρα του Καραγκιόζη και πρώτη δημιούργησε φιλμ σκιαγαφιών (animation σιλουέτας) στη δεκαετία του 1920.

Επίσης, τα έργα του Ladislas Starewitch, ενός από τους γνωστότερους κινηματογραφιστές του 20ου αιώνα, το ανεξάρτητο θέατρο του Andrew Vickery, τα βίντεο του Haluk Akakne καθώς και τα βίντεο της Nathalie Djurberg που στηρίζονται στην τεχνική του clay-animation (κινούμενες φιγούρες κατασκευασμένες από πηλό), αλλά και τα σχέδια της Χριστιάνας Σούλου, που αποτελούν σχόλια στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Η διεθνής έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, υπό την επιμέλεια του Πάολο Κολόμπο, του Μουσείου Μπενάκη, του Istanbul Modern της Κωνσταντινούπολης και του Irish Museum of Modern Art του Δουβλίνου. Εως τις 26 Ιουλίου.

ΒΙΒΛΙΟ

«Η Μαχαμπαράτα, δια χειρός παιδίσκης»

Το αρχαίο έπος της Ινδίας επτά φορές όσο η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μαζί και ογκοδέστερο από τη Βίβλο εμπλουτίστηκε μέσα στα χρόνια με μυθολογικές παραλλαγές. Κείμενο σπουδαίο και σπάνιο του 5ου π.Χ. αιώνα κίνησε το ενδιαφέρον μιας μικρής Ινδής που έγραψε με τον δικό της τρόπο, αλλά και ζωγράφισε το περίφημο αυτό γραπτό μνημείο.

Η Σάμχιτα Αρνί δημιούργησε αυτόν τον άθλο, την «Μαχαμπαράτα» για εφήβους από τα οκτώ έως τα δώδεκα χρόνια της. Οι εκδόσεις Αγρα σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου εξέδωσαν το βιβλίο αυτό σε καλαίσθητο τόμο από 300 σελίδες. Οσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία ας ρίξουν μια ματιά, αλλά και οι ενήλικες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα μιας παιδίσκης.

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Γιώργος Μωραϊτίνης: «Λευκά ψέματα». Εκδόσεις Διώνη.
- Γιώργος Αθανασόπουλος: «Από ήλιο σε ήλιο». Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Δημήτρης Οικονόμου: «Η πόλη του ανατέλλοντος ηλίου». Εκδόσεις Μελάνι.
- Θανάσης Σηρούμπελος: «Ο μπαλντάς κι άλλες ιστορίες». Εκδόσεις Τόπος.

ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ

- Τερέζα Πεσμαζόγλου: «Η ζωή του Χριστού της Π.Σ. Δέλτα και η ανέκδοτη αλληλογραφία της, με τον μητροπολίτη Χρύσανθο (1919-1936). Εκδόσεις Εστία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- Ροβεσπιέρος: «Αρετή και τρομοκρατία. Λόγοι από την Γαλλική Επανάσταση». Εισαγωγή Σλάβοϊ Ζίζκ. Μετάφραση Θάνος Σαμαρτζής. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
- Κ. Πορφύρης: «Κείμενα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την Πολιτική». Εκδόσεις Μουσείου Μπενάκη.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Αλεξάντερ Πούσκιν: «Η κόρη του λοχαγού». Απόδοση Πέτρος Παπαπέτρος. Εκδόσεις Ερευνητές.
- Γιώργος Παναγιωτάκης: «Το μυστικό της άτυχης πέστροφας». Εκδόσεις Κέδρος.
- Πέτρος Τατσόπουλος: «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι». Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Πετρώνιου: «Σατυρικόν». Μετάφραση Αρης Αλεξάνδρου. Εκδόσεις Νεφέλη.
- - Αλεσσάντρο Μπαρίκο: «Ιστορία σαν παραμύθι». Μετάφραση Αννα Παπασταύρου. Εκδόσεις Πατάκη.
- Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι: «Ο χαμένος στρατός». Μετάφραση Αμπυ Ραϊκου-Σταύρου. Εκδόσεις Ψυχογιός.
- Ντουάγκ Θον Χουόνγκ: «Η γη των λησμονημένων». Μετάφραση Βίκη Δέμου. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

- Marilyn Yalom: «Ο καιρός των καταιγίδων. Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών». Εκδόσεις Αγρα.
- Φωτεινή Τομαή: «Ελληνες στο ΄Αουσβιτς-Μπιρκενάου». Εκδόσεις Παπαζήση και Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Ζερά Σπιτέρι: «Ο δημοσιογράφος και οι εξουσίες του». Μετάφραση Ελένη Τσερέζολε. Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από αέρος, όλη η γη

Πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ με πλάνα τραβηγμένα από τον άερα. Σκοπός να προβληθεί όλο αυτό το θαυμαστό υλικό της γης σε όλο τον κόσμο στις 5 Ιουνίου.

Υπερπαραγωγή του «Home», το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με ενάερια πλάνα και παρουσιάζει στους θεατές τη γη, όπως ποτέ δεν την έχουμε ξαναδεί. Η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους, το Internet και την τηλεόραση (Σκάι) και θα υπάρχει και σε DVD. Ταινία μικρού μήκους με μεγάλες προσδοκίες για την κατανόηση του οριακού περιβαλλοντικού προβλήματος.

Οι νέες ταινίες

- «Μπελίσιμα» επανέκδοση. Ιταλία. Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι.
- «Home». Γαλλία. Σκηνοθεσία-σενάριο Ιαν Αρτίς-Μπερτράν.
- «Το δέντρο που πληγώναμε». Ελλάδα. Σκηνοθεσία-σενάριο Δήμος Αβδελίώδης.
- «Εξολοθρευτής: Η σωτηρία». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία McG.

ΘΕΑΤΡΟ

«Όργιο της ανεκτικότητας»

Ο 50χρονος Βέλγος καλλιτέχνης Jan Fabre, ένας homo universalis της εποχής μας, θα παρουσιάσει στο Παλλάς με την ομάδα του, Troubleyn, την καινούργια ανατρεπτική παραγωγή του, «Orgy of Tolerance», η οποία θα ανέβει στα μεγαλύτερα θέατρα παγκοσμίως και θα έρθει στην Αθήνα στα πλαίσια περιοδείας της, στο Παλλάς στις 10 και 11 Ιουνίου.

Ο Jan Fabre είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης. Εικαστικός, χορογράφος, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας αναζητεί το όλον μέσα από τα έργα του και αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη σύγχρονη τέχνη.

Είναι ο δεύτερος εν ζωή εικαστικός καλλιτέχνης του οποίου το έργο παρουσιάζεται στο Λούβρο στην πτέρυγα της Φλαμανδικής Ζωγραφικής, παράλληλα και σε διάλογο με τα έργα μεγάλων Φλαμανδών Ζωγράφων.

Οι θεατρικές παραγωγές του διακρίνονται από τη συνεχή έρευνα για την απόλυτη ομορφιά και την πνευματικότητα και έχουν ανέβει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Κάθε νέα του σύλληψη αποτελεί παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, απασχολεί τον κόσμο της τέχνης σε όλο της το φάσμα και προκαλεί έντονες συζητήσεις.

Ο ίδιος όπως και η τέχνη του είναι ένας άνθρωπος ανατρεπτικός στη βάση του με πολλές ιδιότητες και πολύμορφες δημιουργίες, χορογραφικές και σκηνοθετικές άρρηκτα συνδεδεμένες με το εικαστικό του πρόσωπο.

Στην καινούργια του παραγωγή Orgy of tolerance (Το όργιο της ανεκτικότητας), διεισδύει στα βάθη της ύπαρξης, σαν σπηλαιολόγος, για να εξερευνήσει τα όρια της κανονικότητας.
Σχολιάζει αυτό που θεωρείται σήμερα κανονικό, αυτό που έχει προκύψει από μια σειρά σιωπηρών, ανείπωτων κανόνων που ισχύουν στην κοινωνία μας.

Για τον Fabre όμως, οι ισχύοντες κανόνες έχουν προκύψει από καταστάσεις πίεσης, οι ειλικρινείς και καθαρές συμφωνίες εκλείπουν. Τα πάντα είναι ανεκτά, ως κανονικά, όλα είναι διαθέσιμα και όλα μπορεί να αγοραστούν με μια πιστωτική κάρτα.

Το όργιο της ανεκτικότητας αντανακλά τον κυνισμό της εποχής μας, αυτό που εκτυλίσσεται στην κοινωνία γύρω μας. Με την παράστασή του επιχειρεί να δώσει διέξοδο σε ό,τι αδυνατεί να καταλάβει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Με μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς ζωγραφίζει το προσωπικό του πανόραμα της ανεκτικότητας. Kαρτούν και καταγγελία συγχρόνως στο φρέσκο 21ο αιώνα.

Το «Όργιο της ανεκτικότητας» είναι μια ακραία αναφορά στον κόσμο της υπερβολής και μια σουρεαλιστική συνομωσία ενάντια σε έναν αναίσχυντο κόσμο.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία: Jan Fabre

Δραματουργία: Miet Martens

Περφόρμερ: Linda Adami, Christian Bakalov, Katarina Bistrovic-Darvas, Annabel Chambon, Cedric Charron, Ivana Jozic, Goran Navojec, Antony Rizzi, Kasper Vandenberghe

Μουσική, στίχοι: Dag Taeldeman

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Στo πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών, φέτος το καλοκαίρι, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα αφιερώσει τη μοναδική της εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στην εορταστική επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, θα παρουσιασθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

΄ Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν, «Επιτάφιος» (1960), «Ρωμιοσύνη» (1966) και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» (1973), έχουν πλέον ταυτισθεί με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς πέτυχαν σε κρίσιμες στιγμές να εκφράσουν τη λαϊκή συνείδηση.

H Νένα Βενετσάνου, o Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Αλέξανδρος Χατζής θα είναι οι ερμηνευτές της μουσικής αυτής βραδιάς. Θα ακουστούν γνωστά τραγούδια μεταξύ των οποίων «Είσουν καλός», «Νάχα το αθάνατο νερό» από τον «Επιτάφιο», «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες» από τη «Ρωμιοσύνη», και από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» το «Μνημόσυνο», το «Κυκλάμινο», «Εδώ το φως», καθώς και πολλά άλλα, χαρίζοντάς μας στιγμές νοσταλγίας, ευφορίας και ψυχικής ανάτασης.

Η Μόνικα της ελληνικής ποπ

H Μόνικα, που αποτέλεσε αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο για τα μουσικά πράγματα της χρονιάς που πέρασε, δίνει την πρώτη της μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία την Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων.

Το κορίτσι-έκπληξη, ύστερα από αλλεπάλληλα sold out όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας που εμφανίσθηκε, επιστρέφει να γιορτάσει την απονομή του πλατινένιου δίσκου για το «Avatar» καθώς και να ξεκινήσει την καλοκαιρινή περιοδεία. Η Monika κατάφερε με τον πρώτο της δίσκο να δημιουργήσει την κατηγορία “αγγλόφωνη θηλυκή τραγουδοποιός – τραγουδίστρια” στην Ελλάδα και να μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητες τις ελληνικής ροκ σκηνής.

Με προπομπό το single «Over The Hill», η Μonika συστήθηκε δισκογραφικά στο Ελληνικό κοινό τον Μάιο του 2008 με πρώτο album το «Avatar» που κυκλοφόρησε στην Archangel Music. Οι προσδοκίες για την δουλειά της δημιουργήθηκαν περίπου 3 χρόνια πριν, όταν εμφανίστηκε ζωντανά στην Γιορτή Της Μουσικής ερμηνεύοντας τα τραγούδια της. Από τότε ακολούθησαν συναυλίες με τους Calexico, οι οποίοι συνεργάστηκαν και στον δίσκο της, συναυλίες με τους Antony & the Johnsons και συμμετοχές σε διάφορα festival όπως το Synch Festival του Ιουνίου.

Με ένα φάσμα επιρροών που ξεκινά από Beatles, Χατζιδάκι, ορχηστρική pop των 60’s και φτάνει μέχρι την κιθαριστική pop των 90’s, η Μόνικα ακουμπάει στην folk, σε μια γενναία, αγνή pop αλλά και στο indie rock ύφος με το οποίο μεγάλωσε. Στο Θέατρο Βράχων η Μόνικα στο πιάνο, την κιθάρα και το ακορντεόν θα ερμηνεύσει τα τραγούδια του δίσκου της, διασκευές τραγουδιών –από τον Leonard Cohen και την Carly Simon στους Sparklehorse και τον Κωσταντίνο Βήτα- που ξαφνιάζουν, αλλά και καινούργια τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση.

Την Monika συνοδεύει η εξαιρετική εξαμελής της μπάντα, ο Άρης Ζέρβας στο τσέλο, ο Νίκος Αγλούπας στο μπάσο, ο Κρίτωνας Bελώνιας στα τύμπανα, ο Σωτήρης Πέπελας στην τρομπέτα, ο Μάνος Πατεράκης στην ηλεκτρική κιθάρα και η Σταματέλα Σπίνουλα στο βιολί. Για αυτή την μεγάλη συναυλία η Monika προσθέτει στη μπάντα της πέντε μέλη, βιόλα, δεύτερο βιολί, δύο φωνές και σαξόφωνο και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε έχουμε ακούσει πρόσφατα ή παλιότερα στην Ελληνική σκηνή.

Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου

Το Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου είναι μια συνάντηση Ελλήνων και ξένων μουσικών της τζαζ (αλλά και γενικότερα της αυτοσχεδιαστικής μουσικής). Πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος και αποτελεί την υλοποίηση του οράματός μας για υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική προσφορά στο νησί.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο υπαίθριο θέατρο Δερματούσας του δήμου Αρκαδίων, με φόντο την καταπράσινη ζακυνθινή φύση, από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου 2009. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί καθημερινά τρία σχήματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα το καθένα, σε ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας δυόμιση ωρών για την κάθε ημέρα.

Στόχος είναι να καλλιεργηθεί η επαφή του ελληνικού κοινού με τη τζαζ, να δοθεί μια εναλλακτική μουσική εμπειρία στους επισκέπτες του νησιού την περίοδο εκείνη και, μακροπρόθεσμα, να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε έναν θεσμό υψηλού επιπέδου στο νησί με την τόσο πλούσια μουσική παράδοση.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
Παρασκευή 10/7/2009

Poly Quartet:
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα, φλούγκελχορν, ηλεκτρονικά
Κώστας Γιαξόγλου: Πιάνο
Βασίλης Στεφανόπουλος: Κοντραμπάσσο
Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα

Outward Bound:
Αντώνης Τσικανδηλάκης: Πιάνο
Δημήτρης Νεονάκης: Ηλεκτρική Κιθάρα
Γιάννης Ηλιάκης: Τύμπανα

CLTrio:
Cesar Latorre: Ακουστικό και ηλεκτρικό πιάνο
Πέτρος Κλαμπάνης: Κοντραμπάσο, loops
Artis Orubs: Τύμπανα, αντικείμενα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
Σάββατο 11/7/2009

Χάρης Λαμπράκης Trio:
Χάρης Λαμπράκης: Νέι
Δημήτρης Θεοχάρης: Πιάνο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: Τύμπανα

Γρηγόρης Ντάνης / Λουκία Παλαιολόγου:
Γρηγόρης Ντάνης: Κιθάρα
Λουκία Παλαιολόγου: Φωνή

Γιάννης Παπαναστασίου Mainstream Quartet:
Γιάννης Παπαναστασίου: Σαξόφωνο
Κώστας Γιαξόγλου: Πιάνο
Περικλής Τριβόλης: Κοντραμπάσο
Θάνος Χατζηαναγνώστου: Τύμπανα

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ
Κυριακή 12/7/2009

Trioism:
Σπύρος Μάνεσης: Πιάνο
Πέτρος Κλαμπάνης: Κοντραμπάσο
Rui Ramos Pereira: Τύμπανα

Διονύσης Μπουκουβάλας:
Πιάνο σόλο

Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio:
Γιώργος Κοντραφούρης: Hammond organ
Αλέξανδρος Βήχος: Κιθάρα
Βαγγέλης Κοτζάμπασης: Τύμπανα

ΧΟΡΟΣ

«Sinfonia eroica»

Η Μισέλ Αν ντε Με συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ως χορογράφος με το Sinfonia eroica (1990), έργο εμπνευσμένο από την Τρίτη Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η εμβληματική χορεύτρια Μισέλ Αν ντε Με, ξεκίνησε με την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ στο Βέλγιο, και φέτος έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη δουλειά της και ως χορογράφος.

Το έργο που θα παρουσιάσει, το Sinfonia eroica (1990), είναι το παρθενικό έργο της ομάδας της το οποίο αναβίωσε το 2006.
Με πηγή έμπνευσης ένα μνημειώδες έργο όπως η Τρίτη Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν, η χαρά του χορού και των σωμάτων κυριεύει τη σκηνή και τους χορευτές, σε μια εναλλαγή παιγνιώδους και σοβαρής διάθεσης, κίνησης και περισυλλογής, πυρετώδους ενέργειας ανάμεικτης με συγκίνηση.

Παραγωγή: Charleroi/Danses, Χορογραφικό Κέντρο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου. Σύλληψη – Ερμηνεία: Ilse Ghekiere, Eléonore Valère, Gabriella Iacono, Kyung Hee Woo, Lief Federico Firnhaber, Grégory Grosjean, Adrien Lequinquis. Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Αθήνα

Ξεκίνησε στην Αθήνα μια εξαιρετική γιορτή αφιερωμένη στο μέσο και την ιστορία της χαρακτικής.
Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα και διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Ενωση Ελλήνων Χαρακτών.

Το φεστιβάλ ξετυλίγεται σε διάφορα σημεία της πόλης, με σκοπό «να εστιάσει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από τις προτάσεις και τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά και την εξέλιξή του σε διεθνές επίπεδο». Πάνω από 500 χαρακτικά παρουσιάζονται σε όλη την Αθήνα, έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών συμμετέχει με την έκθεση «Δύσκολες Νύχτες» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο) με 100 έργα Ελλήνων χαρακτών.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει για πρώτη φορά «Tα χαρακτικά της συλλογής του Ιδρύματος Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού» στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος - Γκίκας , ενώ η Alpha Bank παρουσιάζει στην γκαλερί Κένεντι της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης την έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα «Τι είναι Χαρακτικό;».

Το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνει την ατομική έκθεση της Ισπανίδας χαράκτριας Ines Piqueras Garcia με τίτλο «Μύχια Φύση» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Γαλλικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί στον εκθεσιακό του χώρο , έκθεση χαρακτικών της γαλλικής ομάδας «PAS GRAVE».

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47) παρουσιάζει ομαδική έκθεση Σύγχρονης Ιταλικής Χαρακτικής με τίτλο «Το Διττό Όνειρο της Τέχνης».
Την επόμενη εβδομάδα, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο «Σπίτι της Κύπρου» συμμετέχει με την ομαδική έκθεση «Χαρακτική στο Σπίτι της Κύπρου».
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής με τον τίτλο «Εντυπώσεις επί χάρτου. Η πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα». Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιάσει έκθεση με χαρακτικά του Παναγιώτη Τέτση, ενώ στον Ιανό παρουσιάζεται ήδη η ομαδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Ξυλογραφία - από τη Σπουδή στο Εργο».
Διάρκεια έκθεσης έως τις 28 Ιουνίου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Αθήνα όπως δεν την ξέρουμε

Ο Κωνσταντίνος Τρίπος (1880-1977) ήταν επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας. Δημιούργησε ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο. Συγκέντρωσε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Kατοχής φωτογραφίες και φωτογραφικά λευκώματα επώνυμων Ελλήνων φωτογράφων του 19ου αιώνα καθώς και συλλεκτικά βιβλία και αποκόμματα εφημερίδων. «Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου», ονομάζεται η καταπληκτική αυτή πηγή.

Το Μουσείο Μπενάκη (στην οδό Κουμπάρη) εγκαινίασε έκθεση με τίτλο: «Αθήνα: Μεταμορφώσεις του Αστικού Τοπίου, από τη νεοελληνική ιστορική συλλογή του Κωνσταντίνου Τρίπου». Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία της πόλης μας και την εξέλιξή της αξίζει να επισκεφθούν την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Έφυγε ο Νίκος Παναγιωτίδης

Έφυγε από τη ζωή στα 56 του χρόνια, από καρδιακή προσβολή ο ηθοποιός Νίκος Παναγιωτίδης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στο «Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης» και στη Σχολή Σταυράκου.

Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στο Μουσικό Εργαστήρι Σερρών. Υπήρξε στέλεχος στο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Εργάστηκε στο χώρο του Θεάτρου και του πολιτισμού ανελλιπώς από το 1973. Από το 1999 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε 9 παραστάσεις. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στην παράσταση «Ιουλιανός ο Παραβάτης» (2008-2009), όπου έπαιξε το ρόλο του Ασκητή.

Ήταν μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και σύμβουλος Κρατικών Θεάτρων από το 2000. Το 2004 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Αντίο στην Νίκη Τυπάλδου

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 64 της χρόνια η φωτογράφος και δημοσιογράφος Νίκη Τυπάλδου.

Η Νίκη Τυπάλδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Φωτογραφίας της ΑΚΤΟ, εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της. Από το 1972 έως το 1974 έζησε στο Λονδίνο όπου γνώρισε τον φωτογράφο των «Times» Ντον Μακάλεν, από τον οποίο διδάχτηκε περισσότερα πάνω στη φωτογραφία. Ετσι, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Απόό το ‘75 έως το ‘88 εργάστηκε στο φωτογραφικό τμήμα της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει, εμπλουτίζοντας παράλληλα με τη δουλειά της και τις γνώσεις της. Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Ινδία, Κίνα, Αφρική, πέρασε από παντού και στο φακό της αποτύπωσε τοπία και ανθρώπους. «Το βλέμμα της Τυπάλδου», έγραφε ο Μένης Κουμανταρέας, «ακουμπά πάνω σε όλους μας. Είναι θωπευτικό, ασπρόμαυρο και συγχρόνως ερευνητικό».

Φωτογράφισε σημαντικές προσωπικότητες. Ανδρέας Παπανδρέου, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Μόραλης, Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Στρατής Τσίρκας ήταν ανάμεσά στα πορτρέτα της. Το λεύκωμα «Μόνη, μόνος… όλοι μας», που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα ταξίδια της 25χρονης καριέρας της, προλόγισε ο ίδιος ο Μόραλης, τονίζοντας: «Μ’ αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες της!»

Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα, ενώ ρεπορτάζ της με φωτογραφίες της δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Γυναίκα», «Ταχυδρόμος», «Επίκαιρα» και στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Ελευθεροτυπία». Από τις σημαντικότερες δουλειές της ήταν το «Χαίρε Ισταμπούλ» το 2001, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας και σε συνεργασία με Ελληνες και Τούρκους φωτογράφους. Από το 1988 δημοσιογραφούσε στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΝΕΤΙΑ
Ακόμη μία φορά η Μπιενάλε στην πόλη των Καναλιών

Η φετινή 53η Μπιενάλε της Βενετίας μια από τις πιο δημοφιλής Μπιενάλε του είδους ανοίγει τις πύλες της στις 7 Ιουνίου με τίτλο «Fare Mondi/Making Worlds», στα ελληνικά «Φτιάχνοντας κόσμους».

Η διεθνής έκθεση δεν είναι χωρισμένη σε ενότητες, αλλά εξετάζει θέματα που έχουν σχέση με το φανταστικό, ψυχολογικό, αρχιτεκτονικό, αστικό κόσμο. Τα εθνικά περίπτερα είναι 77 και εκπροσωπούν χώρες και πέρα από την γηραιά ήπειρο. Ενενήντα καλλιτέχνες θα εκθέσουν τις δημιουργίες τους και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Λουκάς Σαμαράς, γνωστός εικαστικός της διασποράς. Φέτος ξεχωρίζει το αφιέρωμα στους Φουτουριστές. Επίσης αυτή τη χρονιά η Μπιενάλε θα βραβεύσει με το Χρυσό Λιοντάρι το σύνολο του έργου της Γιόκο Ονο καθώς και του Τζο Μπαλντεσάρι.

Η περιβόητη έκθεση των καναλιών: «Φτιάχνοντας κόσμους», προβάλλει εμφατικά την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΠΑΡΙΣΙ
Η διφορούμενη εικόνα

Η έκθεση με τίτλο «Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μιαν άλλη» στο Grand Palais στην Πόλη του Φωτός, αποτελείται από συλλογή 250 έργων που η αμφισημία της εικόνας προκαλεί τον θεατή να αποκρυπτογραφήσει το μυστήριό της. Είναι γνωστοί οι συμβολισμοί και οι οφθαλμαπάτες σε ζωγραφικούς πίνακες. Πολλοί καλλιτέχνες από διάφορες εποχές δημιούργησαν κάτι σαν διπλή εικόνα με σκοπό την απόκρυψη, το παιχνίδι, το γριφώδες.

Στην έκθεση, έως τις 6 Ιουνίου, αντιπροσωπεύονται καλλιτέχνες από τον 16ο αιώνα, όπως ο Αρτσιπόντο καθώς και οι κατά πολλούς αιώνες νεότεροι Νταλί, και Μαν Ρέι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τέχνη και Ζωή της ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας την καλλιτέχνιδα Άλεξ Μυλωνά, η οποία παραχώρησε εκτός από το σύνολο του έργου της και το κτίριο του Μουσείου της στην Αθήνα (Aγ. Ασωμάτων 5) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Σεπτέμβριο 2007, διοργανώνει με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την έκθεση Τέχνη και Ζωή, για να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της Ελληνικής περιφέρειας να γνωρίσουν τις δημιουργίες και το έργο της Άλεξ Μυλωνά, που φέτος συμπληρώνει 63 χρόνια δημιουργίας.

Η έκθεση της Άλεξ Μυλωνά περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες έργων γλυπτικής, από το 1955 έως το 1996. Τα θέματα που παρουσιάζονται διακρίνονται για τη σχηματοποίηση των μορφών και την έμφαση στο ρόλο των όγκων, τη ρευστότητα των περιγραμμάτων και τη σαφήνεια του συνόλου. Ιδιαίτερα μετά το 1980 και μέχρι σήμερα το έργο της καλλιτέχνιδας στρέφεται σε ένα καθαρά προσωπικό γλυπτικό ιδίωμα, το οποίο διακρίνεται για τη λιτότητα, την επιβολή των όγκων, για τη συνεργασία των επιπέδων και την έμφαση στο αρχετυπικό.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2009

{Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, www.mstf.gr, Κτήριο Εξάρχου, Ταγματάρχου Φουλεδάκη 8, 53100 Φλώρινα, 23850 22450

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Σάββατο 18.00-21.00, Κυριακή 10.30-13.00, Δευτέρα κλειστά}

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ «ΜεταΤΕΧΝΙΚΗ» ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΛΟΖΩΦ
Εγκαινιάστηκε χτες (3.6.09) στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) η έκθεση γλυπτικής του Σταύρου Κολοζώφ που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη, με τίτλο «ΜεταΤεχνική».

Ο καλλιτέχνης αποφοίτησε από το Τμήμα Σχεδιαστών της Σχολής Εργοδηγών Καβάλας και κατόπιν φοίτησε επί ένα χρόνο στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αμβούργου. Το 1971 μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου αρχικά παρακολούθησε μαθήματα για ένα χρόνο στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Από το 1972-1975 παρακολούθησε μαθήματα Γλυπτικής στο R.M.I.T. της Μελβούρνης στην Αυστραλία, καθώς και ένα χρόνο (1976) μαθήματα Χύτευσης στο PERAN INSTITUTE στην ίδια πόλη. Το 1977 επιστρέφει στην Καβάλα.

Ξεκίνησε ως DADAϊστής με έργα ζωγραφικής. Το 1978 εξέδωσε τη διακήρυξη (μανιφέστο) της Μετατεχνικής δημοσιεύοντάς την στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ» της Καβάλας, έχοντας συγχρόνως την πρώτη έκθεση ζωγραφικής στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας. Εκεί ανέπτυξε τις απόψεις του και τους στόχους των ερευνών του για τη σχέση αντικειμένου-χώρου-οπτικής και υπερβατικής θεώρησής τους και την ανανέωση της προοπτικής αντίληψης.

Η γεωμετρική ερμηνεία της φόρμας, η επιδίωξη πλαστικότητας μέσω αλληλοσυσχέτισης επιπέδων επιφανειών, ο συνδυασμός στοιχείων εννοιολογικής τέχνης και πλαστικοζωγραφικής συνιστούν το προσωπικό γλυπτικό του ιδίωμα. Χρησιμοποιεί συνήθως ευγενή υλικά και υλικά σύγχρονης τεχνολογίας .
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε ομαδικές και έχει λάβει άριστες κριτικές.

Το 1985 το εργαστήριο του καταστρέφεται ολοσχερώς με 250 έργα ζωγραφικής και 80 γλυπτά. Μετά από 10 χρόνια σιωπής μια νέα δουλειά εμφανίστηκε και νέα στοιχεία προστέθηκαν στη διακήρυξη της Μ ε τ α τ ε χ ν ι κ ή ς.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΈΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «NATURALIS» ΤΗΣ ΝΤΟΡΙΝΑΣ ΜΑΛΛΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε χθες στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 – 93) η έκθεση Ζωγραφικής της Ντορίνας Μάλλιου, που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη, με τίτλο «NATURALIS».

Η Ντορίνα Μάλλιου, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών, τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. (1996-2001).

Το 2001 απέσπασε το δεύτερο βραβείο του Διαγωνισμού του Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει άριστες κριτικές. Από το 2004 είναι συνεργάτης της CHEAP ART. Πρόσφατα παρουσίασε το έργο της σε ατομική έκθεση στην γκαλερί LA HUNE BRENNER στο Παρίσι (2008).Το ίδιο έτος έλαβε μέρος στην 1η Μπιενάλλε της Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα «Διαδρομές» και συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (2008).

Τα θέματά της αναπτύσσονται σ’ ένα διάλογο μεταξύ φαντασιακού και πραγματικού χώρου με κύριο άξονα το φυσικό περιβάλλον. Ένας προσωπικός μικρόκοσμος ξετυλίγεται μέσα από την ενεργή δράση φωτός και χρώματος. Δέντρα, φυτικά μοτίβα, λουλούδια, ο χλοοτάπητας, η θάλασσα, ο ουρανός αποτελούν τα πεδία της ψευδαισθησιακής εικονοποίησης της ζωγραφικής της. Με καθαρά εικαστικά μέσα προβάλλει ιλουζιονιστικές και αφαιρετικές εικόνες που διαθέτουν φυσικότητα, ρυθμό, χρωματικές εντάσεις και αντιθέσεις.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

«Μιλόνγκες: Γνωρίζοντας το Αργεντίνικο Τάνγκο

Τη δική τους ματιά στις ‘μιλόνγκες’ ή αλλιώς στις βραδιές χορού αργεντίνικου τάνγκο, θα μας δείξουν οι φωτογράφοι που ‘συνέλαβαν’ με το φακό τους χορευτές επί το έργο. Η έκθεση φωτογραφίας υπό τον τίτλο: «Αργεντίνικο Τάνγκο: Βήματα ζευγαριών σε μυστικούς της πόλης δρόμους…» πραγματοποιείται στο πατάρι του καφέ Ραψωδία (Τσιρογιάννη 3, Λευκό Πύργο) και διαρκεί μέχρι τις 24 Ιουνίου 2009.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Λίλα Αγραφιώτη, Νίκος Πάντης, Παναγιώτης Οικονομίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Αμαλία Ευαγγελοπούλου, Θανάσης Ράπτης, Απόστολος Ντόμαλης, Άννα Κούρτζα, Αργύρης Λιαπόπουλος, Γιάννης Γαλανόπουλος, Κίμων Αξαόπουλος, Βασίλης Σπύρου, Στέφανος Παναγιωτίδης, Ευθύμης Μουρατίδης, Χριστίνα Παπαγράγκου, Κωστής Δελάκης, Νανά Χατζηαθανασιάδου, Αλέξανδρος Δοβρίδης και η Βίκη Μαρία Ιωάννου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το παρόν και το μέλλον

Μία ταινία που θα ικανοποιήσει τους φίλους των μελλοντολογικών περιπετειών. Ένα φιλμ για μεγάλους και μικρούς, που ταυτόχρονα είναι και μία έκκληση σωτηρίας του πλανήτη όπου ζούμε. Και τέλος μία ταινία από τη Βρετανία, στην οποία ζωντανεύει ένας εφιάλτης. Σε μία δύσκολη, λόγω εκλογών, εβδομάδα τρεις πολύ ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προτάσεις:

§ Εξολοθρευτής: η σωτηρία
Πολυαναμενόμενη η ταινία και έτσι οι αιθουσάρχες φρόντισαν να τη βγάλουν από χθες στις οθόνες, ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό, που αδημονούσε να δει τις νέες περιπέτειες του Εξολοθρευτή.

Ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που έχει προκαλέσει ο κακός της ταινίας εξαφανίζει, όπως ελπίζει, το ανθρώπινο είδος. Όμως διασώζεται μία μικρή ομάδα και στο πρόσωπο του Τζον Κόνορ βρίσκει τον αρχηγό που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους διώκτες τους.
Πρωταγωνιστής είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ, που πριν από λίγο καιρό έγινε και “πρόσωπο του ίντερνετ” μετά το ξέσπασμά του εναντίον μέλους συνεργείου που δούλευε στην ταινία. Σε κεντρικό ρόλο η Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ.

§ Home
Την Παρασκευή, παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, βγαίνει στις αίθουσες όλου του κόσμου και το ντοκιμαντέρ του Γιαν Αρτίρ Μπερτράντ “Home”. Είναι το απόσταγμα των εικόνων μιας μεγάλης διάρκειας τηλεοπτικής παραγωγής, που δείχνει όψεις της γης από ψηλά. Μία διαδρομή πάνω από χώρες, η οποία προβάλλει την ομορφιά του πλανήτη αλλά και τις πληγές που δημιουργεί ο άνθρωπος, ο οποίος σπαταλά ασύγγνωστα τους πόρους της γης. Γίνεται έτσι και ένα μεγάλο SOS για τη σωτηρία της.

§ Διχασμένη
Η νεαρή γυναίκα που περπατά αμέριμνη σε κάποιον κεντρικό δρόμο του Λονδίνου σοκάρεται, όταν βλέπει ξαφνικά τον εαυτό της να την προσπερνά μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Προσπαθεί να την ακολουθήσει, αλλά πέφτει θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος και ο εφιάλτης της αρχίζει.

«Τα θερινά σινεμά στη Βόρεια Ελλάδα»

Ξεχωριστές στιγμές στη μνήμη πολλών ανθρώπων ‘ξυπνούν’ οι θερινοί κινηματογράφοι – ένας αγαπητός θεσμός του… ελληνικού τύπου διασκέδασης. Ποιος άλλωστε δεν έχει ρίξει κλεφτές ματιές στο φεγγάρι και τ’ άστρα, αλλά και στο παράθυρο της διπλανής πολυκατοικίας, που φωτίζεται ξαφνικά, στην πιο κρίσιμη στιγμή του έργου;

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν στο σύνολο δέκα θερινοί κινηματογράφοι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας άλλοι 16.
Από τους πιο γνωστούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, είναι η «Αύρα», ο πρώτος δημοτικός κινηματογράφος στην Καλαμαριά, που λειτουργεί από το 1988 σ’ ένα δροσερό και όμορφο περιβάλλον δίπλα στο κύμα.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν τα θερινά σινεμά «Ναταλί», «Ελληνίς» και «Αίγλη», παρουσιάζοντας ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και κλασσικές ταινίες από το παρελθόν.

Το «Ναταλί» υπάρχει από το 1974, βρίσκεται στην παραλία και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο πρότυπο θερινού σινεμά.
Το «Ελληνίς» βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ η «Αίγλη» βρίσκεται στο ιστορικό χώρο του Γενί Χαμάμ με μια μοναδική ιστορία 80 χρόνων.

ΒΙΒΛΙΟ

Το «Χαμένο χτες» της Αναστασίας Καλλιοντζή

Στην Κομοτηνή βρέθηκε η γνωστή και αγαπητή στην τοπική κοινωνία Αναστασία Καλλιοντζή για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Χαμένο χτες» από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, στην αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.

Η Αναστασία που είχε γίνει γνωστή με το «Μη μου λες αντίο», το βιβλίο που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από τον Μανούσο Μανουσάκη κι έκανε την Ελλάδα να παρακολουθεί με αγωνία τον έρωτα μιας φοιτήτριας στην Κομοτηνή με τον μουσουλμάνο δάσκαλο, συνεχίζει αποτυπώνοντας χαρακτήρες, έρωτες, ανθρώπινα πάθη και σχέσεις με τον μοναδικό της τρόπο, κάνοντας τον αναγνώστη συμμέτοχο στην πλοκή, τη δράση και την αγωνία.
Το τελευταίο βιβλίο της αναμένεται να πολυσυζητηθεί.

«Χαμένοι στην ανωνυμία της μεγαλούπολης, σαν σε χωνευτήρι ψυχών και σωμάτων, ζουν δύο άνθρωποι. Εκείνος, στη δύση της ζωής του - εξήντα δύο χρόνια που κύλησαν σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Κηφισιά, με συντροφιά τις μνήμες από ένα παρελθόν γεμάτο ένοχα μυστικά, μια υπέργηρη, δεσποτική μητέρα, και μόνη του παρηγοριά την Εκκλησία. Εκείνη, στην άνοιξη της νιότης της - μοναχοκόρη πάμπλουτου επιχειρηματία, ετοιμάζεται να παντρευτεί ένα διάσημο γιατρό και φέρελπι πολιτικό, προορισμένη να ζήσει μια αξιοζήλευτη ζωή, βγαλμένη κατευθείαν από παραμύθι...

Μόνο που εκείνη είναι δυστυχισμένη, διότι κατά βάθος σιχαίνεται το μέλλον που άλλοι της ετοίμασαν και τη συμβιβασμένη ζωή που την περιμένει. Ώσπου... οι δρόμοι αυτών των δύο άγνωστων αλλά και τόσο αταίριαστων ανθρώπων ανταμώνουν για πρώτη φορά μια νύχτα της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν η μοίρα προστάζει, η ζωή εκτελεί. Μεγάλη Παρασκευή γεννιέται εκείνος ο παράφορος, μοιραίος έρωτας, τόσο ισχυρός, ώστε να βάλει φωτιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έτσι που, στο τέλος, τίποτα πια να μην είναι όπως πριν. Ούτε καν η Ανάσταση».

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

- Την Πέμπτη 11 Ιουνίου θα δώσει συναυλία στη Μονή Λαζαριστών η Lorrena McKennitt.
Με την ξεχωριστή φωνή της θα ερμηνεύσει τραγούδια υπό τους ήχους της κέλτικης μουσικής.
Στοιχεία ποο, flk και έθνικ υπάρχουν σε 8 studio album που έχουν καταφέρει να μιλήσουν στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ η ίδια έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών.

- Με νέο δίσκο υπό τον τίτλο «Aocana» (σημαίνει «Τώρα» στην τσιγγάνικη γλώσσα calo) έρχονται τη Δευτέρα 15 Ιουνίού στη Θεσσαλονίκη οι «Ojos de Brujo».
Στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιάσουν ένα εκρηκτικό, παθιασμένο μείγμα flamenco, hip-hop, funk και rumba catalana και την ικανότητά τους να δημιουργούν μία ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα γλεντιού στις συναυλίες οτυς. Καλεσμένοι τοι Palyria.

- Οι «Ten Yearts After», μετά την εμφάνισή τους στην Αθήνα, θα έρθουν την Πέμπτη 11 Ιουνίου στη Βαβυλωνία του Μύλου για ένα πολλά υποσχόμενο live. Η θρυλική μπάντα των δεκαετιών ’60 και ’70 θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια της “I’m Going Home”, “Love Like a Man” και το γνωστό “I’d Love to Change the World».

- Στη Θεσσαλονίκη και στη Μονή Λαζαριστών θα βρεθεί ο Michael Bolton στις 26 Ιουνίου για μία συναυλία. O ερμηνευτής των μεγάλων ερωτικών τραγουδιών (“To Love Somebody”, “When A man Loves a Woman”, “How I am Supposed to Live without You?”, “Said I Love you but I lied”) αλλά και πρόσφατα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει o Frank Sinantra, στο άλμπουμ με τίτλο «Bolton Swings Sinatra», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας υπόσχεται μια μοναδική βραδιά.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ELI YAMIN BLUES BAND ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Οι νοσταλγικοί ήχοι της blues-jazz, μουσική και στίχοι που αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, πλημμύρισαν προχτές την κατάμεστη από ακροατήριο κάθε ηλικίας αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη "Π".

Οι Eli Yamin Blues Band με την παιδαγωγική δεινότητα και τη μουσική ιδιοφυΐα του Eli Yamin, την κρυστάλλινη και συγκλονιστική φωνή της Kate McGarry (κι ας έχασε το Grammy εφέτος από την Casandra Wilson), την εμπνευσμένη ερμηνεία στην τούμπα της νεαρής Chanel Crichlow και τον ανεπανάληπτο ρυθμό στα κρουστά της Lafrae Scie, προκάλεσαν ενθουσιασμό στο κοινό της Θράκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Ο Δρόμος του Ρυθμού", μια συμπαραγωγή του Προγράμματος Τζαζ Μουσικής στο Λίνκον Σέντερ, του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης "Κων/νος Μπένης"και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ

Τους δωρητές του και τους ανθρώπους που στήριξαν την όλη προσπάθεια για την περισυλλογή του υλικού, τίμησε το Μουσείο Καπνού σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν και τιμητικά βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου Καπνού που διεξήχθη στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των Μουσείων.

Το Μουσείο Καπνού που φέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, όπως τόνισε ο πρόεδρος Γιάννης Βύζικας, έχει κατορθώσει να είναι το μοναδικό θεματικό Μουσείο Καπνού στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης πως η επισκεψιμότητά του σημειώνει υψηλά ποσοστά, ενώ έχει τη βιωματική επεξεργασία του καπνού. Μέσα από αυτό μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά την Καβάλα του καπνού που την έκανε γνωστή σε πολλά σημεία του κόσμου. Το πλούσιο αρχείο που διαθέτει το έχει αναγάγει σε σημαντικό κομμάτι της καβαλιώτικης ιστορίας, χάρη στους 392 δωρητές του, που δε σταματούν να συμπληρώνουν το πάζλ της ιστορικότητας του Μουσείου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που τιμήθηκαν - εκτός από τον πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μιχάλη Αγγελόπουλο, ήταν και απόγονοι παλιών καπνεργατών από διάφορα μέρη της Ελλάδας που βρέθηκαν στην Καβάλα για την εκδήλωση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ»

Ο «Διόνυσος» θεατρικό εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ. ΜΕ.Λ.), θα απονείμει το βραβείο θεατρικής μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2009 την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 και ώρα 8 μ.μ. σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Από μηχανής θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο), με την αρωγή της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ).
Η βραχεία λίστα των υποψηφίων είναι η εξής (με αλφαβητική σειρά):
1. Βαροπούλου Ελένη. Φιλοκτήτης του Heiner Muller (ελληνικό φεστιβάλ, σκην. Ματτί-ας Λάνγκχοφ).
2. Δεπάστας Γεώργιος. Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης του Odon von Horvath (Εθνι-κό Θέατρο, σκην. Γ. Χουβαρδάς)
3. Πασχάλης Στρατής. Συρανό ντε Μπερζεράκ του Edmond Rostand (ΚΘΒΕ, σκην. Εύης Γαβριηλίδης).
4. Χατζηεμμανουήλ Μαρία. Νυχτόβια ζώα του Juan Mayorga (Θίασος Συν-Θήκη, σκην. Κωστής Καπελώνης).
5. Χατζόπουλος Νίκος. Τρικυμία του Shakespeare (Εθνικό Θέατρο, σκην. Νίκος Χατζό-πουλος).

Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Η Επιτροπή: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Βίκτωρ Αρδίττης, Μαρία Ευσταθιάδη, Ξένια Καλογεροπούλου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις της βραχείας λίστας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της Εταιρίας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ): Νίκος Γιαλελής και Σοφιάνα Θεοφάνους. Θα ακολουθήσει δεξίωση στους χώρους του θεάτρου. Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι η Βουλή των Ελλήνων.

Επιμέλεια: Σοφία Ανδρικάκη, Θεανώ Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio