Πολιτιστικά δρώμενα

Η Μονεμβασιά τιμά τον ποιητή της Γιάννη Ρίτσο με πολλαπλές εκδηλώσεις

Η γενέθλια πόλη του Γιάννη Ρίτσου γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με μία σειρά εκδηλώσεων με στόχο να αναδείξουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή και να προωθήσουν στους νέους τα πανανθρώπινα μηνύματα του έργου του.

Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Ο Πολιτισμός ανθίζει στη Λακωνία. 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου» και γι’ αυτές συνεργάστηκαν ο δήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Νεκτάριος Μαστρόπουλος και η καλλιτεχνική υπεύθυνος Πηγή Λυκούδη.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας.

Στις 3 Ιουνίου γίνεται η αρχή με τιμητική εκδήλωση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Γιάννης Ρίτσος» στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Η συνέχεια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Στις 4/7 εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικός Ρίτσος» στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

στις 12/7 συναυλία με τη Λάμια Μπεντίουι και την Εύα Ψυλλάκη στην Πλάκα Μονεμβασιάς,
στις 17/7 συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης,

στις 23/7 συναυλία του Μανώλη Μητσιά στην Πλάκα Μονεμβασιάς,

στις 25/7 συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου στην Πλάκα Μονεμβασιάς,

στις 6/8 συναυλία της Πηγής Λυκούδη στο Κάστρο της Μονεμβασιάς,

στις 13/8 συναυλία της Νένας Βενετσάνου επίσης στο Κάστρο Μονεμβασιάς, ενώ η πανηγυρική συναυλία θα δοθεί στις 19/9 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία θα παρουσιαστούν ο «Επιτάφιος» μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη και το ποίημα «Η δίψα στο Μυστρά» μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη.

Επίσης, έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί αφιερωμένοι στη μνήμη του Ρίτσου, ο πρώτος μουσικός (υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού), ο δεύτερος φιλολογικός μαθητικός (σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων), οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν θεσμός.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ
- Διονύσης Καρατζάς: «Ταξίδια εσωτερικού». Εκδόσεις Μεταίχμιο.- Σαπφώ: «Ποιήματα». Μετάφραση Τασούλα Καραγεωργίου. Εκδόσεις Γαβριηλίδης.- Γιώργος Λίλης: «Τα όρια του λαβυρίνθου». Εκδόσεις Κέδρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

-Αθηνά Κακούρη: «Ξιφίρ Φαλέρ». Εκδόσεις Καστανιώτη.- Βασίλης Βασιλικός: «Οι φωτογραφίες». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.- Μιχάλης Μοδινός: «Επιστροφή». Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Κ.Α. Porter, L. Hughes, E. Caldwell, B. Malamud: «Θαμπή Αμερική». Μετάφραση Τάκης Μενδράκος. Εκδόσεις Ροές.- Κολούμ Μακκάν: «Ζόλι». Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ. Εκδόσεις Καστανιώτη.- Μ. Τζ. Χάιλαντ: «Το σώμα του ψέματος». Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ. Εκδόσεις Καστανιώτη.- Γιούλια Φρανκ: «Η γυναίκα του μεσημεριού». Μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου. Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΜΕΛΕΤΗ

- Κ. Σπ. Στανίκος: «Διαφωνεί; Τα βιβλία στην Πυρά! Από τον Πρωταγόρα στους Ναζί!». Εκδόσεις Ατων.- Τζον Μπανβίλ: «Η τριλογία των Επαναστάσεων. Κοπέρνικος-Κέπλερ-Νεύτων». Μετάφραση Χριστίνα-Πηγή Κουτρουμπά. Εκδόσεις Κέδρος.- Edmond Levy: «Σπάρτη. Κοινωνική και πολιτική ιστορία έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση». Μετάφραση Αθανάσιος Στεφανής. Εκδόσεις Πατάκη.- Ζακ Λε Γκοφ: «Το φανταστικό στο Μεσαίωνα». Μετάφραση Νικόλαος Γκοτσίνας. Εκδόσεις Κέδρος.- Μίκρα Δαμιανού: Εθνος, ταυτότητες και τηλεόραση στη σύγχρονη Ελλάδα». Εκδόσεις Πατάκη.

ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

- Θουκιδίδης: Ιστορία Πελοποννησιακός Πόλεμος. Βιβλίο Ε. Μετάφραση Α. Ι. Γιαγκόπουλος. Ζ.Ε. Μαλαθούνη. Εκδόσεις Ζητρος.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Ingo Siegner: «Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι περιπέτειές του». Απόδοση Μαρία Αγγελίδου. Εκδόσεις Αερόστατο.- Ελένη Αρτζανίδου: «Δεν έφταιγα εγώ». Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ομοφυλοφιλικές ταινίες για όλους
Το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έφτασε στα 11 χρόνια του. Σκοπός οι ταινίες του να ευαισθητοποιήσουν το κοινό πάνω σε ζητήματα ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας.

Αυτά συνέβησαν από τις 7 έως τις 13 Μαίου, στην αίθουσα Π. Ζάνα στη Θεσσαλονίκη .
Όμως και η Αθήνα θα έχει και τις δικές της αφιερωματικές ημέρες στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Ετσι από τις 25 έως 31 Μαίου θα ξεκινήσει και το 3ο Athens International Cay & Lesbian Film Festival.

Η όλη οργάνωση υπόσχεται μια εβδομάδα με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Φέτος εκτός από την υποστήριξη του Eλληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το εν λόγω Φεστιβάλ έχει κι αυτή του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας.

Ταινίες από Αγγλία, Πακιστάν, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ν. Αφρική αναμένουν πολυπληθές κοινό πέρα από συμβατικότητες και περιθωριοποιήσεις.

Οι νέες ταινίες

- “H γοητεία της αμαρτίας». 1974. Ιταλία. Σκηνοθεσία Λουκίνι Βισκόντι.- «Στο κατώφλι της ζωής». 1958. Σουηδία. Σκηνοθεσία Ινγκμάρ Μπέργκμαν.- «Η διχασμένη». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία-σενάριο Σον Ελις.- «Ιστορίες από το τέλος του κόσμου». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία-σενάριο Ρίτσαρντ Κέλι.

ΘΕΑΤΡΟ

«Φεστιβάλ Devised Theatre - Παραστάσεις μικρού μήκους από νέους δημιουργούς»
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πραγματοποιείται έως 30 Μαΐου το «Φεστιβάλ Devised Theatre
- Παραστάσεις μικρού μήκους από νέους δημιουργούς». Το Φεστιβάλ αυτό είναι ενταγμένο στη λογική του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που όλα αυτά τα χρόνια με τις παραγωγές ή τις συμπαραγωγές του είναι στραμμένο κατά κύριο λόγο στους νέους δημιουργούς: σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς κλπ.

Συνεχίζοντας μια προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τη σκηνή του θεάτρου ο προβληματισμός και η θέση των νέων ανθρώπων απέναντι στον σύγχρονο κόσμο, υποστηρίζεται μια μορφή θεατρικής έκφρασης με ελάχιστους περιορισμούς, η οποία συχνά υιοθετείται από νέες ομάδες.

Οι σκηνικές συνθέσεις στηρίζονται στη λογική του Devised Theatre, οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες: θραύσματα μνήμης και ιστοριών, εικόνες και σχόλια που εκφράζουν τη θέση των νέων ανθρώπων στον κόσμο που ζούμε.

Μέσα στις 10 μέρες του διαγωνιστικού μέρους του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις / παραστάσεις μικρού μήκους (διάρκειας μέχρι 50 λεπτά), από 16 νέες ελληνικές ομάδες, οι δημιουργοί των οποίων είναι γεννημένοι μετά το 1975.

Κάθε παράσταση θα παιχτεί 4 φορές σε 2 μέρες, κυλιόμενα, στον Κάτω Χώρο ή στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 4 παραστάσεις την ημέρα.

Τα θέματα των παραστάσεων καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων αναζητήσεων και σχέσεων, όπως η πίστη, η απώλεια, η αμαρτία, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα, η κοινωνική ευθύνη, ο χρόνος ως παρόν και παρελθόν, η φιλία κτλ.

Η παράσταση που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους της κριτικής επιτροπής θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ως παραγωγή του για την θεατρική περίοδο 2009-10. Στις 30 Μαΐου οι εργασίες του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με μια ημερίδα για τις νέες φόρμες των παραστατικών τεχνών και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

H Aϊντα στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού

Η Αΐντα, ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του Τζουζέππε Βέρντι αλλά και του οπερατικού ρεπερτορίου γενικότερα παρουσιάζεται από 24 έως 28 Μαΐου 2009 στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Η Αΐντα, όπερα σε τέσσερις πράξεις, βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι (στηριγμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ).

Η όπερα τοποθετείται στην εποχή των Φαραώ. Η Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι αιχμάλωτη στην Αίγυπτο και ερωτευμένη με τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο του αιγυπτιακού στρατού.

Αντίζηλός της είναι η Άμνερις, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου. Υποκύπτοντας στην επιθυμία του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον Ρανταμές τα σχέδια δράσης του Αιγυπτιακού στρατού.

Ο Ρανταμές συλλαμβάνεται για προδοσία και καταδικάζεται από το ιερατείο σε θάνατο. Ούτε η παρέμβαση της Αμνέριδας είναι ικανή να τον σώσει. Στην υπόγεια κρύπτη του ναού του Ηφαίστου, όπου κλείνεται ζωντανός, έχει κρυφτεί επίσης η Αΐντα επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.

Με τη μουσική του ο Βέρντι εξέφρασε σε αισθητικό επίπεδο το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού και σε πολιτικό επίπεδο την επιθυμία των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη.

Είχε την ευτυχία να αγαπηθεί από ένα ιδιαίτερα πλατύ κοινό και να κερδίσει εξ’ αρχής δημοτικότητα, που παραμένει αμείωτη μέχρι σήμερα.

Στις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του 19ου αιώνα ο Βέρντι υπήρξε ο συνθέτης που έζησε εκείνη την μοναδική στιγμή στην Ιστορία της μουσικής, κατά την οποία η υψηλή τέχνη έγινε ταυτόχρονα και λαϊκή.

Μουσική Διεύθυνση: Κάρλο ΜοντανάροΣκηνοθεσία: Ιγκνάθιο Γκαρθία ΦερνάντεςΣκηνικά: Τζουζέπε ντε Φιλίπι ΒενέτσιαΚοστούμια: Κάρλα Γκαλλέρι, Ντομένικο Φράνκι Φωτισμοί: Βινίτσο ΚέλιΒοηθός αρχιμουσικού: Ανδρέας ΤσελίκαςΒοηθοί σκηνοθέτη: Αγγέλα Σαρόγλου, Κατερίνα Πετσατώδη, Ίων ΚεσούληςΒοηθός ενδυματολόγου: Φραντσέσκα Γκινέλλι, Ελίζα ΤοριτσέλιΜουσική προετοιμασία μονωδών: Φρίξος Μόρτζος, Χρύσανθος Αλισάφης, Ειρήνη ΑντωνιάδουΜουσική προετοιμασία χορωδίας: Ερμιόνη Νάστου

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου
Βασιλιάς Δημήτρης ΚασιούμηςΆμνερις Ντολόρα Ζάζικ, Μαλγκροζάτα Βαλέβσκα Αΐντα Λουκρέθια Γκαρθία, Δήμητρα ΘεοδοσίουΡανταμές Μάρκο Μπέρτι, Χοσέ ΜπαλεστρίνιΡάμφις Δημήτρης Καβράκος,Χριστόφορος ΣταμπόγληςΑμονάστρο Δημήτρης Πλατανιάς, Γιάννης ΓιαννίσηςΑγγελιοφόρος Ζαχαρίας Τσούμος, Γιώργος ΣαμαρτζήςΙέρεια Μαρία Βλαχοπούλου, Ελένη Βουδουράκη

Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παραστάσεις 24, 26, 27, 28 Μαΐου 2009

Αναφορά στο Ρεμπέτικο

Ο Γιώργος Νταλάρας κυκλοφόρησε ένα καινούργιο διπλό cd, το οποίο περιλαμβάνει τα τραγούδια της μουσικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο- Αναφορά στο ρεμπέτικο», που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Τα τραγούδια είναι αντιπροσωπευτικά και καλύπτουν μια μεγάλη χρονική διαδρομή γεμάτη διαφοροποιήσεις και εναλλαγές.

Πρώτος σταθμός το 1900 και το σμυρναίικο τραγούδι, η Μικρασιατική καταστροφή και οι ηχογραφήσεις στην Αμερική. Ακολουθούν τραγούδια του Τούντα, του Σκαρβέλη, του Περιστέρι και του Παπάζογλου, έπειτα ακολουθεί η θρυλική «τετράδα» του Πειραιά και η συνέχεια με τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Χιώτη και τον Καλδάρα.

Τραγουδιστικά συμπράττουν ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Μπάμπης Στόκας, η Σοφία Παπάζογλου και η Ασπασία Στρατηγού.

Στην παρουσίαση του cd ο Γιώργος Νταλάρας επεσήμανε ότι η ενασχόληση του με το ρεμπέτικο, είναι ένα ηθικό χρέος απέναντι σε όλους αυτούς τους δημιουργούς και ερμηνευτές, που κυνηγημένοι και μέσα από μεγάλες δυσκολίες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν και να αφήσουν μια σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Εμπειρία φωτός»
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», την έκθεση της Ελένης Πόταγα – Στράτου με τίτλο «Εμπειρία Φωτός» έως την Πέμπτη, 28 Μαϊου 2009.

Η έκθεση αποτελείται από πέντε (5) μεγάλες εγκαταστάσεις – ενότητες και video που θα δημιουργούν ένα συνθετικό περιβάλλον, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο θεατή να έχει μια προσωπική εμπειρία και βίωμα, του πως εκλαμβάνει ο ίδιος τη διάσταση του φωτός.

Οι εγκαταστάσεις αυτές, κατασκευασμένες από υλικά όπως plexiglass, γυαλί, νερό, καθρέπτης, αλουμίνιο, ξύλο, γυψοσανίδες και κυρίως φως, δεν αφορούν πλέον μόνο τη δημιουργό τους ή την γλυπτική της ως αποδιδόμενο έργο, αλλά γενικότερα τη σχέση του ανθρώπου - και συνεπαγωγικά όλων μας – με την έννοια «φως», σε συσχετισμό με τη θεματική των πέντε ενοτήτων: «Η Πρώτη Αισθηση», «Λαβύρινθος», «Η Καθαρή Ματιά», «Εμπειρία Φωτός» και «Στόχος».

ΧΟΡΟΣ

Τιμή στην Ισιδώρα Ντάνκαν
Ένας φόρος τιμής στην Ελληνική Μυθολογία και στη θρυλική χορεύτρια-πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, το "Απόλλων και οι Μούσες" είναι μία παράσταση της δεκαπενταμελούς χορευτικής ομάδας του Ινστιτούτου Ισιδώρας Ντάνκαν της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της Jeanne Bresciani με την συμμετοχή του διεθνούς φήμης Έλληνα σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη.

Με την παράσταση αυτή εξερευνούν το Ελληνικό μέλος - το μοναδικό αυτό συνδυασμό χορού, μουσικής και ποίησης της Αρχαίας Ελλάδας - μέσα από αρχαϊκές, κλασικές και σύγχρονες φόρμες.

Μία παράσταση χορευτικής ερμηνείας όπως εκείνης των αρχαίων Μουσών σε αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης, γεμάτη χάρη, ποίηση και πάθος, φόρος τιμής στο θησαυρό της Μυθολογικής παράδοσης της Ελλάδας, με τον τρόπο της Ισιδώρας Ντάνκαν. Αύριο 23 Μαΐου στο Κέντρο Τεχνών ACS.

Οι χορογραφίες είναι της ίδιας της Ντάνκαν και της Τζ. Μπρεσιάνι ενώ ο Δημήτρης Βασιλάκης με το σαξόφωνό του και ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο συνοδεύουν μουσικά το χορό με πρωτότυπες συνθέσεις του Δ. Βασιλάκη, ενώ επίσης θα ακουστούν και έργα κλασικών, ιμπρεσιονιστών και αβάντ γκαρντ συνθετών.

Η Άντζελα Ισιδώρα Ντάνκαν έζησε μια περιπετειώδη, ρομαντική και τραγική μαζί ζωή. Η ονομαζόμενη και «ξυπόλητη χορεύτρια» γεννήθηκε το 1877 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Παρίσι, το 1927, πνιγμένη από την ίδια της τη μακριά εσάρπα.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το χορό δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή πόσο άσκημο και αφύσικο εύρισκε το κλασικό μπαλέτο. Αντιφατική, θυελλώδης, αντισυμβατική και αναμφισβήτητα ταλαντούχα προσωπικότητα ανανέωσε το χορό μέσα από την εκφραστικότητα της κίνησης και την απόλυτη ελευθερία.

Εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας χορευτικές κινήσεις από αρχαίους αμφορείς και χόρευε σε ανοικτούς χώρους με χιτώνες, γυμνά πόδια και ελεύθερα τα μαλλιά της-μία επανάσταση για την εποχή της. Θεωρείται η μητέρα του Σύγχρονου Χορού.

Το 1977 η θετή κόρη της Ντάνκαν, Μαρία Τερέζα και η Καίη Μπάρντσλεϊ και με σκοπό την διαφύλαξη της κληρονομιάς της και του μοναδικού ιστορικού της αρχείου ίδρυσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Ισιδώρα Ντάνκαν, στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό για το χορό και τις τέχνες που προωθεί τα ιδανικά και τις αρχές της Ι. Ντ. και διοργανώνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Συμμετέχουν:Η Τζην Μπρεσιάνι «Η θεϊκή στην κίνησή της» πρώτη χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δ.Ι.Ι.Ντ.Η Μαίρη ΝτιΣάντο-Ρόουζ, Συν-Καλλιτεχνική Διευθύντρια και πρώτη χορεύτρια του Δ.Ι.Ι.Ντ. και δεκαπέντε χορευτές.Σαξόφωνο, μεταγραφές και πρωτότυπες συνθέσεις: Δημήτρης Βασιλάκης (ο Έλληνας θεός της μεταμοντέρνας έκφρασης- BBC Music Magazine). Πιάνο: Γιώργος Κοντραφούρης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη

Φτάνουν από παντού και είναι καλλιτέχνες φωτογράφοι αλλά και δημοσιογράφοι, που με τις εικόνες τους δίνουν ο καθένας τη δική του διάσταση του τόπου και του χρόνου.

Το μόλις δύο χρονών Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην αμερικάνικη μεγαλούπολη περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες εκθέσεις. Πρόκειται για ένα γεγονός που στρέφει πάνω του τα μάτια των απανταχού εραστών της φωτογραφικής τέχνης καθώς μέσα στο Μάιο συνενώνει μια πανσπερμία ανθρώπων και ιδεών.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ένας αυτοκράτορας από την Περσία

Φαίνεται πως το Βρετανικό Μουσείο έπιασε τον παλμό του κόσμου σχετικά με τις μεγάλες αυτοκρατορίες. Αθρόα ήταν η προσέλευση στις προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με τον «Πήλινο Στρατό» της Κίνας καθώς και το αφιέρωμα στον αυτοκράτορα Ανδριανό.

Τώρα λοιπόν στις μεγάλες αίθουσες του λονδρέζικου μουσείου φιλοξενείται η ζωή και η δράση του Πέρση ηγέτη του 16ου αιώνα Σάχη Αμπάς. Φαίνεται πως ο αυτοκράτορας ήταν προστάτης των Τεχνών και πρότυπο σωστού άρχοντα. Σημαντικό γεγονός λοιπόν η παρουσίαση ενός βασιλιά, προστάτη του ωραίου και του ορθού.

Χειρόγραφα, χαλιά, πορσελάνες, έργα ζωγραφικής και καλλιγραφίας προσκαλούν το κοινό για μία επίσκεψη γνωριμίας μ’ ένα άλλο διαφορετικού τύπου Ιράν. Εως τις 14 Ιουνίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο πολιτιστικός βελγικός Μάιος

Ένα από τα πλέον πρωτοποριακά Φεστιβάλ της Ευρώπης είναι αυτό των Βρυξελλών. Κάθε Μάιο λοιπόν εδώ και δέκα πέντε χρόνια, καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και των πλαστικών τεχνών φτάνουν για να επιδείξουν τις δυνατότητες της τέχνης τους.

Ας σημειωθεί πως η εν λόγω εκδήλωση έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα, πέραν της γηραιάς Ηπείρου, σε Ασία , Αφρική και Ν. Αμερική. Διεθνείς συναντήσεις με γνωστούς αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, καλλιεργούν και προωθούν ένα κλίμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αρχίζει στις 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η 2η Μπιενάλε υπό τον γενικό τίτλο “Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς”

Περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες από 39 χώρες, δώδεκα φορείς της πόλης, 28 χώροι και δώδεκα εκθέσεις-δράσεις συνθέτουν το παζλ της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που οργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) από τις 24 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

“Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς” είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης, που έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Την επιμέλεια συνυπογράφουν η Bisi Silva από τη Νιγηρία (διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Λάγος), η Gabriela Salgado (επιμελήτρια δημοσιών προγραμμάτων στην Tate Modern και ανεξάρτητη επιμελήτρια) από την Αργεντινή και η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα.

Το κύριο μέρος του προγράμματος “Πράξις” περιλαμβάνει έργα 57
καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία θα απλωθούν σε χώρους του λιμανιού, στο Μπεζεστένι, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στο Μπαζάρ χαμάμ, στα λουτρά Παράδεισος, στα αίθρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Αγιορείτικη Εστία (Μέγαρο Νεδέλκου), σε υπαίθριους χώρους μέσα στην πόλη, σε μπαρ και εστιατόρια.

Το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση διαδραστικών έργων τέχνης και εγκαταστάσεων καλλιτεχνών από χώρες της ΕΕ, Φεστιβάλ Περφόρμανς με τη συμμετοχή 28 καλλιτεχνών από 14 χώρες του κόσμου, έκθεση για τη σύγχρονη ζωγραφική στην Ελλάδα, εργαστήρια νέων καλλιτεχνών, πανόραμα σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α...

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλίες με τον "Θρήνο" του Άλκη Μπαλτά σε πρώτη εκτέλεση
Ο Άλκης Μπαλτάς, ο Θεσσαλονικιός συνθέτης, δάσκαλος και πρώην διευθυντής της ΚΟΘ, πρωτοπαρουσιάζει ένα δικό του έργο και συνοδεύει ταλαντούχους νέους πιανίστες στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Θα διευθύνει την ΚΟΘ σε δύο συναυλίες, στις 22 και 23 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια αντίστοιχα.

Ο “Θρήνος” θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στη συναυλία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχει ο Νίκος Κυριόσογλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το κονσέρτο αρ. 5 για πιάνο και ορχήστρα του C. Saint-Saëns, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν έξι χοροί του Ντβόρζακ, ολοκληρώνοντας ευχάριστα τη βραδιά.

Αύριο, 23 Μαΐου, στη συναυλία στο Χώρο Τεχνών Βέροιας συμμετέχει ο πιανίστας Κωνσταντίνος Βαλιανάτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή από την όπερα “Κλέφτρα Κίσσα” του Ροσίνι, το δεύτερο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του C. Saint-Saëns και ολοκληρώνεται με τους έξι χορούς του Ντβόρζακ.

Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής, αφιερωμένη στο Νίκο Αστρινίδη

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε συναυλία της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας, αφιερωμένη στο φημισμένο Έλληνα συνθέτη Νίκο Αστρινίδη, την Πέμπτη) 21 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά και από τη σχετική πρόταση της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» αποφάσισε να τιμήσει τον κ. Αστρινίδη αναγνωρίζοντας τη σημαντική παρακαταθήκη και τη σφραγίδα που άφησε η πολυετής παρουσία του στο χώρο της Μουσικής, καθώς και την πολύτιμη προσφορά του ως Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού εφαρμόζοντας την παραπάνω απόφαση προγραμμάτισε, να τιμήσει τον συνθέτη με μια μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου στην οποία εκτελέστηκε και ένα από τα σημαντικότερα έργα του.Διευθυντής Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης, Σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί).

Η όπερα του Gian Menotti «Η γηραιά κυρία και ο κλέφτης», από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ανέβασε σε πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη την Όπερα του Gian Menotti: «Η γηραιά Κυρία και ο Κλέφτης», την πρώτη Όπερα στον κόσμο που γράφτηκε για το ραδιόφωνο.

Ο Menotti σε ηλικία 27 ετών υπογράφει την πλοκή, το λιμπρέττο και τη μουσική αυτής της κωμικής όπερας σε 14 σκηνές που διαδραματίζεται σε κάποια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο στις 22/4/1939.

Η Όπερα ανέβηκε στις 21/5 σε αποκλειστική παραγωγή του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών του δραστηριοτήτων «Με τα Χρώματα της Μουσικής» στο Δημοτικό θέατρο Άνετον.

ΘΕΑΤΡΟ

Ροκ και πολιτική επί σκηνής!
Το Ροκ εν ρολ, την πολιτική, την Σαπφώ και τον Πάνα συνδέει ο Τομ Στόπαρντ στο έργο του “Rock n roll”, το οποίο ανεβάζει ο Γιώργος Κοτανίδης από τις 21 Μαίου και για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εγνατία.

Γραμμένο μόλις το 2006 το πολυεπίπεδο αυτό έργο του Στόπαρντ αντιπροσωπεύει την αμφισβήτηση στην πολιτική, στη μουσική, αλλά και στο κατεστημένο του έρωτα. Η ιστορία ξεκινά το 1968 όπου στην Τσεχοσλοβακία εισβάλουν τα σοβιετικά τανκ.

Ένας νεαρός Τσέχος φοιτητής, ο Γιαν (Αλέκος Συσσοβίτης) εγκαταλείπει τον ασφαλή χώρο του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ για να επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να αγωνιστεί για την ελευθερία και για έναν διαφορετικό, ανθρώπινο σοσιαλισμό.

Μοναδικό του όπλο η ορμή της νιότης του και η αγαπημένη του μουσική, το rock’ n’ roll, το σύμβολο της αντίστασης και ανεξαρτησίας για όλους τους νέους σε Δύση και Ανατολή.

Ο Γιαν θα συγκρουστεί με τον φίλο του Φερντιναντι, με τον καθηγητή του Μαξ Μόρροου, ενώ η γυναίκα του Μαξ, Έλινορ, προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και η κόρη του που ερωτευμένη με τον Γιαν θα συνεχίζει να του στέλνει δίσκους με ροκ μουσική από την Αγγλία.

Τελικά ο Γιαν θα βρει τη δική του προσωπική αλήθεια και δεν θα την προδώσει.

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Κοτανίδης. Παίζουν: Βασίλης Παπαδημητρίου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Κοτανίδης, Ίρις Χατζηαντωνίου, Στέλλα Μπαλωμένου, Βαγγέλης Ρόκκος, Γιάννης Δρίτσας, Σταύρος Μερμήγκης, Εύα Κοτανίδη, Νεκταρία Γιαννουδάκη. «Σταγόνες» - Μια ‘ειδική’ θεατρική παράσταση

Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαΐου, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το εργαστήριο Τεχνουργείο, ατόμων με ειδικές ανάγκες και μη, παρουσίασε το έργο «Σταγόνες», σε κείμενα της ομάδας ΑΜΕΑ και αποσπάσματα από το έργο «Ψεύτρα» του Jean Cocteau. Σκηνοθεσία Ζηνοβία Κωστελίδου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην πόλη και μας φέρνει τις πιο πρόσφατες ταινίες από τον ιταλικό κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως και τις 27 Μαίου 2009 στον κινηματογράφο Ολύμπιον, ενώ από τις 28 Μαίου έως τις 21 Ιουνίου 2009 θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα (στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος – Prince Filmcenter).

Το Φεστιβάλ αυτό είναι μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά συνολικά ταινίες παραγωγής 2001 – 2007.

Μάλιστα δύο από τις ταινίες πραγματοποιούν πρεμιέρα στην Ελλάδα: το “La giusta distanza” (Η σωστή απόφαση) σε σκηνοθεσία Carlo Mazzacurati και το “Lascia perdere, Johnny!” (Μη χάνεις τον καιρό του, Τζόνη), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ηθοποιού Fabrizio Bentivoglio.

Οι υπόλοιπες ταινίες:- “Prendimi I’ anima” (Ψυχή και σώμα) του Roberto Raenza. Βασισμένο στο βιβλίο «Μια μυστική συμμετρία» του Aldo Carotenuto. Καταγράφει μια πραγματική ιστορία: την ερωτική σχέση ανάμεσα στον νεαρό γιατρό Καρλ Γιουνγκ, μαθητή του Φρόυντ και στην 19χρονη ρωσίδα, εβραϊκής καταγωγής, Σαμπίνα Σπιλράιν όταν αυτή εισάγεται το 1905 σε ψυχιατρική κλινική της Ζυρίχης. - “Primo amore” (Πρώτος έρωτας) του Matteo Garrone.

Παρουσιάζεται η ιστορία ενός καταπιεστικού άνδρα που επιβάλει στην σύντροφό του να αδυνατίζει συνεχώς για να αποκτήσει το τέλειο σώμα/

- “La bestia nel cuore” (Μην το πεις) της Cristina Comencini. Στην ταινία αυτή θίγεται η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μέσα στην οικογένεια.

- “La ragazza del lago” (Το κορίτσι της λίμνης). Ο Andrea Molaioli μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο βιβλίο της Νορβηγίδας συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ Karin Fossum.

- “L’ ultimo bacio” (Το τελευταίο φιλί). Ο Gabriele Muccino αφηγείται τις ιστορίες δύο διαφορετικών γενιών: τριαντάρηδες και πενηντάρηδες που δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, ούτε και με τους άλλους και που κάποια στιγμή θέλουν να δραπετεύσουν από τη ζωή τους, από τα καθήκοντα και τις ευθύνες που συνεπάγεται η οικογένεια, ο γάμος, η πατρότητα ή η μητρότητα και να ανοιχτούν σε νέες περιπέτειες.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, προκήρυξε τον 2ο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης με ελεύθερο θέμα και με ένα μόνο ποίημα. Καταληκτική ημερομηνία αποστολής ποιημάτων μέχρι 31 ΜΑΪΟΥ.

ΒΙΒΛΙΟ

28ο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Στην παραλία του Λευκού Πύργου από τις 5 έως τις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κωστή Παλαμά, στα 100 χρόνια από τον ερχομό του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ελλάδα και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη.

Επιπλέον, οι εκδηλώσεις του «ΙΘ’ Πνευματικού Μαίου», οι οποίες θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ, θα είναι αφιερωμένε στα 50 χρόνια από το θάνατο του γλωσσολόγου Μανόλη Τριανταφυλλίδη, αλλά και στα 30 χρόνια από το θάνατο του θεατρολόγου Σωκράτη Καραντινού.

Τα επίσημα εγκαίνια του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Ιουνίου 2009. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ.

Παρουσίαση του περιοδικού «Ενδοχώρα»

Μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας από τα εκδοτικά δρώμενα της Θράκης, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό «Ενδοχώρα», που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Το θρακιώτικο περιοδικό («για τη Θράκη που επιμένει, για τον Ελληνισμό που αντιστέκεται») κυκλοφόρησε το 97ο τεύχος του, συνεχίζοντας μία εκδοτική πορεία 21 ετών, με ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο στον Θρακιώτη ποιητή Τίτο Μανάκα, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη γενέτειρά του, το Διδυμότειχο, την εβδομάδα που πέρασε, στον Δημοτικό Κινηματογράφο της πόλης, σε μία εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» της Θράκης.

Ομιλητές ήταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, η συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας (μεταφράστρια του έργου του ποιητή) δρα Sanya Volkova, ο μουσικός Γιώργο Μανάκας και ο εκδότης του περιοδικού Γιάννης Κουριαννίδης, ενώ ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί Άννα Συνοδινού και Σπύρος Φωκάς.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικόνες της φυλής Χίμπα από την Ελένη Γκίνα

«Η αφρικανική φυλή Χίμπα, με τη ματιά του φωτογράφου και του θεατή της φωτογραφίας», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Ελένης Γκίνου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες της Αφρικανικής φυλής Χίμπα καθώς και την εικαστική έκφραση και το σχολιασμό αυτών των φωτογραφιών από τους φοιτητές του ΑΠΘ, των οποίων το βλέμμα αποτελεί τη ματιά του θεατή σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης.

Επιμέλεια: Σοφία Ανδρικάκη, Θεανώ Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio