Ατόφιο μάλαμα στην εκσκαφή για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Κι όμως αυτή είναι η Ελλάδα.
Από τη μία ο βόρβορος και η σήψη των ημερών από την άλλη η εξόρυξη χρυσού μέσα στην καθημερινότητα μας.
Ας χαρούμε λοιπόν τις ανακαλύψεις που φέρνει ο μετροπόντικας όχι μόνο σαν φως στο τούνελ, αλλά σαν ομφάλιος λώρος με παλαιότατο πολιτισμό.
Ας θεωρήσουμε τις υπόγειες χρυσοφόρους σήραγγες ως σημεία εγρήγορσης, για τη δική μας επαγρύπνηση πάνω στα σύγχρονα προβλήματα.

Οκτώ λοιπόν χρυσά στεφάνια και 4.000 ακόμη χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές, που ολοκληρώθηκαν σε δύο μόνο από τους 13 σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως φαίνεται το υλικό είναι τόσο που δεν θα μπορέσει να εκτεθεί στο Αλκαζάρ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Έτσι το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει ν’ ακούσει τους ειδικούς αρχαιολόγους που ζητούν να δημιουργηθεί ακόμα ένα Μουσείο του Μετρό, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Γενί Τζαμί) . Είδομεν!

ΒΙΒΛΙΟ
Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ
- Χαριτίνη Ξύδη: «Η ερωμένη απολεσθέντων θαυμάτων». Εκδόσεις Κώδικας.- Χαριτίνη Ξύδη: «Τα όνειρα καπνίζουν». Εκδόσεις Γαβριηλίδης.- Πέτρος Μ. Μαριδάκης: «Εκείνο το λησμονημένο απόρρητο» - «Αστρικόν Αρχιπέλαγος».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Εστεμμένο πάθος». Εκδόσεις της Εστίας.- Κωνσταντίνου Καμάρα: «Πάρε το μηδέν». Εκδόσεις Ωκεανίδα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Dinaw Mengestu: «Ολες οι χαρές του ουρανού». Μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου. Εκδόσεις Πόλις.- Ντένι Γκετζ: «Η έπαυλη των ανδρών». Μετάφραση Τεύκρος Μιχαηλίδης. Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΔΟΚΙΜΙΟ
- Πόπη Πολέμη: «Με σεβασμό και ασέβεια. Ένα κείμενο και ένα χατίρι». Βιβλιολογικό Εργαστήριο «Φίλιππος Ηλιού». Μουσείο Μπενάκη.

ΙΣΤΟΡΙΑ
- Cotz Aly: «Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ. Ληστεία, φυλετικός πόλεμος και εθνικοσοσιαλισμός». Μετάφραση Νίκος Δεληβοριάς. Εκδόσεις Κέδρος.- Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου: «Οι φόβοι ενός αιώνα». Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
- Μαρτίν Μεέ: «Η επινόηση της ευτυχίας». Μετάφραση Χριστίνα Σαμαρά. Εκδόσεις Ωκεανίδα.

ΠΑΙΔΙΚΟ
- Andrea Mills: «Ζώα που κινδυνεύουν μας περιγράφουν τη ζωή τους». Μετάφραση Ευαγγελία Μαυρικάκη. Εκδόσεις Πατάκης.- Αλίκη Δημοσθένους: «Το τραγούδι της φώκιας». Εκδόσεις Λιβάνης.- Ιφιγένεια Μαστρογιάννη: «Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οι νέες ταινίες
- «Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία - σενάριο Τσάρλι Κάουφμαν.- «Για τα μάτια της Τουλπάν». Καζακστάν. Σκηνοθεσία Σεργκέι Ντβορτσεβόι.- «Παράνομες πράξεις». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία – σενάριο Γουέιν Κρέιμερ.- «Η επανάσταση των γαρυφάλλων».
Πορτογαλία. Σκηνοθεσία Μαρία ντε Μεντέιρο.- «Υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος – μέρος 1ο». Γαλλία. Σκηνοθεσία Ζαν – Φρανσουά Ρισέ.- «Μη με ξεχνάς». Αργεντινή. Σκηνοθεσία Εκτορ Μπαμπένκο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Σαν θέατρο σκιών
Ο καλλιτέχνης Xenofon, στην έκθεσή του «Keep it Real» κινείται ανάμεσα στο φως και στη σκιά, χρησιμοποιώντας ως μοντέλα τη Βίκυ Βολιώτη, τον Στέλιο Κλήμη και τον Χάρη Γιακουμάτο, δημιουργεί επτά πανοραμικά τρίπτυχα μεγάλων διαστάσεων, ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα.Οι τρεις πρωταγωνιστές του αναπαραστούν το θέατρο σκιών.
Όμως εδώ αντί για τον Καραγκιόζη και τη Βεζιροπούλα κινούνται, με μορφές ονειρικών χαρακτήρων, σύγχρονοι άνθρωποι.Στο Black Duck Muliplate, Χρήστου Λαδά 9Α έως τις 30 Απριλίου.

ΘΕΑΤΡΟ «Το κίτρινο σκυλί»
«Το Κίτρινο σκυλί», εν πρώτοις, είναι ένα κείμενο επείγουσας γλωσσικής πραγματικότητας.Ο Μισέλ Φάις, με αφορμή ένα πρόσφατο βίαιο γεγονός (την επίθεση με βιτριόλι, τονπερασμένο Δεκέμβριο, κατά της Βουλγάρας καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα), έγραψε τον μακρύ μονόλογο μιας νέας γυναίκας.

Η Ρούσκα Ρούσεβα αναπνέει μέσα από φωνές που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της, πρόσωπα οικεία, τυχαία, υπερβατικά μεταμορφώνουν την ηρωίδα, σ’ ένα πολυφωνικό παραμιλητό. Αυτό είναι ένα αφηγηματικό παράδοξο.

Η ονειρική αντανάκλαση της Κούνεβα διεκδικεί, ταυτόχρονα, έναν κόσμο αγάπης μέσα από την πολιτική του ανυπεράσπιστου εαυτού και τη μεταφυσική του μη περαιτέρω εαυτού.Αυτό είναι ένα ηθικό παράδοξο.

Πρόκειται για ένα κείμενο, όπου ο ρεαλισμός της επιθυμίας χωνεύει μοτίβα της ετερότητας, του αποδιοπομπαίου θύματος και του απομαγευμένου κόσμου.Η παράσταση ανεβαίνει στο «Από Μηχανής Θέατρο» με την Αλεξία Καλτσίκη σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ.

Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ίσαρη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη έως τις 2 Ιουνίου.
Bob Theatre Festival στο Θέατρο Χώρα

Τα τελευταία χρόνια ένα νέο ρεύμα εμφανίζεται στη θεατρική Αθήνα. Κάποιες νέες ομάδες δουλεύουν μεθοδικά και κάνουν πρωτότυπες παραστάσεις που απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό το οποίο μέχρι τώρα δεν πήγαινε θέατρο. Οι παραστάσεις αυτές, καταφέρνουν, από στόμα σε στόμα, να κάνουν εμπορική επιτυχία και να γεμίζουν θέατρα 80 και 100 θέσεων καθημερινά.

Χρησιμοποιώντας τον Bob ως σύμβολο, αυτό το «καινούριο» που έχει εμφανιστεί στο θεατρικό προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, θα ζωντανέψει με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής. Στόχος είναι το φεστιβάλ αυτό να θεσμοθετηθεί αλλά και να αποτελέσει τα εγκαίνια για ένα «δίκτυο νέου θεάτρου».

Σκοπός του Bob Theatre Festival είναι να συγκεντρώσει τις ομάδες αυτές κάτω από μία στέγη για μία εβδομάδα και να τους δώσει ένα κοινό στίγμα. Οι θεατές των ομάδων θα συγκεντρωθούν και αυτοί ώστε να διαπιστώσουν ότι η μικρή ομάδα της οποίας η παράσταση τους ενθουσίασε δεν είναι μόνη της, αλλά ανήκει σε ένα μεγαλύτερο και οργανωμένο νέο ρεύμα.

Στο Bob Theatre Festival θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένες οι καλύτερες νεανικές θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων δύο ετών: «Εκεί, Εκεί στην Κόλαση», «Νοσφεράτου Διδόντικους», «Ζελόβ», «Οταν Γνώρισα το 100% Τέλειο Κορίτσι για Μένα», «Χωρίς Μουσική» κ.ά.

Παράλληλα, συναυλίες νέων συγκροτημάτων από τη σκηνή της Αθήνας, που στα πρώτα τους βήματα μοιάζουν να εκφράζουν μια νέα, φρέσκια άποψη στα μουσικά πράγματα, θα ενώσουν το θέατρο με τη μουσική. Οι Imam Baildi, Berlin Brides, Eos Quartet, Night On Earth, Naked As We και guest ο Φοίβος Δεληβοριάς, θα εμφανιστούν πιο ζωντανοί από ποτέ στην πανέμορφη σκηνή του θεάτρου.
Από τις 2 έως τις 10 Μαΐου στο Θέατρο Χώρα.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων συνεχίζοντας για δέκατη χρονιά τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζει έναν ακόμα κύκλο εκδηλώσεων Λογοτεχνίας και Μουσικής υπό τον τίτλο "Στα ίχνη... της νύχτας".

Βαδίζοντας... στα ίχνη της νύχτας και μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις αναζητείται η οργανική σχέση των δύο τεχνών, η διπλή ευαισθησία μουσικού και λογοτέχνη, ο δημιουργικός διάλογος τους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 8:30 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και τις 25 Μαΐου 2009.

Οι μουσικοί -σολίστ της Ορχήστρας των Χρωμάτων ερμηνεύουν ζωντανά την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Γρηγόρη Γρηγορίου, Σάββα Τσιλιγκιρίδη, Γιώργου Χατζημιχελάκη,Θοδωρή Οικονόμου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Νέστορα Τέηλορ, Λορέντας Ράμου, ενώ ένας ηθοποιός, κάθε φορά, αναλαμβάνει την αφήγηση της ιστορίας .

Συνεργαζόμενοι ηθοποιοί είναι οι: Γιάννης Φέρτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Ψάλτη, Μηνάς Χατζησάββας, Γεράσιμος Γεννατάς, Αιμίλιος Χειλάκης, Πέμη Ζούνη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.Την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς έχει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
27/4/09 Στρατής Τσίρκας - Ακυβέρνητες Πολιτείες - Η ΛέσχηΠρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Μιχάλης Χριστοδουλίδης Αφήγηση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
4/5/09 Robert Van Gulik- Το περιδέραιο της ΠριγκίπισσαςΠρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Στάθης Γυφτάκης Αφήγηση: Γεράσιμος Γεννατάς
11/5/09 Δάφνη Ντι Μωριέ - Μετά τα Μεσάνυχτα Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Νέστωρ ΤέηλορΑφήγηση: Πέμη Ζούνη
18/5/09 Pascal Quignard - Βίλα Αμάλια Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Λορέντα Ράμου Αφήγηση: Θέμις Μπαζάκα
25/5/09 "Ως εν ουρανίω έαρι" "Lieder"από το παγκόσμιο ρεπερτόριο με Ποίηση για την Ανοιξιάτικη Νύχτα Τραγούδι: Μάτα Κατσούλη Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Χέλμουτ Μίντεντορφ στο Μουσείο Μπενάκη
Ατομική έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Helmut Middendorf παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από τις 29 Απριλίου. Ο νέο-εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Dinklage της Γερμανίας το 1953 και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου με καθηγητή τον K.H. Hödicke.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του επικεντρώθηκε στην εκφραστικότητα της ζωγραφικής, σε αντίθεση με την εννοιολογική τέχνη που επικρατούσε τότε.
Το έργο του χαρακτηρίζεται από πολυμορφία και μια προσπάθεια ανατροπής των στερεοτύπων, μια αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης, με στόχο τον αιφνιδιασμό τόσο των θεατών, όσο και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα μέρος της δουλειάς του από την τελευταία δεκαετία και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη περιλαμβάνει τους επονομαζόμενους ΡΜ πινάκες (από τις λέξεις printed matter και pentimenti). Πρόκειται για έργα της διετίας 2007-2008 με χρήση της τεχνικής του κολλάζ και με κυριαρχία των μοτίβων αφηρημένης ζωγραφικής

Η δεύτερη ενότητα, τιτλοφορείται «Ημερήσιος κίτρινος τύπος» και αποτελείται από 16 νέους μικρούς πίνακες με κολλάζ πάνω σε καμβά, όπου το μαύρο πλαίσιο αποτελεί κομμάτι της σύνθεσης.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει εικόνες από την ιστορία της τέχνης, εικονογραφήσεις και κόμικς, έργα που τα συνδέει ο πολυεπίπεδος τρόπος σύνθεσής τους και η χρήση του μοντάζ. Ενώ τέλος, η τέταρτη ενότητα συμπεριλαμβάνει μια επιλογή έργων των τελευταίων δέκα ετών, τα οποία συνδυάζουν αφηρημένα πεδία, μοτίβα, κολλάζ, ζωγραφική, λογότυπους κ.ά.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Έφυγε η Μπεάτα Ασημακοπούλου
Την τελευταία της πνοή άφησε στις εννέα το πρωί την Κυριακή του Πάσχα η ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Φοίτησε στη Σχολή του Τάκη Μουζενίδη, με καθηγητές την Ελένη Χαλκούση, τον Γιάννη Φλερύ, την Ελένη Τσουκαλά.

Πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο με το έργο «Δημόσιο Σκάνδαλο» και στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Καταδικασμένη κι' απ' το παιδί της»

.Ακολούθησε μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο με γνωστές ταινίες όπως «Η Καφετζού», «Ο Λεφτάς», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Ο Εμποράκος», «Για ποιον χτυπά η Κουδούνα» και πολλές άλλες. Το 1960 παντρεύτηκε το σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο και απέκτησαν ένα γιο.

TEXNEΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Ο Δαρβίνος και οι εικαστικοί καλλιτέχνες
Διακόσια χρόνια κλείνουν φέτος από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου ο οποίος με το βιβλίο του «Η Προέλευση των ειδών» προκάλεσε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και στην κοινή γνώμη.

Με αφορμή λοιπόν την διπλή επέτειο του Άγγλου επιστήμονα, 200 χρόνια από τη γέννησή του και 150 χρόνια από την έκδοση του σπουδαίου βιβλίου του, το Schiru Kunsthalle της Φρανκφούρτης παρουσιάζει την πρώτη έκθεση: « Δαρβίνος Τέχνη και αναζήτηση της προέλευσης των ειδών».

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο εξέλαβαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, από το 1859 έως τα μέσα του 20ου αιώνα, τις ιδέες του Άγγλου επιστήμονα.

Μέσα από 150 πίνακες, λιθογραφίες, σχέδια αλλά και σπάνια ντοκουμέντα, καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης, από τον Μαξ Ερνεστ ως τον Οντιλόν Ρεντόν και τον Γκάμπριελ φον Μαξ, παρουσιάζουν τη δική τους οπτική για τις φυσικές επιστήμες, κοινή έμπνευσή τους τα κείμενα του Δαρβίνου αλλά και όσων άλλων επηρέασε. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 3 Μαΐου.

ΡΩΜΗ
Η ζωή και το έργο του Δαρβίνου στην αιώνια πόλη
Και η Ρώμη τιμά τον μεγάλο Άγγλο ερευνητή. Έτσι στο Palazzo delle esposizioni, εδρεύει έκθεση που παρουσιάζει ιστορικά και επιστημονικά ντοκουμέντα.

Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια διαδρομή στη ζωή του Δαρβίνου, καθώς και την επιρροή που άσκησε στην βρετανική κουλτούρα το πενταετές ερευνητικό ταξίδι του στον κόσμο που κατέληξε, στη διατύπωση του ανατρεπτικού βιβλίου «Η καταγωγή των ειδών» του 1859. Έως τις 3 Μαΐου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η 7η ατομική έκθεση του Σερχάντ Μπαπίρ στο ΒαφοπούλειοΗ αναδρομική έκθεση του Κούρδου καλλιτέχνη, εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου στο Βαφοπούλειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου, περιλαμβάνει χαρακτικά που δημιούργησε κατά την περίοδο 1988-2008.

Συρματοπλέγματα, σταυρικά σύμβολα, αιχμάλωτοι, γερανοί που με το πέταγμά τους δηλώνουν τη μετανάστευση και την ανερμάτιστη ελευθερία.

Οι εικόνες στα έργα του Ερχάντ Μπαπίρ καταγράφουν τη ζωή και τις αναζητήσεις του ή, όπως εύστοχα αναφέρει η κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, έρχονται να ‘καλύψουν όλα όσα δεν έχουν γίνει κατανοητά ή δεν έχουν ειπωθεί για την πατρίδα και τους δικούς του ανθρώπους’.

Ο Ερχάντ Μπαπίρ διέφυγε το 1984 στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας και έκτοτε ζει εδώ. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και από το 1997 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση, ενώ είναι και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Έκθεση του Λάμπρου Ψυρράκη
Με τον τίτλο της έκθεσης «Τουρκοακαδημαϊκά και της ψ…του τον χαβά» ο Λάμπρος Ψυρράκης μέσα από τα έργα του – γλυπτά και πίνακες – θα καταθέσει, με καυστικό χιούμορ, τα προσωπικά του σχόλια όχι μόνο για τη σύγχρονη εικαστική σκηνή, αλλά και για τα σύγχρονα «ανησυχητικά» κοινωνικά φαινόμενα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 7 Μαΐου στην γκαλερί Καλφαγιάν και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου.

Έκθεση του Μάριου Μάγκανα
Παραδοσιακές πινελιές και νέες τεχνολογίες παρουσιάζει στην έκθεσή του ο Ισπανός Καλλιτέχνης. Ζωγραφίζει τα έργα του στον υπολογιστή, αλλά δεν παραλείπει να βάλει και ΄χειροποίητα’ τις τελικές πινελιές του.

Ο Μάριο Μάγκανα παρουσιάζει το αποτέλεσμα των σύγχρονων πειραματισμών του στην έκθεση «Sobjects», που θα φιλοξενηθεί στο «Art House», στη Θεσσαλονίκη.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Μαίου 2009.

Ρεύματα κλασικής δημιουργίας στο Μουσείο Φωτογραφίας ΘεσσαλονίκηςΈνα πανόραμα της ελληνικής φωτογραφίας από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970 παρουσιάζεται στην έκθεση «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας», που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζονται 150 έργα έντεκα σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων γεννημένων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1941.

Ανάμεσά τους ο υπερρεαλιστής ποιητής Εμπειρίκος, η πρωτοπόρος Nelly’s – Έλλη Σεραϊδάρη – Σουγιουλτζόγλου, ο φωτογράφος από τη Δράμα Θεόδωρος Νικολέρης, οι Θεσσαλονικείς Γιάννης Στυλιανού και Σωκράτης Ιορδανίδης, η νοσοκόμα Μαρία Χρουσάκη, αλλά και ο Κων/νος Ζημέρης, ο Δημήτρης Λέτσιος, ο Σπύρος Μελετζής, ο Δημήτρης Χαρισιάδης, η Βούλα Παπαϊωάννου.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου, εντάσσεται στον κύκλο ‘Διάλογοι: Κλασσικοί και σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί’. Τα έργα παρουσιάζονται μέσα από πέντε ενότητες.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ραντεβού με το κοινό της Θεσσαλονίκης δίνει ο Τεκμπιλέκ
Στις 28 Μαΐου, η αίθουσα της ΧΑΝΘ θα φιλοξενήσει ένα σπουδαίο πρεσβευτή της ανατολίτικης μουσικής, τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ.
Ο τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη μουσική των Sufi μαζί με την Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες (βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Sufi, των τραγουδιών-προσευχών).

ΘΕΑΤΡΟ
«12 τυφλά παράθυρα και 1 τετραγωνικό ουρανός»Με τον παραπάνω τίτλο η νεοσύστατη ομάδα «Oculus Caecus» κάνει ντεπούτο στη θεατρική σκηνή της πόλης.

Μια μητέρα τεμαχισμένη και τα ‘ψίχουλά’ της τροφή για τα πουλιά. Η κόρη φυλακισμένη, αντιμέτωπη με την κατηγορία της μητροκτονίας και ένας ψυχολόγος αποφασισμένος να την απελευθερώσει από τη σιωπή της.

Θύματα και θύτες στο χαμένο παιχνίδι επικοινωνίας αναζητούν εξόδους κινδύνου στα ’12 τυφλά παράθυρα και1 τετραγωνικό ουρανός’.Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι βασισμένη στο έργο της Μορίν Ο Μπράιν «The Cutting».

Τα σκηνικά είναι του Ανδρέα Παρασκευόπουλου, η επιμέλεια κίνησης του Κώστα Γεράρδου, η μουσική σύνθεση του Βαγγέλη Παπασκευόπουλου, οι στοίχοι της Ζωής Λύρα.
Παίζουν οι: Ζωή Λύρα, Στέλιος Χατζηαδαμίδης και Ειρήνη Ζώη.

Η παράσταση παίζεται στο Studio Vis Motrix από Δευτέρα 27 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Από τη Μήδεια στην Οφηλία

Το «Σχήμα εκτός Άξονα» παρουσιάζει την παράσταση «Ρολoing» στο θέατρο «Ακτίς Αελίου» από 4 έως 25 Μαΐου.Τέσσερις μεγάλοι ρόλοι του παγκόσμιου ρεπερτορίου με κοινές και αντίθετες πορείες συνυπάρχουν, συνομιλούν, συγκρούονται και δημιουργούν ένα εν δυνάμει καινούργιο έργο.

Η Μήδεια του Ευριπίδη, η Οφηλία του Σέξπιρ, ο Τζορτζ του Αλμπι και ο Ιππόλυτος της Σάρα Κέιν γλιστρούν στη σκηνή, ‘ρολάροντας’ από το πάρτι που διοργανώνεται στο φουαγέ του θεάτρου, σε μια χοροθεατρική παράσταση έρευνας, που έχει κύριο εκφραστικό μέσο το σώμα και όχι το λόγο.

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Αναστασία Θεοφανίδου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Καραούλης, Ανέτα Λιάπτση, Χρήστος Τανταλάκηα, Ευσταθία Τσαπαρέλη.

ΒΙΒΛΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ
«Με δεδομένο ότι τα πάντα είναι θνητά και το μόνο αθάνατο είναι η ματαιότητα, πιστεύω πως κι αυτή η πράξη της γραφής είναι μια απόπειρα δολιοφθοράς απέναντι σ’ αυτό που λέμε αμετάκλητο», λέει η Θεσσαλονικιά ποιήτρια Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου.

Αυτό το «αμετάκλητο» σαμποτάρει η ίδια με την ποιητική της συλλογή «Όροφος μείον ένα», μία επώδυνη όσο και λυτρωτική διαδρομή στο σκοτεινό κόσμο της ασθένειας.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιορυθμός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio