Η Τέχνη εκτός των Τειχών

Οι εκδηλώσεις πολιτισμού καλά κρατούν κι αυτό το καλοκαίρι. H περιφέρεια απα-γκιστρώνεται από το κέντρο και συνε-χώς δημιουργούνται νέες δημιουργικές εστίες. Παράδειγμα, το πρωτοεμφανιζό-μενο φεστιβάλ της Χίου που φέρει τον τίτλο «Η Τέχνη στη γη της μαστίχας».

Ας σημειωθεί πως το εν λόγω φεστιβάλ, όπως και εκείνο του Υμηττού έχουν αφι-ερώματα για παιδιά.

Η Τήνος, Ικαρία, Σκόπελος, Ρόδος, το Ναύπλιο, η Πάρος, η Λάρισα με το «Φε-στιβάλ Πηνειού», αποτελούν ισχυρότα-τους κρίκους αλυσίδας που συγκρατεί το κοινό, το εκτός πρωτεύουσας, σε μια επιτόπια πνευματική συνοχή.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ
-Γιάννης Πάσχος: «Ζωή εκτός ωραρί-ου». Εκδόσεις Μελάνι.
-Φωτεινή Καϊμάκη: «Σαλευθήτω η γλώσσα». Εκδόσεις Τυπωθήτω.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Λένος Χρηστίδης: «Μόνολογκ». Εκδό-σεις Καστανιώτη.
-Ειρήνη Κιτσίου: «Εκπaιδευτής γρύ-λων». Εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκης.
-Ντίνος Οικονόμου: «Το μνημόσυνο της χελώνας». Εκδόσεις Καστανιώτης.
-Μαρία Κέκκου: «Ο θάνατος του φιλο-σόφου». Εκδόσεις Ενάλιος.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Σάντορ Μάραϊ: «Εμείς και αυτός». Με-τάφραση Αννα Παπασταύρου.
-Ιγνάσιο Πατίλια: «Αμφιτρύων». Μετά-φραση Κλεοπάτρα Ελαιοστριβιάρη. Εκ-δόσεις Κέδρος.
-Αντρέν Μακίν: «Η ανθρώπινη αγάπη». Εκδόσεις Ηλέκτρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Εντουαρντ Στόρτον: «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Μετάφραση Αρ-γύρης Παπασυριόπουλος. Εκδόσεις Ωκεανίδα.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ
-Σάντρα Βρέττα: «Αιγάίο. Διαδρομές από το χθες στο σήμερα». Εκδόσεις Πο-ταμός.

ΠΑΙΔΙΚΟ
-Μαρί Ανζ Γκιγιόμ: «Σουζάνα». Μετά-φραση Εφη Μαρκοζάνε. Εκδόσεις Κά-στωρ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
-«Τα τραγούδια της αγάπης». Γαλλία. Σκηνοθεσία Κριστόφ Ονορέ.
-«Η λεμονιά». Ισραήλ-Γαλλία. Σκηνοθε-σία Εράν Ρικλίς.
-«Λονδίνο-Μπράιτον». Βρετανία. Σκη-νοθεσία-σενάριο Πολ Αντριου Γουίλιαμς.
-«Αποπλάνηση». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Μαρσέλ Λανγκενέγκερ
-«Rec». Ισπανία. Σκηνοθεσία Χάουμε Μπαλαγκουέρο, Πάκο Πλάθα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

1o Φεστιβάλ Εθνοτήτων

Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Εθνοτήτων με τη συμμετοχή του πολύγλωσσου ραδιοφωνικού σταθ-μού του Δήμου Αθηναίων Air 104, 4.
Ο πεζόδρομος της Ερμού θα γεμίσει με ήχους, εικόνες και γεύσεις από όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση περιλαμβάνει ζω-ντανή μουσική σε 2 σκηνές, χορευτικά, εικαστικές εκθέσεις, περίπτερα πρε-σβειών, ζωντανές ραδιοφωνικές εκπο-μπές.

Το πρόγραμμα αναλυτικά είναι:

Παρασκευή 27 Ιουνίου

- Capoeira danceΧορευτές Capοeira θα παρουσιάσουν το γοητευτικό αυτόν χορό που έχει ρίζες πριν από το 1888 και θα συνοδεύονται από μουσικά όργανα δίνοντας τους το "τέμπο" σε αυτή την παράσταση.

- Pistola PropiaΚουβανοί μουσικοί που πειραματίζονται αναμειγνύοντας καραϊβικούς ρυθμούς με ηλεκτρονικούς ήχους.

Σάββατο 28 Ιουνίου

- Philippine children's choirΠαραδοσιακή παιδική χορωδία, παρα-δοσιακοί χοροί (χορός των ερωτευμέ-νων, ο χορός των λουλουδιών, χορός δεξιοτήτων), και 3 παιδικά συγκροτήμα-τα που θα μας παρουσιάσουν παραδο-σιακά τραγούδια από τον τόπο τους.

- Albanian Polyphonic choirΠέντε τραγουδιστές συνδυάζουν αριστο-τεχνικά τις φωνές τους και θα μας πα-ρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια της Αλβανίας

.- Mangingo και Shaggy

Η δεκαμελής godspel μπάντα θα πα-ρουσιάσει ένα spiritual reggae πρό-γραμμα. H roots reggae ξεκίνησε από την Τζαμάϊκα και έχει τις ρίζες της στην Αφρική.
Κυριακή 29 Ιουνίου

- Jgb minestryGospel μουσική από διάφορες κουλτού-ρες και θρησκείες και από διαφορετικά μέρη της Αφρικής. Pop, Rnb, reggae, makosa και παραδοσιακός αφρικάνικος χορός είναι μέρος του προγράμματος που θα παρουσιάσουν.

- Bangladesh bandΠαραδοσιακά δημοτικά τραγούδια των ποταμών και ένα μικρό θεατρικό που διαδραματίζει τη ζωή στο χωριό. Τρα-γούδι, χορός, θέατρο.

- Ζωή Τηγανούρια Η μουσικός, σολίστ και ερμηνεύτρια Ζωή Τηγανούρια, συνεργάστηκε με αξιόλο-γους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Ντα-λάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γα-λάνη κ.ά. Συμμετείχε σε πολλές ηχο-γραφήσεις και εκτός από βιρτουόζος του ακορντεόν διακρίθηκε και ως συνθέτις.

Στο μουσικό πρόγραμματα θα παρα-στούν επίσης καλλιτέχνες από την: Αί-γυπτο, Αιθιοπία, Γερμανία, Ινδία, Ιορδα-νία, Ιράν, Ιταλία, Κύπρο, Μολδαβία και Πολωνία.

Η Πι Τζέι Χάβρεϊ στην ΑθήναΗ Πι Τζέι Χάβρεϊ με τον εναλλακτικό ήχο της και τις πολύ ενδιαφέρουσες μουσι-κές της προτάσεις έρχεται στην Αθήνα και δίνει μια και μοναδική συναυλία στο θέατρο Badminton, στις 30 Ιουνίου. Η Χάβρεϊ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄90 και από τότε κέρδισε κοινό και κριτικούς, στην Ευρώπη και την Αμερική, εφόσον το έργο της έχει διάρκεια και δυναμισμό.

ΘΕΑΤΡΟ

«Φιλοκτήτης» στη Μικρή Επί-δαυροΤον «Φιλοκτήτη» του Χάινερ Μίλερ σκη-νοθετεί ο Ματίας Λάνγκχοφ, με Έλληνες ηθοποιούς, στην Μικρή Επίδαυρο, στις 27 και 28 Ιουνίου, στα πλαίσια του Φε-στιβάλ Αθηνών.

Ο Μίλερ κρατάει την πρώτη ύλη και τους βασικούς ήρωες από την τραγωδία του Σοφοκλή, αλλά ουσιαστικά «ξαναγράφει» το πολιτικό δράμα, εφόσον το εμπλουτίζει με σύγ-χρονες τραυματικές εμπειρίες.

Ο συγ-γραφέας καταγράφει τις τραγικές συνέ-πειες του πολέμου, πάνω στον άνθρω-πο και αναδεικνύει την αντιπαράθεση με την εξουσία. Ο σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ έχει παρουσιάσει άλλες δύο φορές το κείμε-νο στην Ιταλία (2002-3) και τη Γαλλία (1985), αλλά θεωρεί πρόκληση το γεγο-νός να το παρουσιάσει στη γενέτειρα του Σοφοκλή με Έλληνες ηθοποιούς.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κατερίν Ρανκλ, παίζουν οι ηθοποιοί: Μηνάς Χατζησάββας, Λευτέρης Βογια-τζής, Χρήστος Λούλης, Βίκυ Βολιώτη, Μισέλ Βάλεϊ.
«Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης»

Την πρώτη του σκηνοθεσία ως καλλιτε-χνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς και ανεβάζει το έργο του Έντεν φον Χόρβατ «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης», σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστι-βάλ με το Εθνικό Θέατρο, στις 27, 28, 29 και 30 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260.

Το έργο είναι ένα μελαγχολικό σχόλιο πάνω στη ζωή, μιλάει για μια κοινωνία σκληρή που συνθλίβει τα πιο αδύναμα κομμάτια της.

Λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη, οι ήρωες μοιά-ζουν ευτυχισμένοι κάτω από την ηθελη-μένη άγνοια τους. Με αφορμή μια ερωτι-κή ιστορία ο συγγραφέας κάνει ένα καί-ριο σχόλιο, που αφορά την υποκρισία των ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας κω-μικοτραγικά στοιχεία και σύμμαχο τη μουσική στηλιτεύει τη βλακεία και το ψέ-μα.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δε-πάστα, τα σκηνικά και τα κοστούμια εί-ναι του Herbert Murauer, η νουσική του Νίκου Πλάτανου.

Παίζουν οι ηθοποιοί Αλέκα Παϊζη, Θέμις Μπαζάκα, Όλγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ή-μελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αγγελική Παπού-λια, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Ι. Μόραλης. Μία Ανίχνευση»Αναδρομική έκθεση σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της θρυλικής γενιάς του ΄30, Γιάννη Μόραλη, διοργα-νώνει το Μουσείο Γουλανδρή της Άν-δρου.

Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επι-λεγεί από τον ίδιο και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η δομή της είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανι-χνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλ-λά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ι-διόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό -με έμφαση στην προσωπογραφία- και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.

Το αφιέρωμα αποτελεί μία σύν-θεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει, όπως μας είναι γνωστό, μία μακρά περίοδο έντο-νης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριο-γραφίας.

Και τούτο, γιατί, πέρα από την μεσογειακή του ευαισθησία και τις διαρ-κείς αναφορές στο ουμανιστικό αποθε-ματικό της παιδείας του, ο Ι. Μόραλης δεν παρέμεινε ζωγράφος του δικού του μόνο τόπου.

Οι προτάσεις του, ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματο-δοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού.

Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταπο-κρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον α-νέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιη-τικού μας πολιτισμού.

Παρά τα όσα, α-φειδώς, προσέφερε, ως φίλος και δά-σκαλος, σε μία πλειάδα διαπρεπών σή-μερα ζωγράφων μας και παρά την ανα-νεωτική πνοή που κατάφερε να εμφυ-σήσει στην ζωγραφική της εποχής του, ο Ι. Μόραλης στάθηκε ικανός να παραμεί-νει, πίσω από την μεγάλη ζωγραφική του, ο άνθρωπος των χαμηλών τόνων.
Η έκθεση-αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη η οποία πραγματοποιείται με την υποστή-ριξη της Εθνικής Τράπεζας, και με χο-ρηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, θα συνο-δεύεται από μια εμπεριστατωμένη έκδο-ση όπου θα δημοσιεύονται όλα τα έργα και η οποία θα έχει χαρακτήρα τεκμηρί-ωσης, εφόσον, εκτός από εκθεσιογραφι-κές, βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, θα παρέχονται κυρίως, εργογραφικές αφηγήσεις του ίδιου του ζωγράφου, σχετικά με την συγκυρία δη-μιουργίας του κάθε έργου.

Τον σχεδια-σμό και την εκτύπωση του καταλόγου επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτε-λέσει την ευκαιρία μιας ανανεωμένης ανάγνωσης, που θα αναδεικνύει τις αρε-τές που αυτοδικαίως καθιέρωσαν τον Ι. Μόραλη, ως έναν από τους εν ζωή κλα-σικούς του αιώνα που πέρασε και του νέου που άρχισε.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κυριά-κος Κουτσομάλλης.

Η έκθεση πραγμα-τοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή της Πέγκυς και της Δάφνης Ζουμπουλά-κη, καθώς επίσης και του Νίκου Παΐσιου, ο οποίος συνέλεξε και απομαγνητοφώ-νησε τις αφηγήσεις του ζωγράφου.

Κα-θημερινά, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου, θα προβάλλεται για τους επι-σκέπτες ένα ειδικά για την έκθεση γυρι-σμένο οπτικο-ακουστικό ντοκιμαντέρ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Σε-πτεμβρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Γε-νική Γραμματεία Ενημέρωσης στο πλαί-σιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα Μ. Καραγάτση, διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Τύπου.

Θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός, συγγρα-φέας και πρόεδρος της Εταιρείας Συγ-γραφέων Θανάσης Βαλτινός και ο πε-ζογράφος Τάσος Γουδέλης. Επίσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγά-τσης», το οποίο θα προλογίσει ο σκηνο-θέτης Τάσος Ψαρράς. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Ντί-νος Σιώτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Πέντε ευρωπαϊκές ματιές. Ι-σπανική και λατινοαμερικάνικη φωτογραφία»Σε δύο άξονες κινείται η φωτογραφική αυτή έκθεση που οργανώνει το Ινστιτού-το Θερβάντες σε συνεργασία με το φε-στιβάλ ΦωτοΕσπάνια.

Ο ένας περιλαμ-βάνει έργα πέντε Ισπανών και λατινοα-μερικάνων φωτογράφων που παρου-σιάστηκαν σε κάποια από τα σημαντικό-τερα διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας και ο δεύτερος συγκεντρώνει το έργο αυτών των πέντε φωτογράφων σε μια συλλογι-κή έκθεση.

Στο Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, έως τις 27 Ιουλίου.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΓΛΙΑ

Ο Ιαν Φλέμινγκ και οι αειθαλείς ήρωές τουΦέτος η γηραιά Αλβιώνα γιορτάζει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση ενός ση-μαντικού της συγγραφέα, του Ιαν Φλέ-μινγκ. Πατέρας πολλών μυθικών ιστο-ριών κατασκόπων ενέπνευσε τον κινη-ματογράφο και ο Τζέιμς Μπόντ κατέκτη-σε όχι μόνο τον ανδρικό πληθυσμό για τα κατορθώματά του ,αλλά έκλεψε και τις καρδιές των θηλυκών.

Η Μεγάλη Βρετανία τιμώντας αυτόν τον εθνικό πια ήρωα επανεκδίδει όλα τα έργα του και γιορτάζει την επέτειο με δύο εκθέσεις με πλούσιο υλικό από τη ζωή του.

10 σχόλια:

Kwtsos είπε...

ωραίο Μπλόγκ

Kostas είπε...

σ' ευχαριστώ πολύ

Maria Tzirita είπε...

Καλό και δημιουργικό μήνα παιδιά! Ό,τι κι αν κάνετε να περνάτε καλά και ν'απολαμβάνετε το καλοκαίρι σας...

neni είπε...

Καλό μήνα και από μένα!
Σ΄ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου στο blog μου!!

vanessa είπε...

μόλις προχθές έκανα τον παραλληλισμό! Ίσως φταίει το γεγονός ότι το μπλοκ σου είναι από τα πιο επαγγελματικά που έχω δει! Κονγρατουλέισονς λοιπόν και πάντα τέτοια!

Marios είπε...

Καλημέρα
Maria Tzirita
Ευχαριστούμε.Καλό μήνα και καλές διακοπές.

Marios είπε...

Καλημέρα neni
Εχεις πολύ ωραίο blog και τα κείμενα σου.
Καλό ΣΒΚ

Marios είπε...

Vanessa
Και το δικό σου blog μου έκανε εντύπωση.
Η μουσική σου άρεσε ;

Unknown είπε...

Καλημέρααα! Να έχετε μια υπέροχη Κυριακή. Πολλά πολλά φιλιααα!

Marios είπε...

Καλημέρα Lily
Καλή Κυριακή παρέα πάντα με μουσική από το www.radiopoint.gr

RadioPoint.Web Radio