Στο Αττικό φως η αρχαία Αίγυπτος

Στο Αττικό φως η αρχαία Αίγυπτος
Μια σημαντική έκθεση προσφέρει στους καλοκαιρινούς επισκέπτες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πολλές αρχαιότητες προερχόμενες από την αιγυπτιακή συλλογή του εν λόγω μουσείου, είναι εντυπωσιακές λόγω της ποιότητας και της σπανιότητας τους διεθνώς. Αγάλματα, ειδώλια, στήλες, μούμιες, σαρκοφάγοι, αγγεία ταφικά, κιβώτια, πορτραίτα τύπου Φαγιούμ, κοσμήματα αποτελούν αυτόν τον θησαυρό που εκτείνεται από το 4000 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.Δωρητές των αντικειμένων είναι ομογενείς από την Αίγυπτο , ο Ιωάννης Δημητρίου και ο Αλέξανδρος Ρόστοβιτς. Η εξαιρετική αυτή έκθεση, όχι μόνο κινητοποίησε κόσμο συντηρητών, που έκαναν έξοχη δουλειά πάνω σ’ έναν τόσο αρχαίο Πολιτισμό, αλλά παρέχει μια άλλου είδους συνεισφορά.Πρόκειται για την ανακάλυψη, από τη μεριά των νέων, παλαιότατης κρυμμένης τέχνης, αναξιοποίητης για τόσα πολλά χρόνια. Το γεγονός, αν και κα- θυστερημένο, αξίζει την επίσκεψη όλων.


ΒΙΒΛΙΟ
Οι νέες εκδόσεις


ΠΟΙΗΣΗ
- Ελλη Ρόζου: «Αύρες και χασμίνια τραγούδια της Αιγύπτου». Εκδόσεις Το Ροδακιό.- Γιώργος Κοροπούλης: «Αντιύλη». Εκδόσεις Υψιλον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Σώτη Τριανταφύλλου: «Λίγο απ’ το αίμα σου». Εκδόσεις Πατάκης.- Γιώργης Παυλόπουλος: «Γράμματα από την Αμερική». Εκδόσεις Γαβριηλίδη.- Νάνος Βαλαωρίτης: «Ο θησαυρός του Ξέρξη». Εκδόσεις Αγκυρα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Τζώρτζ και Γουίντον Γκρόσμιθ: «Το ημερολόγιο ενός ασήμαντου». Μετάφραση Ανδρέας Σπύρου. Εκδόσεις Ινδικτος.- Σαχάρ Χαλιφά: «Αγρια αγκάθια». Μετάφραση Σοφία Λυκοδήμου. Εκδόσεις Κέδρος.- Μαριάννα Αλκοφοράντο: «Ερωτικές επιστολές Πορτογαλίδας μοναχής». Μετάφραση Γιώργος Πράτσικας. Εκδόσεις Γκοβόστη.- Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: «Η δεσποινίς Ο». Μετάφραση Φοίβος Πιομπίνος. Εκδόσεις Μαϊστρος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Στέλιος Περάκης: «Ανατρέποντας τη διεθνή δκαιοταξία: αυτοδιάθεση και απόσχιση εθνοτήτων τον 21ο αιώνα». Εκδόσεις Σιδέρης.

ΜΕΛΕΤΗ
- Αντώνης Τουρκογιώργης: «Το συγκρότημα». Εκδόσεις Ηλέκτρα – Εκδόσεις Ιανός ο Μελωδός.- Philip Grierson : «Βυζαντινή νομισματοκοπία». Μετάφραση Βαγγέλης Μαλαδάκης. Εκδόσεις Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αναμένοντας τα βραβεία της Κρουαζέτ
Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν από την απονομή των βραβείων στις Κάννες. Υστερα σειρά έχουν οι αίθουσες των σινεμά καθώς και οι προτιμήσεις και οι κρίσεις των θεατών.Αναμένουμε παρουσιάζοντας τις νέες ταινίες:
- «Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ.- «Το κλειδί». Γαλλία. Σκηνοθεσία Γκιγιόμ Νικλό.- «Ο βασιλιάς της Καλιφόρνια». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία-σενάριο Μάικλ Κάχιλ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ζωντανά πάλι τα καπνομάγαζα της Ξάνθης μέσω καλλιτεχνικού φακού
Η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού στον τόπο μας ήταν από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες. Οι χώροι όπου διαδραματιζόταν η επεξεργασία αυτού του υλικού, αποτελούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ετσι ο Καμίλο Νόλλας μπήκε στα καπνομάγαζα, γεμάτα από τις μυρωδιές πάνω στους πέτρινους τοίχους, και φωτογράφισε κύρια την πατίνα και τη ψυχή αυτή των κτιρίων, στη Ξάνθη.Η έκθεση αυτών των φωτογραφιών πραγματοποιείται από το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoΒiennale έως τις 6 Ιουνίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Διακρίσεις στη Μουσική
Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών θα παρουσιάσει στις 2 Ιουνίου τις διεθνείς μουσικές διακρίσεις και βραβεύσεις του συναδέλφου δημοσιογράφου Δημήτρη Κατή στην αίθουσα «Γ. Καραντζά» της ΕΣΗΕΑ. Την εκδήλωση θα προλογήσει ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Πάνος Σόμπολος.Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κατής βραβεύτηκε στο Hollywood στις 29 Νοεμβρίου 2007 από τα Loς Αngeles Music Awards στην κατηγορία της κλασσικής μουσικής-Βest Classical- αφού είχε, ήδη, κερδίσει ομόφωνα 2 υποψηφιότητες στις κατηγορίες Film Music και Classical αντιστοίχως.
Στις 29 Μαρτίου 2008, ο Δημήτρης Κατής βραβεύεται από το διάσημο περιοδικό της παγκόσμιας μουσικής, BILLBOARD. Το περιοδικό που καθιέρωσε τους Beatles και Rolling Stones και που ιδρύθηκε το 1894 στις ΗΠΑ, βραβεύει τον Δημήτρη στην κατηγορία Soundtrack/Electronica.
Η Ντούλσε Πόντες στην Αθήνα
Η Ντούλσε Πόντες έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, διότι τραγουδά με μοναδικό τρόπο διαφορετικά είδη, αλλά κυρίως διότι η ερμηνεία της έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο και αισθαντικό. Έρχεται στην Αθήνα για μια και μοναδική συναυλία στο Θέατρο Παλλάς στις 25 Μαϊου, εγκαινιάζοντας την παγκόσμια περιοδεία της. Εξάλλου η αγάπη της για την Ελλάδα είναι δεδομένη εφόσον η Πόντες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και τον Στέφανο Κορκολή.

ΘΕΑΤΡΟ
«Genocide» ένα σύνθετο θέαμα
Η Μαρίλλη Μαστραντώνη εμπνεύστηκε από τα βιβλία του δημοσιογράφου Ζαν Χατζφέλντ, που έχουν θέμα τη σφαγή των Τούτσι από τους Χούτου. Η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτης δραματουργεί και σκηνοθετεί ένα σύνθετο θέαμα με τρεις βιντεο-οθόνες, να παίζουν το ρόλο του σκηνικού και να προβάλλουν ντοκουμέντα από προηγούμενες γενοκτονίες (Εβραίων, Αρμενίων), αλλά και σύγχρονων τραγωδιών (Ιράκ και Αφγανιστάν). Μάλιστα σε ένα βίντεο εμφανίζεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος να υποδύεται τον εαυτό του. Ερμηνεύουν πέντε ηθοποιοί, σαν αρχαίο χορικό, χωρίς προκαθορισμένους ρόλους, εφόσον εναλλάσσονται διαρκώς από θύμα σε θύτη. Παίζουν η Άννα Γαρεφαλάκη, Μάκης Κυρλής, Ευγενία Μανωλίκα, Νατάσα Πασχάλη και Γρηγόρης Σερμπής.Η παράσταση θα παρουσιασθεί στην «Αγορά» της Κυψέλης με ελεύθερη είσοδο στις 23 Μαϊου και από τις 27 Μαϊου έως τις 2 Ιουνίου στο αίθριο του «Μεταλλουργείου» στην Πειραιώς, με είσοδο 25 και 15 ευρώ.
«Ο Γυάλινος Κώδων»
Η Αγγελίτα Τσούγκου σε συνεργασία με την Θεοδώρα Κατσίφη, ανεβάζουν και σκηνοθετούν το αυτοβιογραφικό έργο της διάσημης αμερικανίδας Σίλβια Πλαθ, με τίτλο «Ο γυάλινος κώδων». Με τη μορφή μονολόγου παρουσιάζεται το συγκλονιστικό κείμενο της ποιήτριας και μυθιστοριογράφου, που τελικά αυτοκτόνησε, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τραγικό τρόπο τον προσωπικό της μύθο. Με σαρκασμό και χιούμορ θίγονται θέματα όπως η κοινωνική καταπίεση της γυναικείας σεξουαλικότητας, ο πρώτος έρωτας, η μητρότητα, αλλά και η ψυχική διαταραχή, όπως αυτή καταγράφηκε στην Αμερική τη δεκαετία του ΄50. Στο θέατρο Μεταξουργείο από τις 12 Μαϊου έως τις 3 Ιουνίου, παίζει η Αγγελίτα Τσούγκου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
14η Art-Athina
Άνοιξε τις πύλες της η 14η Art-Athina, η μεγάλη γιορτή των εικαστικών, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης. Μπορεί ο χαρακτήρας της μεγάλης διοργάνωσης να είναι εμπορικός, αλλά όλη η σύγχρονη ελληνική τέχνη με τις νέες τάσεις και δράσεις είναι εκεί. Διευθυντής είναι ο Μιχάλης Αργυρός, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Χρήστος Σαββίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η φουάρ χωρίζεται σε τέσσερα βασικά τμήματα: το Basic Plan, το Open Plan, το Focus: Berlin-New York και το Parallel Plan. Το Basic Plan και το Parallel Plan περιλαμβάνουν επιμέρους projects.
Στο Basic Plan τοπικές και διεθνείς γκαλερί σύγχρονης τέχνης θα παρουσιάσουν σε περίπτερα (booths) τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν.
Στο φετινό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 44 γκαλερί:a.antonopoulou.art (Athens, GR), AD Gallery (Athens, GR), Agathi (Athens, GR), Astrolavos Art Galleries (Athens, GR), Athens Art Gallery (Athens, GR), Batagianni Gallery (Athens, GR), Blow de la Barra (London, UK), C. Grimaldis Gallery (Baltimore, USA), Centre of Contemporary Art Diatopos (Nicosia, Cyprus), Cheapart (Athens, GR), Christian Nagel Gallery (Cologne/Berlin, Germany), Dollinger Art Project (Tel Aviv, Israel), Ekfrasi - Gianna Grammatopoulou (Athens, GR), Eleni Koroneou Gallery (Athens, GR), Federico Bianchi Contemporary art (Milano, Italy), Francoise Heitsch (Munich, Germany), Frissiras Art Gallery (Athens, GR), Groeflin Maag Galerie(Zurich, CH), Habres & Partner Gallery (Vienna, Austria), Heinz Martin Weigand (Ettlingen, Germany), Kalfayan Galleries (Athens/Thessaloniki, GR), Loraini Alimantiri/gazonrouge (Athens, GR), Marcdepuechredon (Basel, CH),Medousa Art Gallery (Athens, GR), Mirko Mayer (Cologne, Germany), Mirta Demare (Rotterdam, The Netherlands), Monitor (Rome, Italy), Mot International (London, UK), Mulier Mulier (Belgium), Nice & Fit (Berlin, Germany), Peres Projects (Berlin, Germany), Perugi Artecontemporanea (Padova, Italy), Potnia Thiron (Athens, GR), QBox (Athens, GR), Reinhard Hauff (Stuttgart, Germany), Rodeo (Istanbul, Turkey), Selini Gallery (Athens, GR), The Apartment (Athens, GR), The Breeder (Athens, GR), Tint Gallery (Thessaloniki, GR), Titanium Yiayiannos Gallery (Athens, GR), Tsatsis Projects (Thessaloniki, GR), Vamiali's (Athens, GR), Xippas Gallery (Athens, GR), Zina Athanassiadou Gallery (Thessaloniki, GR)

Το project '1+9' είναι ένα αυτόνομο τμήμα μέσα στο Basic Plan, στο οποίο η Isabella Bortolozzi (Bortolozzi Gallery, Βερολίνο) προσκαλεί διεθνείς δυναμικές γκαλερί. Στο project αυτό θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι γκαλερί: Ancient & Modern (London, UK), Andreas Huber Gallery (Vienna, AU), Balice - Hertling (Paris, FR), Dependance (Brussels, BE), Isabella Bortolozzi Gallery (Berlin, DE), Micky Schubert (Berlin, DE), Laura Bartlett Gallery (London, UK), Standard (Oslo, N). Το Open Plan παρουσιάζει γκαλερί με εκθεσιακό τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένο, ενιαίο χώρο (όχι περίπτερα). Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μεγάλου μεγέθους έργα και εγκαταστάσεις, που η παρουσίασή τους σε περίπτερα είναι συχνά δύσκολη.

Επιμελήτρια: Bettina Busse (Βερολίνο)Το project Focus: Berlin-New York, με τίτλο: "First we take Manhattan then we take Berlin" είναι το φετινό ειδικό αφιέρωμα σε νέες, ανερχόμενες γκαλερί από τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, δύο σημαντικά μητροπολιτικά κέντρα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Sarah Belden (Curators without Borders, Βερολίνο).
Parallel Plan 2008 - εντός HELEXPOTalks Ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις project -διεθνούς και τοπικού χαρακτήρα-, παρουσιάσεις βιβλίων, από επαγγελματίες του χώρου της τέχνης. Καλλιτέχνες, συλλέκτες, γκαλερίστες και κριτικοί θα συζητήσουν ζητήματα όπως ο ναρκισσισμός, η ιδιοκτησία, η κατανάλωση και η άσκηση κριτικής.

Parallel Plan 2008 - εκτός HELEXPO"Lion under the rainbow, art from Tehran, contemporary art from Tehran"Έργα Ιρανών καλλιτεχνών που ζουν στην ΤεχεράνηΧώρος: Κτήριο οδού Αιόλου 48-50 (4ος και 5ος όροφος)Ημερομηνίες: 22/05 - 22/06. Εγκαίνια 24/05
"Elements of Light"Χώρος: Ελληνοαμερικανική Ένωση Ημερομηνίες: 19/05-14/06Τα έργα των δύο καλλιτεχνών, Eugenia Emets (Μόσχα) και Markus Proschek (Βιέννη), προέκυψαν μέσα από το κοινό τους residency στη Σύρο.

"Περιμένω νέα σου..."Σύγχρονοι Κύπριοι καλλιτέχνεςΧώρος: Μουσείο Γ. ΓουναρόπουλουΗμερομηνίες: 20/05-06/07
ΧΟΡΟΣ ●●«Mon Valmont» από την ομάδα χορού Αμάλγαμα σε χορογραφία Μαρίας Γοργία. Ερμηνεύουν ο Σταύρος Αποστολάτος, ο Στάθης Αποστόλου, η Μαρία Γοργία, ο Άλεξ Κοκοβές, ο Κώστας Κοττής, ο Άλέξης Κυριακούλης και ο Γεράσιμος Πετικάρης. Στο Θέατρο Αλκμήνη, από τις 22 έως τις 30 Μαϊου.●● «Apolost» σε χορογραφία της Πατρίτσιας Απέργη και μουσική σύνθεση του Ντερκ Πόλακ, ερμηνεύουν ο Ντερκ Πόλακ, η Μάρω Μαρμαρινού, ο Νώντας Δαμόπουλος, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Χαρά Κότσαλη. Στο θέατρο Χώρα από τις 23 έως τις 30 Μαϊου.●● «Είμαι-Δεν είμαι» από τη ομάδα χορού Τράνζιτο, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της Νέλλης Σούρλα. Ερμηνεύουν: Ο Μανώλης Βιτσαξάκης, η Όλγα Γεωργοπούλου, η Εριφύλη Δαφέρμου, η Ιόλη Λεκάκου και η Νέλλη Σούρλα. Στο Θέατρο Ροές από τις 22 έως τις 23 Μαϊου.

ΗΜΕΡΙΔΑ
Η Επικοινωνία της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Ένωση Ακολούθων Τύπου στα πλαίσια του «Forum Διεθνούς Επικοινωνιακής Πολιτικής», διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η επικοινωνία της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- Πραγματικότητα και Προοπτικές». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 28 Μαϊου στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των διαφόρων ελληνικών φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και η ανάγκη συστηματικότερης επικοινωνίας μεταξύ τους.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑ΄Ομηρος ο παγκόσμιος και διαχρονικός
Τη μορφή και το έργο του μεγάλου ποιητή μέσα στους αιώνες παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Ομηρος: Από τον μύθο της Τροίας, στην ποίηση και στην τέχνη». Εκεί, λοιπόν, στην ελβετική πόλη επιχειρείται η παρουσίαση 230 έργων που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον αιώνα μας. Το υλικό προέρχεται από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία, μάλιστα ανάμεσά τους, είκοσι έργα προέρχονται από την Ελλάδα. Η έκθεση καθώς διατρέχει μεγάλες ιστορικές περιόδους και αυτοκρατορίες, Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο, Μεσαίωνα, και Νεότερους Χρόνους, υλοποιεί και μέσω του κινηματογράφου σφαιρική αντίληψη μιας εμβληματικής μορφής. Εως τις 17 Αυγούστου.

5 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα φίλοι μου. Γι άλλη μια φορά θα πω συγχαρητήρια για την τόσο ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή ανάρτησή σας.
Κάνω μέσω του μπλογκ μου έκκληση σε ανθρωπιστική βοήθεια και αφύπνιση συνειδήσεων. Ρίξτε μια ματιά και βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε. Και για τα 2 θέματα.
ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ. ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ

Unknown είπε...

Καλημέρα παιδιά και καλή μας εβδομάδα! Ακούω και το ραδιοφωνο μας ;). Εξαιρετική δουλειά, μπράβο! Πάντα την καλύτερη μουσική έχετε!

Marios είπε...

Maria Tzirita
Καλησπέρα.Όλα οκ για το θέμα.
Lily
Καλησπέρα.Πάντα προσπαθούμε για την καλύτερη μουσική.
Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Maria Tzirita είπε...

Κάνετε εαξιρετική δουλειά και στα πολιτιστικά και στα ανθρωπιστικά. Σας ευχαριστούμε πολύ! Και φυσικά παίζετε και την καλύτερη μουσική της πόλης!...
Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε, ζητήστε μου να σας στείλω το παιδί της αγάπης - είτε το θέλετε για σας, έιτε ως έπαθλο σε κάποιο διαγωνισμό ή οτιδήποτε. Με την ανάλογη ιδιόχειρη αφιέρωση φυσικά. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για σας, ειλικρινά...

Ταχυδρόμος! είπε...

Επιτέλους ξεκινά κι εδώ στα βόρεια η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου..

RadioPoint.Web Radio