5η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με πολιτικό θέμα η 5η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη διεθνής έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει και φέτος υλικό από 49 χώρες.
Γνωστοί συγγραφείς θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Συζητήσεις, προτάσεις, μελλοντικά σχέδια, πλαισιώνουν τις 200 περίπου εκδηλώσεις. Η Γαλλία θα κάνει φέτος έντονη την παρουσία της, λόγω του ότι είναι η τιμώμενη χώρα. Η κεντρική θεματική έκθεση έχει στο επίκεντρο το πολιτικό βιβλίο.
Η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκδοτών είναι μεγάλη, καθώς οι αρμόδιοι για την όλη εκδήλωση, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τη συνεργασία, φέτος, του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, εργάστηκαν σκληρά. Η μεγάλη αυτή γιορτή του βιβλίου κατάφερε σε πέντε μόνο χρόνια να γίνει μία από τις μεγαλύτερες, τουλάχιστον στη περιοχή των Βαλκανίων. Οργανωμένη και υπεύθυνη δουλειά αναδεικνύει την Ελλάδα, ως χώρα που ξέρει να τιμά διεθνώς το βιβλίο.

Την έκθεση φιλοξενεί η HELEXPO Θεσσαλονίκης.

ΒΙΒΛΙΟ Οι νέες εκδόσεις
ΠΟΙΗΣΗ
- Πάνος Κυπαρίσσης: «Το χώμα που μένει». Εκδόσεις Καστανιώτης.- Ανδρέας Μπελεζίνης-Μελέτη: «Για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό». Εκδόσεις Ινδικτος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Βασιλική Στεφανάκη: «Οσα ο χρόνος δεν έσβησε». Εκδόσεις Λιβάνη.- Ιωάννα Χρίστου: «Ο Θεός με Θυμόν». Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.- Ντίνος Οικονόμου: «Το μνημόσυνο της χελώνας». Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΜΕΛΕΤΗ
- Νικόλαος Τούντας: «Σπάτα –μύθος, ιστορία, λαογραφία, τοπωνύμια». Εκδόσεις ΑΩ.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Σαντόρ Μάραϊ: «Εμείς κι αυτός». Μετάφραση Αννα Παπασταύρου. Εκδόσεις Ωκεανίδα.- Anosh Irani: «Το τραγούδι της Καχούνσχα». Μετάφραση Ντίνα Σιδέρη. Εκδόσεις Αγκυρα.- Αγκάθα Κρίστι: «Ραντεβού στη Βαγδάτη». Μετάφραση Τζένη Μαστοράκη. Εκδόσεις Λυχνάρι.- William Morris: «Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου. Ο δρόμος προς τον έρωτα». Μετάφραση Νίκος Βλαντής. Εκδόσεις Μαγικό Κουτί.

ΙΣΤΟΡΙΑ
- Norman Davies: «Η Ευρώπη σε πόλεμο». Μετάφραση Σωτήρης Αγάπιος. Εκδόσεις Ιωλκός.

ΠΑΙΔΙΚΟ
- Αλέξης Κυριτσόπουλος: «Μία + 5 καρυδιές». Εκδόσεις Κέδρος.- Αρης Δημοκίδης: «Η χώρα ων μαγικών ονείρων». Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οι νέες ταινίες
- «Shine a Light». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία-σενάριο Μάρτιν Σκορσέζε.- «Η νύχτα και η πόλη» - Επανέκδοση. ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν.- «Η πόλη των ανθρώπων». Βραζιλία. Σκηνοθεσία Πάολο Σορέλι.- «Στιγμιότυπα θανάτου». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Μασαγιούκι Οτσιάι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
«Οι φωτογραφίες ενός αιώνιου παιδιού»
Ο Ζακ – Ανρί Λαρτίγκ ξεκίνησε να φωτογραφίζει από την ηλικία των επτά ετών. Όπως ο ίδιος έλεγε δεν ήταν παιδί θαύμα, αλλά αιώνιο παιδί και πράγματι οι αποτυπώσεις των εικόνων στο φιλμ δείχνουν έκπληξη νέου ανθρώπου. Σκηνές, καθημερινές και το ασήμαντο της ζωής «παγώνουν» στις άπειρες φωτογραφίες του. Στο πλαίσιο της PhotoBiennale λειτουργεί έκθεση των έργων του, με τίτλο «Σε ανάμνηση του χρόνου». Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενεί τις δημιουργίες του έως τις 3 Ιουνίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Το Περίπτερο με τις παιωνίες»
Μια πρωτόγνωρη εμπειρία περιμένει τους εραστές της όπερας στο Μέγαρο Μουσικής, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα «Το Περίπτερο με τις Παιωνίες», το δημοφιλέστερο έργο της δυναστείας Μινγκ, που γράφτηκε από τον Ταν Σιάντσου στο γύρισμα του 16 αιώνα.

Η συνολική διάρκεια της όπερας είναι 20 ώρες, ωστόσο το έργο διασκευάστηκε από τον Κένεθ Πάι που προσάρμοσε το κείμενο και άφησε στην άκρη τις μισές από τις 55 σκηνές παρουσιάζοντας μια εκδοχή διάρκειας εννιά ωρών, που θα εκτελεσθεί σε τρεις ημέρες. Το όνειρο της αγάπης (12/06), Ειδύλλιο & ανάσταση (13/06) και Επανένωση & θρίαμβος (14/06).Η όπερα που ανήκει στο είδος Κουν ή Κουντσού, χαρακτηρίζεται από τις μελωδικές άριες, το λυρισμό της, την παντομίμα, τη μουσική που προέρχεται από ξύλινα πνευστά, αλλά κυρίως για τις περίπλοκες χορογραφίες που αναδεικνύουν με απαράμιλλο τρόπο τα εντυπωσιακά κοστούμια.

Η ιστορία βασίζεται σε θρύλους και ιστορίες της δυναστείας Σονγκ (960-1280) και αφορά ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε μέσα σε ένα όνειρο. Η νεαρή ερωτευμένη κοπέλα πεθαίνει από την στεναχώρια της εφόσον δεν μπορεί να βρει τον αγαπημένο της. Όταν πλέον αυτός εμφανίζεται στον πραγματικό κόσμο θα βρει το φάντασμα της κοπέλας. Τελικά καταφέρνει να την αναστήσει και να φέρει το νικηφόρο μήνυμα της αγάπης. Η συμμετοχή παραδοσιακής κινεζικής ορχήστρας 22 μουσικών, προσδίδει ιδιαίτερη χάρη και επισημότητα.

Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.Προσαρμογή κειμένων – Παραγωγή: Κέννεθ Πάι, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γουαν Σίγιου, Τζαν Τζίτσιν,Διεύθυνση παραγωγής: Γουαν Σίγιου,Μουσική διεύθυνση – Μεταγραφές – Ενορχηστρώσεις: Τζου Γιόουλιαν,Σκηνοθεσία: Γουέν Γκουόσεν,Κοστούμια: Γουαν Τουν, Τσεν Γιουν-νι,Σκηνικά: Γουάν Μέντσαο (Ώστιν Μ.Σ. Γουάν),Φωτισμοί: Γουόν Τσουγιάν,Χορογραφία: Γου Σούτζουν, Μα Πεϊλίν.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Art Aguatique
Δώδεκα εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τη θάλασσα και εκθέτουν στην αίθουσα τέχνης Artower Agora, από τις 31/5 έως τις 7/6. Πίνακες με ήρεμα νερά ή αφρισμένα κύματα, ομηρικές ακτές που κυριαρχεί το γαλαζοπράσινο, βάρκες και καράβια υποδέχονται με ξεχωριστό τρόπο το καλοκαίρι. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των «Ποσειδωνίων», τη μεγάλη γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας, που θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου.
Χρωματική Πανδαισία

Η Δανάη Μακίνον γεννήθηκε στον Καναδά και ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια. Τα έργα της τα χαρακτηρίζει η απλότητα, αλλά τα χρώματα που χρησιμοποιεί κάνουν τα δημιουργήματά της να μοιάζουν με πυροτεχνήματα, αφού δε διστάζει να τα χρησιμοποιήσει με ιδιαίτερη ένταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κάλεσμα στο όνειρο. Στην αίθουσα τέχνης Magna Gallery, έως τις 25/7.
ΧΟΡΟΣ 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 14ο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, που θα ανοίξει τις πύλες στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 του ίδιου μήνα. Σταθερό στη φιλοσοφία του, που είναι η ανάδειξη της παγκόσμιας δημιουργίας, καλεί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνεργασίες και τις ανταλλαγές των καλλιτεχνών, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Το φεστιβάλ ανοίγει ο ισραηλινής καταγωγής Χόφες Σέκτερ, με δύο χορογραφίες: το «Uprising», ένα παιχνίδι ανάμεσα στη δύναμη και την εσωτερικότητα, και το τελετουργικό ταξίδι στα βάθη του ασυνείδητου «In your rooms» (18/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου).
Ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορι Μακόμα, ο οποίος ξεκίνησε από τα γκέτο του Σοβέτο και κατέκτησε τις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου, θα παρουσιάσει το σόλο «Beautiful me» (18/7, Αμφιθέατρο Κάστρου) για την ομορφιά που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο, με ζωντανή μουσική από τέσσερις Αφρικανούς δεξιοτέχνες. Μια χορογραφία του λόγου, με τίτλο, «Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty», μπορούμε να παρακολουθήσουμε από την Βέρα Μαντέρο (19/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου).

Ο Τζόναθαν Μπάροους ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Both Sitting Duet», μαζί με τον μουσικό Ματέο Φάργκιον (20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).

Η Αποστολία Παπαδαμάκη και η ομάδα της «Quasi Stellar» παρουσιάζουν την τελευταία τους δουλεία που έχει τίτλο «Electric girl», έναν διάλογο ανάμεσα σε μια χορεύτρια (Χαρά Κώτσαλη) και έναν μουσικό (Μπλέιν Ρένινγκερ).

Οι Νοτιοαφρικανοί «Βία Κάτλχονγκ», συμπράττουν με τον Γάλλο Κριστιάν Ριζό και την αιχμηρή και βαθιά πολιτικοποιημένη Νοτιοαφρικανή Ρόμπιν Ορλιν στο «Imbizo e Mazweni», που βασίζεται στο χορό διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ «παντσουλά». Αποτελείται από δύο ξεχωριστές χορογραφίες, τις «toutes sortes de deserts» του Ριζό και «Still life with homeless heaven and urban wounds...(even bananas have bones)» (20/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).

Ο χιπχόπερ Νιλς «Στορμ» Ρομπίτσκι από την Γερμανία χορογραφεί τους Βραζιλιάνους μπρεϊκντάνσερ «Ντισίπουλος ντο Ρίτμο», σε μια δυναμική και αστεία περιήγηση στην πόλη και το χρόνο, όπου τα βίντεο συνομιλούν με τα δρώμενα επί σκηνής, βαφτισμένη «Geometronomics» (24/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).

Ο Πέρε Φάουρα είναι ο πυρήνας ενός τρίπτυχου πρότζεκτ, αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών και θεωρητικών του χορού που ζουν στην Ολλανδία. Στο πρώτο μέρος ο Φάουρα, με πρωτοβουλία του φεστιβάλ, ξαναδουλεύει με Ελληνίδες χορεύτριες το τρίο «StripteaSeS», μια εσωτερική διαδικασία απογύμνωσης (26/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο). Ο ίδιος θα χορέψει το βραβευμένο σόλο «This is the picture of a person Ι don't know» (27/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου).

Το φεστιβάλ κλείνουν οι διάσημοι Ιάπωνες «Σάνκαϊ Τζούκου», με την παράσταση μπούτο «Utsushi», που είναι ουσιαστικά το απόσταγμα της τριαντάχρονης χορογραφικής δουλειάς του ιδρυτή τους, Ούσιο Αμαγκάτσου (27/7, Αμφιθέατρο Κάστρου).

Στα φετινά σεμινάρια (17-27 Ιουλίου) θα διδάξει ο Βάσκος Ινιάκι Ασπιλάγκα, ο οποίος έχει ενεργό ρόλο στις παραστάσεις του Βιμ Βαντεκεΐμπους. Παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλα μέρη της πόλης εμπλουτίζουν το πρόγραμμα.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Πέθανε από καρκίνο ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ στα 73 χρόνια. Ο Πόλακ έγινε παγκόσμια γνωστός το 1969 όταν η ταινία του «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν», ήταν υποψήφια για εννέα Όσκαρ. Άλλες γνωστές ταινίες του είναι το γουέστερν «Τζερεμάια Τζόνσον» το 1972, η ερωτική ταινία «Τα καλύτερα μας χρόνια» το 1973, το πολιτικό θρίλερ «Οι τρεις μέρες του Κόνδορα» το 1976 ,το ρομαντικό δράμα «Μια στιγμή μια ζωή» το 1977, το δικαστικό θρίλερ «Χωρίς δόλο», η κωμωδία «Τούτσι» το 1982, η βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας «Πέρα από την Αφρική» το 1985, το θρίλερ «Η Φίρμα» το 1993, «Αβάνα» το 1990, «Η διερμηνέας» το2005. Η τελευταία του ταινία ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδια του Φρανκ Γκέρι». Ο Πόλακ εκτός από την σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή, είχε παράλληλα και έντονη πολιτική δράση, κρίνοντας συχνά τα λάθη της αμερικάνικης πολιτικής.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ Η αυτοκρατορική Κίνα στην Ευρώπη
Η Κίνα στην προσπάθειά της να δείξει στη Δύση τον πολιτισμό της, μετέφερε πάνω από 200 καλλιτεχνήματα, πίνακες και γλυπτά στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας. Στην έκθεση με τίτλο «Κίνα: Στην αυλή των αυτοκρατόρων, άγνωστα αριστουργήματα από την παράδοση των Χαν ως την κομψότητα των Τάνγκ, επιδεικνύουν έναν πολιτισμό κάλλους και χλιδής.

ΠΡΑΓΑ
Η γιορτή της μουσικής
Ένα από τα γνωστότερα φεστιβάλ είναι και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Πράγας. Πρόκειται για θεσμό με μεγάλη ποικιλία εκτελεστών και ορχηστρών που εκφράζουν κλασσικές μέχρι και σύγχρονες συνθέσεις. Εως τις 4 Ιουνίου.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερούδια παιδιά! Παιδιά κάνετε πολύ καλή και πολύπλευρη δουλειά! Μακάρι να ήταν εδώ αυτή η έκθεση, εννόω η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, ζήλεψα λίγο, χαχαχα!
Μου αρέσει που μας ενημερώνετε και για άλλες χώρες!

Unknown είπε...

Λοιπόν, super η μουσική σας!

Marios είπε...

Καλημέρα Lily
Προσπαθούμε για ότι καλύτερο.
Είμαστε 2 άτομα και τρέχουμε για όλα.
Γιαυτό και αργούμε στις απαντήσεις μας.
Υπάρχει και η σελίδα του σταθμού που έχει περισσότερα νέα.
Καλό Σαββατοκύριακο με μουσική.

Unknown είπε...

Ναι, πήγα και στη σελίδα του σταθμού. Ξέρεις τι θα ήθελα βρε Μάριε? Υπάρχει πρόγραμμα για το σταθμό? Δλδ την τάδε ώρα παίζουμε αυτή τη μουσική? έχω ακούσει μια κοπελιά. Πότε κάνει πρόγραμμα? Υπάρχουν και άλλα άτομα που κάνουν πρόγραμμα? Δεν έχω όλη τη μέρα ανοιχτό το pc και έτσι χάνω επεισόδια, χαχαχα. Μήπως το έχετε κάπου το πρόγραμμα και δεν το έχω δει εγώ? Αυτά. Σε κούρασα?

Marios είπε...

Lily
Εάν δείς στη πρώτη σελίδα του Blog
σε πιο παλιά ανάρτηση γράφει το πρόγραμμα.
Από Δευτέρα έως Παρασκευή επιλέγουμε Non Stop Music ο Κώστας και εγώ.
ΣαββατοΚύριακο υπάρχει μουσική και λίγα λόγια απο παραγωγούς.
Σήμερα Σάββατο θα είμαι το μεσημέρι 1 - 3 .
Καλή ακρόαση.

RadioPoint.Web Radio