Nέες παραστάσεις στο 104

Δύο νέες παραστάσεις ξεκινούν αυτές τις μέρες στις δύο θεατρικές σκηνές του 104,ενώ συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Αισθηματικές νουβέλες, δρχ.35».


Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη σκηνή 104-1 ξεκινάνε οι παραστάσεις του έργου του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολόπουλου «Norma-L/N», το οποίο γράφτηκε με αφορμή το «Psycho» του Alfred Hitchcock.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στη σκηνή 104+1 η καλλιτεχνική ομάδα ΧΡΩΜΑ, ανεβάζει το διάσημο έργο του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα», σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1975 από την Έλλη Λαμπέτη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ έχει παιχτεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες.

«NORMA-L/N» του Χρήστου Νικολόπουλου

Ένα έργο με αφορμή το «Psycho» του Alfred Hitchcock. Πενήντα χρόνια μετά. Δεν πρόκειται για θεατρική διασκευή-μεταφορά της ταινίας.

Με σημείο αναφοράς τη «συνάντηση» στο δωμάτιο απομόνωσης του «υγιούς» δόκτορος Simon με τον «ασθενή» Norman Bates (συνάντηση που δεν βλέπουμε ποτέ στην ταινία) λίγο πριν από το φινάλε του «Psycho», το έργο «Norma-L/N» κινείται στο σήμερα, «παράλληλα» με τον άξονα της ιστορίας της ταινίας.

Στις 66 εικόνες του «φωτογραφίζει» την ψυχοσύνθεση ενός (κάθε;) Αγοριού «εγκλεισμένου»-εγκλωβισμένου σε σχέση εξάρτησης από τη Μητέρα (με δεδομένο το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως περιγράφηκε από τον Φρόιντ) και θέτει το ερώτημα της «ενηλικίωσης» και της «απόστασης» ή μη ανάμεσα στο Αγόρι της ιστορίας και έναν (κάθε;) Άνδρα αλλά και ανάμεσα στη Μητέρα αυτή και μία (κάθε;) Μητέρα.

Μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή δράσεων και συναισθημάτων, ο θεατής «βλέπει» δύο (;) πρόσωπα. Ένα Αγόρι. Μια Μητέρα. Έναν Άνδρα. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Εσκεμμένα υπάρχει η αριθμητική αναντιστοιχία προσώπων και ηρώων.

Μήπως γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για αναντιστοιχία; Μήπως τελικά τα πρόσωπα είναι δύο κι όχι τρία; Κι αν ναι, με ποιο συνδυασμό; Αγόρι-Μητέρα και Άνδρας; Αυτός είναι ο πρώτος. Ο προφανής. Είναι όμως ο μόνος;

Και το λογοπαίγνιο στον τίτλο του έργου; Τι συμβολίζει; Τρεις (;) οι ήρωες. Τρεις οι λέξεις. «Συγγενείς».

Οι ήρωες. Οι λέξεις. Σε συνδυασμούς αναπόδραστους (;).

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μάξιμος Μουμούρης
Βοηθός σκηνοθέτης – Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Εικαστική επιμέλεια: Γκάι Στεφάνου, Μαρία Λάππα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γκάι Στεφάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Pro4-Μανόλης Σάρδης
Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης
Συμμετέχει ο Χρήστος Νικολόπουλος
Το έργο «Norma-L/N» περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Χρήστου Νικολόπουλου Fragile – Ένα δίπτυχο για το θέατρο.
Έναρξη: Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Λήξη: Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Σκηνή 104-1, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15, Κυριακή 20:30
Διάρκεια παράστασης 60’
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος €15


«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε

Η δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα δημοτικού σχολείου. Είναι η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και μπαίνει στην τάξη για να διδάξει. Οι θεατές εδώ έχουν το ρόλο τωνμαθητών.

Η δεσποινίδα Μαργαρίτα ξετυλίγει σε μια αίθουσα διδασκαλίας τη διπλή ταυτότητά της. Αυτή της εκπαιδευτικού-εξουσιάστριας και της γυναίκας. Εκτός από τα μαθήματα Ιστορίας, Μαθηματικών, Γραμματικής, Βιολογίας που διδάσκει, παραδίδει κυρίως θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη: το Θάνατο, τη Ζωή, τη Δικαιοσύνη, την Αδικία, την Εξουσία, την Ισότητα και το Σεξ.

Ο μονόλογος της δεσποινίδος Μαργαρίτας είναι ένα καθαρά πολιτικό έργο στην ουσία του. Το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι ένα έργο που δεν παίρνει θέση, δεν ασπάζεται ιδεολογίες, αλλά αφυπνίζει συνειδήσεις.

Μετάφραση – Διασκευή: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός φώτων: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνογραφία: Σοφία Λεγάτου
Κοστούμι: Μαρίνα Παπαδάτου, Βασιλική Χατζή
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καφετζής
Δεσποινίς Μαργαρίτα η Μαρία Μαλλούχου
Έναρξη: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Λήξη: Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
Σκηνή 104+1, Δευτέρα και Τρίτη 21:30
Διάρκεια παράστασης 70΄
Τιμές εισιτηρίων: €15 και €10

«Αισθηματικές νουβέλες, δρχ.35» των Γεωργίας Τσαγκαράκη και Αγγελίτας Τσούγκου

«Παθιασμένη μου αγάπη», «Ανόητη προκατάληψη», «Η ραψωδία της ερήμου», «Ο δάσκαλος του έρωτα», «Έλα, αγάπη, έλα, ελπίδα», «Ο έρωτας του σεΐχη».

Μετά από την αθρόα προσέλευση του κοινού σε αναζήτηση της μίας και μοναδικής αγάπης που υπόσχεται την αιώνια ευτυχία, οι «Αισθηματικές νουβέλες, δρχ. 35» συνεχίζουν την πορεία τους στη σκηνή του 104.

Ιστορίες ιδανικής αγάπης γεμάτες περιπέτειες, ρομαντισμό, ασυγκράτητα πάθη... Οι «Αισθηματικές νουβέλες, δρχ. 35» συνεχίζουν να σας ταξιδεύουν στις τρικυμιώδεις θάλασσες του έρωτα και να σας συνταράσσουν με τη δύναμη της αγάπης που πάντα θριαμβεύει.

Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Κοστούμια: Angelos Frentzos
Σκηνικά: Νάνσυ Σταματούκου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Άρης Σιαφάς
Video: Χάρης Γερμανίδης
Κίνηση: Βάλια Παπαχρήστου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Κακούρης, Σοφία Παυλίδου, Αγγελίτα Τσούγκου
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Σκηνή 104+1, Πέμπτη-Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:30
Διάρκεια παράστασης 90΄χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος €18, μειωμένο €15, κάθε Πέμπτη γενική είσοδος €10

Δεν υπάρχουν σχόλια: