Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του

Η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, ανεβάζει από τις 18 Οκτωβρίου 2010 στο Θέατρο «ΦΟΥΡΝΟΣ», μια παράσταση επινόησης, πίστης και επιμονής.

Με αφορμή και έμπνευση την εικαστική εγκατάσταση 10 Albums του Ilya Kabakov, παρουσιάζει τις ιστορίες έξι ανθρώπων που ξεχωρίζουν για τον ιδιόρρυθμο, έκκεντρο και δημιουργικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν και, τελικά, τον δημιουργούν απ’ την αρχή.

Η σύγκρουση με τους άλλους είναι αναπόφευκτη, όπως και η προσπάθεια για επικοινωνία.  Όμως η ματιά τους θα μπορούσε να είναι και δική μας: όλοι μας έχει τύχει να δούμε τον κόσμο μέσα από μια χαραμάδα, να ανακαλύψουμε μια αντεστραμμένη πόλη στον ουρανό, να ζωγραφίσουμε πρόσωπα στα περιθώρια μιας σελίδας, να επινοήσουμε καινούρια πράγματα παίζοντας με τις λέξεις.  Εκείνο που διαχωρίζει τους ιδιαίτερους αυτούς ανθρώπους από τους περισσότερους από εμάς είναι η πίστη κι η επιμονή τους να υπάρχουν – με τον δικό τους όμως τρόπο.

Ένα παιδί κλείνεται μέσα στην ντουλάπα και ζει εκεί
Μια γυναίκα βλέπει τον έξω κόσμο σαν μέσα από χαραμάδα
Ένας υπάλληλος σε υπουργείο γράφει μόνο στα περιθώρια των σελίδων και κινείται πάντα στις άκρες, ποτέ στο κέντρο
Μια γυναίκα διαπιστώνει ότι όλοι οι άνθρωποι πετούν
Ένας δημόσιος υπάλληλος παραποιεί ονόματα και ιδιότητες στις λίστες του, φτιάχνοντας φανταστικούς ανθρώπους
Ένας ασθενής, κατάκοιτος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, δημιουργεί τον κόσμο εξ αρχής,μέσα από την εικόνα που βλέπει από το παράθυρό του.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, παρόντες είναι φανταστικοί σχολιαστές, τα σχόλια των οποίων δείχνουν τα διάφορα επίπεδα παρανόησης και παρεξήγησης στα οποία αναπόφευκτα εκτίθενται όλοι αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι.  Σχόλια που έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται στο άπειρο σε μιαν αέναη διαδικασία ερμηνείας.  Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, όλο αυτό, αντί να κάνει τους χαρακτήρες να απογοητεύονται, τους ωθεί να μένουν πιστοί σ’ αυτό που είναι.

«Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του»
Σύλληψη - Σκηνοθεσία:  Όλγα Ποζέλη
Επιμέλεια κειμένων:  Γιώργος Τζεδόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια:  Κωστής Δάβαρης
Φωτισμοί:  Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική τραγουδιών:  Νίκος Βίττης & Νάσσος Σωπύλης
Video:  Αλέξανδρος Μιστριώτης
Επιμέλεια μουσικής & κίνησης:  Όλγα Ποζέλη
Βοηθός σκηνοθέτη:  Κατερίνα Κωνσταντοπούλου
Hθοποιοί:
Όλγα Ποζέλη, Στέβη Φόρτωμα, Γιώργος Ντούσης, Σωτήρης Καρκαλέμης

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ: 210-6460.748

Παραστάσεις:
Δευτέρα & Τρίτη στις 9:00
Από 18 Οκτωβρίου 2010 έως 4 Ιανουαρίου 2011

Εισιτήρια:
15 Ευρώ (γενική είσοδος) & 10 Ευρώ (ομαδικό)

Διάρκεια παράστασης: 75’

Έναρξη: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Παραγωγή:
ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
www.noitigrammi.gr

H Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη.
Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν η Μεγάλη της Ευκαιρία του Alan Bennett και το Κήρυγμα του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν.

Ακολούθησε το  Dο You Love Me?, μια παράσταση devised theatre βασισμένη στη ζωή και τα κείμενα του ψυχίατρου R. D. Laing, αρχικά στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Ιούνιος 2001) και κατόπιν στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ (Οκτ.–Δεκ. 2001), στο Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ της Θεσσαλονίκης (Φεβρ. 2002) και στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου της Τρίπολης (Ιούλιος 2002). Το Do You Love Me? ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ».

Για το Do You Love Me? η Όλγα Ποζέλη ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Το Μάρτιο του 2003 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το έργο του Steven Berkoff KΒΕΤΣ.

Το ΚΒΕΤΣ ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας.

Τον Απρίλιο του 2004, η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ το έργο Το Πουλί της Ηδονής, μια παράσταση devised εμπνευσμένη από το διήγημα του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Peter Carey, Exotic Pleasures.

Τον Μάιο του 2007, η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο θέατρο ΑΡΓΩ Studio την παράσταση devised Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, εμπνευσμένη από μια εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss και τον Δεκέμβρη του 2008 το επίσης devised Ποτέ μην πας απ’ τις σκάλες, με αφορμή διηγήματα του Haruki Murakami.

Στην ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ιδέες και συναισθήματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Παίρνουμε ρίσκα, πειραματιζόμαστε και συνδυάζουμε τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική πιστεύοντας ότι η σύγκλιση των τεχνών είναι ο καινούργιος δρόμος.

Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε καινούργιους κώδικες χρησιμοποιούμε την τεχνική του devised αλλά και θεατρικά κείμενα  που μας εμπνέουν. Τις παραστάσεις της ΝΟΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ σκηνοθετεί η Όλγα Ποζέλη και σκηνογραφεί ο Κωστής Δάβαρης. Η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου από το 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio