Παραλλαγές στον Κωνσταντίνο Καβάφη και στη Μarguerite Υourcenar

CHARLOTTE RAMPLING - ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ – ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΥΡΑ
«Παραλλαγές στον Κωνσταντίνο Καβάφη και στη Μarguerite Υourcenar»
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - 20.30 - Αίθουσα Μητρόπουλος

Η διάσημη ηθοποιός Charlotte Rampling και ο Ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής παρουσιάζουν επί σκηνής, τη λογοτεχνική συνάντηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Marguerite Yourcenar. Μια μοναδική βραδιά που συνοδεύεται από τον ήχο της κιθάρας της Βαρβάρας Γύρα. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της παράστασης δημιουργείται από τη δύναμη της παρουσίασης και της απαγγελίας των πιο γνωστών και αγαπημένων έργων των δύο μεγάλων λογοτεχνών.

 Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια, ήταν η πρώτη που μετέφρασε τα έργα του Αλεξανδρινού ποιητή στα γαλλικά και έγραψε την  Κριτική παρουσίαση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Σ΄ ένα από τα προοίμιά της είχε αναφέρει για εκείνον: «Είναι ένας από τους πιο μεγάλους, ο πιο ακριβής, ίσως ο πιο πρωτοποριακός παρόλο που έχει τραφεί κατά μεγάλο μέρος από την ανεξάντλητη ουσία του παρελθόντος».

Στην παράσταση, η ποίηση του Καβάφη είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Τα κείμενα της Yourcenar έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα στοιχείο, δίνοντας περισσότερη δύναμη και σαφήνεια, στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, μέσα από τo θηλυκό τρόπο σκέψης και έκφρασης του συναισθήματος, για τη φθορά του χρόνου, την πολιτική, τον έρωτα, τη μοναξιά, το θάνατο.

Τα θέματα των έργων τους, που παρουσιάζονται επί σκηνής, και στις δύο γλώσσες –ελληνικά και γαλλικά-  ακολουθούν τις ενότητες:  «Ηλικία και Γηρατειά», «Έρωτας», «Ιστορία, Πολιτική και Κοινωνία»,  «Νοσταλγία και Θάνατος».
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου:
Τηλ. 210 – 7282333
www.megaron.gr
Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  (Δευτ. – Παρ:  10.00-18.00  - Σαβ : 10.00-14.00)
Εκδοτήρια Ομήρου 8  (Δευτ. – Παρ : 10.00-16.00)

Τιμές εισιτηρίων:
•      Α Ζώνη  80
•      Β Ζώνη  60

Παραγωγή: ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ
Για περισσότερες πληροφορίες στο 210-3231750 και στο www.neorevma.gr
 Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ρούλα Σμυρναίου  τηλ. 6944 786822- smyrneou@yahoo.gr
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚA

Charlotte Rampling

Κόρη Άγγλου συνταγματάρχη, η Charlotte Rampling κάνει τα  πρώτα της βήματα στη μεγάλη οθόνη, το 1965 στην Αγγλία , με τη ταινία του Richard Lester «Το νακ και πως να το αποκτήσετε ».

Kατόπιν γυρίζει επιτυχημένες κωμωδίες ακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα στο Royal Court School. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της αδελφής της αποφασίζει να εγκαταλείψει την Μεγάλη Βρετανία και εγκαθίσταται στην Ιταλία όπου γνωρίζει τον  Luchino Visconti , που θα την σκηνοθετήσει στην ταινία «Οι καταραμένοι », το 1969.

Η καταπληκτική ερμηνεία της στην ταινία «Θυρωρός της νύχτας» (1974),  την καθιερώνει σαν σταρ μεγάλου βεληνεκούς. Σ’ αυτή την πολύ επιτυχημένη ταινία της Liliana Cavani, παίζει τον ρόλο μιας φυγάδας από τα στρατόπεδα των Ναζί που διατηρεί μια περίεργη σχέση με τον πρώην δήμιο της.

Υιοθετώντας το στυλ της Lauren Bacall, δεν δυσκολεύεται να γοητεύσει  τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας  καριέρα στο Χολυγουντ. Συμπρωταγωνιστεί με τον Robert Mitchum στην ταινία «Farewell my lovely» (10 Δολοφόνοι για τον ντετέκτιβ Μάρλοου) (1975) και παίζει στην « ετυμηγορία» σε σκηνοθεσία του Sydney Lumet. Εγκαθίσταται στην Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας ’70 όπου γυρίζει τις ταινίες: «Το μωβ ταξί» του Boisset, «Viva la vie!» του Lelouch και  «On ne meurt que deux fois» του Deray, το 1985.

Θα επιστρέψει δυναμικά στις αρχές του 2000 με 2 ταινίες  του  François Ozon: «Κάτω από την άμμο» και την «Πισίνα».
Το 2001, της απονέμεται τιμητικό βραβείο César για το σύνολο της καριέρας της. Επανέρχεται θριαμβευτικά στο προσκήνιο, με τις ταινίες « Embrassez qui vous voudrez» (2002), στο «Lemming» (2002), «Το κάλεσμα του Νότου» και το «Βασικό ‘Ενστικτο 2» (2006) , και «H Δούκισα» (2008).

Στο θέατρο, η Charlotte Rampling παίζει για πρώτη φορά στο έργο του Eric-Emmanuel Schmit «Petits crimes conjugaux». Στη συνέχεια, παίζει στο Λονδίνο στο έργο «La fausse suivante». Στις αρχές του 2007 πρωταγωνιστεί στο έργο «La danse de mort» του August Strindberg στην Μadeleine.

Πολύδωρος Βογιατζής

Ο Πολύδωρος Βογιατζής ζει ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή Βεάκη. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια θεάτρου, χορού, μουσικής τεχνικής κουκλοθέατρου και μιμικής, δίπλα σε καταξιωμένους δημιουργούς όπως ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο Τάσος Μπαντής, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Γιάννης Μαργαρίτης, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και άλλοι.

Εχει συνεργασθεί με πολλές προσωπικότητες του χώρου.  Στο θέατρο με τον Lambert Wilson στο αναλόγιο «Καβάφης» για το Φεστιβάλ Marathon des Mots στην Τουλούζ της Γαλλίας, με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Γιάννη Μπέζο στο «Κλουβί με τις Τρελλές», με τον Κοραή Δαμάτη, την Κάρμεν Ρουγγέρη, τον Γιάννη Καλατζόπουλο, την Νικέτη Κοντούρη, σε παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Αμόρε, στην Κιβωτό, στο Αγγέλων Βήμα κ.τ.λ.

Σημαντικές εμφανίσεις έχει κάνει και σε κινηματογραφικά έργα καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές όπως El Greco, Καρυωτάκης, 7 θανάσιμες πεθερές, το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο κ.ά.

Βαρβάρα Γύρα

H Bαρβάρα Γύρα γεννήθηκε στα Γιάννενα και ζει στο Παρίσι από το 1998.

Σπούδασε κιθάρα με τον Roland Dyens στη Σχολή ATLA, με τον Francis Kleynjans στο Conservatoire Nadia et Lili Boulanger όπου απέκτησε το Δίπλωμα DEM, και με τον Alberto Ponce στην Ecole Normale de Musique de Paris όπου απέκτησε το Δίπλωμα Σολίστ. Οι σπουδές της πραγματοποιήθηκαν με υποτροφίες της Aκαδημίας Aθηνών, του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Η Βαρβάρα Γύρα απέσπασε το 1ο Bραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Kιθάρας UFAM στο Παρίσι το 2001, το Bραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Kιθάρας Ile-de-Ré το 2002, το 2ο Bραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Kιθάρας Fontainebleau το 2002 και το 1ο Bραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Kιθάρας Iωαννίνων το 1993

Είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων VIII και η διατριβή της αφορά στο έργο του συνθέτη Γιάννη Xρήστου (1926-1970). Έχει επίσης αποκτήσει ένα Μάστερ Mουσικολογίας (DEA) στο ίδιο πανεπιστήμιο και το Πτυχίο Μουσικών Σπουδών στο Iόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και τα Διπλώματα Aντίστιξης και Aρμονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio