Γιώργος Μπίζος - Μην τα βάζεις ποτέ με Έλληνα, Οδύσσεια προς την ελευθερία

Ο Γιώργος Μπίζος,ο άνθρωπος που απελευθέρωσε τον Νέλσον Μαντέλα,θυμάται...

Οδύσσεια προς την ελευθερία, 1928 – 1964 είναι ο τίτλος του πρώτου τόμου της βιογραφίας του Γιώργου (Τζορτζ) Μπίζου, ιδρυτικού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νότιο Αφρική και δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι ο Δήμος Αθηναίων θα τον τιμήσει για την προσφορά του στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότιο Αφρική.

Στον πρώτο τόμο της βιογραφίας του (ο δεύτερος θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2010) ο Γιώργος Μπίζος αφηγείται την αρχή της δικής του οδύσσειας, η οποία ξεκινά το 1941, όταν σε ηλικία δεκατριών ετών φεύγει από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας μαζί με τον πατέρα του σε μία βάρκα για να φυγαδεύσουν στην Κρήτη επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες τους οποίους είχε σώσει με κίνδυνο της ζωής του.

Αντί για τη Μεγαλόνησο φτάνουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τους μετέφερε ένα βρετανικό πλοίο αφού τους περισυνέλεξε μετά από μία φοβερή τρικυμία, και από εκεί στη Ν. Αφρική, όπου ο Μπίζος συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του λαού της αφρικανικής αυτής χώρας.

Φίλος της νομπελίστριας συγγραφέως Ναντίν Γκόρντιμερ, ο Γιώργος Μπίζος είναι ένας ζωντανός μύθος για τους μαύρους της Αφρικής και για τους αγώνες που έχει κάνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όπως αναφέρει και ο Νέλσον Μαντέλα στον πρόλογο του βιβλίου: «Η αυτοβιογραφία του Τζορτζ, Οδύσσεια προς την ελευθερία, δεν είναι απλά ένας προσωπικός απολογισμός μιας εκπληκτικής ζωής αλλά ένα πολύτιμο πρόσθημα στα ιστορικά αρχεία του έθνους μας από έναν άνθρωπο του οποίου η συμβολή στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –που αποτελούν την ουσία των δικών μας συνταγματικών αξιών– είναι ανεκτίμητη».

ΜΕΓΑΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αθηνάς 63, Πλατεία Κοτζιά,
Αθήνα
Τηλ.: 210 372 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio