Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας

«Μεγαλώνουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά – φορτωμένα υποχρεώσεις και στόχους».


Αυτό υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Ονορέ στο τελευταίο βιβλίο του, "Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας", που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αερόστατο.

Στην τέλεια εικόνα μιας ισορροπημένης παιδικής ηλικίας, θα έπρεπε το παιδί να ασχολείται όσο προβλέπει το εκπαιδευτικό σύστημα με το σχολείο του, να κάνει τα μαθήματά του και να έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο να παίξει.

Όμως, για πολλά παιδιά της εποχής μας η εικόνα αυτή είναι ένα άπιαστο όνειρο που το βλέπουν από το παράθυρο του δωματίου τους, στο απέναντι πάρκο, όση ώρα μελετούν μία από τις δύο γλώσσες που διδάσκονται, ή εξασκούνται σε ένα μουσικό όργανο.

Το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας είναι μια ενδιαφέρουσα καταγραφή και μια συναρπαστική ματιά στην παιδική ηλικία της εποχής μας. Είναι η επιτομή αυτού που θα λέγαμε «η αναζήτηση της παιδικότητας».

Γραμμένο με τρόπο άμεσο και εύληπτο, απευθύνεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους γονείς, στους ειδικούς στον χώρο της παιδοψυχολογίας, στους εκπαιδευτικούς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά.

Εξετάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και παίρνοντας συνέντευξη από ειδικούς και οικογένειες σε όλο τον κόσμο, ο Καρλ Ονορέ αποδεικνύει ότι η ανατροφή των παιδιών μας δεν χρειάζεται να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική, κυρίως, ζωή τους.

Με το χιούμορ και την αμεσότητα που τον διακρίνουν, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας όλα όσα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας οι γονείς στα πηγαδάκια συζητήσεων. Δεν γράφει για κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη˙ κυρίως προβληματίζει - και επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας, με την ολοένα μεγαλύτερη πίεση να μάθουν όλο και περισσότερα, είναι δύσκολο να παραμείνουν, τα παιδιά, απλώς παιδιά…

Ο Καρλ Ονορέ είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και σχολιαστής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Σύγχρονη Ιστορία και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1991 αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων: Economist, Observer, Guardian και National Post. Έχει γράψει το μπεστ-σέλερ In praise of slow, ενώ το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας έχει μεταφραστεί σε 16 χώρες. Δίδει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και συμμετέχει σε συζητήσεις με θέμα την αναζήτηση πιο χαλαρού τρόπου ζωής και ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio