Χιλή - Σεισμός

Δέκα μέρες μετά το σεισμό μεγέθους 8.8 βαθμών που χτύπησε την κεντρική Χιλή , ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές εστιάζουν τις παρεμβάσεις τους στις πιο επείγουσες ανάγκες: υποστηρίζουν δομές υγείας που περιθάλπουν μεγάλο αριθμό ασθενών, αποκαθιστούν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, διανέμουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στον πληθυσμός που έχει πληγεί.


Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν διανείμει ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο στις περιοχές Μωλ (Maule) και Μπίο-Μπίο.

Λειτουργούν επίσης διάφορες κινητές ιατρικές μονάδες, κυρίως στις παράκτιες περιοχές Μωλ (Maule), οι οποίες έχουν χτυπηθεί από τεράστια κύματα που προκλήθηκαν από το σεισμό, καθώς και στην εσωτερική περιοχή Καρέπτο (Curepto). Επιπλέον, μια ομάδα με δυο γιατρούς των ΓΧΣ προσφέρει ιατρική περίθαλψη και προμήθειες στο νησί της Σάντα Μαρία (Santa María) που δεν είχε καθόλου ιατρικό προσωπικό για τη φροντίδα του τοπικού πληθυσμού.

Οι ΓΧΣ προετοιμάζουμε την παραγωγή 3.000 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής για διανομή και περιμένουμε την άφιξη ενός αεροπλάνου από τον Παναμά που μεταφέρει 2.000 επιπλέον κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής (που θα βοηθήσουν 25.000 ανθρώπους), καθώς και πλαστικά καλύμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταφύγια.

Επίσης, αναμένεται να φτάσουν στη Χιλή δύο ιατρικά κιτ σχεδιασμένα ειδικά για καταστροφές, με φάρμακα και ιατρικές προμήθειες. Το τελευταίο σαββατοκύριακο, μια ομάδα ψυχολόγων έφτασε από τη Χιλή για να βοηθήσει άτομα που έχουν πληγεί από το σεισμό, πολλά από τα οποία υποφέρουν από διαταραχές μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με το προσωπικό μας.

Οι συνεχείς μετασεισμοί έχουν προκαλέσει διάσπαρτο πανικό στον πληθυσμό, γι’ αυτό και είναι πλέον αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η καταστροφή στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών.

Tο προσωπικό των ΓΧΣ από την ημέρα της άφιξής του στη Χιλή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Χιλιανές αρχές, και έχει μοιραστεί με τον Υπουργό Υγείας όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της διερευνητικής φάσης για την κατάσταση των κρατικών υποδομών υγείας.

Οι ομάδες των ΓΧΣ που έχουν τη βάση τους στις πόλεις Τάλκα και Κονσεπτιόν συντονίζουν τη διανομή υλικού πρώτων βοηθειών και προσφέρουν ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στις τριγύρω περιοχές.

Οι ομάδες των ΓΧΣ που βρίσκονται στο πεδίο αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη του Χιλιανού πληθυσμού. Πολλοί Χιλιανοί γιατροί και ψυχολόγοι κάνουν εθελοντική δουλειά, ενώ άλλοι συγκεντρώνουν ρουχισμό και φαγητό για να το διανείμουν σε συμπατριώτες τους.

Προς το παρόν, η ομάδα των ΓΧΣ στη Χιλή αποτελείται από 18 εθελοντές, γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και τεχνικούς από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τον Παναμά, το Μεξικό, την Ισπανία, και τη Χιλή.

2 σχόλια:

ΦΟΥΛΗ είπε...

Μπράβο τους, πάντα θαύμαζα τη δράση αυτών των ανθρώπων!!!
Καλημέρα...

Kostas είπε...

apo tis megalyteres organosis poy kanoyn ethelontiko ergo alla distixos kai apo tis poio paraxigimenes....kalhmera!

RadioPoint.Web Radio