Πως μετριέται η Τέχνη;

Έχω να κάνω μερικές “χαζές” ερωτήσεις:

Πως μετριέται η Τέχνη; Ποιος νομίζει ότι μπορεί να είναι ο Βαθμολογητής;

Ποιος ξέρει να μου πει πόσο κοστολογείται ένας Καλλιτέχνης ή η προσπάθεια μιας νέας Ομάδας που ξεκινάει καταθέτοντας όλα της τα όνειρα;

Βαρέθηκα όλους αυτούς τους “μεγαλόστομους” που καταθέτουν την πολύ “σοβαρή” άποψή τους περί επιχορηγήσεων, έχοντας καβατζωθεί ήδη, είτε από τις επιχορηγήσεις του ΕΚΕΘΕΧ, είτε από τις ιδιωτικές χορηγίες.

Συγνώμη κύριοι, αλλά δεν μου τα λέτε καλά.

Κύριε Γερουλάνο, υπάρχει περίπτωση να κάνετε εσείς ίσως κάτι διαφορετικό; Δεν σας γνωρίζουμε (εγώ τουλάχιστον), οπότε οφείλω να είμαι εντάξει απέναντί σας και να ελπίζω. Θα μπορέσετε να κάνετε κάτι άλλο ή απλά θα δούμε για μία ακόμα φορά το ίδιο έργο;

Καταρχάς, θέλετε να κάνετε έργο; Αν ναι, τότε νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Έχει δημιουργηθεί (όχι από εσάς προσωπικά) ένα καθεστώς: να επιτρέπεται κάθε χρόνο να αποφοιτούν από τις πάρα πολλές δραματικές σχολές της Ελλάδας, περίπου 800-900 νέοι ηθοποιοί.

Συγνώμη, αλλά τι περιμένετε να κάνουν αυτά τα παιδιά; Όσοι αντέξουν τις απορρίψεις, θα φτιάξουν ομάδες (μεγάλες ή μικρές) για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που τους επιτρέψατε…Να “παίξουν” Θέατρο.

Μήπως τους χρωστάτε κάτι; Την στιγμή που όλοι “σφάζονται” για να μην χάσουν κάποιο σημαντικό κομμάτι των ήδη μεγάλων επιχορηγήσεων που λαμβάνουν, κάποια παιδιά βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, δανείζονται και, γενικά, κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν.

Δεν κρίνουμε αποτέλεσμα. Καλώς ή κακώς, νομίζω ( και διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι μόνο το κοινό μπορεί να κρίνει. Αλλά σε αυτά τα παιδιά, χρωστάτε!

Και επανέρχομαι. Θέλετε να κάνετε πραγματικά κάτι; Νομίζω γίνεται. Παράδειγμα: πόσο είναι η επιχορήγηση που δίνει συνολικά το ΕΚΕΘΕΧ κάθε χρόνο; 1.500.000€; 2.000.000€; ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΑ!!! Με αποδείξεις! Αλλά ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΑ!

Τέλος του έτους, όποια ομάδα, θέατρο ή παραγωγή έχει κάνει ένα μίνιμουμ αριθμό παραστάσεων, που εσείς θα ορίσετε πόσες θα είναι, ΜΟΙΡΑΣΤΕ το ποσό σε όλες αυτές τις παραγωγές. Φέτος, μέχρι το Πάσχα, θα έχουμε 400 θεατρικές παραγωγές, ΜΟΝΟ στην Αθήνα.

Γιατί παίρνουν χρήματα μόνο το 10% από αυτές; Αν δεν κάνω λάθος, η λογική όλων αυτών των επιχορηγήσεων, είναι να βοηθήσουν και όχι στο να πληρώσουν όλη την παραγωγή. Χώρια που όλοι ξέρουμε τις “παραστάσεις” που γίνονται μόνο κ μόνο για να πάρουν την επιχορήγηση.

Μετά, άραγε, ποιος θα σας πει όχι; Ποιος θα είναι αυτός που θα πει, εγώ θέλω 100.000€ επιχορήγηση και δεν με νοιάζει για τους υπόλοιπους;

Ειλικρινά, δεν περιμένω να αλλάξει κάτι.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να ελπίζω, ναι;


Γιώργος Κατινάς, 4actors

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio