Για «βιομηχανία» βοήθειας στην Αϊτή κάνει λόγο το Lancet

Οι οργανισμοί και οι οργανώσεις που σπεύδουν να βοηθήσουν τη σεισμόπληκτη Αϊτή «ανταγωνίζονται» στον τόπο της καταστροφής και βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα των θυμάτων, υποστηρίζει η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.


«Ο τομέας αρωγής είναι αναμφισβήτητα μια βιομηχανία από μόνη της» γράφει το Lancet στο καυστικό εντιτόριαλ της Παρασκευής.

«Διεθνείς οργανισμοί, εθνικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις κινητοποιούνται δικαίως, ωστόσο ανταγωνίζονται για την ιεραρχία, υποστηρίζοντας η καθεμία για τον εαυτό της πως κάνει το καλύτερο για τους επιζώντες του σεισμού».

«Ορισμένες υπηρεσίες υποστηρίζουν ακόμα και ότι 'ηγούνται' των προσπαθειών αρωγής. Στην πραγματικότητα, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα, η κατάσταση στην Αϊτή είναι χαοτική, συγκλονιστική και κάθε άλλο παρά συντονισμένη».

Το Lancet δεν κατονομάζει υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζει «την εξαιρετική δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες» των σωστικών συνεργείων. Θεωρεί όμως ότι, παρά τις επείγουσες ανάγκες στην Αϊτή, ο τρόπος λειτουργίας και οι οικονομικές παράμεττων οργανισμών και οργανώσεων αρωγής είναι σκόπιμο να τεθούν στο μικροσκόπιο.

«Οι μεγάλες υπηρεσίες αρωγής και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί είναι συχνά εξαιρετικά ανταγωνιστικοί μεταξύ τους» και συχνά υπονομεύουν το έργο ντόπιων φορέων που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, εκτιμά ο συντάκτης.

«Μολυσμένες από την πολιτική των εσωτερικών δυνάμεων και τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες υπηρεσίες αρωγής μπορούν να έχουν εμμονή με τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω των δικών τους εκκλήσεων».

»Η προβολή στα ΜΜΕ ως αυτοσκοπός είναι συχνά η επιδίωξη των δραστηριοτήτων τους».

Αυτό το κείμενο ειναι από το in.gr,στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1097753&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio