Η “Νεφέλη” ετοιμάζεται για το ταξίδι της στην ανοιχτή θάλασσα

Μετά από 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, έφτασε η μεγάλη ώρα για τη “Νεφέλη”, τη μεσογειακή φώκια που είχε βρεθεί ορφανή στις 14 Οκτωβρίου 2009 στην Άσσο της Κεφαλονιάς. Όλα δείχνουν ότι η θηλυκή Monachus monachus, είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι της στην ανοιχτή θάλασσα στις 30 Ιανουαρίου 2010, με σημείο εκκίνησης το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.


Η “Νεφέλη” σύμφωνα με τους ειδικούς της ομάδας περίθαλψης, είναι μια από τις φώκιες που ξεχώρισαν αμέσως για την ζωηράδα της και την άμεση και ταχεία ανταπόκριση στην θεραπεία της. Το μικροκαμωμένο φωκάκι που όταν έφτασε στο Κέντρο Περίθαλψης ήταν μόλις 10 ημερών, εμφανώς αδυνατισμένο και αφυδατωμένο, άρχισε πολύ γρήγορα και χωρίς να εμφανίσει ιδιαίτερα προβλήματα, να δυναμώνει κερδίζοντας συνέχεια βάρος ενώ βούτηξε πολύ γρήγορα στην πισίνα χωρίς την βοήθεια των νοσηλευτών, καταρρίπτοντας έτσι το “ρεκόρ” προηγούμενων φωκών.

Σήμερα η “Νεφέλη” είναι 45 κιλά, τρώει πια ολόκληρα ψάρια, περνάει πολλές ώρες στην πισίνα και έχει αρχίσει να κοιμάται στο νερό (φυσική συμπεριφορά). Το σημαντικότερο είναι ότι είναι υγιής και ότι η ομάδα περίθαλψης ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα επανένταξής με την σταδιακή απομάκρυνση από τη μικρή Monachus monachus, έτσι ώστε να αναπτύξει την κατάλληλη συμπεριφορά για ένα άγριο ζώο όπως η μεσογειακή φώκια, προκειμένου να επιβιώσει ανεξάρτητη στο φυσικό της περιβάλλον, χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια.

Εκτός από την φροντίδα που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται η “Νεφέλη” από την ομάδα περίθαλψης της MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν όλο αυτό το διάστημα οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα περίθαλψής της.

Για μια ακόμη φορά ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης που βασίζεται στο τρίπτυχο “Κοινωνία-Περιβάλλον-Πολιτισμός”, στάθηκε από την αρχή δίπλα στην προσπάθεια διάσωσης και περίθαλψης της μικρής “Νεφέλης” όπως κάνει τα τελευταία 16 χρόνια, στηρίζοντας οικονομικά μια από τις σημαντικότερες δράσεις της MOm, για την διατήρηση και προστασία του πιο απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν πολύτιμη και ιδιαίτερα ενθαρρυντική η ανταπόκριση των υποστηρικτών της MOm (ιδιωτών και εταιρειών) που υιοθέτησαν συμβολικά τη “Νεφέλη” συμβάλλοντας στην κάλυψη μέρους των εξόδων του προγράμματος περίθαλψής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio