Πειραματικό επεξεργαστή με 48 πυρήνες επιδεικνύει η Intel


Η Intel παρουσίασε το πρωτότυπο ενός τσιπ με 48 πυρήνες επεξεργασίας που θα μπορούσε, όπως εκτιμά, να αξιοποιηθεί σε προσωπικούς υπολογιστές με ανθρώπινη όραση και κατανόηση ομιλίας.


Στο πιο κοντινό μέλλον, βασικά χαρακτηριστικά του νέου επεξεργαστή SSC (Single-chip Cloud Computer, ή υπολογιστής νέφους μεμονωμένου τσιπ) θα αξιοποιηθούν σε επεξεργαστές 6 και 8 πυρήνων που θα φτάσουν στην αγορά εντός του 2010, ανακοίνωσε η εταιρεία (οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές βασίζονται σήμερα σε τσιπ των 2 ή 4 πυρήνων).

Το SSC περιλαμβάνει 24 «πλακίδια» των δύο πυρήνων, καθώς και ενσωματωμένο δίκτυο υψηλής ταχύτητας για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των επιμέρους πυρήνων. Νέες τεχνολογίες διαχείρισης ισχύος περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος στα 25 έως 125 Watt.

Το πειραματικό τσιπ βασίζεται στην αρχιτεκτονική X86 της Intel, επομένως μπορεί να τρέξει λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows και το Linux.

Ακολουθεί όμως την εσωτερική οργάνωση των εταιρικών κέντρων δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν έως και δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές και τρέχουν διαδικτυακές εφαρμογές «υπολογιστικού νέφους», όπως οι online τραπεζικές συναλλαγές και οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η αύξηση της πυκνότητας των υπολογιστικών πόρων θα επιτρέψει στους μελλοντικούς επεξεργαστές να αναλαμβάνουν απαιτητικές λειτουργίες όπως η μηχανική όραση και η αναγνώριση της ανθρώπινης ομιλίας, ελπίζει η Intel.

O κολοσσός των ημιαγωγών ήδη συνεργάζεται με τη Microsoft, την HP και τη Google για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα διαθέσει 100 πειραματικά τσιπ SSC σε ερευνητές από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη εφαρμογών και μοντέλων προγραμματισμού.

Αυτό το κείμενο ειναι από το in.gr,στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1081820&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: