"Βουτιά" διαφθοράς για την Ελλάδα


Στην 71ή θέση της κατάταξης για τη διαφάνεια, από την 57ή το 2008, υποχώρησε η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης των 27, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη (17/11) από τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας, η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27. Η χώρα μας κατέλαβε την 71η θέση (από τη 57η που κατείχε το 2008) και έλαβε 3,8 βαθμούς (έναντι 4,7 του 2008).

Η έρευνα αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα σε 180 χώρες του κόσμου, έτσι όπως τη διαπίστωσαν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, αναλυτές οικονομικών κινδύνων και δημοσιογράφοι). Οι απαντήσεις δόθηκαν σε ερωτηματολόγια ερευνών που διεξήγαγαν έξι τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην ΕΕ, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ επιδείνωση στους δείκτες της διαφθοράς παρατηρήθηκε στο Μπαχρέιν, το Ιράν, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

Ο Διεθνής Οργανισμός σημειώνει στην έκθεση του ότι δεν έχουν υπάρξει επαρκείς προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης.

Αντίθετα, βελτιώσεις σημειώθηκαν στο Μπαγκλαντές, τη Λευκορωσία, τη Γουατεμάλα, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία και τη Συρία.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνεια-Ελλάς Κώστας Μπακούρης "η διαφθορά απειλεί την ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μεγαλύτερη προσπάθεια για την καταπολέμησή της θα πρέπει να καταβάλλουν οι βιομηχανικές χώρες, μειώνοντας παράνομες συνεργασίες". "Όσο δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς", είπε ο κ. Μπακούρης "τόσο αυτή θα διογκώνεται και θα πολλαπλασιάζει την ανθρώπινη δυστυχία".

Σημειώνεται ότι πρώτη στην παγκόσμια διαφθορά βρίσκεται η Σομαλία, και ακολουθεί το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, το Ιράκ και το Σουδάν. Τη λιγότερη διαφθορά έχει η Νέα Ζηλανδία, και ακολουθεί η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα: http://www.transparency.gr/Press.aspx?page=27&code=PressRelease&article=249

Πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=730704&cid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio