"Όχι" στις κάμερες συνεχούς ροής στο διαδίκτυο


Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρ. Γεραρής, με προσωρινή διαταγή του απαγόρευσε την τοποθέτηση καμερών έξω από τις εισόδους των γραφείων των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες μεταδίδουν εικόνα με συνεχή ροή στο διαδίκτυο (Internet).


Ο κ. Γεραρής αναφέρει στην υπ' αριθμ. 3/2009 προσωρινή διαταγή του ότι «κατ' αρχάς είναι νόμιμη η ενημέρωση του κοινού με τη μετάδοση εικόνας στο διαδίκτυο».

Όμως, «η συνεχής, ή κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα ζωντανή μετάδοση εικόνας στο διαδίκτυο, που επιτρέπει την αναγνώριση όλων των προσώπων που διέρχονται από τους κοινόχρηστους χώρους (οδοί, πεζοδρόμια) έμπροσθεν των εισόδων των κεντρικών γραφείων των δύο πολιτικών κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), δεν δικαιολογείται από την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις πολιτικές ζυμώσεις της προεκλογικής περιόδου.

Έτσι, η μετάδοση το διαδίκτυο της εικόνας των διερχόμενων προσώπων υπερβαίνει τον σκοπό της ενημέρωσης του κοινού για θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος και αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β' του Ν. 2472/1997».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος της Αρχής: «Αλλά και η μετάδοση, στο διαδίκτυο, της εικόνας αδιακρίτως όλων των εισερχομένων / εξερχομένων στα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι δικαιολογείται από την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις πολιτικές ζυμώσεις, η οποία υφίσταται πράγματι μόνο αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα και τα πρόσωπα που εν γένει διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια ζωή (όπως βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές πολιτευτές, στελέχη των κομμάτων και άλλα δημόσια πρόσωπα). Κατά συνέπεια, έτσι όπως γίνεται αδιάκριτα, αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β' του Ν. 2472/1997)».

Ο κ. Γεραρής καταλήγει στην προσωρινή διαταγή του: «Επειδή η υπό κρίση επεξεργασία μετάδοσης εικόνας στο διαδίκτυο δεν περιορίζεται στα πολιτικά πρόσωπα, που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων, αλλά προσβάλλει προσωπικά δεδομένα ατόμων, που δεν είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού της ενημέρωσης του κοινού με τα προεκλογικά δρώμενα.

Με το δεδομένο ότι η κρινόμενη επεξεργασία δεν επιτυγχάνει με κατάλληλα τεχνητά μέσα (π.χ. θόλωση προσώπων) την ενημέρωση του κοινού μόνο για τα δημόσια πρόσωπα, πρέπει να ανασταλεί στο σύνολό της».
 
Πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=852536&cid=185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio