Ραντεβού με τους διάττοντες



Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας, κορυφώνεται για φέτος η βροχή διαττόντων των Λεοντιδών, καθώς η Γη περνά μέσα από σύννεφα σκόνης που άφησε πίσω του ένας κομήτης τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

Για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, η πρώτη κορύφωση για τους φετινούς Λεοντίδες αναμένεται από τις 6.30 το πρωί έως την ανατολή του Ηλίου.

Η Γη θα διέρθει εκείνη την ώρα από ένα σύννεφο σωματιδίων που άφησε πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τετλ, όταν πέρασε μέσα από το Ηλιακό Σύστημα το 1568 μ.χ.

Καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 72 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, τα σωματίδια καίγονται και δημιουργούν ορατές λάμψεις. Στη φετινή βροχή αναμένονται αρκετές δεκάδες φωτεινές γραμμές ανά ώρα.

Η δεύτερη, και πιθανώς εντονότερη κορύφωση θα ακολουθήσει στις 23.40 ώρα Ελλάδας, οπότε η Γη θα περάσει μέσα από σύννεφα σωματιδίων που άφησε ο κομήτης το 1466 και το 1533 μ.Χ.

Οι Λεοντίδες ονομάζονται έτσι επειδή οι διάττοντες φαίνεται να πηγάζουν από ένα σημείο στον ουρανό, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.
Αυτό το κείμενο ειναι από το in.gr,στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1075440&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio