Google και διαστημικές υπηρεσίες συνεργάζονται για την παρακολούθηση των δασών



Διεθνής κοινοπραξία με τη συμμετοχή της Google και διαφόρων διαστημικών υπηρεσιών αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει και να μετρήσει τα δάση όλου του κόσμου με στόχο την καταπολέμηση της αποδάσωσης και της κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά 80 κυβερνήσεις και οργανισμοί του ΟΗΕ συμμετέχουν στην Ομάδα Παρατήρησης της Γης (GEO), η οποία θα συγκεντρώνει δορυφορικά δεδομένα από μια ποικιλία πηγών, ανάμεσά τους το Google Earth. Συμμετέχουν επίσης η NASA, η ESA ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και οι διαστημικές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

«Ο μόνος τρόπος να μετρήσει κανείς τα δάση αποτελεσματικά είναι από το Διάστημα» δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του GEO Χοσέ Ακάτσε.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, εξήγησε, θα μετρηθεί το ποσοστό δασοκάλυψης κάθε χώρας, ενώ στη δεύτερη θα μετρηθεί η ποσότητα άνθρακα που βρίσκεται αποθηκευμένη σε κάθε δάσος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποψίλωση ενοχοποιείται για το ένα πέμπτο της συνολικής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αφού τα δέντρα απορροφούν και συγκρατούν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το GEO ίσως αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας όταν τεθεί σε ισχύ η νέα διεθνής συμφωνία για το κλίμα που αναμένεται να υπογραφεί το Δεκέμβριο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η συμφωνία ενδέχεται να συμπεριλάβει σχέδιο για την επιβράδυνση της αποδάσωσης το οποίο καθορίζει πιστώσεις για τον άνθρακα που αποθηκεύουν τα δάση.

Αυτό το κείμενο ειναι από το in.gr,στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1066358&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio