Το φεστιβάλ των τσιγγάνων


Όποιος βρεθεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και αξίζει να βρεθεί εκεί στις 9 Αυγούστου μπορεί να παρακολουθήσει το Πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού των Ρομ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ρομ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Συμεών ζήτησε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να τους παραχωρηθεί ο χώρος. Τελικά η αίτηση έγινε αποδεκτή και στο Φεστιβάλ πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν ο Κώστας Χατζής και ο Βασίλης Σαλέας. Τα λιγοστά έσοδα της βραδιάς θα δοθούν στο χαμόγελο του παιδιού. Μία πρωτοβουλία ενάντια στο ρατσισμό καθώς ο πολιτισμός των Τσιγγάνων θα παρουσιαστεί σ’ ένα από τα παλαιότερα θέατρα της Ελλάδας.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Χρυσ. Τσικριτσή-Κατσιανάκη: «Πολύφωνα». Εκδόσεις Δωδώνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Ελισάβετ Παπαδοπούλου: «Αγαπώντας τις ερωμένες του». Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Ιωάννα Φραγκιά: «Ο ράφτης του Ποσειδώνα». Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Κωνσταντίνος Ακύλας: «Μπαμ». Εκδόσεις Κέδρος.
- Σάββας Παύλου: «Αύριο κλάδεμα…». Εκδόσεις Κουκίδα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Mark Slouka: «Ο ορατός κόσμος». Μετάφραση Τάκης Μενδράκος». Εκδόσεις Πάπυρος.
- Φιλίπ Μπεσόν: «Το παιδί του Οκτώβρη». Μετάφραση Γιάννης Στρίγκος. Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Μισέλ Φέιμπερ: «Το μήλο». Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος. Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

- Αρνέ Νταλ: «Misterioso». Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης. Εκδόσεις Μεταίχμιο.
- Γιαμάλ Γιτάνι: «Μπαρακάτ, ο δίκαιος». Μετάφραση Ελένη Καπετανάκη. Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Τζίλιαν Φλιν: «Σκοτεινός τόπος». Μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Φραντσίσκα Μπίρμαν: «Η Φιοντόρα δεν το βάζει κάτω». Μετάφραση Πελαγία Τσινάρη. Εκδόσεις Κέδρος.
- Σταύρος Τσιάκαλος: «Δαμιανός ο υποχόνδριος δράκος». Εκδόσεις Επίκεντρο.
- Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Το ταξίδι των τρολ». Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Ελένη Χαρατσή-Γιωτάκη: «Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορτaίνουμε». Εκδόσεις Μεταίχμιο.
- Μαρία Αγγελίδου: «Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν- Ο μύθος του Σίσυφου». Εκδόσεις Πατάκη.
- Ραφαέλ Μαζάν: «Η μαθητεία». Μ ετάφραση Κλαιρ Νεβέ. Εκδόσεις Μελάνι.
- Φάιτ Χάιχεν: Δώσε στον καθένα τον θάνατό του». Μετάφραση Α. Κοντογιώργη. Εκδόσεις Καστανιώτης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- Νίκος Δόικος: «Ο ανάριθμος δρόμος». Εκδόσεις Επίκεντρο.
- Αλέξανδρος Χρύσης: «Για τη διαλεκτική εξουσίας και επανάστασης». Εκδόσεις ΚΨΠ.
- Διδώ Σωτηρίου: «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου». Εκδόσεις Κέδρος.

ΔΟΚΙΜΙΟ

- Zygmunt Bauman: «Ζωή για κατανάλωση». Μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Εκδόσεις Πολύτροπον.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Οι νέες ταινίες

"Εξομολογήσεις". ΗΠΑ 2009. Σκηνοθεσία: Τζόνας Πέιτ.

"Ο Άνδρας που αγαπά". Ιταλία 2008. Σκηνοθεσία: Μαρία Σόλε Τονιάτσι.

"Ο κατάσκοπος που γύρισε από το Ρίο-Μυστικός πράκτορας oss 117". Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Αρόδο», δηλαδή όταν το πλοίο παραμένει έξω από το λιμάνι»

Μία έκθεση στην Άνδρο, όπου το υλικό της αναζητήθηκε σε κάθε γωνιά του νησιού και της Αθήνας. Δύσκολο να βρεθούν παλιές φωτογραφίες που ν’ αφορούν κάθε λογής καράβια από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1965. Πλοία, άνθρωποι, φορτία, επιβάτες, αγροτικά προϊόντα αποτελούν το υλικό των ασπρόμαυρων αυτών φωτογραφιών. Η έκθεση που κύρια αφορά πλοία κοντά στα λιμάνια του νησιού έχει τίτλο: «Αρόδο» Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου. Αρχές του 20ου αιώνα-1963». Έδρα της ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Γαύριο». Η ιδιόμορφη αυτή έκθεση που επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάκης, αποσκοπεί όχι μόνο στην ιστορική ματιά, αλλά και στο συναίσθημα πολλών ανθρώπων που ίσως «αρόδο» και έχοντας κάποια ηλικία, αναπολούν μια εποχή πολύ μακριά από την ταχύτητα των ημερών.

ΘΕΑΤΡΟ

«Εκάβη» στην Επίδαυρο

Σήμερα… Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη. Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο άμαχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου, μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας. Το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει το πάντα επίκαιρο αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη, που διδάχτηκε το 415 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και φέρνει για πρώτη φόρα, τη Λήδα Πρωτοψάλτη στην Επίδαυρο, στο ρόλο της Εκάβης, στις 7 και 8 Αυγούστου.

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Καλλιόπη Τσουπάκη
Χορογραφία: Καλλιόπη Σφήκα
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Δραματολογική Επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη
Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Διανομή:
Εκάβη: Λήδα Πρωτοψάλτη
Ανδρομάχη: Μαρία Ναυπλιώτου
Ταλθύβιος: Φαίδωνας Καστρής
Κασσάνδρα: Λαμπρινή Αγγελίδου
Μενέλαος: Μελέτης Ηλίας
Ελένη: Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Κορυφαία του χορού: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη
Συμμετέχει 15μελής χορός

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Faith No More στην Αθήνα

Οι Faith No More θα βρεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου, για μια και μοναδική ζωντανή εμφάνιση στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα!
Πρόκειται για την μπάντα που παρουσιάσε έναν ήχο τόσο ξεχωριστό όσο του Frank Zappa, που δημιούργησε τον όρο alt.metal, που έμπλεξε metal, rock, hiphop, alternative, αυτοσχεδιασμό, jazz, τον Lionel Richie και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο πιο εκλεκτικός ακροατής, με έναν frontman (Mike Patton) σχεδόν παρανοϊκο (άλλοι το λένε ιδιοφυϊα). Και που έκανε παρ’όλα αυτά, παγκόσμια επιτυχία.

Μετά από 11 χρόνια απουσίας, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, αποφάσισαν να επανενωθούν την περασμένη άνοιξη. Η ζήτηση τεράστια: μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το όνομα τους φιγουράρει ως headliner στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά open-air festivals, ο μουσικός τύπος παγκοσμίως παραληρεί μπροστά στον αντίκτυπο του re-union για την rock, την metal και την alternative μουσική και υποδέχεται τις εμφανίσεις τους (η πρώτη στις 10 Ιουνίου) με υμνητικά κείμενα που επιβεβαιώνουν τον μύθο των Faith No More.

Και δικαιολογημένα: το ότι οι Mike Patton, Jon Hudson, Roddy Bottum, Mike Puffy Bordin, Billy Gould βρίσκονται μαζί στην σκηνή, αποτελεί το πλέον καυτό συναυλιακό νέο εδώ και πολύ καιρό, γιατί 11 χρόνια μετά από μια καριέρα που πολλοί θα ζήλευαν - πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, 10 εκατομμύρια πωληθέντες δίσκοι παγκοσμίως, υποψηφιότητες για βραβεία Grammy και MTV, βραβεύσεις από τα πιο σημαντικά έντυπα (Kerrang, Q, The Face, NME, Revolver, Metal Hammer, Classic Rock, Village Voice), αναφορά σε όλες τις σημαντικές λίστες για τα 90ς, για το rock και το hard rock και το metal, και πόσα άλλα ακόμα κατορθώματα - παραμένουν ένας από τους ελάχιστους πραγματικά αμόλυντους μύθους της ροκ ιστορίας, γιατί κανείς δεν μπορεί να πει ότι συμβιβάστηκαν σε οτιδήποτε.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Αλέκος Φασιανός στη Ρόδο

Το ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου εμψυχώθηκε από χρώματα, μορφές και σύμβολα, εμπεδωμένα στη νεοελληνική αισθητική ως προσφιλή και οικεία αλλά και μαγικά και διαχρονικά συνάμα: «Αλέκος Φασιανός: 45 χρόνια δημιουργίας».

Με πυρηνικό κέντρο την «ελληνικότητα» και με όπλα τη συλλεκτική οξυδέρκεια και επιμονή, ο επιχειρηματίας Στέφανος Ζαχαριάδης συγκρότησε μία εξαιρετική συλλογή εκπατρισμένων έργων του Αλέκου Φασιανού, αρχής γενομένης από τα τέλη της δεκαετίας του ʼ90. Σε σύντομο διάστημα, η συλλογή Ζαχαριάδη έφτασε να καλύπτει το σύνολο σχεδόν του έργου του καλλιτέχνη, ενσωματώνοντας στιλιστικές περιόδους, εικαστικές ανησυχίες, υψηλές κατακτήσεις και τεχνικούς πειραματισμούς που αθροιστικά αποτυπώνουν την εμπνευσμένη αισθητική και ιδεολογική πορεία του Φασιανού, ένα καλλιτεχνικό αντικαθρέφτισμα της Ελλάδας των τελευταίων 45 χρόνων.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό της τέχνης και σταθερή συνεργάτιδα του Αλέκου Φασιανού, κ. Έφη Αγαθονίκου.

Ως παράπλευρη δράση της έκθεσης παρουσιάστηκε η άλλη όψη της πολύπλευρης δημιουργικότητας του Αλέκου Φασιανού, αυτή του συγγραφέα. Με τίτλο «Με χρωστήρα και με λέξεις» τα βιβλία του Αλέκου Φασιανού εκτέθηκαν σε ειδική προθήκη, συνοδευόμενα από αναλυτικό κατάλογο της εργογραφίας του ως συγγραφέα. Την επιμέλεια αυτής της δράσης είχε η επιστημονική συνεργάτιδα του Μ.Ν.Τ.Δ.Ρ., Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης, κ. Καλλιόπη Κουντούρη. Επιπρόσθετα, με την έναρξη του σχολικού έτους, ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα μυήσει τους μαθητές όλων των βαθμίδων στη μαγεία του έργου του Αλέκου Φασιανού, μία ιδέα που ενθουσίασε και τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Ν.Τ.Δ.Ρ. και επιστημονική συνεργάτιδα κ. Μίκα Παυλίδου, Μουσειολόγος, με την επίβλεψη της κ. Μαίρης Καμπουροπούλου.

Τα περισσότερα έργα που παρουσιάζονται, 92 στο σύνολό τους, έχουν επαναπατριστεί από πολλές χώρες του εξωτερικού και, επομένως, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της Πινακοθήκης, στην Πλατεία Σύμης 2, στη Μεσαιωνική Πόλη, από τις 30/7/09 έως τις 13/11/09.


Όνειρα και εμμονές: Τα σχέδια του Federico Fellini

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται σχέδια του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Federico Fellini στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το ευρύ κοινό, αν και γνωρίζει τις περισσότερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, μάλλον αγνοεί ότι ο Fellini προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με διάφορα περιοδικά. Στη διάρκεια της ζωής του ουδέποτε εγκατέλειψε τη συνήθειά του να σχεδιάζει, είτε σκιτσάροντας φιγούρες για τις ταινίες του είτε απεικονίζοντας τα πολλά και παράξενα όνειρά του.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Federico Fellini που εδρεύει στο Rimini τής Ιταλίας, γενέτειρα του σκηνοθέτη, διοργανώνει μια σημαντική έκθεση με περιεχόμενο 80 πρωτότυπα σχέδιά του (διαστάσεων περίπου 30 x 22 εκ.). Θα εκτεθούν επίσης 10 αναπαραγωγές (διαστάσεων περίπου 36 x 49 εκ.) σελίδων από το Libro dei Sogni (Βιβλίο των ονείρων) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική και το οποίο περιέχει καταγραφές των ονείρων του Fellini από τον ίδιο τόσο με λέξεις όσο και με σχέδιά του.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την εξαιρετική καλλιτεχνική αξία των σχεδίων του Fellini και να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με αυτή τη σημαντικότατη πτυχή του μεγάλου σκηνοθέτη, η οποία αν και αυτόνομη μέσα στο σύνολο του έργου του, ταυτόχρονα έχει βαθιά και άρρηκτη σχέση με τη σύλληψη και την πραγματοποίηση των ταινιών του.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα περιέχει επίσης κείμενα ειδικών σχετικά με τη σημασία των σχεδίων στη ζωή και στο κινηματογραφικό έργο του Fellini.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα, Πλάτων Ριβέλλης
Διάρκεια έως τις 20 Σεπτεμβρίου

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Έφυγε ο Νίκος Κοκάντζης

Απεβίωσε το Σάββατο 25 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας της Τζιοκόντας Νίκος Α. Κοκάντζης. Ο Νίκος Α. Κοκάντζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στο Λονδίνο, όπου έζησε αρκετά χρόνια.

Το έργο του Νίκου Κοκάντζη Τζιοκόντα πρωτοεκδόθηκε το 1975 (Κέδρος, 1η έκδ. 1975, 2η 1976, 3η 1981, 4η 1986, 5η 1996, 6η 1998). Παρουσιάστηκε σε σειρά 13 επεισοδίων από το Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ με την Πέμυ Ζούνη και το Γιάννη Φέρτη.

Η Τζιοκόντα, η αληθινή ιστορία ενός πρώτου έρωτα δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, έχει ήδη μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα γερμανικά, στα καταλάνικα, στα εβραϊκά, στα ολλανδικά και στα τουρκικά (η έκδοση αναμένεται το φθινόπωρο). Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, ταυτόχρονα με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων με τίτλο Εννέα ιστορίες και ένα λιμπρέτο και της ποιητικής συλλογής Κουαρτέτο (Μάρτιος 2005).

Διηγήματα του Νίκου Κοκάντζη έχουν δημοσιευτεί στο Βήμα, στο Αντί και στην Παραφυάδα.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η ζωή ενός σκληρού μονάρχη

Με τον τίτλο «Henry VIII: Man and Monarch» η British Library φιλοξενεί έκθεση σχετικά με τον περιβόητο Ερρίκο τον 8ο. Ο Αγγλος μονάρχης υπήρξε πολέμαρχος, μεταρρυθμιστής αλλά και εξαιρετικά εγωιστής. Η έκθεση με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων από την άνοδό του στο θρόνο παρουσιάζει στους επισκέπτες υλικό από τη ζωή του, ντοκουμέντα καθώς και έργα τέχνης.
Σκοπός της προσπάθειας είναι να ερευνηθεί αυτή την ισχυρή προσωπικότητα που οδήγησε στην εξορία και το θάνατο πολλές από τις συζύγους του. Εως τις 6 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΒΛΙΑ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

«Πέθανε ο συγγραφέας της «Τζιοκόντας»

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε στις 25/7/09 ο συγγραφέας της «Τζιοκόντας», Νίκος Α. Κοκάντζης, γιατρός στο επάγγελμα. Η γνωστή «Τζιοκόντα», μια αληθινή ιστορία από τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, που αναφέρεται στο χαμό των Εβραίων της πόλης, εκδόθηκε το 1975 από τον Κέδρο, όπου έκανε 6 εκδόσεις ως το 1998. Μεταφράστηκε σε 8 γλώσσες και παρουσιάστηκε σε σειρά 13 επεισοδίων από το Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ με την Πέμυ Ζούνη και τον Γιάννη Φέρτη.

Το 2005, κυκλοφόρησε και πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη, ταυτόχρονα με τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Εννέα ιστορίες και ένα λιμπρέτο» και την ποιητική συλλογή «Κουαρτέτο». Διηγήματα του Νίκου Κοκάντζη έχουν δημοσιευτεί στο «Βήμα», στο «Αντί» και στην «Παραφυάδα».

ΘΕΑΤΡΟ

«Χοηφόρες: Ένα μάθημα θεάτρου»

Το «ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ή "Θεσσαλικό Θέατρο", μετά από 17 χρόνια, επαναλαμβάνει την τραγωδία του Αισχύλου, «Χοηφόρες», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Όταν πρωτοπαίχτηκε το 1992 στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρήθηκε σαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνικές προτάσεις στην Αρχαία Τραγωδία.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει τους ρόλους που βρίσκονται στους δυο αντίθετους πόλους στο συγκεκριμένο μύθο, δηλαδή αυτούς της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας. Τη μουσική έχει γράψει ο Διονύσης Τσακνής.

Συντελεστές:
Μετάφραση : Κώστας Τσιάνος
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Κοστούμια : Ιωάννα Παπαντωνίου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος
Μουσική Διδασκαλία : Απόστολος Ψυχράμης
Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Ψαρράς, Ελένη Ουζουνίδου, Θανάσης Χαλκιάς,Γιώργος Στάμος
Χορός:Ελένη Ουζουνίδου,Νικολέττα Βλαβιανού,Σοφία Αθανασοπούλου, Ευγενία Αποστόλου,Ηλέκτρα Γεννατά,Μαρία Δεληγιάννη,Ελένη Καρακάση,Έλενα Μαρσίδου,Λίλυ Μελεμέ, Σεβίλη Παντελίδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου,Λουκία Στεργίου,Ειρήνη Τσανετουλάκου,Φωτεινή Τιμοθέου
Μουσικοί: Γιώργος Δελληγιάννης, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Χρήστος Ψωμιάδης

Πρόγραμμα Αυγούστου στη Βόρεια Ελλάδα:
- Τε., 19-Αυγ ΚΡΑΝΕΑ ΟΛΥΜΠΟΥ- Θέατρο Χοροστάσι
- Πέ., 20-Αυγ ΣΥΚΕΣ Θεσσαλονίκης - Θέατρο Μάνος Κατράκης
- Πα., 21-Αυγ ΔΙΟΝ- Αρχαίο Θέατρο Δίου
- Κυ., 23-Αυγ ΘΑΣΟΣ- Ανοιχτό Θέατρο
- Τρ., 25-Αυγ ΒΕΡΟΙΑ- Θέατρο Άλσους
- 27-28 Αυγ ΛΑΡΙΣΑ- Κηποθέατρο
- 30-31 Αυγ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ- Θέατρο Δάσους

«ΚΘΒΕ: Με τις «Τρωάδες» στην Επίδαυρο»

Ήγγικεν η ώρα της Επιδαύρου για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τις "Τρωάδες". Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη και με πρωταγωνίστρια τη Λήδα Πρωτοψάλτη, παρουσιάζεται στο αρχαίο αργολικό θέατρο στις 7 και 8 Αυγούστου.

Στο ρόλο της Εκάβης η Λήδα Πρωτοψάλτη, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά, στα πενήντα χρόνια της θεατρικής διαδρομής της, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ωραία Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Ηλίας Μελέτης (Μενέλαος) και η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία).

«Το λατομείο του πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο δήμο Ωραιοκάστρου. Πρόκειται για το παλιό λατομείο στη λεωφόρο Δημοκρατίας του δήμου, που μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού, όπου ήδη τα συνεργεία έπιασαν δουλειά. Το νέο υπαίθριο θέατρο, που θα προστεθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, θα κατασκευαστεί κατά τον τύπο του ελληνικού θεάτρου, σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 700 πολίτες και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2010.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Rumba»
Στη Θεσσαλονίκη προβάλλεται η ταινία «Rumba». Πρόκειται για μία γλυκύτατη και “κατάπικρη” ταυτόχρονα ανθρώπινη μινιμαλιστική δημιουργία, που μοιάζει με το “βουβό” σινεμά, γεμάτη χορό, ελπίδα, αλλά και αλήθεια.
Η ταινία συμμετείχε:
• στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ των Καννών
• στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης 2009
Η ταινία απέσπασε:
• Βραβείο κοινού Νύχτες Πρεμιέρας (Αθήνα 2009)
• Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ

Αίθουσα προβολής
ΑΠΟΛΛΩΝ
Διεύθυνση: Σαρανταπόρου & Βασ. Γεωργίου
Τηλέφωνο: 2310 811879
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 23:00

«Ο Άλλος»
Επίσης, προβάλλεται η ταινία «Ο άλλος», βασισμένη στο διήγημα του Μπέρνχαρντ Σλινκ. Η ταινία μιλά για την ιστορία του Πίτερ (Λίαμ Νίσον) που χάνει τη γυναίκα του Λίζα (Λόρα Λίνεϊ), όταν ανακαλύπτει ότι εκείνη για καιρό λαμβάνει e-mails και μηνύματα στο κινητό της από έναν άγνωστο άντρα. Κόντρα στη συμβουλή της κόρης του, Άμπιγκειλ (Ρομόλα Γκαράι), με μοναδικό σκοπό να πάρει εκδίκηση, ο πληγωμένος Πίτερ πηγαίνει στο Μιλάνο για να βρει τον μυστηριώδη Ραλφ (Αντόνιο Μπαντέρας) και να ανακαλύψει την αλήθεια για το δεύτερο άντρα στη ζωή της γυναίκας του.

Η ταινία αποτελεί ανάλυση της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Αίθουσες προβολής:
STER CENTURY Αίθουσα 07
Διεύθυνση: Εμπορικό Κέντρο "Μακεδονία"
Τηλέφωνο: 2310469300 , 2310469310
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 21:30, 23:30

STER CITY GATE Αίθουσα 02
Διεύθυνση: Γιαννιτσών & Κωλλέτη
Τηλέφωνο: 2310469300
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 00:00

STER CITY GATE Αίθουσα 07
Διεύθυνση: Γιαννιτσών & Κωλλέτη
Τηλέφωνο: 2310469300
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 20:50, 22:40

VILLAGE CENTRE COSMOS Αίθουσα 08
Διεύθυνση: Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos
Τηλέφωνο: 2310499999
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 19:10, 21:10, 23:00, 00:50

ΑΙΓΛΗ
Διεύθυνση: Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου
Τηλέφωνο: 2310270016
Προβολές: Πεμ. - Τετ.: 21:00, 23:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Αυγουστιάτικο φεγγάρι»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε στις 6 Αυγούστου, ημέρα της πανσελήνου, εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι», μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία.
Μέσα από τους ήχους και τις μουσικές του Δημήτρη Νικολούδη και των μουσικών του, με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Φεστιβάλ

«Καινοτομίες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας»
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων και σεναρίων για το Drama Μini-Talent Lab, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Drama mini-talent Lab αποτελεί μία καινοτομία του φεστιβάλ, για να φέρει κοντά, μέσα από πρωτότυπες και ζωντανές εκδηλώσεις, δημιουργούς από όλο τον κόσμο, εντάσσοντάς τους σε μία διαδραστική, εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαστήρι με τίτλο «Απ' τη μικρή Ιδέα στη μεγάλη Οθόνη» για το πώς μπορεί κανείς να ζωντανέψει τις ιδέες του μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Επίσης, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Λεόν Χέρμπερτ, θα πραγματοποιηθεί μία μικρού μήκους ταινία, με θέμα: «Ένας ξένος στη Δράμα».
Όλοι όσοι επιλεγούν στο εργαστήριο θα πρέπει να δοκιμαστούν σ' όλες τις θέσεις ενός συνεργείου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ. Τα δυο αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα θα πλαισιωθούν από προσωπικότητες από το χώρο του σινεμά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής (για αιτήσεις και κατάθεση σεναρίου για το «Α stranger in Drama») μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα εξής:
ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ 9, 66100, Δράμα ΤΗΛ: 25210 47575, FAX: 25210 33526, e-mail: kinfest@dra.forthnet.gr
ΑΘΗΝΑ: ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 71, 10681, ΤΗΛ: 210 3300309, FAX: 210 3302818

«Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας»

Το Φεστιβάλ Φιλίππων μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας και η διοργάνωσή του, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεωδορή Γκόνη, αποκτά πλέον διάρκεια δύο μηνών (4 Ιουλίου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2009) και περιλαμβάνει 19 παραγωγές, που αφορούν κυρίως το θέατρο και τη μουσική, καθώς επίσης και παραστάσεις σύγχρονου χορού και περφόρμανς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν από κοινού οι δήμοι Καβάλας, Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Καλλιτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Καβάλα, όπως ο Γιώργος Μοσχίδης, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Αργύρης Μπακιρτζής επιστρέφουν στη γενέτειρά τους. Επίσης, το «παρόν» στο ανανεωμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνουν η Όλια Λαζαρίδου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Εύα Στεφανή, οι ομάδες χορού «Υelp» και «Πρόσχημα» και ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου.

Άλλη καινοτομία του φεστιβάλ είναι ότι αναπτύσσεται σε 7 σημεία: Λιμενοβραχίονας, Αποθήκες Οργανισμού Λιμένος - Τελωνείο, στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί - Παλιά Μουσική, Κάστρο, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στα Λασπόλουτρα Κρίνιδων, τόπους που συγκροτούν τη γεωγραφία της Καβάλας.

Το πρόγραμμα Αυγούστου έχει ως εξής:
Φεστιβάλ Φιλίππων
7, 8 Αυγούστου, Αντόλφ ντ’ Εννερί – Εζέν Κορμόν, «Αι δύο Ορφαναί»
21 Αυγούστου, Αισχύλου «Πέρσες»
28 Αυγούστου, Ευριπίδη «Άλκηστις»
2 Σεπτεμβρίου, Λιούις Κάρολ, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Φεστιβάλ Καβάλας
- 5, 6 Αυγούστου, Κάστρο, Διήμερο σύγχρονου χορού «Yelp» & «Πρόσχημα» (γίνεται ειδική αναφορά στο πεδίο χορός)
- 12, 13 Αυγούστου, Λασπόλουτρα Κρηνίδων, Περφόρμανς «Μαύρη Ακρόπολη»
- 24 Αυγούστου, Χαλίλ Μπέη Τζαμί-Παλιά Μουσική, Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Η δεύτερη γέννα»
- 30, 31 Αυγούστου, Ιμαρέτ, Λώρενς Ντάρελ «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο - Κλέα»

Πληροφορίες: τηλ. 2510 620566, 2510 231011
Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 25 ευρώ

Συναυλίες

«Μουσική εν πλω για τη «Λάμψη»

Οι One Drop, οι Aroma Caribe, ο Ψαραντώνης και άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο "Κλειώ", το γνωστό στους Θεσσαλονικείς μουσικό καραβάκι, που εδώ και περίπου μία δεκαπενταετία βολτάρει κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες στον Θερμαϊκό. Οι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε ένα επταήμερο φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Γραφείου Νεολαίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι μόνον το καλλιτεχνικό σκέλος της πρωτοβουλίας που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά και ο σκοπός της, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη». Το εισιτήριο για τη μουσική βραδιά εν πλω θα κοστίζει μόλις 10 ευρώ και θα διατίθεται εντός του καραβιού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:
- Δευτέρα 17/8: One Drop Forward (reggae)
- Τρίτη 18/8: Swing Time (swing)
- Τετάρτη 19/8: Blues Wire (blues)
- Πέμπτη 20/8: Κακό Συναπάντημα (reggae)
- Παρασκευή 21/8: Free Soul (rock n’ roll)
- Κυριακή 23/8: Ψαραντώνης (ριζίτικα)
- Δευτέρα 24/8: Aroma Caribe (latin).

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο νεολαίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης (2313 319676).

«Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μια σειρά συναυλιών και τον μήνα Αύγουστο σε υπαίθριους χώρους της πόλης, ενώ οι συναυλίες θα συνεχιστούν έως και το Σεπτέμβριο με τη σύμπραξη του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την οργανωτική ευθύνη της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα μηνός Αυγούστου έχει ως εξής:

- Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 20.00, η Φιλαρμονική Ορχήστρα, στο πάρκο της Μουσικής στη Νέα Παραλία (Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα).

- Δευτέρα 24 Αυγούστου, στις 21.00, το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής, στο πάρκο της Μουσικής στη Νέα Παραλία (Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα).

-Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 20.00, η Φιλαρμονική Ορχήστρα, στο πάρκο της Μουσικής στη Νέα Παραλία (Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα).

-Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 19.30, η Φιλαρμονική Ορχήστρα, στην Πλατεία Αγίου Νικολάου – Ξηροκρήνη (Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα).

«Συναυλία της Αναστασίας Μουτσάτσου στο δήμο Μαρώνειας Ν. Ροδόπης»

Η Αναστασία Μουτσάτσου χαρακτηρίζει τον Νότη Μαυρουδή ως τον “συνθέτη της καρδιάς” της. Μαζί του εξάλλου ‘‘περιηγήθηκε”, στις 5 Αυγούστου, στα μονοπάτια της μουσικής σε μια συναυλία που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μαρώνειας, στην Ακρόπολη των Κικόνων, στην παραλία της Μαρμαρίτσας. Η γνωστή ερμηνεύτρια γνωρίζει καλά τον καταξιωμένο συνθέτη, αφού έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στο άλμπουμ “Μια νύχτα στους αιώνες”, ενώ “συγχρωτίζονται” και φέτος το καλοκαίρι, καθώς τον συνοδεύει στις εμφανίσεις του.

Στη διάρκεια της συναυλίας στο δήμο Μαρώνειας, ερμήνευσε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου, αλλά και άλλα κομμάτια του Μαυρουδή, όπως και δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ακούστηκαν και κάποιες διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών. Προς το παρόν, πέρα από τις συναυλίες με τον Μαυρουδή, συμμετέχει και σε αφιερώματα για τον Γιάννη Ρίτσο με τον Παντελή Θαλασσινό, αλλά και σε κάποιες από τις συναυλίες του Κώστα Μακεδόνα.

ΧΟΡΟΣ

«ΚΑΒΑΛΑ: Διήμερο σύγχρονου χορού»

Βήμα στο σύγχρονο χορό, μια τέχνη εν πολλοίς παραγνωρισμένη ή και παραγκωνισμένη στην Ελλάδα, έδωσε το Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας. Στο υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης πραγματοποιήθηκε ένα μαγευτικό διήμερο σύγχρονου χορού, με εκπροσώπους τις ομάδες “Yelp” και “Πρόσχημα”.
“Είναι μεγάλη μας χαρά που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα έργα μας στη Βόρεια Ελλάδα. Ζητάμε την αποκέντρωση, θέλουμε να φύγει ο χορός από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να βγει και στην περιφέρεια”, ήταν το πρώτο σχόλιο της χορογράφου Μαρίας Κολιοπούλου, που με την ομάδα “Πρόσχημα” παρουσίασε, υπό το φως της πανσελήνου, την “Πράξη V”. “Ελπίζουμε ότι στην πορεία θα δούμε και άλλες ανάλογες προσπάθειες από τα ΔΗΠΕΘΕ και από τα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Οι “Πρόσχημα” μετέφεραν στην Καβάλα την “Πράξη V”, η οποία αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη των σόλο “Πράξη 3” και “Πράξη 1.3”, όπως εξήγησε η χορογράφος. “Η “Πράξη V” είναι ένα ποιητικό ντουέτο, χρησιμοποιεί πάρα πολύ το σώμα και τις μεταμορφώσεις του, δείχνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της κίνησης και του σώματος σε έναν άλλο ρυθμό, όχι τόσο γρήγορο, όσο έχει συνηθίσει να βλέπει το μάτι μας τα τελευταία χρόνια.

Το έργο πραγματεύεται τον αριθμό δύο, που μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός, η αντίθεση, αλλά μπορεί να είναι και η συνύπαρξη, η συνεχής επικοινωνία”. Η παράσταση παρουσιάστηκε ήδη στο θέατρο “Αλκμήνη”, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και στο Μουσείο Μπενάκη. Τον Νοέμβριο η παράσταση θα ταξιδέψει στην Πράγα, στο Διεθνές Φεστιβάλ New Europe Festival 2009, όπου διακρίθηκαν πέρυσι με το διεθνές βραβείο χορογραφίας “Jarmila Jeřábková” για τα δύο προηγούμενα έργα της τριλογίας.

Η μουσική και ο σχεδιασμός ήχου είναι του Γιάννη Ισιδώρου, η δραματουργική επεξεργασία της Κατερίνας Ηλιοπούλου, οι φωτισμοί του Θωμά Οικονομάκου, τα κοστούμια του Αντώνη Βολανάκη, η καλλιτεχνική επιμέλεια - οργάνωση παραγωγής της Δήμητρας Κρητικίδη και ερμηνεύουν οι Νικολέτα Καρμίρη και Μαρία Κολιοπούλου.

Από την πλευρά του οι “Yelp” παρουσίασαν στην πρεμιέρα το έργο “Κλίμακα 5:1” (Scale 5:1), σε χορογραφία της ιδρύτριάς τους Μαριέλας Νέστoρα. Το έργο προσκαλεί το θεατή να θυμηθεί διαφορετικές εκφάνσεις της εξουσίας. Η κτητικότητα, ο επεκτατισμός και η κυριαρχία σε συστηματική επανάληψη αποκαλύπτουν την αγωνία του ανθρώπου να επιβληθεί στον κόσμο που αντιλαμβάνεται ή στον κόσμο που ορίζει. Τη μουσική υπογράφει ο ilios, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη δραματουργία η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τα σκηνικά-κοστούμια η Τατιάνα Σουχορουκόφ. Χορεύουν οι Rowan Thorpe, Φίλιππος Κανακάρης, Ίρις Καραγιάν, Κατερίνα Μπέλλα, Σάνια Στριμπάκου, Δρόσος Σκώκης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«25.287 επισκέπτες στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης»

Τις 25.287 έφτασαν, για το χρονικό διάστημα από τις 24 Μαΐου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, οι επισκέπτες της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχει αύξηση της τάξεως περίπου του 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που είχε συγκεντρώσει περίπου 20.000 επισκέπτες.

Πρώτο σε επισκεψιμότητα αναδεικνύεται το Μπέη Χαμάμ (5.674 επισκέπτες), που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τα έργα των Κιμ Σούτζα, Μέλανι Μανσό, Ρενέ Φρανσίσκο, Μαίρης Ζυγούρη. Δεύτερη έρχεται η Αποθήκη Β1 στο λιμάνι (4.090), που παρουσίασε και την e-MobiLart και τώρα φιλοξενεί τα έργα του «Electros» Μπάμπη Βέκρη. Και τρίτη έρχεται σε επισκεψιμότητα η Αποθήκη Γ΄ (3.258), δηλαδή, ο βασικός εκθεσιακός χώρος του κεντρικού προγράμματος, που έχει τίτλο «Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς».

Επίσης, στο εξαιρετικό κτίριο της Αγιορείτικης Εστίας, εκτός από το πλούσιο βιβλιοπωλείο και την όμορφη αυλή του, υπάρχουν και έργα σύγχρονης Τέχνης, που εντάσσονται στη 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης.

Στον πρώτο όροφο της Εστίας φιλοξενούνται πέντε ενότητες. Αυτή που τραβά την προσοχή και το ενδιαφέρον των περισσότερων επισκεπτών είναι τα "Γράμματα που ποτέ δεν έγραψα" του Jinoos Taghizadeh από την Τεχεράνη.

Μέσα σε προθήκες παρουσιάζονται γραμματόσημα, επάνω στα οποία ο καλλιτέχνης αποτύπωσε "εικόνες που αποτελούν την οπτική μνήμη ενός έθνους", όπως σημειώνει ο ίδιος.

Μια φιγούρα που μοιάζει στον ... Φρανκενστάιν δημιούργησε η Ιρανή Maria Kheirkhah, θέλοντας να εστιάσει στους μουσουλμάνους και το πώς τους βλέπουν οι άλλοι.

Ο Βραζιλιάνος Femando Marquespenteado, από την πλευρά του, κέντησε επάνω σε ρακέτες τένις γνωστές μορφές (Μπούφαλο Μπιλ, Τζακ Αντεροβγάλτης κ.ά.) με βάση "γεγονότα όπου η ανθρώπινη ζωή αφαιρείται ανελέητα", ενώ ο Fredi Casco από την Παραγουάη παρουσιάζει την “Επιστροφή των δαιμόνων". Αξίζει μια βόλτα σ' αυτήν την έκθεση, για να παρακολουθήσει κανείς μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας, που ίσως – όπως αναφέρουν κριτικοί τέχνης - είναι και η πιο ... πραγματική.

Επιμέλεια: Μαρία Βαξεβανίδου
Συνεργάστηκαν : Θεανώ Περδίκη, Όλγα Καρανάσιου, Σπύρος Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio