Με θάλασσα και πίνακες ζωγραφικής, οι διακοπές μας


Ευτυχώς που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά διακτινίζονται παντού σε όλη την επικράτεια. Στα νησιά μας, ειδι-κότερα.

Η Άνδρος φιλοξενεί έκθεση με έργα του Ντελβώ.

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ρεθύμνου εκτός της μόνιμης συλλογής περιέχει έργα του Λευτέρη Κανάκι.
Στη Νάξο τώρα, στον Πύργο Μπαζαίου (από τις 18 Ιουλίου) θα εκτίθενται έργα, 70 τον αριθμό, των Α. Παπαφιλίππου, Α. Ακριθάκη, Δ. Στράβου, Γ. Χαλεπά, Τζιμ Σο, Κ. Κουλεντιανού, Π. Κοκκινά. Όσο για τον Πόρο ο Σ. Σόρογκας θα παρουσιάζει τους ιδιαίτερους πινακές του, στη γκαλερί Citrone μέχρι τις 22 Ιουλίου. Μετά σειρά έχει ο Χρόνης Μπό-τσογλου από 25 Ιουλίου. Την τριάδα κλείνει ο Παναγιώτης Τέτσης από τις 29 Αυγούστου.

Εικαστικές διαδρομές στα νησιά μας που προσφέρουν, εκτός από τη θάλασ-σα τους στους θερινούς επισκέπτες και αξιόλογες καλλιτεχνικές απολαύσεις.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις
ΠΟΙΗΣΗ
-Μαργαρίτα Ράντεβα: «Συννέφιασε το άστρο μου». Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
-Παναγιώτης Στάμου: «Κοινοκτημοσύνη των άστρων». Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Πολύκαρπος Παριορίτσας: «Ματωμένες ασπίδες». Εκδόσεις Ενάλιος.
-Αναστασία Καλλιοντζή: «Χαμένο χτες». Εκδόσεις Λιβάνη.
ΙΑΤΡΙΚΗ
-Δημήτρης Λυπουρλής: «Ιατρική στην αρχαία Ελλάδα». Εκδόσεις Επίκεντρο.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
-Miriam Toeus: «Παράξενη καλοσύνη». Εκδόσεις Κέλευθος.
-Λουί ντε Μπερνέρ: «Η κόρη του παρτι-ζάνου». Εκδόσεις Ψυχογιός.
-Εμιλυ Μπάρτον: «Μανδραγόρας». Εκ-δόσεις Ελληνικά Γράμματα.
-Matilde Asensi: «Όλα κάτω από τον ουρανό». Μετάφραση Μαρία Ακριβάκη. Εκδόσεις Λιβάνη.
ΔΟΚΙΜΙΟ
-Τζάνα Λεφερ: «Ο Προύστ ήταν νευροε-πιστήμονας». Μετάφραση Γιάννης Δή-μας. Εκδόσεις Αβγο-Ωκεανίδα.
ΠΑΙΔΙΚΟ
-Λουκία Θεοδώρου-Βασιλική Γκράτζιου: «Βεργίνα. Θησαυροί, μύθοι και ιστορία της μακεδονικής γης». Εκδόσεις Καλει-δοσκόπιο.
-Βασίλης Κρεμμυδάς: «Καθημερινές ι-στορίες με τα Καράβια». Εκδόσεις Κα-λειδοσκόπιο.
-M. d’ Allance: «Ο μεγάλος θυμός». Με-τάφραση Χ. Σιδηροπούλου. Εκδόσεις Ηλίβατον.
-Νικολέτα Κόστα: «Πρώτη μέρα στο σχολείο». Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βραβεία σε νέους σκηνοθέτες
Η Ακαδημία Τέχνης ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο του ήδη τετράχρονου θεσμού της «Μέρες Κινηματογράφου», τίμησε τους νέους δημιουργούς του σινεμά. Έτσι ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Λευτέρης Μπούλιας και πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ κ. Ροδό-πουλος βράβευσαν 16 δημιουργούς: τους Αγ. Αντωνίου, Α. Κόκκινο, Δ. Για-τζουζάκη, Ε. Αλεξανδράκη, Κ. Ευαγγε-λάκου, Κ. Καπάκα, Κ. Γιάνναρη, Μ. Κα-ραμαγγιώλη, Ν. Γραμματικό, Ο. Μαλέα, Π. Χούρσογλου, Π. Καρκανεβάτο, Π. Παναγιωτοπούλου, Σ. Γκορίτσα, Τ. Μπουλμέτη και Φ. Σισκοπούλου.

Οι νέες ταινίες
-«Διακοπές στη Ρώμη». ΗΠΑ. Σκηνοθε-σία: Γουίλιαμ Γουάιλερ.
-«Το μίσος». Γαλλία. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ματιέ Κασοβίτς.
-«Η τελευταία ευκαιρία». ΗΠΑ. Σκηνο-θεσία-σενάριο: Τζόελ Χόπικνς.
-«The Hangover». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς.
-«Blood: ο τελευταίος βρικόλακας». Χονγκ-Κόνγκ, Ιαπωνία, Γαλλία, Αργεντι-νή. Σκηνοθεσία: Κρις Ναόν.

ΘΕΑΤΡΟ

«Χοηφόρες» του Αισχύλου
Το ΔΗΠΕΘΕΛάρισας-«Θεσσαλικό Θέα-τρο» μετά από 17 χρόνια, θα επαναλά-βει το φετινό καλοκαίρι την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόρες», που όταν πρω-τοπαίχτηκε το 1992 στο Φεστιβάλ Επι-δαύρου, στην Κύπρο και σε όλη την Ελ-λάδα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεω-ρήθηκε σαν μια από τις πιο ενδιαφέρου-σες σκηνικές προτάσεις στην Αρχαία Τραγωδία. Οι «Χοηφόρες» φέτος θα παιχθούν με την μετάφραση, σκηνοθε-σία και χορογραφία του Κώστα Τσιάνου και με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας. Τον Ορέστη θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ψαρράς . Μετά από 11 χρόνια ο Κώ-στας Τσιάνος επιστρέφει στο "Θεσσαλι-κό Θέατρο" που ήταν ένας από τους ι-δρυτές του και που το υπηρέτησε για 22 χρόνια, από τα οποία τα 15 χρόνια ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Την ίδια επιστροφή κάνει και η Λυδία Κονιόρδου που με τις παραστάσεις Αρ-χαίας Τραγωδίας του «Θεσσαλικού» με σκηνοθέτη τον Κώστα Τσιάνο αναδεί-χθηκε σε μία από τις σημαντικότερες τραγωδούς μας. Τα κοστούμια είναι και πάλι της Ιωάννας Παπαντωνίου ενώ τη μουσική υπογράφει ο Διονύσης Τσα-κνής. Η παράσταση στηρίζεται πάνω στις λαϊκές τελετουργίες, αφού τα στοι-χεία που συνθέτουν τις «Χοηφόρες» τα συναντάμε σε πολλές παραλογές της Δημοτικής μας ποίησης, σε λαϊκά παρα-μύθια, σε μοιρολόγια, στους επιτάφιους θρήνους, στο ανακάλεμα των ψυχών, στους εξαγνισμούς και σε άλλες μορφές της Λαϊκής και Θρησκευτικής μας έκ-φρασης!

Διανομή: Ηλέκτρα-Κλυταιμνήστρα: Λυ-δία Κονιόρδου, Ορέστης: Νίκος Ψαρράς, Τροφός: Ελένη Ουζουνίδου, Οικέτης: Θανάσης Χαλκιάς, Αίγισθος: Γιώργος Στάμος, κορυφαίος μουσικός: Γιώργος Δεληγιάννης, κρουστά: Γιάννης Παπαγι-αννούλης, λύρα: Χρήστος Ψωμιάδης.
Χορός γυναικών: (κορυφαίες) Ελένη Ου-ζουνίδου, Νικολέττα Βλαβιανού, Σοφία Αθανασοπούλου, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Καρακάση, Έλενα Μαρσίδου, Λί-λυ Μελεμέ, Σεβίλη Παντελίδου, Κωνστα-ντίνα Σαραντοπούλου, Λουκία Στεργίου, Ειρήνη Τσανετουλάκου, Φωτεινή Τιμο-θέου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Αλκίνοος στη Μικρή Επίδαυρο

Εκλεκτός ερμηνευτής με ιδιαίτερη αύρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (17/18-7), μαζί με τρεις ξεχωριστούς μουσικούς και ένα φωνητικό σύνολο, για να μας προσφέρει μια μοναδική εμπει-ρία. Στο μεσοδιάστημα από τις προη-γούμενες εμφανίσεις του, ταξίδεψε και βίωσε εμπειρίες που τον οδήγησαν στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης μέ-χρι σήμερα δισκογραφικής του δουλειάς, με τίτλο «Νεροποντή». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια που καθόρισαν τη μέχρι σήμερα πορεία του, καθώς και δημιουργίες από τον καινούριο προσω-πικό του δίσκο.

Σταύρος Λάντσιας, πιάνο, πλήκτρα, μα-ρίμπα
Γιώργος Καλούδης, βιολοντσέλο, κρητι-κή λύρα
Μιχάλης Καπηλίδης, τύμπανα
Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς»
Μουσική Διεύθυνση: Αλέξανδρος Στου-πάκης
Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Κώστας Βάμβουκας
Φωτισμός: Κωνσταντίνος Αλεξίου


13ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοί-ρης»
Η Σάμος, ο τόπος καταγωγής του Μα-νώλη Καλομοίρη, εδώ και δεκατρία χρό-νια τιμά το μεγάλο μουσουργού με τη διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της φετινής διοργάνωσης έχει η διακεκριμένη πιανί-στρια Έλενα Μουζάλα, που φέρνει στο προσκήνιο τους νέους, δημιουργώντας γόνιμες «αλυσίδες» πολιτισμού.

Την Παρασκευή 17/7, έχει προγραμμα-τιστεί Συναυλία σύγχρονης τζαζ από τους καθηγητές του μοναδικού στην Ελ-λάδα προγράμματος τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς της χώρας με διεθνή αναγνώριση. Το ρε-περτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις των μελών και ιδιώματα που ξεκινούν από τη σύγχρονη τζαζ μέχρι την παραδοσιακή μουσική. Με τον Δήμο Δημητριάδη στον σαξόφωνο, τον Γιώργο Κοντραφούρη στο πιάνο, τον Βασίλη Ρακόπουλο στην κιθάρα, τον Περικλή Τριβόλη στο κο-ντραμπάσο και τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Αύλειο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής στο Καρλόβασι.

Την Τρίτη 21/7 θα πραγματοποιηθεί συ-ναυλία νέων καλλιτεχνών στο Δημαρχείο Βαθέος (Αίθουσα Εκδηλώσεων) με τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη- κλαρινέτο και τον Δημήτρη Κούκο- πιάνο. Σε έργα Λ. Μπερνστάϊν, Π. Κούκου, Κ. Φλεριανού, Α. Παπαδόπουλου, Γ. Δροσίτη κ.α

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου θα παρουσια-σθούν έργα Κυπρίων και Ελλήνων συνθετών στο Δημαρχείο Καρλοβάσου (Αίθουσα εκδηλώσεων), με την υψίφωνο Κατερίνα Μηνά, τον Χάρη Χατζηγεωργί-ου στο βιολί και την ΄Ελενα Μουζάλα στο πιάνο, ενώ την επομένη θα πραγ-ματοποιηθεί το δεύτερο αφιέρωμα στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου στο Δημαρχείο Βαθέος.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει το έργο «Άλκηστις» σε μετάφραση-σκηνοθεσία του Θωμά Μο-σχόπουλου. Ερμηνεύουν: Αννα Μάσχα (΄Αλκηστις), Χρήστος Λούλης (Άδμητος), Αργύρης Ξάφης (Ηρακλής), Μαρία Σκουλά (Θεράπαινα), Ιωάννα Παππά, Κώστας Μπερικόπουλος, Σωκράτης Πα-τσίκας.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις:

ΤΡΙΤΗ 21 Ιουλίου -Αρχαίο Θέατρο Πυ-θαγορείου- Συναυλία αφιερωμένη στο Σαμιώτη Καθηγητή Μουσικολογίας του ΑΠΘκαι συνθέτη κ. Δημήτρη Θέμελη

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιουλίου -Ικαρία- Συναυλία αφιερωμένη στο Σαμιώτη Καθηγητή Μουσικολογίας του Α.Π.Θ και συνθέτη κ. Δημήτρη Θέμελη

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Αυγούστου -Αύλειος χώρος Πορφυριάδας Σχολής- Συναυλία του συνθέτη Χρήστου Λεοντή-Αφιέρωμα στο έτος Γιάννη Ρίτσου με τραγούδια από την ποιητική του συλλογή «Καπνισμένο Τσουκάλι». Ερμηνεύουν: Κώστας Καρά-λης, Ιωάννα Φόρτη, Παντελής Θεοχαρί-δης. Συμμετέχει η μικτή χορωδία Καρ-λοβάσου «ΗΔΥΛΗ»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Με θέα τους συνανθρώπους
Η έκθεση «Ντοροτέα Λανγκ: Τα αποφα-σιστικά χρόνια», που φιλοξενεί το Museo Collectiones ICO της Μαδρίτης εστιάζει τη δουλειά της γνωστής καλλι-τέχνιδας γύρω από τη δεκαετία του ‘ 40. Τότε η Λανγκ (1895-1965) συνέχισε την κοινωνική θεματολογία που είχε αρχίσει δέκα χρόνια πριν. Οι φωτογραφίες της υποδειγματικές για τους νεότερους, α-φορούν όλη τη χρεοκοπία ενός συστή-ματος σε παρακμή. Άστεγοι, άνεργοι, λαϊκά συσσίτια, αποτελούν τα κύρια θέ-ματα της. Έως τις 26 Ιουλίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γιάννης Μόραλης-Σχέδια
Είκοσι έξι σχέδια-προάγγελοι των μνη-μειακών έργων του κορυφαίου ζωγρά-φου Γιάννη Μόραλη, θα παρουσιασθούν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Τα έργα αποτελούν μέρος της έκθεσης που είχε παρουσιασθεί, το χει-μώνα, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙ-ΕΤ, σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζου-μπουλάκη. Όπως αναφέρει χαρακτηρι-στικά ο Ν. Π. Παΐσιος στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Στο υπέ-δαφος του έργου του Γιάννη Μόραλη [...] κρύβεται το σχέδιο. [...]Το ύφος των σχεδίων ακολουθεί ή προαγγέλλει [...] τις περιόδους της ζωγραφικής του.

Γίνεται ξεκάθαρη η σημασία της τε-ράστιας οπτικής μνήμης του Μόραλη. Από τη δημιουργία ενός αρχικού θέμα-τος πάνω στο χαρτί μέχρι την πλήρη οργάνωσή του πάνω στο μουσαμά, μπορεί να μεσολαβήσουν μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες. Μοιάζουν δηλαδή τα σχέδιά του με σπόρους μουσικών μοτί-βων που χρειάζονται καιρό μέσα του για να βλαστήσουν, να οργανωθούν και να αναπτυχθούν σε τραγούδι ή ολόκληρη συμφωνία. Πολλές φορές μάλιστα τα μο-τίβα αυτά επαναλαμβάνονται από έργο σε έργο ή από δεκαετία σε δεκαετία.

Ο Μόραλης ισορροπεί με ακρίβεια και χάρη δεινού χορευτή πάνω στο τεντω-μένο σχοινί που (νομίζουμε ότι) χωρίζει το σχέδιο από το χρώμα. Στο κλασικό ερώτημα :«Το Σχέδιον ή το Χρώμα;»του Εγγονόπουλου, ο Μόραλης απαντά χω-ρίς δισταγμό: και το σχέδιο και το χρώ-μα, ή τόσο το σχέδιο όσο και το χρώ-μα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου

ΧΟΡΟΣ

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλα-μάτας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντι-κείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Στα δεκαπέντε χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογεια-κού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτό-χρονα φρόντισε για την προβολή και ε-νίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραμα-τικής διάθεσης νέων ομάδων.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ α-ποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χο-ρού και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστη-ριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβά-νονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

Οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο φετινό φεστιβάλ προέρχονται από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, το Ιράκ και την Ελλάδα. Ωστόσο στις χώρες καταγωγής των καλλιτεχνών προστίθενται η Ισπανία, το Βιετνάμ, το Ισραήλ και η Αργεντινή, ενώ ο Τεντ Στό-φερ, που θα διδάξει στο σεμινάριο, είναι από την Αμερική, και η θεωρητικός Μπογιάνα Κουνστ, σημαντικότατη πα-ρουσία στο φετινό φεστιβάλ, έρχεται από τη Σλοβενία.

Οι περισσότεροι χορογράφοι ζουν σε διαφορετική χώρα από αυτή της κατα-γωγής τους: Ο ουγγρικής καταγωγής Νατζ στη Γαλλία, η βιετναμέζικης κατα-γωγής Έα Σόλα στη Γαλλία, η Ισραηλινή Βάρντιμον στη Βρετανία, ο Έλληνας Φωνιαδάκης στη Γαλλία, η Ελληνίδα Παπαγεωργίου στη Γερμανία, η Αργε-ντίνα Καρίτσο και οι Γάλλοι Λεφέβρ και Σαρτιέ στο Βέλγιο, οι τρεις Iraqis Βodies στην Ολλανδία, η Ισπανίδα Λα Ριμπό στην Ελβετία και ο Γάλλος Λε Ρουά στη Γερμανία.

Μια ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γί-νει στους δύο Έλληνες δημιουργούς που φιλοξενεί φέτος το Φεστιβάλ. Ανή-συχα πνεύματα, σε διαρκή περιπέτεια αναζήτησης, o Αντώνης Φωνιαδάκης και η Κατερίνα Παπαγεωργίου έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν από το νε-οκλασικό χορό για να διαμορφώσουν μέσα από την πορεία τους το προσωπι-κό τους χορογραφικό ιδίωμα, σε απόλυ-το διάλογο με το διεθνές γίγνεσθαι. Σε διαφορετική στιγμή της καριέρας του ο καθένας, εργάζονται στο διεθνή χώρο.

To σεμινάριο του Τεντ Στόφερ, η δημι-ουργική παρουσία της θεωρητικού Μπογιάνα Κουνστ και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την πόλη διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο καλλι-τεχνικό τοπίο.

Το Φεστιβάλ κλείνει με μια από τις ση-μαντικότερες παραστάσεις στην ιστορία του, μια παράσταση που στην πρώτη της παρουσίαση αποτελούσε ό,τι πιο πρωτοποριακό είχε να επιδείξει η διε-θνής σκηνή, και που τώρα, αφού έχει κάνει τον παγκόσμιο κύκλο της, μας δί-νεται η ευκαιρία να ξαναδούμε με νέο βλέμμα και να διαπιστώσουμε πόσο ε-πίκαιρη παραμένει: το Self Unfinished του Ξαβιέ Λε Ρουά (Xavier Le Roy).

Από τους καλλιτέχνες που συντάραξαν τα θεμέλια της σύμβασης του χορού ως θεάματος στη γαλλική σκηνή, ο Λε Ρουά μεταμορφώνει το σώμα του διαδοχικά σε μια σειρά αναγνωρίσιμων όσο και απροσδιόριστων πλασμάτων και παίζει με τη φαντασία μας, ανατρέποντας συ-νεχώς την εγγενή μας επιθυμία ν’ ανα-γνωρίζουμε τις φόρμες. Έργο-σταθμός, όχι μόνο στην ιστορία του Φεστιβάλ και στην καλλιτεχνική πορεία του Λε Ρουά, αλλά στη σύγχρονη ιστορία του χορού, το Self Unfinished ανήκει σε μια σειρά έργα που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο χορό στη νέα χιλιετία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τιμά τη μνήμη του Λεωνίδα Ντε Πιάν, του χαρισματικού δασκάλου, χορογρά-φου και ερμηνευτή, που υπήρξε πολύτι-μος φίλος, συνεργάτης και μέλος της Τι-μητικής Επιτροπής του Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη του χορού στην Ελλάδα, θεσπίζει μία υποτροφία, που θα προσφέρεται κάθε χρόνο σε έναν συμμετέχοντα ή μία συμ-μετέχουσα στο σεμινάριο που θα επιλέ-γεται με κλήρωση. Το φεστιβάλ θα διαρ-κέσει έως 26 Ιουλίου.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ
Ένας Αμερικάνος στην Πόλη του Φω-τός
Στον Αλεξάντερ Κάλτερ είναι αφιερωμέ-νη η έκθεση στο Πομπιντού. Ο Αμερικα-νός καλλιτέχνης λέγεται πως δεν θα γι-νόταν αυτό που έγινε αν δεν έμενε από το 1926 στο Παρίσι, εκεί όπου γνωρί-στηκε και επηρεάστηκε από προσωπι-κότητες όπως ο Μιρό, Κοκτώ, Μαν Ρέι, Φερνάρ Λεζέ.

Η έκθεση περιέχει πολλά από τα πιο σπουδαία έργα του γλύπτη, καμωμένα από «φτωχά» υλικά, όπως κομμάτια από ύφασμα, ξύλο, σύρμα. Το τελευταίο αποτέλεσε το βασικό εκφρα-στικό υλικό του. Σε κεντρικό σημείο βρί-σκεται το περίφημο Τσίρκο Καλτέρ, μία κατασκευή κλασσική πια λόγω των αέρι-νων ακροβατών και ταχυδακτυλουργών του. Έως τις 20 Ιουλίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας
Πώς τοποθετείται ο άνθρωπος (ως ο-ντότητα) απέναντι στον εαυτό του, πρό-σωπο με πρόσωπο (face to face); Πώς επιβιώνει στο χώρο του, στο περιβάλλον του και στις σχέσεις του με τους άλλους (face to faces); Τέτοιου είδους ερωτήμα-τα θέτει η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) στο λιμάνι, “Face to Faces (Face à Faces)” είναι ο τίτλος της, περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, και στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέ-χνης (ΚΜΣΤ).

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι σε κάθε στάδιο της πορείας της εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που τη φιλοξενεί, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος, με εγκαταστά-σεις video -που φανερώνουν τη σχέση φωτογραφίας και σύγχρονης τέχνης-, παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και το δεύτερο, στο ΜΦΘ, περιλαμβάνει 100 φωτογραφικά έργα 12 ελλήνων και 14 ξένων δημιουργών, έχοντας ως βα-σικό θέμα το (αυτο)πορτρέτο.

ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο "Ντον Τζιοβάνι" και ο "Βαφτιστι-κός" θα ανοίξουν την αυλαία

Μια όπερα, μια δεύτερη όπερα διασκευ-ασμένη ειδικά για παιδιά και μια οπερέ-τα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Όπερας Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιάννης Γιαννίσης. Μπορεί να μην έχουν δοθεί μέχρι στιγμής οι ημερομηνίες παραστά-σεων ή οι συντελεστές κάθε παραγω-γής, αλλά όπως αναφέρεται η περίοδος 2009-2010 θα αρχίσει το φθινόπωρο με τον “Ντον Τζιοβάνι” του Μότσαρτ.

Σί-γουρα πρόκειται για μια από τις δημοφι-λέστερες όπερες του ρεπερτορίου, ό-πως δημοφιλής είναι και η οπερέτα του Θεόφραστου Σακκελαρίδη “Ο βαφτιστι-κός”, που θα παρουσιαστεί κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου. Το άλλο θετικό για την Όπερα Θεσσαλονίκης είναι η συνε-χής παρουσία της αφού από τον Οκτώ-βριο έως το Μάιο ο κ. Γιαννίσης προ-γραμματίζει σειρά παραστάσεων με μια άλλη όπερα του Μότσαρτ, το “Μαγικό αυλό”, επίσης πολύ αγαπητή, η οποία όμως θα παρουσιαστεί διασκευασμένη ειδικά για τους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων.

ΘΕΑΤΡΟ

«Κοζάκοι της Ρωσίας»
Το συγκεκριμένο χοροθέατρο, που α-παρτίζεται από χορευτές, μουσικούς και τραγουδιστές, χαρακτηρίζεται ως ένα άρτια εκπαιδευμένο χοροθέατρο. Ανα-παριστά και εξυμνεί τις παραδόσεις της θρυλικής γενιάς των νομαδικών ιππέων, οι οποίοι προστάτευαν τα σύνορα της αυτοκρατορίας της Ρωσίας, με αντάλ-λαγμα την ελευθερία τους.
ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ στη Σιβήρη

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πολιτιστική Έκφραση» παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας την αριστο-φανική κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσες», με τον Βασίλη Τσιβιλίκα και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Το έργο, μια φιλολογική κωμωδία σατιρίζει τα φιλολογικά, ποιητι-κά και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο μεγάλος σατιρικός ποιητής ευτυχώς δεν πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού και του σχολαστικισμοιύ.
Ο Χάρρυ Κλυνν στον «ΉΡΩΑ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ»

Ο Χάρρυ Κλυνν και η δεκαμελής θεατρι-κή του ομάδα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙ-ΚΗΣ παρουσίασαν την κωμωδία των Σακελάριου-Γιαννακόπουλου «Ένας ήρωας με παντόφλες», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρού-πολης-ΚΕΠΑΔΑ «Κύματα Πολιτισμού».

ΜΟΥΣΙΚΗ

Giusy Ferreri

Η γνωστή Ιταλίδα ποπ σταρ ήρθε στη Θεσσαλονίκη για μια συναυλία που έ-δωσε στο Θέατρο Γης. Η γεννημένη στο Παλέρμο τραγουδίστρια έγινε γνωστή χάρη στο ιταλικό «X-Factor» και αγαπή-θηκε με το “Novembre” και το “Non ti scordar mai di me”.Πολλοί είναι αυτοί που για το ερμηνευτικό της στιλ την πα-ρομοιάζουν με την Έιμι Γουάινχάουζ. Επηρεασμένη από τα μπλουζ, τη ροκ και τη σόουλ, ετοίμασε μια συναυλία - αληθινό πάρτι
Οι JAMES στο θέατρο Γης

Το σπουδαίο συγκρότημα από τη Μ. Βρετανία ξεκίνησε αρχικά για να δώσει μόνο μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι τόσο αγαπητό, που έδωσε τελικά τρεις ( 16-17 και 18/7 στο Θέατρο Γης). Γεγονός που αποδεικνύει πως ο Τιμ Μπουθ και η παρέα του απλά λα-τρεύονται σ’ αυτή την πόλη!
Πολιτιστικός οδηγός Έβρου 2009

Τον πρώτο Πολιτιστικό Οδηγό του Έ-βρου, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Νομαρχί-ας, των δήμων και των συλλόγων, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, παρουσίασε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης στη διάρκεια συ-νέντευξης Τύπου, που έδωσε στο γρα-φείο του, παρουσία του Αντινομάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης-Πολιτισμού και Νεότητας κ. Παναγιώτη Ατζανού. Ο Πο-λιτιστικός Οδηγός θα διανεμηθεί σε ξε-νοδοχεία, τουριστικά γραφεία, δήμους, φορείς κ.λπ. και μέσα από τις σελίδες του μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, να έχει συγκεντρωμένη πληροφόρηση για τα πολιτιστικά δρώμενα στον Έβρο. Ο Οδηγός, που διανέμεται δωρεάν, περι-λαμβάνει φωτογραφίες από τους αρχαι-ολογικούς χώρους, τους βιοτόπους, τα μουσεία, τα κάστρα του Έβρου καθώς κι έναν χάρτη με τα αξιοθέατα του νομού.
Το Τρένο του Πολιτισμού στον δήμο Μεταξάδων

Συνεχίζοντας το καλοκαιρινό ταξίδι του στο χώρο της τέχνης το «Τρένο του Πο-λιτισμού» με «μηχανοδηγό» τη Νομαρ-χία Έβρου και ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη μεταφέρει από την Πέμπτη 16 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 21 Ιουλίου, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστη-ριότητες στον Δήμο Μεταξάδων

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣABBATO 18 IOYΛIOY 2009
Θεατρική Παράσταση Ενηλίκων
Έργο: «H Περιφέρεια» του Γιώργου Σουρή
Eπιμέλεια: Θεατρικό Eργαστήρι N. Oρεστιάδας -Διόνυσος- Πνευματικό Kέντρο Mεταξάδες 21:00

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσιάστηκαν στην Κοζάνη τρία βιβλία για τη δεκαετία του 1940
Τρία βιβλία για τη δεκαετία του 1940 στο Ν. Κοζάνης παρουσιάστηκαν στην ό-μορφη αυλή του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης, παρουσία πλήθος κόσμου που βρέθηκε εκεί. Ειδι-κότερα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Μόμτσιου με τίτλο «Οι ήρωες γεν-νιούνται στη θύελλα», το βιβλίο του Αν-δρέα Τσιάτα με τίτλο «Αναμνήσεις από την Αντίσταση» και το βιβλίο των Σωτή-ρη Κάσσου - Ανδρέα Τακαλιού με τίτλο «Ένα χωριό στον εμφύλιο».

Την εκδή-λωση παρουσίασε η πρόεδρος του Δη-μοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Τάσα Σιό-μου, η οποία και αναφέρθηκε στη σημα-ντική αυτή δεκαετία 1940-1950 και τις επιπτώσεις της. «Το έπος της Εθνικής Αντίστασης, διαδέχθηκε ο εμφύλιος σπαραγμός, που επί δεκαετίες συνεχί-στηκε ως λευκός εμφύλιος. Πολλά απο-σιωπήθηκαν.

Οι αναμνήσεις των πρω-τεργατών έρχονται στο προσκήνιο και ενώ από τη μια υπάρχει μια διακοπή της προφορικής παράδοσης, από την άλλη έχουμε έναν καταιγισμό μαρτυριών μέσα από τα βιβλία», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. «Γίνεται μια πολύ σημαντική προ-σπάθεια γνώσης της τοπικής ιστορίας και σχέσης της με την εθνική ιστορία και προβολής αυτού που μας κληροδοτούν, την ιδέα της αντίστασης, μια ιδέα και ένα ιδανικό που το χρειαζόμαστε για πολύ διαφορετικούς εχθρούς σήμερα».

Επιμέλεια: Θεανώ Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio