Ελληνική αυλαία στην Κωνσταντινούπολη


Ελληνική αυλαία στην Κωνσταντινούπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010

Η Φωτεινή Δάρρα έσπασε το άβατο του ναού της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί και εγκαινίασε με τραγούδι τις εκδηλώσεις για την «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, Κωνσταντινούπολη 2010». Το μνημείο, που παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική κοινότητα της Πόλης για συναυλία, φιλοξένησε πάνω από 1.300 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρόντες επίσης Ελληνες και Τούρκοι, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με ελληνικό ρεπερτόριο με τραγούδια του Θεοδωράκη, Ατίκ, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Παπαδημητρίου.

Επίσης Σεφέρης, Γκάτσος, Γκανάς ακούστηκαν μέσω τραγουδιών και ξεσήκωσαν ένα αλλόφυλλο, αλλά ωστόσο στενά μ’ εμάς δεμένο κοινό.
Σε εκκλησία που δεν έγινε ποτέ τζαμί, η συναυλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκφράζει τη συνένωση και τη συναδέλφωση των δύο λαών που ακυρώνουν τα προβλήματά τους, χάρην του ανθρώπινου πνεύματος. Εξαιρετική, η πρωτιά της Ελλάδας στην «Κωνσταντινούπολη 2010».

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- W.G. Sebald: «Εκ του φυσικού». Μετάφραση Γιάννης Καλιφατίδης. Εκδόσεις Αγρα.
- Μηνάς Παπάζογλου: «Μελάνθη». Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Πέτρος Κυρ. Ντελόπουλος: «Το μέγα βιβλίο της τουαλέτας. Γνώσεις της μιας καθισιάς». Εκδόσεις Αγκυρα.
- Χρυσούλα Πλάλα: «Ultra Violet». Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
- Κωνσταντίνος Τζούμας: «Complete Unknown». Εκδόσεις Καστανιώτης.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Χανίφ Κιουρέισι: «Κάτι έχω να σας πω». Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης. Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Edward Whittemore: «Ο κώδικας του Σινά. Το Κουαρτέτο της Ιερουσαλήμ». Μετάφραση Γιάννης Κασταναράς. Εκδόσεις Γκοβόστη.
- Σβεν Χάσελ: «Ο στρατηγός των Es-Es». Μετάφραση Μαίρη Περαντάκου-Κουκ. Εκδόσεις Κέδρος.
- Φρανσουάζ Ντολτό: «Για τη μοναξιά». Μετάφραση Ελισάβετ Κουκ. Εκδόσεις Σμίλη.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

- Ζ.Α. Μπριγιά-Σαβαρέν: «Η γαστρονομία ως καλή τέχνη. Η φυσιολογία της γεύσης». Μετάφραση Δάφνη Ανδρέου. Εκδόσεις Στοχαστής.

ΜΕΛΕΤΗ

- Πατρίτσια Φάρα: «Ιδιοφυείς ανώνυμες γυναίκες που άλλαξαν την επιστήμη». Μετάφραση Ιωάννης Παπαδήμας. Εκδόσεις Μελάνι.
- Κώστας Χρυσόγονος: «Η ιδιωτική δημοκρατία. Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία». Εκδόσεις Επίκεντρο.
- Graham Black: «Το Ελληνικό Μουσείο. Μουσεία και επισκέπτες». Μετάφραση Σόνια Κωτίδου. Εκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
- Σάββας Γώγου: «Τα Αρχαία Ωδεία της Αθήνας». Εκδόσεις Παπαζήση

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Ηλίας Κυριαζής: «Manifesto Δύο».
- Ceraldine McCaughrean: «Λευκό Σκοτάδι». Μετάφραση Βίκυ Λιανού». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
- Ελλη Παιονίδου: «Οι τρίδυμες και η μάγισσα νονά τους». Εκδόσεις Πατάκης.

ΘΕΑΤΡΟ

«Νεφέλες» από την Κύπρο

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ταξιδεύει για 27η χρονιά στο αργολικό θέατρο, για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιδαύρου σήμερα 3 και αύριο 4 Ιουλίου 2009 με την κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες.

Οι Νεφέλες παρουσιάστηκαν το 423 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια, και απέσπασαν το τρίτο βραβείο. Πιστεύοντας στο έργο του, ο Αριστοφάνης το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το ξαναπαρουσιάσει στο κοινό. Οι Νεφέλες που σώζονται δεν είναι το αρχικό κείμενο αλλά η δεύτερη εκδοχή του.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουσμένα και πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος μέσα σ’ ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος καυτηριάζει τα φροντιστήρια των σοφιστών στην Αθήνα και την «προοδευτική» παιδεία που παρείχε την εποχή εκείνη ο Σωκράτης. Εκθέτει τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σύγχρονη σοφιστική κίνηση σε ιδιωτικό επίπεδο, τις επιδράσεις της σοφιστικής επιχειρηματολογίας στον χώρο της οικογένειας και παρουσιάζει την υπονόμευση των πατροπαράδοτων ηθών και κανόνων, αναλύοντας την κρίση της αθηναϊκής κοινωνίας, ηθικής και πολιτικής στην παρακμή του παλαιού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως επίσης και την πάλη των δύο γενεών.

Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, αναγκάστηκε να αφήσει το κτήμα του και να κλειστεί στην Αθήνα, λόγω των συχνών επιδρομών που έκαναν οι Σπαρτιάτες στην Αττική, την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παντρεμένος με μία αριστοκράτισσα Αθηναία απέκτησαν ένα γιο, τον Φειδιππίδη, που αναθρεμμένος σαν αριστοκράτης, έφτασε στο σημείο να καταχρεώσει τον πατέρα του με τις σπατάλες του.

Στριμωγμένος ο Στρεψιάδης από τους δανειστές του παίρνει την απόφαση να στείλει το γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη, για να μάθει τον άδικο και τον δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα. Ο Φειδιππίδης, δεν έχει καμιά όρεξη για να κλειστεί στη σχολή κι έτσι, ο γέρο Στρεψιάδης, αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο.

Γρήγορα όμως ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και τελικά πείθει τον γιο του να φοιτήσει στη σχολή του μεγάλου φιλοσόφου. Σύντομα θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και πικρά μάλιστα…

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνοθετική Ομάδα: Γιώργος Μουαΐμης, Λέα Μαλένη, Ανδρέας Τσουρής, Νεοκλής Νεοκλέους
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης
Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Βοηθός Χορογράφος: Έλενα Αντωνίου
Μουσικοί επί σκηνής:
Πιάνο/Πλήκτρα: Νίκος Ευαγγέλου
Φλάουτο, Φλογέρες: Ελεονώρα Ρούσου
Κρουστά: Τζόναθαν Μπετίτο
Μουσική Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Ελεονώρα Ρούσου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς


Ερμηνεύουν:
Στρεψιάδης: Ανδρέας Τσουρής
Φειδιππίδης: Χριστόδουλος Μαρτάς
Σωκράτης: Σταύρος Λούρας
Μαθητές Σωκράτη: Σώτος Σταυράκης, Θανάσης Δρακόπουλος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντώνης Ονουφρίου
Δίκαιος Λόγος: Αννίτα Σαντοριναίου
Άδικος Λόγος: Έλενα Ευσταθίου
Πασίας: Χριστόφορος Χριστοφόρου
Αμυνίας: Μιχάλης Μουστάκας
Παιδί: Γιώργος Ιωαννίδης
Ερμής: Λευτέρης Σαλωμίδης

Χορός Νεφελών: Στέλα Φυρογένη (Κορυφαία), Ερμίνα Κυριαζή, Χριστίνα Χριστόφια, Mάρα Κωνσταντίνου, Λουκία Πρωτοπαπά, Νιόβη Χαραλάμπους, Κατερίνα Λούρα, Έλενα Χριστοφή, Βίκη Γεωργιάδου, Δανάη Χρίστου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Άννα Παπαγεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πολυξένη Σάββα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η Άνοδος των Ανωγείων»

Πριν από τριάντα χρόνια ο Μάνος Χατζηδάκις, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη αυτών που χάθηκαν στην κατοχή, είχε διοργανώσει για πρώτη φορά μουσικές γιορτές στα μαρτυρικά Ανώγεια.

Πριν από τριάντα χρόνια «συστήθηκαν» στο κοινό η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η «Οπισθοδρομική Κομπανία», ο Ψαραντώνης βραβεύτηκε με το μεγάλο «Ειδικό Βραβείο». Η Σωτηρία Μπέλλου, ο Χρόνης Αηδονίδης και η Δόμνα Σαμίου «μοιράστηκαν» τη σκηνή με τους Κρήτες τραγουδιστές και ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε έντονα το «συναυλιακό» του στίγμα.

Τώρα παλιοί του φίλοι και συνεργάτες θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, αναβιώνουν τις γιορτές πολιτισμού και για έξι ημέρες, από τις 14 έως τις 20 Ιουλίου, το θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» θα έρθει στο προσκήνιο με μουσικές συναυλίες και άλλες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις.

Πρόγραμμα:

14 Ιουλίου

Ο Γιώργος Κλάδος ανοίγει τις γιορτές του 2009 και μας συνδέει με την ιστορία τους.
Ο Νίκος Κούνδουρος “μιλάει” για το Μάνο Χατζιδάκι μέσα από το βιβλίο του “Ονειρεύτηκα πως πέθανα”.
Η Αλίκη Καγιαλόγλου, με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου.

15 Ιουλίου

Η Άμυ Μιμς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίνω Αργυράκη και την παρέα του Αυλού και του Φλόκα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Η Ντόρα Μπακοπούλου, στενή συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, παίζει στο πιάνο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ερημιά» και το “Καταραμένο φίδι” με το Σπύρο Σακκά. Στο δεύτερο μισό της συναυλίας η ιστορική γκρούπα «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω», σε μια αναδρομή του έργου τους από τους αγώνες τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι στην Κέρκυρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα.
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού” του Αντώνη Μποσκοΐτη.

16 Ιουλίου

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι. Συναυλία του νέου τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη, που θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών «Μακροβούτι» και ανέκδοτα τραγούδια του.
Ακολουθεί ο Αντώνης Φραγκιαδάκης και οι Δραβίδες.

17 Ιουλίου

Ο Δημήτρης Λέκκας μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.
Ακολουθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών από δημιουργούς της νεότερης γενιάς, ήτοι «Ο κόσμος ανάποδα» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, ο «Οίκος Αντοχής» και ο «Homo Logotypus» της Δανάη Παναγιωτοπούλου».

18 Ιουλίου

Ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, βασικός ερμηνευτής του έργου του Μάνου Χατζιδάκι από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τον Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο πιάνο παρουσιάζουν γνωστούς αλλά και άγνωστους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη συναυλία προλογίζει και αναφέρεται στο Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.

19 Ιουλίου

Ο Δημήτρης Βερνίκος μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ανώγεια ’79” του Δημήτρη Βερνίκου.
Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή στον κύκλο “Ένα τραγούδι για το Μάνο”, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι εναρμονισμένα από το Βαγγέλη Μπουντούνη για δύο κιθάρες.
Η αποκάλυψη των γιορτών του ’79, ο Ψαραντώνης, κλείνει τον κύκλο των γιορτών, με μια συναυλία ειδικά για την περίσταση.

Όλες οι συναυλίες θα γίνουν στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης και θα αρχίζουν στις 21:00 ακριβώς (λόγω της ραδιοφωνικής μετάδοσης).Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Παράλληλες δράσεις

1. Μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο μεϊντάνι και στο Περαχώρι:

«Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου
Ιστορία έρωτα και αναρχίας» της Lina Wertmüller με μουσική του Nino Rota
«Τοπ καπί» του Ζυλ Ντασέν
«Blue» του Σίλβιο Ναριζάνο
«America, America» του Elia Kazan
«Sweet Movie» του Dusan Makavejev

2α. Έκθεση σκίτσων του Μίνου Αργυράκη.
2β. Έκθεση φωτογραφίας από τις γιορτές που οργάνωσε στα Ανώγεια ο Μ. Χατζιδάκις το 1979, το 1980 και το 1981 του επίσημου φωτογράφου των εκδηλώσεων Κώστα Ελευθεράκη.

3. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων η yafka records θα κυκλοφορήσει δύο δίσκους αφιερωμένους στο Μάνο Χατζιδάκι:
α. Ο κύκλος τραγουδιών του Δημήτρη Μητροπούλου σε ποίηση Κ. Καβάφη, ο κύκλος τραγουδιών του Γιάννη Χρήστου σε ποίηση T.S. Eliot και τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις Βάκχες.
β. Σκηνική μουσική του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα.

4.Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τρία μουσικά εργαστήρια με τους Σπύρο Σακκά, Δημήτρη Λέκκα και Ross Daly.

Τη σκηνογραφική επιμέλεια της γιορτής θα κάνει ο Νίκος Αλεξίου, την ηχητική κάλυψη ο Παναγιώτης Φάσος, κι αυτός της ομάδας του Τρίτου Προγράμματος, και τους φωτισμούς θα επιμεληθεί ο Γιάννης Μπουγέλης.

Το δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας είναι χορηγοί προβολής της “Ανόδου των Ανωγείων” και θα μεταδώσουν ζωντανά όλες τις συναυλίες από τις συχνότητές τους.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Έργα του Paul Delvaux στην Άνδρο

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προκειμένου να τιμήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό Βέλγο ζωγράφο του εικοστού αιώνα, το έργο του οποίου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην χώρα μας, συνδιοργανώνει με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, έκθεση αφιερωμένη στον Paul Delvaux (1897-1994).

«Ο Paul Delvaux και η Αρχαιότητα» θα παρουσιάζεται στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο έως τις 27 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η έκθεση θα «ταξιδέψει» στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (23 Οκτωβρίου 2009 - 31 Ιανουαρίου 2010).

Ο Paul Delvaux, συνεισέφερε στην μοντέρνα τέχνη μία ιδιαίτερη έκφραση στην ζωγραφική διαπραγμάτευση του γυναικείου γυμνού, όσο και του χώρου όπου συντελούνται τα ζωγραφικά δρώμενα.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις αναφορές και σχέσεις του καλλιτέχνη με την Ελλάδα μέσα από τον μύθο, την ανεξάντλητη ελληνική θεματολογία, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει τη δική του προσωπική μυθολογία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τεκμηριωμένη και εκδοτικά επιμελημένη έκδοση, με εμπεριστατωμένα ιστορικά κείμενα, λήμματα, βιβλιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα, που επιμελήθηκε ο Michel Draguet, Διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου.

ΧΟΡΟΣ

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Η δυναμική του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού του Δήμου Αθηναίων είναι πια γνωστή. Κάθε χρόνο, από 1 έως και 15 Ιουλίου, στη "Τεχνόπολις" φιλοξενούνται οι πιο ενδιαφέρουσες και καταξιωμένες ομάδες χορού από την Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και την Ελλάδα. Τάσεις, δημιουργίες και ρεύματα, όλα παρουσιάζονται με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του χορού στο αθηναϊκό κοινό.

Φέτος, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα δυναμικό πρόγραμμα, με μεγάλα ονόματα όπως οι Käfig, ο Rasta Thomas, ο Χάρης Μανταφούνης, ο Wim Vandekeybus και άλλοι, ενώ επεκτείνει τα όρια του Φεστιβάλ, διοργανώνοντας ακόμη, έκθεση φωτογραφίας, master classes, παράσταση από το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ και θερινό σινεμά με προβολές ταινιών χορού. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Μαργκώ Περδίκη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Μετά τη περσινή επιτυχημένη παρουσίαση των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας του Ανόβερο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe θα παρουσιαστούν τα πρώτα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας της Στουτγάρδης το Σάββατο 4 Ιουλίου. Το πρόγραμμα των βραβείων της Στουτγάρδης περιλαμβάνει αποκλειστικά δημιουργίες solo. Η ίδια βραδιά θα κλείσει με τη νέα παράσταση "Duetti" του Χάρη Μανταφούνη και της "Ομάδας Σύγχρονου Χορού" του. Πρόκειται για μία έρευνα πάνω σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ενός ντουέτου και πηγή έμπνευσης τη μουσική. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας.

Η ομάδα του Rasta Thomas είναι μία ομάδα "υψηλής ενέργειας" από τις Η.Π.Α., που παρουσιάζει πάντα ένα απαράμιλλο θέαμα συνδυάζοντας την άρτια κλασσική τεχνική, τον δυναμισμό του σύγχρονου χορού, με τον απογειωτικό χαρακτήρα του μιούζικαλ. Ο Rasta Thomas και οι Bad Boys of Dance έχουν καταφέρει να έλκουν στις παραστάσεις τους κοινό από όλες τις ηλικίες, εφήβους έως και τους γηραιότερους. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που γράφτηκε γι'αυτούς στην "Entertainment Tonight": Τι θα προέκυπτε εάν διάλεγε κανείς τα καλύτερα στοιχεία του Baryshnikov, του Bruce Lee και του Michael Jackson; Σίγουρα ο Rasta Thomas! Στις 6 και 7 Ιουλίου. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας, φιλοξενεί και δουλειές νέων Ελλήνων Χορογράφων. Στις 9 Ιουλίου, στο Γκάζι, τελειόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο πρώτο μέρος της βραδιάς, αλλά και μία ολοκληρωμένη παράσταση από την Hellenic Dance Company που γεννήθηκε στους κόλπους της Κ.Σ.Ο.Τ. το 2002 στο δεύτερο μέρος.

Η Διάσημη ανά τον κόσμο Γαλλική ομάδα χορού hip-hop Compagnie Käfig, με τις 1000 και πλέον παραστάσεις στο ενεργητικό της, παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό στις 11 και 12 Ιουλίου τη νέα παραγωγή της Tricoté (Knit One, Purl One). Πρόκειται για τη νέα δημιουργία του Mourad Merzouki χορογράφου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Käfig, που κινείται πάνω σ' ένα περίεργο άξονα. Δείχνει πώς συναρμολογείται μία παράσταση, ξεκινώντας πίσω από την αυλαία, από το αθέατο, πώς διαλέγεις μουσική και χορευτές, πώς "απαντάς" στις "ερωτήσεις" των θεατών. Οι Käfig έχουν χειροκροτηθεί από 700.000 θεατές σε 250 πόλεις από 40 χώρες! Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Το κυρίως πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας θα κλείσει ο περίφημος Wim Vandekeybus με την ομάδα του Ultima Vez.

Ο σπουδαίος Βέλγος χορογράφος θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του nieuwZwart, στις 14 και 15 Ιουλίου. Στη καινούργια αυτή δημιουργία ο Vandekeybus χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά το video/film. Με τους performers και τον ροκ μουσικό Mauro Pawlowski, που συνέθεσε πρωτότυπη μουσική ειδικά για την παράσταση, εξερευνεί το αίσθημα εκείνο που μέσω του χορού οδηγεί το κοινό σ'έναν κόσμο άγριας και αδάμαστης ενέργειας. Ο Wim Vandekeybus εκτός από τη παρουσίαση του nieuwZwart θα διδάξει και σε σεμινάρια χορού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κων/νου Ρήγου, θα παρουσιάσει στην αίθουσα Δ9 της "Τεχνόπολις" τη νέα του παραγωγή με τίτλο "The son". Πρόκειται για μια performance με τρεις ερμηνευτές σε χορογραφία Παναγιώτη Κοντονή.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας το κοινό ακόμη θα μπορεί:

Να επισκέπτεται τη μεγάλη επετειακή έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και τίτλο "30 χρόνια Σύγχρονος Γερμανικός χορός".
Να παρακολουθεί ταινίες χορού σε εξωτερικό χώρο της "Τεχνόπολις".
Τέλος οι επαγγελματίες του χορού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν master classes, όπου θα διδάξουν ο Wim Vandekeybus/ Ultima Vez και μέλη της ομάδας Käfig.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Λευκώματα που ζωντανεύουν εποχές του τώρα, του τότε, του αλλού

Η φωτογραφία έχει την ιστορία της, μικρή συγκριτικά με άλλες τέχνες όμως ενδιαφέρουσα και πλούσια σε υλικό. Το βιβλίο του Αλκη Ξ. Ξανθάκη «Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας 1839-1970» των εκδόσεων Πάπυρος, καθώς και του Μάνου Ελευθερίου και Χάρη Γιακουμή «Βλέμματα από την Ελλάδα. Από το άλφα ως το ωμέγα και από τον 19ο στον 20ο αιώνα», εκδόσεις Μεταίχμιο, ξαναζωντανεύουν ζωές, τοπία, ανθρώπους μιας άλλης εποχής.

Επίσης σε παλαιότερους δημιουργούς την Nelly, είναι αφιερωμένη πολύτιμη μονογραφία της στον τόμο «Nelly’s», από την σειρά Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί, σε κείμενα Αλκη Ξανθάκη.

Φόρος τιμής στην μαύρη Ηπειρο αποτελεί και το λεύκωμα με τίτλο «Zambia» με 220 φωτογραφίες του Γεράσιμου Νεόφυτου. Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τις εκδόσεις Ευρασία.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Θρηνεί ο χορός

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών η διεθνούς φήμης χορογράφος και χορεύτρια Πίνα Μπάους, πέντε ημέρες μετά τη διάγνωση ότι είχε καρκίνο. Η μεγάλη κυρία του γερμανικού χορού μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν επί σκηνής με το θίασό της.

Η Πίνα Μπάους γεννήθηκε στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας το 1940. Ξεκίνησε σπουδές μπαλέτου στα 15 της, στη Σχολή Φόλκβανγκ του Έσεν, ως μαθήτρια του Κουρτ Γιόος, πρωτεργάτη του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Όταν έγινε δεκαεννέα ετών συνέχισε τις σπουδές της, με υποτροφία, στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου συνεργάστηκε με σπουδαίους χορογράφους της αμερικανικής πρωτοπορίας, όπως ο Πολ Τέιλορ και ο Χοσέ Λιμόν.

Το 1962, ύστερα από παράκληση του Γιόος επέστρεψε στη Γερμανία, για να γίνει μέλος του Μπαλέτου Φόλκβανγκ που εκείνος είχε μόλις ιδρύσει. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1968, παρουσίασε την πρώτη της χορογραφία με τον τίτλο «Θραύσματα», και την αμέσως επόμενη χρονιά γίνεται καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος του Στούντιο Χορού Φόλκβανγκ (πρώην Μπαλέτο Φόλκβανγκ).

Εντωμεταξύ, το 1973 δέχεται να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της κρατικής σκηνής του μπαλέτου του Βούπερταλ, το οποίο μετατρέπει σε Χοροθέατρο και έναν χρόνο αργότερα κάνει πρεμιέρα με το έργο «Φριτς». Ακολουθούν τα «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα» και πολλά άλλα έργα που προκαλούν και ταράζουν.

Η αναγνώριση ήρθε πρώτα από το διεθνές κοινό, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κριτική που δέχθηκε ήταν πάντα ευνοϊκή
Η σκοτεινή ένταση των έργων της, η συναρπαστική αλλά θλιβερή θέα της τής ανθρωπότητας, η βία, η συναισθηματική κακοποίηση και η παγερή αδιαφορία του κοινωνικού περίγυρου, χαρακτηρίζει το έργο της.

Ένα από τα πολλά ταμπού που έσπασε η Πίνα Μπάους ήταν το ιδανικό του ιδανικά ωραίου χορευτή. Ανάμεσα στους χορευτές της βρίσκουμε άντρες και γυναίκες με σωματότυπους που υμνούν τη διαφορετικότητα: υπάρχουν κοντοί και ψηλοί, όμορφοι και άσχημοι, νεαροί ή συνταξιούχοι.
Η ιδέα ότι μια παράσταση χορού πρέπει να είναι ευχάριστη αντικαταστάθηκε από την ανάγκη της Μπάους για ειλικρινή έκφραση, κάτι που συχνά την οδηγεί σε πένθιμα, αν και ολοζώντανα, έργα. Ταυτόχρονα, εκτιμώντας βαθύτατα την ελαφρότητα μέσα από το βάρος της, συχνά τη βλέπουμε να δημιουργεί στιγμές τόσο ρομαντικά τρυφερές, που θα μπορούσε να τις έχει ονειρευτεί ένα κορίτσι.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Μάικλ Τζάκσον

Σε ηλικία 50 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο "βασιλιάς της ποπ" Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη "μεγάλη επιστροφή του" με μια σειρά από συναυλίες που θα ξεκινούσαν στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010. Όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

Η καριέρα του ξεκίνησε σαν "παιδί θαύμα" συμμετέχοντας στο οικογενειακό συγκρότημα "The Jackson 5", πριν από 40 χρόνια. Από το 2005, όταν απαλλάχθηκε από την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκου, ζούσε απομονωμένος.

Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των "μεταμορφώσεων" στις οποίες υποβλήθηκε.

Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.
Ως τραγουδιστής είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωα του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει.

Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

Το 1994, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Το 2002 απέκτησε άλλο ένα παιδί, από παρένθετη μητέρα.

Παραμένει άταφος μια εβδομάδα μετά τη θανή του, διότι ακόμη και η κηδεία του παρουσιάζεται σαν μια μοναδική υπερπαραγωγή, έτοιμη να καταναλωθεί.

Έφυγε η Φάρα Φόσετ

Σε ηλικία 62 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η Φάρα Φόσετ, η Αμερικανίδα ηθοποιός που έγινε πασίγνωστη στη δεκαετία του 1970 ως ένας από τους τρεις «Αγγέλους του Τσάρλι» και αποτέλεσε σύμβολο του σεξ χάρη στο καλογυμνασμένο κορμί και στο αστραφτερό χαμόγελό της.

Γύρισε ένα ιδιόρρυθμο τηλεοπτικό ριάλιτι με τίτλο «Chasing Farrah» που καταγράφει την πορεία της ασθενεία της. Στο τελευταίο επεισόδιο μάλιστα ο σύντροφός της επί σειρά ετών, ο ηθοποιός Ράιαν Ο΄Νιλ, της κάνει πρόταση γάμου.

Αντίο στον Σπύρο Καλογήρου


Πέθανε το Σάββατο, 29 Ιουνίου, σε ηλικία 87 ετών ο δημοφιλής ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου. Νοσηλευόταν από τις αρχές Μαϊου εξαιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης.

Ο Σπύρος Καλογήρου έγινε ευρέως γνωστός, υποδυόμενος τον ''κακό'' σε μία σειρά από ελληνικές ταινίες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1955 παίζοντας στον ''Αγαπητικό της Βοσκοπούλας''. Από τότε πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες, με τελευταία την ταινία του Νίκου Περάκη ''Η Λίζακαι οι Άλλοι''.

Ανάμεσα στην μακροσκελή φιλμογραφία του, ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του στη ''Λόλα''΄(1964), απ' όπου και η θρυλική ατάκα ''Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!'', στη ''Μανταλένα'', στη ''Στεφανία'', στο ''Κοντσέρτο για πολυβόλα'', στη ''Νεράιδα και το παλικάρι'', στον ''Αστραπόγιαννο'' και στη ''Μαρία της Σιωπής''.

Στο θέατρο έπαιξε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από κλασικό μέχρι σύγχρονους συγγραφείς, θέατρο του παραλόγου και επιθεώρηση. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1955 με το έργο "Ερωτόκριτος" και μετά συνεργάστηκε με τους Θιάσους των Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.
Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία "Τζίμης ο Τίγρης".

Από το 1952 ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο.

Έφυγε ο Λάκης Καραλής

Ο τραγουδοποιός και ιδρυτής του θεάτρου «Βαφείο» Λάκης Καραλής, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στα 66 χρόνια του.
Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στη Βυζαντινή Μουσική Σχολή της Μητρόπολης του Βόλου, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και μαθήματα θεάτρου στη Δραματική Σχολή Κατσέλη.

Το 1965 συνεργάστηκε με τον Μ. Θεοδωράκη ως τραγουδιστής και συνθέτης. Παράλληλα έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του σε μπουάτ της Πλάκας.
Το 1967 βρέθηκε στο Λονδίνο, στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι, ενώ το 1973 επέστρεψε στην Ελλάδα οπότε εντάχθηκε στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής στον Βόλο.

Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες από τον μουσικό όσο και από τον θεατρικό και κινηματογραφικό χώρο, ίδρυσε το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βόλου και το 1991 «κατέβηκε» στην Αθήνα, όπου μετά από λίγα χρόνια «εγκαταστάθηκε» με την ομάδα του στο θέατρο «Βαφείο», έχοντας προηγηθεί συνεργασίες και παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


ΠΑΡΙΣΙ
Αναδρομική έκθεση έργων του Αντι Γουόρχολ στο Grand Palais

Αμφιλεγόμενος στην αρχή για την αντίληψη της τέχνης του, καθώς ο Γουόρχολ έλεγε «οτιδήποτε ζωγράφιζε-ακόμα και οι κονσέρβες Κάμπελ, έπρεπε να θεωρείται πορτρέτο», αργότερα θαυμάστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους προσωπογράφους. Το Μουσείο του Grand Palais διοργάνωσε τη μεγαλύτερη έκθεση πορτρέτων του Αμερικάνου καλλιτέχνη παρουσιάζοντας πάνω από 250 έργα-πίνακες, μεταξωτυπίες, φωτογραφίες καθώς και εικόνες από ταινίες.

Από τη Μέριλιν Μονρόε μέχρι τον Πρόεδρο Μάο, καθώς και τον σάχη του Ιράν, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τον «βασιλιά» μια τέχνης δύσκολης. Ο Γιούρχολ κοστολογούσε τα πορτρέτα του 25.000 δολάρια. Σήμερα αυτοί οι πίνακες μπορεί ν’ αγγίζουν και τα 800.000 δολάρια. Ωστόσο όσων δεν αντέχει το πορτοφόλι για τέτοια ποσά, μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση στο Παρίσι και να θαυμάσουν έναν καλλιτέχνη που άλλαξε τα εικαστικά δεδομένα. Έως τις 13 Ιουλίου.

ΒΙΕΝΝΗ
Στο Kunsthaus έκθεση Πικάσο

Είναι γνωστό πόσοι οι μύθοι γοήτευσαν τον Πάμπλο Πικάσσο, αλλά επίσης και πόσο στενή σχέση είχε με τα μοντέλα του. Σ’ αυτούς τους δύο άξονες στηρίζεται η έκθεση με τίτλο «Πικάσο: Μύθοι, θρύλοι και μοντέλα».

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε τμήματα και το καθένα καλύπτει θέματα που επηρέασαν τον καλλιτέχνη, όπως μορφές από την ελληνική μυθολογία , καθώς σκηνές θρυλικές ταύρων σε ταυρομαχίες. Η Μαρί – Τερέζ Βαλτέρ καθώς η κ. Φρανσουάζ Ζιλό είναι γυναίκες που όχι μόνο λειτούργησαν ως μοντέλα για το χρωστήρα του Ισπανού, αλλά δημιούργησαν και στενή σχέση μαζί του. Πορτρέτα, γυμνά, καθώς και ηρωϊκές στιγμές,, από παλαιότατους ήρωες, περιμένουν τον επισκέπτη έως τις 5 Ιουλίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Έκθεση… by ‘Electros’ στο λιμάνι

Τη δυνατότητα να περιηγηθείτε ανάμεσα στα δέντρα ενός… ηλεκτρονικού δάσους, να βυθιστείτε στη σκοτεινή ατμόσφαιρα ενός… παγωμένου κήπου – όπου το φως κρυσταλλώνεται σε μια διάφανη σφαίρα – να δείτε τη… μεταλλική αράχνη, τους …ουράνιους επισκέπτες ή και τους … ανθρώπους-ρομπότ θα έχετε στην έκθεση Techno Rituals by ‘Electros’ (Μπάμπης

Βέκρης), που φιλοξενείται στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2009.
Στην έκθεση, που εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – παρουσιάζεται μεγάλο μέρος της δουλειάς του ‘Electros’ από την τελευταία δεκαετία.

ΘΕΑΤΡΟ

«Τρωάδες» - Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη «Τρωάδες», που πρωτοπαίχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε καινούργια μετάφραση -ειδική παραγγελία του ΚΘΒΕ, της Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης, η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).

Το ρόλο της Εκάβη ερμηνεύει η Λήδα Πρωτοψάλτη, ενώ τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ( Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Μελέτης Ηλίας (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία), ο Δημήτρης Μακαλιάς (Ποσειδώνας), η Μαρία Δερεμπέ (Αθηνά) και ο Ιωάννης-Παντελής Μπαμίχας (αστυάναξ)

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική η Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία, η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση ήχων και το μουσικό περιβάλλον ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Βουδούρης, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Πρόγραμμα Περιοδείας κατά τον μήνα Ιούλιο:

- Παρασκευή 3, Σάββατο 4 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ώρα έναρξης: 21.00

- Τετάρτη, 8 Ιουλίου, Θέατρο Φρύνιχος, ΔΕΛΦΟΙ, ώρα έναρξης: 21.30

- Τετάρτη 22 Ιουλίου, Δημοτικό Θέατρο "Καστράκι", ΓΡΕΒΕΝΑ, ώρα έναρξης: 21.15

- Σάββατο 25 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ΦΙΛΙΠΠΟΙ, ώρα έναρξης: 21.30

- Παρασκευή 31 Ιουλίου, Αρχαίο θέατρο Δίου, ΔΙΟΝ, ώρα έναρξης: 21.30

Οι ‘Τρωάδες’ στην Αλεξανδρούπολη

Η θεατρική παράσταση «Τρωάδες» παρουσιάστηκε και από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΛΑ στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αλεξανδρούπολης στις 29 Ιουνίου και 30 Ιουνίου 2009.

Ο σκηνοθέτης Γιώργου Ζαμπουλάκη παρουσίασε στο κοινό της Αλεξανδρούπολης τις ομοιότητες μεταξύ του αρχαίου κειμένου και των καταστάσεων της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της αιχμαλωσίας και του ξεριζωμού που βιώνουν οι άνθρωποι στην σύγχρονη εποχή εξαιτίας των πολέμων, της τρομοκρατίας ή των οικονομικών κρίσεων.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι η Αλεξανδρούπολη απέκτησε το δικό της «School Wave».

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στην πορεία της ανά το χρόνο, έχει μάθει να δημιουργεί καινούρια καινοτόμα πράγματα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και τα κατάφερε για ακόμα μια φορά.

Από τη μια έστησε το δικό της «School Wave», ένα μικρό Φεστιβάλ ροκ μουσικής με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων της πόλης και από την άλλη, δημιουργεί το δικό της «Μύλο» - στα πρότυπα του πολιτιστικού πολυχώρου της Θεσσαλονίκης – αξιοποιώντας τις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου.

Πρόκειται για τον ιστορικό χώρο της ΕΑΣ Αλεξανδρούπολης στην περιοχή της οδού Άβαντος. Μετά την ευγενική παραχώρησή τους από την διοίκηση της ΕΑΣ Έβρου και με τη συνδρομή της Νομαρχίας και του Δήμου, η Κινηματογραφική Λέσχη διαμόρφωσε κατάλληλα δυο χώρους, ώστε να υποδεχθούν δυο αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις που διοργάνωσε το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΛΑ.

Στη διάρκεια της πρώτης, ο χώρος γέμισε ήχους και χρώματα για να υποδεχθεί μουσική παρέλαση ροκ συγκροτημάτων από τους μαθητές της πόλης, συγκεκριμένα από τους Domino, Delirium, The Last Stand, Bit Box Agelos και τα Γυμνά Καλώδια. Μια γιορτή που ξεχείλισε από νιάτα, ζωντάνια, δημιουργικό ταλέντο και πάθος για νέους τρόπους και χώρους έκφρασης.

Η συνέχεια δόθηκε με τη θεατρική παράσταση «Τρωάδες», υπό την καθοδηγηση του καθηγητή υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου Γ. Ζαμπυλάκη, που βασίζεται στο έργο του μεγάλου ποιητή Ευριπίδη και διαπραγματεύεται τις συνέπειες του πολέμου στη ζωή των λαών, κυρίως στον άμαχο πληθυσμό, δοσμένη όμως και με μια σύγχρονη ματιά γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και του ξεριζωμού.

«Η όπερα της πεντάρας» του Μπερτολντ Μπρεχτ-Κουρτ- Βαιλ

Η εν λόγω όπερα θα παρουσιαστεί στο θέατρο Δάσους, από την Δευτέρα 6 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 21:15, από το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Βέροιας και Κέρκυρας, στο πλαίσιο των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου» που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστούν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Στέλιος Μάινας, ο Μάνος Βακούσης και η Ρένια Λουιζίδου, πλαισιωμένοι από δώδεκα ακόμη ηθοποιούς.

Η απόδοση-σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη και τα σκηνικά-κουστούμια του Γιώργου Πάτσα.

52ο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας ( 4 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου 2009)

Επιστρέφει ανανεωμένο το Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος δεν άλλαξε μόνο το όνομα του Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας), αλλά και φιλοσοφία, αφού από τις 19 παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος οι εννέα είναι δικές του.
Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 4 Ιουλίου με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Στις 9 και 10 Ιουλίου παρουσιάζεται “Η όπερα της πεντάρας”, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουϊζίδου κ.ά.
Στις 18 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας “Θεσσαλικό Θέατρο” παρουσιάζει τις “Χοηφόρες” του Αισχύλου, με τη Λυδία Κονιόρδου.
Στις 25 Ιουλίου το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη.
Στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει τον “Δον Κιχώτη”, με τους Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πιατά και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
Στις 4 Αυγούστου, “Ο κατά φαντασίαν ασθενής”, του Μολιέρου, με τον Γιάννη Μπέζο,
Στις 7 και 8 Αυγούστου “Αι δύο ορφαναί”, με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιάννη Βούρο,
Στις 22 Αυγούστου οι “Πέρσες” του Αισχύλου, με το Εθνικό Θέατρο
Στις 28 Αυγούστου η “Άλκηστη”, του Ευριπίδη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου το Παιδικό Στέκι του Εθνικού θα παρουσιάσει την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

ΜΟΥΣΙΚΗ

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Χαλκιδική με τον Roland Dyens

Πριν από οκτώ χρόνια το Ωδείο Τούμπας Κώστα Ματσίγκου ξεκίνησε δειλά μια προσπάθεια σεμιναρίων κιθάρας, χάρη στο μεράκι του διευθυντή του και κιθαριστή Κώστα Ματσίγκου. Αυτή η πρώτη απόπειρα εξελίχθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, που πραγματοποιείται φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά.
Με επιμελητή των σεμιναρίων τον διεθνώς γνωστό στο αντικείμενό του γάλλο κιθαριστή και συνθέτη Roland Dyens (Ρολάν Ντιένς) η διοργάνωση κατάφερε σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο να γίνει ένας αναγνωρισμένος πλέον θεσμός, ο οποίος φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του πολιτιστικού οργανισμού της νομαρχίας Χαλκιδικής σε διάφορες περιοχές της Κασσάνδρας.

Ο κιθαριστής και συνθέτης Ρολάν Ντιένς είναι ένας καινοτόμος μουσικός της γενιάς του, που διδάσκει στο Conservatoire National Superieur de Musique de Paris και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας μαθήματα και ρεσιτάλ.

Το εξαήμερο των εκδηλώσεων -όλες με είσοδο ελεύθερη για το κοινό- περιλαμβάνει δύο παράλληλα κομμάτια, το σπουδαστικό και το ψυχαγωγικό.

Στο πλαίσιο του πρώτου θα δοθούν master classes από τον Roland Dyens, ενώ το δεύτερο μέρος θα ξεδιπλώσει τις “Μουσικές καλοκαιρινές βραδιές” με ρεσιτάλ κιθάρας από τον Roland Dyens, ρεσιτάλ πιάνου και φλάουτου από τον Δημήτρη και τον Νικολό Δημόπουλο, μουσική παράσταση “Το καταραμένο φίδι” του Μ. Χατζιδάκι από το μουσικό σύνολο Guitarte, συναυλία του Ensemble κιθαριστών και των σπουδαστών των master classes, αλλά και παρουσίαση του Οργανικού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Κυριάκου Γκουβέντα.

Το Φεστιβάλ φιλοξενείται στον Κουτσόμυλο Αφύτου (ή Αθύτου), στα Κάστρα Ποτίδαιας, στον Βυζαντινό Πύργο Ν. Φώκαιας και στο Πολιτιστικό Πάρκο Σημάντρων από 1 έως 6 Ιουλίου.

Μουσικό αφιέρωμα στους Θράκες ευεργέτες και στον Νίκο Καββαδία

Eπ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από την έκδοσή του, το περιοδικό «ΒΟΡΕΑΣ» διοργανώνει πολιτιστική – μουσική εκδήλωση στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο του Άλσους Αδριανουπόλεως στη Νέα Ορεστιάδα, τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009, στις 8:30 το βράδυ, με θέμα: «ΘΡΑΚΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ -ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» με ομιλήτρια τη φιλόλογο - ποιήτρια Μαρία Ράλλη – Υδραίου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση μουσικής συναυλίας που είναι αφιερωμένη στον «ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ»
Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Κώστας Κούλελης, τραγούδι και κιθάρα, Ευαγγελία Γκιντίδου τραγούδι, Βαλάντης Παντσίδης κιθάρα, Βασίλης Χατζηπαναγιώτου πιάνο, Σταύρος Χατζηχριστοδούλου πιάνο.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Σωκράτης Τίρλας
Για τον ποιητή θα μιλήσει η φιλόλογος Άννα Δεληγιάννη
Συντονίζει - παρουσιάζει η δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης κ. Μαρία Καραφωτίου.

Μουσικό ταξίδι στην Καβάλα

Μια διαφορετική σύναξη ετοιμάζουν στην Καβάλα ογδόντα φοιτητές από πανεπιστήμια και μουσικές ακαδημίες από την χώρας, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Τουρκία. Από τις 3 ως και τις 7 Ιουλίου θα είναι ‘πλοηγοί’ σ’ ένα πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι με χρώματα και νότες τζαζ, αλλά και live electronics, παραδοσιακής και κλασικής μουσικής, στο πλαίσιο του “Ensemble Meeting of Music Academies” της διεθνούς συνάντησης μουσικών συνόλων από πανεπιστήμια και ακαδημίες, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με αφορμή το παγκόσμιο έτος Αστρονομίας, το πρόγραμμα του Ensemble θ’ ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Αναζητώντας το Χωρόχρονο».

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

- Στις 7 Ιουλίου, στο κάστρο, η Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύει τη “Σονάτα του Σεληνόφωτος”, του Γιάννη Ρίτσου.
- Από 14 έως 16 Ιουλίου, στο Τελωνείο, παρουσιάζεται το έργο των Καβαλιωτών Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη “Πάχνη”, με τους Γ. Ντούση και Μ. Καρατζογιάννη.
- Στις 20 Ιουλίου, στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί, ο Μάνος Ελευθερίου αφηγείται τον ανέκδοτο θεατρικό του μονόλογο “Ο γέρος χορευτής”.
- Στις 22 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, “πετούν” μελωδικά οι Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μανώλης Καραντίνης.
- Από 27 έως 29 Ιουλίου, στο Τελωνείο, οι καβαλιώτες ηθοποιοί Γιώργος Μοσχίδης και Λυδία Φωτοπούλου και ο συμπατριώτης τους “Χειμερινός Κολυμβητής” Αργύρης Μπακιρτζής παρουσιάζουν ιστορίες του καπνού, βασισμένες σε αφηγήσεις καπνεργατών, στη “Ζωή εφάμιλλη”.
- Στις 5 και 6 Αυγούστου, διήμερο σύγχρονου χορού, στο κάστρο, με τις ομάδες “Yelp” και “Πρόσχημα”.
- Στις 12 και 13 Αυγούστου, στα Λασπόλουτρα Κρηνίδων, θα παρουσιαστεί η “Μαύρη Ακρόπολη”, η περφόρμανς της Εύας Στεφανή.
- Στις 24 Αυγούστου, στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί, θα παρουσιαστεί το ανέκδοτο αφήγημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη “Η δεύτερη γέννα”, με τη Φιλαρέτη Κομνηνού.
- Στις 30 και 31 Αυγούστου, το Ιμαρέτ θα φιλοξενήσει το έργο “Αλεξανδρινό Κουαρτέτο-Κλέα”, με τους Όλια Λαζαρίδου, Παρθενώπη Μπουζούρη και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Επιστροφή στην ποιότητα επιχειρεί στη 17η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Στο αμφιθέατρο Σίβηρης θα παρελάσει μουσική, χορός και θέατρο, με εκδηλώσεις που «ταξιδεύουν» ανά την Ελλάδα.

Η αυλαία ανοίγει αύριο 4 Ιουλίου με την παράσταση “Ηλέκτρα Αυτουργός”, από το χοροθέατρο “Ροές”.
Ακολουθούν:
- “Λυσιστράτη”, του Αριστοφάνη, με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Στάθη Ψάλτη (8/7),
- Κοζάκοι της Ρωσίας (11/7),
- “Θεσμοφοριάζουσες”, του Αριστοφάνη, με τους Τσιβιλίκα και Κωνσταντίνου (15/7),
- Συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου (18/7),
- “Ο Κουρέας της Σεβίλλης”, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (22/7),
- Συναυλία της Cezaria Evora (25/7),
- “Δον Κιχώτης”, του Θερβάντες, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (29/7),
- Συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου (1/8),
- “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής”, του Μολιέρου, με τον Γιάννη Μπέζο (5/8),
- Συναυλία του Μάριου Φραγκούλη (10/8),
- “Αι δύο ορφαναί”, του Δʼ Εννερύ, από τη «Θεατρική Διαδρομή», με τους Παύλο Χαϊκάλη και Αργύρη Αγγέλου (12/8),
- Συναυλία με την Ηρώ και τον Αντώνη Λουδάρο (15/8),
- Παιδική παράσταση “Ο Μάγος του Οζ” (17/8),
- “Caveman”, από το Θέατρο Κόρονετ (19/8),
- Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη (22/8),
- “Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν”, του Ουίλιαμ Γκίμπσον, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη (26/8),
- “Η όπερα της πεντάρας”, του Μπρεχτ, από την «5η Εποχή» και τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κέρκυρας (29/8).

Επιμέλεια: Σοφία Ανδρικάκη Θεανώ Περίδκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio