Σε σύγχρονη στέγη ο αρχαιότατος πολιτισμός


Σε σύγχρονη στέγη ο αρχαιότατος πολιτισμός

Είναι διεθνώς πια γνωστό πως στις 21 Ιουνίου το νέο Μουσείο Ακροπόλεως θ’ ανοίξει επίσημα τις πύλες του για το κοινό. Υψηλοί προσκεκλημένοι, επτασφράγιστο το μυστικό της τελετής, φτηνό εισιτήριο, καθώς και πλήθος από εορταστικές εκδηλώσεις, δημιουργούν κλίμα ευφορίας. Όμως τι εκπροσωπεί τελικά αυτό το κτίριο; Αταίριαστο συγκριτικά με την λιτότητα του αρχαίου ναού.

Φυσικό και νόμιμο είναι να απαιτούμε την επαναφορά των κλεμμένων μαρμάρων . Όμως η δημιουργία του Μουσείου δεν μπορεί να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτή την επιστροφή.

Το Μουσείο Ακροπόλεως δεν κτίστηκε ως μοχλός πίεσης για τα κεκτημένα δικαιώματα μας απέναντι στα Ελγίνεια. Από μόνο του αξίζει, γιατί στεγάζει και διαφυλάσσει έναν πολιτισμό, ο οποίος παρά την παρά την κατάτμησή παρά την αποσπασματική εμφάνισή του, παραμένει πολύτιμος και συμβολικός στα μάτια όλης της υφηλίου.

ΒΙΒΛΙΟ

Διακρίσεις γυναικών Αλις Μούνρο και Μέριλιν Ρόμπινσον νικήτριες διεθνών βραβείων

Η Καναδή συγγραφέας Αλις Μούνρο είναι η νικήτρια του Διεθνούς Βραβείου Μαν Μπούκερ, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια όχι μόνο σε αγγλόφωνους συγγραφείς αλλά και λογοτέχνες που έχουν μεταφραστεί αγγλικά. Το «Μπούκερ» δίδεται πάντα σ’ έναν εν ζωή συγγραφέα για το σύνολο του έργου του και όχι για συγκεκριμένο βιβλίο. Η Αλις Μούνρο, αν και ειδικευμένη στη μικρή φόρμα, δεν έγραψε ποτέ μυθιστορήματα, συναγωνίστηκε μεγάλα ονόματα γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή που δικαίως της δόθηκε.

Η Αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον κέρδισε με το βιβλίο της «Home» το κορυφαίο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο «Orange», που αφορά αποκλειστικά γυναίκες. Ο κόσμος της Ρόμπινσον έχει μια υπόγεια ροή και τα καθημερινά προβλήματα αναφύονται με αποχρώσεις και ευαισθησία καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Γιώργος Μπρουνιάς: «Τέντα στον αέρα». Εκδόσεις Το Ροδάκιο.
- W.G. Sebald: «Εκ του φυσικού». Μετάφραση Γιάννης Καλιφατίδης. ΅Εκδόσεις Αγρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Σόνια Ζαχαράτου: «Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα)». Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
- Ηλίας Σταύρου: «Τα ευρισκόμενα». Εκδόσεις Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

- Θεόδωρος Π. Λιανός: «Ανθρώπινη κατάσταση και κοινωνική δικαιοσύνη». Εκδόσεις Gutenberg.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Βικτώρια Γκρόσακ και Αλις Αντεργουντ: «Νιόβη και Πέλοπας». Μετάφραση Σοφία Ανδρεοπούλου. Εκδόσεις Κέδρος.
- Γκαμάλ Γιτανί: «Μπαρακάτ ο δίκαιος». Μετάφραση Ελένη Καπετανάκη. Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Ρομπέρ Αντέλμ: «Το ανθρώπινο είδος». Μετάφραση Τερέζα Βεκιαρέλλη-Σάρα Μπενβενίστε. Εκδόσεις Εστία.
- Πίτερ Κάρεϊ: «Ο παράνομος εαυτός του». Μετάφραση Γιάννος Πολυκανδριώτης. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

- Βίλχεμ Λάγκους: «Αγαπητή μου, μισητή μου Αθήνα». Επιμέλεια Μαρία Μαρτζούκου-Ράνια Οικονόμου. Βιβλιοπωλείον της Εστιας.

ΔΟΚΙΜΙΟ

- Ζακ Λε Γκοφ: «Το φαντασιακό στον Μεσαίωνα». Μετάφραση Νικόλαος Γκοτσίνας. Εκδόσεις Κέδρος.
- Χρήστος Ρουμελιωτάκης: «Ασκήσεις αυτογνωστίας». Εκδόσεις Τυπωθήτω.

ΜΕΛΕΤΗ

- Αlberto Alesina-Edward L. Claeser: «Η καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη». Μετάφραση Ελίζα Παπαδάκη. Εκδόσεις Πόλις.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Νίκος Μουρατίδης: «Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών». Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Πέτρος Χατζόπουλος: «Η επανάσταση των Κουνελιών». Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Μαρούλα Κλιάφα: «Αγρια παιχνίδια». Εκδόσεις Κέδρος.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βραβείο από την Αργεντινή στον «Εξάντα»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, γνωστός για τα σπουδαία ντοκυμαντέρ με τίτλο «Εξάντας» έφερε στην Ελλάδα ακόμα μια διάκριση με το «Αίμα του Κουάν Κουάν».

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ταινία μικρού μήκους, κέρδισε το βραβείο της Δεύτερης Μνείας στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (International Film Festival on Human Rights DerHumaALC). Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο δε Εστέρο και το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, από τις 11 Μαίου έως τις 10 Ιουνίου.

Είναι η τρίτη φορά που το «Αίμα του Κουάν Κουάν» βραβεύεται σε διεθνές φεστιβάλ. Μετά το 22ο FIPA και το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για τη Θάλασσα, το ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, που πραγματεύεται το οικουμενικό ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής στην Αμαζονία του Εκουαδόρ από τις πετρελαϊκές εταιρείες, διακρίθηκε και στο συγκεκριμένο φεστιβάλ στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Οι νέες ταινίες

- «Δεσμώτης του ιλίγγου». Επανέκδοση. ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Αλφρεντ Χίτσκοκ.
- «Τα σύνορα της μοναξιάς». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία – σενάριο Γκιγιέρμο Αριάγκα.
- «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Επανέκδοση. Ελλάδα. Σκηνοθεσία-σενάριο Νίκος Τζίμας.
- «Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Γιόνας Ακερλουντ.
- «Η αρπαγή». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Πιέρ Μορέλ.

ΘΕΑΤΡΟ

Το κύκνειο άσμα του Μολιέρου

Το τελευταίο δημιούργημα του Μολιέρου, τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος το φετινό καλοκαίρι.

Ο καλλιτέχνης σκηνοθετεί το κύκνειο άσμα του κορυφαίου γάλλου δραματουργού και υποδύεται επί σκηνής τον Αργκάν, τον κατά φαντασίαν ασθενή, κωμικό στην εμμονή του, αλλά και τραγικό συνάμα, που τα βάζει με την αρρώστια που δεν έχει, το θάνατο που δεν τον απειλεί και, πάνω απ' όλα, με τους γιατρούς που τον εκμεταλλεύονται. Θέλοντας να ξορκίσει με το γέλιο τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους, ο Μολιέρος χτίζει έναν κόσμο κωμικής υπερβολής, όπου η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, η αγάπη με τα φάρμακα, ο γάμος με την ιατρική.

Απόλυτος «αθλητής» του θεάτρου, ο Μολιέρος ερμήνευε ο ίδιος τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» όταν στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου του 1673, έκρυψε μ’ ένα γέλιο την αιμόπτυση και κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του μεγάλου κλασικού της γαλλικής κωμωδίας μπαίνουν η υποχονδρία και η ιατρική σοβαροφάνεια, οι προλήψεις, ο κομπογιαννιτισμός και η απληστία, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται και μια σκιά αγωνίας θανάτου.

Παράλληλα, η κωμωδία απηχεί την πίκρα του για τις προσωπικές ατυχίες του και για τις προδοσίες των ανθρώπων(ιδιαίτερα της γυναίκας του).
Παρατηρητής και σχολιαστής οξύτατος της ανθρώπινης φύσης, ικανής για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, ο Μολιέρος (1622-1673) πρόβαλλε το πρώτο διασύροντας το δεύτερο. Εραστής της αλήθειας, του ορθολογισμού, της παρρησίας, του «ομολογουμένως τη φύσει ζην», πάλεψε για την ελεύθερη έκφραση του καλλιτέχνη, για το χρέος και το δικαίωμά του «να διορθώνει τα ελαττώματα των ανθρώπων γελοιοποιώντας τα».

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος - Μουσική: Γιώργος Ανδρέου- Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου- Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου- Χορογραφίες: Χάρης Μανταφούνης -Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Θεοδώρα Σιάρκου, Μιχάλης Οικονόμου, Αλμπέρτο Φάις, Θανάσης Δήμου, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Τάσος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Δημήτρης Κανέλλος.
Πρεμιέρα: 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα ακολουθήσει περιοδεία σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Το αόρατο τσίρκο»

Ένας κλόουν-μάγος και μια νεράιδα-ακροβάτισσα μάς παρασύρουν σ’ έναν ανεμοστρόβιλο σουρεαλιστικών μεταμορφώσεων.
Ένας ολόκληρος κόσμος θαυμάτων από δύο μόνο καλλιτέχνες. Πρόκειται για μια έρευνα που «σχετίζεται με την αλχημεία: την αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου». Αλλά «χωρίς να ξεχνάμε ποτέ ότι πρόκειται πάνω απ’ όλα για διασκέδαση», λέει ο Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ, που μαζί με την Βικτόρια Τσάπλιν –κόρη του Τσάρλυ Τσάπλιν– περιοδεύουν εδώ και τριάντα χρόνια ανά τον πλανήτη με το παράξενο τσίρκο τους, δοξάζοντας τη συνέχεια της πανάρχαιας τέχνης των θαυματοποιών.

Από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνων.
Σύλληψη – Ερμηνεία: Victoria Chaplin & Jean-Baptiste Thiérrée
Φωτισμοί: Nasser Hammadi
Ήχος: Christian Leemans
Κουστούμια: Véronique Lambert Grand, Roxanne Grallien
Διευθυντής σκηνής: Georges Garcia
Παραγωγή: Théâtre du Rond-Point / Le Rond-Point des tournées

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ταξιδεύοντας…»

Ο Θάνος Μικρούτσικος θα δώσει δύο συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 23 και 24 Ιουνίου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. «Ταξιδεύοντας…» ο τίτλος που δόθηκε και ο συνθέτης θα μας ταξιδέψει σε ήχους αλησμόνητους, που σηματοδοτούν μια πορεία τριάντα και πλέον χρόνων.

Από ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Σταυρός του Νότου – Γραμμές των οριζόντων, ένα έργο που αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική τραγουδοποιία και συνεχίζει να εξελίσσεται μουσικά από τον συνθέτη, σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον ποιητή της φυγής και του ονείρου, τον Νίκο Καββαδία.

Από το πολύπλευρο και διαφορετικών αποχρώσεων έργο του, ο Θάνος Μικρούτσικος επιλέγει να παρουσιάσει ακόμη γνωστά αγαπημένα τραγούδια, ενορχηστρωμένα για μεγάλη ορχήστρα.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κούτρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και ο Θάνος Μικρούτσικος

Και οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο σοπράνο
Θάνος Μικρούτσικος, πιάνο.
Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ

H Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας στο Ναύπλιο

Η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας θα δώσει συναυλία, το Σάββατο 20 Ιουνίου, με έργα του Carl Nielsen (1865 – 1931), του Wolfgang Amadeus Mozart (1750-1792) και του Edvard Grieg (1843-1907), στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου, στη γραφική πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Στο πιάνο ο κορυφαίος νορβηγός πιανίστας Sveinung Bjelland Αυτοκρατορικής.

Η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας θεωρείται μία από τις αρχαιότερες στο είδος της, με τις ρίζες της να πηγαίνουν πίσω στο 1448 και στο Σώμα Σαλπιγκτών της Αυλής του Βασιλιά Christian του πρώτου, ο οποίος στέφθηκε υπό τον ήχο χάλκινων και κρουστών οργάνων.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων σπουδαίοι διευθυντές ορχήστρας και πασίγνωστοι συνθέτες έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα, με προεξέχοντα ονόματα του 20ου αιώνα όπως οι Richard Strauss, Igor Stravinsky, Leonard Bernstein και Sergiu Celibidache να έχουν συμπράξει μαζί της. Μάλιστα ο Carl Nielsen αποτέλεσε, είτε ως δεύτερο βιολί είτε ως διευθυντής της, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Η ορχήστρα δραστηριοποιείται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως οι ηχογραφήσεις και τα πρωτοχρονιάτικα κονσέρτα για να αναφερθούν δύο ενδεικτικά. Ένας πολύ σημαντικός στόχος για το σύνολο είναι η αντιπροσώπευση της δανέζικης μουσικής στο εξωτερικό.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη του δρόμου

Την πρώτη ατομική έκθεση του street artist b. στην Αθήνα με τίτλο "Missing Text" παρουσιάζει η γκαλερί Τhe Breeder σε συνεργασία με τη fizz gallery.

Οι χαρακτηριστικές κιτρινόμαυρες φιγούρες, σήμα-κατατεθέν του καλλιτέχνη ξετρυπώνουν από γκρεμισμένες πόρτες και σπασμένα παράθυρα σε διάφορες γωνίες της Αθήνας και προσκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει το παράλληλο σύμπαν του b. που κατοικείται από εναλλακτικές γοργόνες, κορίτσια με τατουάζ άγκυρες στα μπράτσα, πολύχρωμα χάμπουργκερ και ανθρωπόμορφα χταπόδια. Ο b. αντιμετωπίζει την σύγχρονη πόλη ως ένα ανοικτό στούντιο και παράλληλα ως άσπρο καμβά όπου το κάθε έργο-δημιουργία του εκτίθεται αυτόματα και συνομιλεί τόσο με τον θεατή όσο και με τα κτίρια και τους street artists.

Στην έκθεση Μising Text ο καλλιτέχνης φέρνει στο προσκήνιο έναν οδηγό χρήσης του «κόσμου» του. Πρόκειται για ένα βιβλίο, ομότιτλο με την έκθεση, που είναι δημιουργία του b. και αποτελεί το οπτικό εγχειρίδιο και συνάμα το καλλιτεχνικό μανιφέστο του. Το βιβλίο στεγάζεται στο δικό του σπίτι που δεσπόζει έξω από τον χώρο της γκαλερί, στον πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου. Είναι σαν μία μηχανή χρόνου που ταξιδεύει τον θεατή στον κόσμο του b. όπου ένα κίτρινο κλειδί είναι το εισιτήριο για να τον ανακαλύψεις.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται επτά εμβληματικές φιγούρες (ακρυλικό σε λαμαρίνα) που φέρουν η καθεμία από ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της δουλειά του καλλιτέχνη (ποτιστήρι, σημαία, τσάντα, ψάρι) και μοιάζουν να αποτελούν τον στρατό - φρουρά του. Επίσης παρουσιάζονται μικρότερα έργα σε καμβά και ξύλο.

Ο b. είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βόλου. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του στην έκθεση Anathena στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη και Μαρίνα Γιώτη), στην έκθεση "What remains is future", Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης, σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, στην έκθεση Labyrinths στο Project 798 στο Πεκίνο αλλά και σε πολλούς δρόμους και κτίρια της Αθήνας και άλλων πόλεων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Νίκη Τυπάλδου (1945-2009 ) Ένα λεύκωμα και ένας θάνατος

Το τελευταίο λεύκωμα «Μόνη, μόνος… όλοι μας», αποτελεί μια κληρονομιά που μας άφησε φεύγοντας από τη ζωή, στο τέλος Μαίου, η Νίκη Τυπάλδου. Η φωτογράφος-δημοσιογράφος ταξίδεψε πολύ στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα κάνοντας δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Απ’ όλη αυτή την περιπέτεια, μας παρέδωσε ένα φωτογραφικό πλούτο, που συχνά εξέθεσε σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ανθρωποι, τοπία, στιγμές καθώς και μεγάλες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής συνιστούν το έργο της Νίκης Τυπάλδου , που βραβεύθηκε δύο φορές από την Ενωση των Ευρωπαίων Φωτογράφων.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενας υπερρεαλιστής αποκτά το μουσείο του

Εγιναν στις αρχές του μηνός τα εγκαίνια, του Μουσείου Ρενέ Μαγκρίτ, στην Place-Royale της βελγικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για πράξη μνήμης και τιμής προς τον σπουδαίο αυτό υπερρεαλιστή που επηρέασε πολλούς ομοτεχνούς του και έβαλε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη τέχνη. Το νέο ίδρυμα στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του στον κόσμο, έργων που εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία και το ιδιαίτερο ποιητικό κλίμα τους.
Φημισμένη παραμένει η απάντησή του Μαγκρίτ, που περιέχει την αντίληψή του για τον σουρεαλισμό. Κάποτε ζωγράφισε μια πίπα και από κάτω έγραψε: «Αυτό εδώ δεν είναι πίπα». Όταν του είπαν πως λαθεύει εκείνος αποκρίθηκε: «Δοκιμάστε να την γεμίσετε με καπνό». Και φυσικά είχε δίκαιο, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίληψή του για τη διαφορετική χρήση των αντικειμένων όταν αυτά χρησιμοποιούνται με άλλου τύπου αντίληψη και εκφραστική.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

2η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράλληλο Πρόγραμμα / WORKSHOP ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Έντεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνέονται από τη Θεσσαλονίκη και δημιουργούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου με θέμα «Θεσσαλονίκη ίδιοι τόποι άλλοι καιροί», που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο

Θέρμης στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνει έκθεση του εργαστηρίου αγιογραφίας ενηλίκων, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΕΙΡΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’Μουσικό Καλοκαίρι’’, διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεων που αποτελούν ξεχωριστή ενότητα και αφορούν τον εορτασμό της Ημέρας Μουσικής.

Ο θεσμός της Ημέρας Μουσικής ξεκίνησε το 1982 με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και στις 21 Ιουνίου 1992, το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρινόμενο στην πρόταση του Γάλλου Υπουργού κ. Ζακ Λανγκ διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σειρά μουσικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο μουσικό αυτό κάλεσμα διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν με ποικίλο πρόγραμμα τα μουσικά σχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Συμφωνική Ορχήστρα – Φιλαρμονική Ορχήστρα – Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής).

GALA ΟΠΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με ένα μεγάλο Gala Όπερας θα τιμήσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την Ημέρα Μουσικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, 19 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΟ «ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Με τιμώμενο «επιβάτη» τον κορυφαίο Θρακιώτη παραδοσιακό τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, ξεκινά το δεύτερο καλοκαιρινό ταξίδι του στο χώρο της τέχνης το «Τρένο του Πολιτισμού» με «μηχανοδηγό» τη Νομαρχία Έβρου. Το Τρένο του Πολιτισμού θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό, δημιουργώντας με τις πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις του πολιτιστικό γεγονός για κάθε περιοχή.

Τρία βαγόνια, μιας παλιάς εμπορικής αμαξοστοιχίας του Ο.Σ.Ε. που αγοράσθηκαν από τη Νομαρχία Έβρου μεταμορφώθηκαν σε έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο χώρο πολιτιστικών δράσεων, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να «ταξιδέψει» στην τέχνη, την παράδοση, την ιστορία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του ακριτικού νομού.

Το «Τρένο του Πολιτισμού» θα μεταφέρει σε όλους τους Δήμους του Έβρου, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα και θα φιλοξενεί στα βαγόνια του ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις: Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φιγούρας καραγκιόζη, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου καθώς και παρουσιάσεις συγγραφέων.

Πρώτος σταθμός ήταν το Διδυμότειχο την Κυριακή 14 Ιουνίου και στο οποίο έγινε η υποδοχή του τρένου και η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στον Χρόνη Αηδονίδη, και περιελάμβαναν ημερίδα για τη συμβολή του καταξιωμένου καλλιτέχνη και την πολύχρονη προσφορά του στην έρευνα, τη διάσωση και διάδοση του θρακιώτικου τραγουδιού, έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και το έργο του, ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΤ3 και συναυλία στην πλατεία της ακριτικής πόλης.
Πλούσια πολιτιστικά δρώμενα

Φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις σε όλο τον Έβρο, από τις οποίες άλλες θα γίνουν μέσα στα βαγόνια, άλλες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των πόλεων όπου θα σταθμεύει το τρένο και άλλες μέσα στις πόλεις και στα χωριά.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΆΡΔΑ – 15Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ

Η φετινή 15η Συνάντηση Νέων, «Άρδας 2009» πραγματοποιείται στις όχθες του ποταμού, στις Καστανιές. Ένα Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 22-26 Ιουλίου και το οποίο θα συνδυάζει ποιοτικούς με εμπορικούς καλλιτέχνες, ροκ και έντεχνα ακούσματα με λαϊκοποπ μουσική, στην προσπάθεια να…ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα γούστα, αλλά και να κοπούν εισιτήρια.
Το φεστιβάλ θα ανοίξουν, στις 22 Ιουλίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Θηβαίος, την επόμενη ημέρα θα εμφανιστούν οι Locomondo και οι ΟΝΙΡΑΜΑ, την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, οι Περίδης, Ρασούλης, Δεληβοριάς, το Σάββατο οι Γιοκαρίνης, Παπαδόπουλος, Πλούταρχος και η συνάντηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την Άννα Βίσση...

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

-22 Ιουλίου 2009 : Fix Kare, Ταξιδιώτες Ψυχής, Χρήστος Θηβαίος και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
-23 Ιουλίου 2009: Σύμπτωμα, Nairo, Locomondo και Οnirama.
Παρασκευή 24 Ιουλιου 2009: Mega Vat, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Ρασσούλης και Ορφέας Περίδης.
-25 Ιουλίου 2009: Βαγγέλης Καψάλης (Πλέγμα), Γιάννης Γιοκαρίνης, Λάκης Παπαδόπουλος και Γιάννης Πλούταρχος.
-26 Ιουλίου 2009: Stanza, Κώστας-Lava-Μολτσίδης, Άννα Βίσση.

"ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" / Το εναλλακτικό Φεστιβάλ της Βλάστης

Εννέα χρόνια συμπληρώνουν φέτος οι “Γιορτές της Γης”, που έχουν καθιερωθεί στο φεστιβαλικό χάρτη και κυρίως στις συνειδήσεις ως η “άλλη πρόταση” του καλοκαιριού. Η πολυπολιτισμική γιορτή έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους, που συρρέουν στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Βλάστης, στα οροπέδια του Σινιάτσικου. Το ραντεβού φέτος έχει οριστεί για τις 9 Ιουλίου και έως τις 12 του μήνα.

Την πρόσκληση των “Γιορτών” αποδέχθηκε ο Βασίλης Λέκκας, που θα εμφανιστεί στη Βλάστη στις 9 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα ο Γιάννης Μιχαηλίδης και οι “Πρώτες Γιορτές” παρέα με τη διεθνούς φήμης Λίντια Φιλίποβιτς θα ταξιδέψουν το κοινό στις μουσικές των βαλκανικών παραδόσεων, αλλά και στους πιο σύγχρονους δημιουργούς.

Στις 10 Ιουλίου ο Νικόλας Καραγκούνης και ο Θανάσης Ματθαίου “ξεμπαρκάρουν” με τραγούδια από τους Ξέμπαρκους, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ενώ ο τσιγγάνικης καταγωγής κλαρινετίστας Selim Sesler και η κομπανία του θα δημιουργήσουν ένα αυτοσχεδιαστικό πανηγύρι. Την ίδια ημέρα το “παρών” θα δώσει και ο Κωστής Μαραβέγιας με τραγούδια και μουσικές από το άλμπουμ “Μaraveyas ilegal”, αλλά και διασκευές της μεσογειακής σκηνής.

Στις 11 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνουν ο Βασίλης Βασιλάτος και οι Ιστορίες για κρουστά. Ένα μικρό μουσικό σύνολο και ένα σύνολο κρουστών -σε παράλληλη δράση- συνδιαλέγονται επί σκηνής. Το συναυλιακό πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και την εμφάνιση των Kultur Shock. Από το Σιάτλ στη Βλάστη αυτοί οι αλλόκοτοι τσιγγάνοι επιστρέφουν στις “Γιορτές της Γης”, για να τις ξεσηκώσουν με βαλκανικό πανκ. Σημαντική και η επιστροφή της Βούλας Σαββίδη, που 35 χρόνια μετά τα “Πέριξ” του Μάνου Χατζιδάκι, συνειδητή αποχή και μόλις τρεις προσωπικούς δίσκους θα τραγουδήσει και πάλι από Χατζιδάκι έως Καζαντζίδη.

Στις 12 Ιουλίου η ελληνοϊταλική μουσική συμμαχία, που ακούει στο όνομα X Darawish, θα “πλεύσει” στα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου. Πολυπολιτισμικός ο ήχος -γαλλικό σανσόν, τσιγγάνικο σουίνγκ, αργεντίνικο τάνγκο, λάτιν και ινδική μουσική- που φέρνουν από το Σαν Φρανσίσκο η Rupa & the April Fishes, ενώ οι Skaribas, η δεκαμελής σκα-πανκ-ρέγκε μπάντα, θα σημάνουν το πάρτι της λήξης. Μαζί τους θα τζαμάρουν και θα αυτοσχεδιάσουν πολλοί από τους φιλοξενούμενους μουσικούς.

Το τετραήμερο, που διοργανώνει η κοινότητα Βλάστης σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης Οικοτοπία, περιλαμβάνει και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, εκθέσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, πεζοπορία και μάλιστα με ένα άκρως προσιτό αντίτιμο.

Επιμέλεια:Σοφία Ανδρικάκη Θεανώ Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio