Εδώ Λιλιπούπολη ξανά και ξανά

Και να που φημισμένη ραδιοφωνική εκπομπή που διήρκησε 4 χρόνια (1976-1980) υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι θεατροποιείται και ξεκινάει την περιοδεία της από το Μαρούσι και από εκεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Λιλιπούπολη είναι γνωστό πως αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους ακριβώς γιατί ήταν πολιτιστική πράξη πειραματική γεμάτη τόλμη, ποίηση και ελευθερία. Πολλοί οι νέοι συντελεστές οι οποίοι μαζί με τους αρχικούς δημιουργούς θεατροποιούν ένα ραδιοφωνικό θρύλο.

Μακάρι η νέα της εκδοχή να έχει την ίδια επιτυχία μ’ εκείνη των ερτζιανών που τόσο γέμιζε την καθημερινότητά μας, με τη ζωή και τα συμβάντα ενός άλλου φαντασιακού κόσμου.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Ολυμπία Καράγιωργα: «Χειμώνας στη Λέρο». Εκδόσεις Μελάνι.- «Παλίμψηστο Καβάλας». Ανθολόγιο μεταπολεμικών λογοτεχνικών κειμένων». Εισαγωγή, επιμέλεια, ανθολόγηση. Ευριπίδης Γαραντούδης, Μαίρη Μικέ. Εκδόσεις Καστανιώτη και Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Γαλάτεια Καζαντζάκη: «Ο κόσμος που πεθαίνει και ο κόσμος που έρχεται». Εκδόσεις Καστανιώτη.- Αργύρης Χιόνης: «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες». Εκδόσεις Κίχλη.- Νίκος Διακογιάννης: «Καθρέφτες στο χώμα». Εκδόσεις Αρμός.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Ζοζέ Λουίς Πέιστο: «Νεκροταφείο πιάνων». Μετάφραση Αθηνά Ψύλλια. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.- Μπρουνόνια Μπάρρυ: «Η αναγνώστρια της δαντέλλας». Μετάφραση Μαρία Μοίρα. Εκδόσεις Πατάκη.- Γερουν Μπάουερς: «Μέρες αδέσποτες». Μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλντά. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΜΕΛΕΤΗ

- Γιώργος Πεφάνης: «Η άμμος του κειμένου». Εκδόσεις Παπαζήση.- Patricia Buckley Ebrey: «Κίνα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα». Μετάφραση Ελένη Αστερίου. Εκδόσεις Οδυσσέας.- Carola Reinsbeig: «Γάμος, Εταίρες και παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα». Μετάφραση Δ.Γ. Γεωργοβασίλης. Εκδόσεις Παπαδήμα.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Πάνος Χριστοδούλου: «Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές». Εκδόσεις Κέδρος.- «Ελ Σιντ». Κείμενο Πέτρος Παπαπέτρος. Εκδόσεις Ερευνητές.- Γιοχάνα Σπίρι: «Χάιντι». Μετάφραση Κίρα Σίνου. Εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση.- Τάι-Μαρκ Λετάι: «Ο Βοσκός ή τι μετράνε τα πρόβατα πριν κοιμηθούν». Μετάφραση Πόπη Κύρδη. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κάνες, με βία και ευαισθησία, κέρδισε η δεύτερη
Χρόνια είχε να δει το ελληνικό σινεμά, από τον καιρό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, (είχε πάρει τον Χρυσό Φοίνικα για το «Μια αιωνιότητα και μία μέρα), ένα βραβείο.

Ο Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα». Η ταινία του με τίτλο «Κυνόδοντας» αφηγείται την ιστορία μιας μεγαλοαστικής οικογένειας που αποκλείει τα παιδιά της από την κοινωνία. Ταινία που μας έκανε περήφανους σε μια εποχή κάλπικη και βουρκώδη.

Οσο για τον Χρυσό Φοίνικα, δόθηκε στον Μίκαελ Χάνεκε με την «Λευκή κορδέλα» του.

Το Μέγα Βραβείο στη γαλλική «Ενας προφήτης» του Ζακ Οντιάρ. Στον Αλέν Ρενέ, έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Αγριόχορτο» η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Ιζαμπέλ Ιπέρ, απένειμε το έκτακτο ειδικό βραβείο του 62ου φεστιβάλ.Επίσης η Σαρλότ Γκενσμπούργκ κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας ως πρωταγωνίστρια του φίλμ «Αντίχριστος» του Λάρς φοντ Τρίερ.

Τα άλλα βραβεία:Ανδρικής ερμηνείας: Κρίστοφ Γουλόλτς («Inglourious Basterds»).• Σεναρίου: Λου Γιε («Ανοιξιάτικος πυρετός»).• Χρυσής Κάμερας: «Σαμψών και Δαλιδά» του Γουόρικ Θόρντον.• Ειδική μνεία Χρυσής Κάμερας: «Ατζαμί» των Σκαντάρ Κόπτι και Γιάρον Σάνι.• Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους: «Αρένα» του Ζοάο Σαλαβίζα.• Ειδική μνεία: «The Six Dollar Fifty Man» των Μαρκ Αλπιστον και Λούις Σάδερλαντ.

ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ
• Καλύτερης ταινίας: «Κυνόδοντας», Γιώργου Λάνθιμου.• Βραβείο Επιτροπής: «Αστυνομικός, επίθετο», Κορνήλιου Παρουμπόιου.• Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Κανείς δεν γνωρίζει τους Persian Cats». Του Μπαχμάν Γκομπάντι και «Ο πατέρας των παιδιών μου» της Μία Χάνσεν-Λαβ.

ΕΔΒΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

• «Αντίο Γκάρι» του Νασίμ Αρναούς (Γαλλία).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ (FIPRESCI)

• Διαγωνιστικό τμήμα: «Η λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε.• Παράλληλα τμήματα: «Αστυνομικός, επίθετο» του Κορνέλιου Παρουμπόιου.

Οι νέες ταινίες

- «Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες». FYROM. Σκηνοθεσία-σενάριο Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα.- «Το τελευταίο σπίτι αριστερά». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Ντένης Ηλιάδης.- «Coraline, το σπίτι στην ομίχλη». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία-σενάριο Χένρι Σέλικ.- «Οι γυναίκες των ονείρων μου». Γαλλία. Σκηνοθεσία-σενάριο Λετίσια Κολομπάνι.- «΄Ερωτας αλά ελληνικά». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Ντόναλντ Πέτρι.- «JONAS BROTHERS: THE 3- D CONCERT EXPERIENCE. ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Μπρους Χέντριξ.

ΘΕΑΤΡΟ

Γιάννης Ρίτσος και Θεατρικοί Μονόλογοι

Με πενταήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (1-5 Ιουνίου στο χώρο της οδού Πειραιώς 260) αρχίζει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, τιμώντας την 100ή επέτειο της γέννησης του μεγάλου ποιητή.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων περιλαμβάνει:

1/6, 21:00 / Φαίδρα
1/6, 23:00 / Όταν έρχεται ο Ξένος
2/6, 21:00 / Όταν έρχεται ο Ξένος
2/6, 23:00 / Η σονάτα του σεληνόφωτος
3/6, 19:00 / Φαίδρα
3/6, 21:00 / Όταν έρχεται ο Ξένος
3/6, 23:00/ Η σονάτα του σεληνόφωτος
4/6, 21:00 / Φαίδρα
4/6, 23:00 / Η σονάτα του σεληνόφωτος
5/6, 19:00 / Όταν έρχεται ο Ξένος
5/6, 21:00 / Φαίδρα
5/6, 23:00/ Η σονάτα του σεληνόφωτος

Η σονάτα του σεληνόφωτος (1956)Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Ρούλα Πατεράκη

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κίνησης: Μπέτυ Δραμισιώτη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου
Πιανίστας: Διονύσης Μαλλούχος Όταν έρχεται ο Ξένος (1958)
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης
Σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνογράφου: Στέλιος Διαμαντάς
Με τους: Ακύλλα Καραζήση, τον Βίκτωρα Αρδίττη και τη φωνή της Χρύσας Προκοπάκη.Φαίδρα (1978)
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνογράφος: Εύα Νάθενα
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Στραβοπόδης
Επιμέλεια κίνησης: Λία ΤσολάκηΕρμηνεία: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Συμμετέχει ο Άρης Χ. Παπαδημητρίου

«Morendo»- O μονόλογος της Μαρίας Κάλλας
Στο θέατρο «Ειλισσός», συναντάμε τη Μαρία Κάλλας στο διαμέρισμα της στο Παρίσι, μόνη και πληγωμένη, φαντάζεται ότι είναι στο καμαρίνι της και περιμένει να βγει στην σκηνή.

Μιλάει για όλα, για τα παιδικά χρόνια και τις κακές σχέσεις με τους γονείς της, τα σκληρά χρόνια στην Αμερική, τη βουλιμία και τη μεταμόρφωσή της χάνοντας πολλά κιλά. Μιλάει για τους μεγάλους ρόλους που ερμήνευσε μοναδικά, την καλλιτεχνική αγωνιά της, την εξάντληση της και τέλος για τον μεγάλο της έρωτα τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Μια παράσταση που μας φέρνει κοντά στο ψυχισμό της Μαρίας Κάλλας, την καλλιτέχνη που όλοι αγαπάμε γιατί καμαρώνουμε για αυτήν και την τέχνη της, αφού άφησε τόσο έντονα το στίγμα της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Οι συντελεστές εκλεκτοί, το κείμενο υπογράφει η ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου, πρωταγωνιστεί η Εύα Κεχαγιά την επιμέλεια της παράστασης κάνει η Λίνα Νικολακοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ, φώτισε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ την κίνηση επιμελήθηκε η Ζωή Χατζηαντωνίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ

Στις 27 Μαΐου άνοιξε την αυλαία του το 9ο κατά σειρά Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμέτοχή 14 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική εκτός από ελληνικά συγκροτήματα, θα συμμετέχουν και συγκροτήματα από τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, την Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα δίνονται τρεις συναυλίες την ημέρα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η ώρα έναρξης των συναυλιών έχει καθοριστεί για τις 21.00 και η διάρκεια τους θα ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυκτα.Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 29.0521.00 Jerez-Texas (Ισπανία) 22.00 Wired Paradise (Ολλανδία)23.00 Marco di Gennaro & Luca Velotti Duo (Ιταλία)

Σάββατο 30.0521.00 Kaisa Kulmala-Trio (Φινλανδία) 22.00 Miriam Bayle Band (Τσεχία)23.0 Maria João Quartet (Πορτογαλία)

Κυριακή 31.0521.00 The David Kollar Band (Σλοβακία) 22.0 Μaxime Bender Group (Λουξεμβούργο) 23.00 Aved-Fenyvesi Quartet (Ουγγαρία)

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ και οι μελωδίες του

Ο Τεκμπιλέκ εδώ και δύο δεκαετίες ταξιδεύει το κοινό του και φέρνει τη σούφικη θρησκευτική παράδοση στο προσκήνιο, αλλά με ένα πιο «δυτικό» τρόπο, οι συνθέσεις του μελωδικές συνεπαίρνουν το κοινό, με μυστικιστική διάθεση και αρώματα της Ανατολής.

Ο συνθέτης έδωσε παράσταση στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έπεται η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 30 Μαΐου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ύμνος στη σκιά

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών προσεγγίσεων της έννοιας της σκιάς, του σκιαγραφήματος και του θεάτρου σκιών, που βασίζονται στην επεξεργασία παλιών και νεότερων μύθων της λαϊκής παράδοσης και σε λιτά αφηγηματικά σχήματα.

Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η παράδοση του θεάτρου σκιών, όπως διαμορφώθηκε στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και ο βασικός ήρωας αυτής της ιδιότυπης δραματουργίας, ο γνωστός Καραγκιόζης (Karagöz, στην τουρκική εκδοχή του).

Η έκθεση διερευνά τις μορφολογικές αναλογίεςμεταξύ του παραδοσιακού θεάτρου σκιών και μιας νέας αφηγηματικής τάσης στη σύγχρονη τέχνη, καθώς και τις σχετικές εννοιολογικές αναφορές που επιχειρούνται στο πλαίσιό της.

Ταυτόχρονα, καταγράφει τις πρόσφατες επιδράσεις αυτής της παραδοσιακής μορφής τέχνης στη σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Η έκθεση συγκεντρώνει σημαντικά έργα οκτώ σύγχρονων καλλιτεχνών από επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου και ταινίες δύο κορυφαίων κινηματογραφιστών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Haluk Akakçe (Τουρκία)
Natalie Djurberg (Σουηδία)
William Kentridge (Ν. Αφρική)
Katariina Lillqvist (Φινλανδία)
Jockum Nordström (Σουηδία)
Lotte Reiniger (Γερμανία)
Χριστιάνα Σούλου (Ελλάδα)
Ladislaw Starewicz (Πολωνία)
Andrew Vickery (Μ. Βρετανία)
Kara Walker (ΗΠΑ)

Επιμέλεια έκθεσης: Paolo Colombo

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της ART-ATHINA 2009.
ΧΟΡΟΣ «Tango Passion»

Η ομάδα από την Αργεντινή και χορογράφος Έκτωρ Ζαράσπε, είναι παλαιοί γνώριμοι του αθηναϊκού κοινού, για πέμπτη φορά στη χώρα μας, θα εμφανιστούν από τις 9 έως τις 14 Ιουνίου στο Θέατρο Μπάντμιντον.

«Ultimo tango» είναι τίτλος της παράστασης, η οποία περιλαμβάνει 30 διαδοχικές σκηνές, που μας ταξιδεύουν στις γειτονίες του Μπουένος Άιρες, στα κακόφημα μπαρ αλλά και στα κοσμοπολίτικα κέντρα.

Θα παρακολουθήσουμε ουσιαστικά την ιστορία του αισθησιακού χορού, που δημιουργήθηκε από τους μετανάστες και «υιοθετήθηκε», από την αστική τάξη που ήξερε να διασκεδάζει με στυλ.

Η μουσική της παράστασης μαγευτική, μια η ορχήστρα με ειδικότητα στα τάνγκο, ο Λούι Στάζο με το μπατονεόν του, ενώ η Μαρκέλλα Ρίος και ο Νέστορ Ρολάν θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες όπως τα «La Cumparsita» , «Libertango» , «El Choclo», «Celos» κ.ά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Objects in Motion»
Mε το ξενόγλωσσο αυτό τίτλο, άραγε γιατί; η Πόπη Τσουκάτου, εκθέτει τη φωτογραφική δουλειά της στον εκθεσιακό χώρο της οδού Πειραιώς 123 έως τις 31 Μαίου.Η καλλιτέχνης επιδιώκει τη φευγαλέα εικόνα, τη στιγμή, την αιχμαλωσία της ροής του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό ο θεατής αφήνεται να δώσει τις δικές του ερμηνείες για την παροδικότητα και την κατανόηση του λεπτού.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

΄Εφυγε στα 88 του ο Αλέξανδρος Αργυρίου
Ηταν μια αυθεντία στη μελέτη και την κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο Αλέξανδρος Αργυρίου, πολιτικός μηχανικός που αφοσιώθηκε στο χώρο των Γραμμάτων.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συνεργάστηκε ως κριτικός με τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα περιοδικά καθώς και εφημερίδες.Για το οκτάτομο έργο του, έργο ζωής, η «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας και η πρόσληψή της» είχε τιμηθεί με το βραβείο Ουράνη.

Ο Κώστας Σφήκας δεν είναι πια μαζί μας

Χαρακτηρίστηκε ως ποιητής της φιλμικής αλληγορίας. Ο Κώστας Σφάκας μας άφησε στα 83 χρόνια του.Ο κινηματογράφος του, έργο πιονέρου, συγκίνησε όσους αγάπησαν το απροσδόκητο, το ονειρικό, ότι τέλος πάντων ανατρέπει την κλασσική γραφή του σινεμά. Ο Κώστας Σφήκας τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο του έργου του με τον «Χρυσό Αλέξανδρο».

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Τζον Κόνσταμπλι και οι προσωπογραφίες του
Όσο ζούσε όλοι τον θεωρούσαν τοπιογράφο και όμως ήταν ένας μαιτρ στις προσωπογραφίες. Τι ήταν αυτό που έκανε το κοινό της εποχής του να τον αγνοήσει; Ισως και ο ίδιος ο Κόνσταμπλι να βοήθησε σε τέτοια αντίληψη καθώς όσο ζούσε είχε εκθέσει δημοσίως μια προσωπογραφία, αυτή του αιδεσιμότατου Τζον Φίσερ.

Η έκθεση «Πορτρέτα του Κόνσταμπλί: Ο ζωγράφος και ο κύκλος του» που παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο (έως 14 Ιουνίου) σκοπεύει να επαναφέρει το κύρος του ζωγράφου ως πορτρετίστα. Πενήντα επιλεγμένες προσωπογραφίες, από τις εκατό περίπου που εικάζεται ότι φιλοτέχνησε συνολικά, παρουσιάζονται στο σημερινό κοινό για να γνωρίσει έναν εικαστικό του 19ου αιώνα, πιστό στην αλήθεια και την πραγματικότητα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΒΛΙΟ


6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Ιστορία στο επίκεντρο με το βλέμμα στο μέλλον “Το βιβλίο συνεχίζει να ζει, παρά την οικονομική κρίση και τις νέες τεχνολογίες”. Το συμπέρασμα αυτό από την τελευταία έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το μεγαλύτερο γεγονός στην Ελλάδα για το βιβλίο πραγματοποιείται από σήμερα, 28 έως τις 31 Μαΐου στη HELEXPO (περίπτερα 13 και 15) και θα καταστήσει για τέσσερις μέρες τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του βιβλίου.

«Αν δεν είχαμε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και τη HELEXPO είναι οι διοργανωτές του κορυφαίου αυτού γεγονότος. Επαγγελματίες και φίλοι του βιβλίου θα έρθουν σε γνωριμία και επαφή με όλη την εκδοτική κίνηση της χρονιάς που πέρασε, με τάσεις από το εξωτερικό, με ερεθιστικές και γόνιμες συζητήσεις για επίκαιρα και διαχρονικά θέματα.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 150 εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, συναντήσεις. Ορισμένοι από τους άξονες της 6ης ΔΕΒΘ είναι οι εξής:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
“Η θεματική έκθεση είναι ο κεντρικός άξονας που διατρέχει κάθε χρόνο τη ΔΕΒΘ. Το φετινό θέμα είναι η Ιστορία και επιλέχθηκε σε μια στιγμή που παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ιστοριογραφία και τα ιστορικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να δει κανείς πάνω από 1.600 τίτλους βιβλίων κατηγοριοποιημένων σε ενότητες που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση με σημαντικά κειμήλια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τους Βαλκανικούς πολέμους, ενώ θα υπάρξουν και πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, προβολές ταινιών (στο “Ολύμπιον”) κ.ά.

ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Φέτος είναι η σειρά της Γερμανίας, μιας χώρας με μεγάλη λογοτεχνική και εκδοτική παράδοση, η οποία στέλνει 11 γνωστούς συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Μια πολύ σημαντική ενότητα στην 6η ΔΕΒΘ είναι οι συζητήσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και το μέλλον των εκδόσεων. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί το καυτό θέμα που προέκυψε με την ψηφιοποίηση βιβλίων και τη διάθεσή τους στο διαδίκτυο μέσω του Google, καθώς οι ευρωπαίοι εκδότες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχουν στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Παρών για να τους πείσει θα είναι ο εκπρόσωπος του Google Ευρώπης, Santiago de la Mora.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ

Από την 6η ΔΕΒΘ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα στον ποιητή της “Ρωμιοσύνης”, αφού το 2009 έχει ανακηρυχθεί “έτος Ρίτσου” για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα του ΕΚΕΒΙ περιλαμβάνει έκθεση επιλεγμένων βιβλίων και μεταφρασμένων έργων του ποιητή, όπως επίσης φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση μελοποιημένων ποιημάτων (Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Λεοντής, Μπούσαλης) με απαγγελίες και σχόλια από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου και τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο. ΘΕΑΤΡΟ «Όταν η Δυτική Όχθη γίνεται "Σφαγείο"»

Σε ένα χωριό της Δυτικής Όχθης τρία αδέρφια από την Παλαιστίνη βρίσκονται πιασμένα στο δίχτυ της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης στη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα. Στο σφαγείο, χώρο πραγματικό και μεταφορικό, εκτυλίσσεται η τραγωδία μιας οικογένειας, που αφανίζεται μέσα στο άγριο σκηνικό μιας διαμάχης.

Το “Σφαγείο” του ισραηλινού συγγραφέα Ιλάν Χατσόρ ανεβαίνει έως τις 31 Μαΐου από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στις “Θεατρικές Συναντήσεις”, στο θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”. «"Δροσούλα" και το ρεμπέτικο της εποχής» / Αφιέρωμα στον Τόλη Καζαντζή
Το θέατρο σκιών, ο λόγος και η μουσική δένουν στο αφιέρωμα για το λογοτέχνη Τόλη Καζαντζή, που πραγματοποιεί αύριο το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) στον προαύλιο χώρο του στην Άνω Πόλη.

Η εκδήλωση με τίτλο: Η «‘Δροσούλα’ και το ρεμπέτικο της εποχής”» εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) με σκοπό να τιμήσει Θεσσαλονικείς λογοτέχνες που έφυγαν από τη ζωή, τονώνοντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον και τη συζήτηση γύρω από το έργο τους.

Πέρα από το θέαμα και τη μουσική, για το έργο του Τόλη Καζαντζή θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Λέων Ναρ. “Ο Καζαντζής έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτήν που του αποδόθηκε, ίσως γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, δεδομένου ότι πέθανε 53 ετών.

Ενδιαμέσως, ο φιλόλογος, συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης θα αφηγείται και θα ερμηνεύει τραγούδια της εποχής, ενώ μουσική θα παίζουν οι Λάζαρος Χαριτίδης (μπουζούκι), Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα) και Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν).

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Μαΐου, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου, ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ, θα παρουσιάσει το κουκλοθέατρο «Σονάτα για ένα βοσκό, ένα σκύλο, τρία πρόβατα και μια γκάιντα», που αναφέρεται στη φανταστική ιστορία της ανακάλυψης ενός αρχαίου μουσικού οργάνου, της γκάιντας. Ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ, αποτελείται από τους νηπιαγωγούς Δήμητρα Ζάντζα και Παναγιώτη Κουλούρη

ΜΟΥΣΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

"Μουσική Μέθεξη" στο ρυθμό με ούτι

Με ένα εργαστήριο, μία βράβευση και μία συναυλία του Νίκου Σαραγούδα και της Γιασεμής Κανταρτζόγλου συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το φεστιβάλ “Μουσική Μέθεξη”, που οργανώνει το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου οι δύο καλλιτέχνες έδωσαν χθες ένα εργαστήριο με θέμα “Το ούτι και το παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης”. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία φοιτητών και διδασκόντων της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής-Δημοτικής Μουσικής του τμήματος αφιερωμένη στον Σαραγούδα, αλλά και σύμπραξη του τιμώμενου μαζί τους.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων θα πάρει ένα αφιέρωμα στον Ross Daly στις 29 Μαΐου, στις 29-31 Μαΐου θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο με θέμα “Καλλιέργεια της μουσικής τέχνης στην Ελλάδα της Ευρώπης”, στις 30 Μαΐου ακολουθεί η συναυλία "Ερωή Ποιητικής" με έργα φοιτητών και διδασκόντων και προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Elena Garcia Blay (τραγούδι), Γιώργο Παπαδόπουλο (φλαμέγκο κιθάρα) και Δημήτρη Κουκουλιτάκη, ενώ στις 31 Μαΐου οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με εργαστήριο, βράβευση και συναυλία του Πετρολούκα Χαλκιά και της Νίτσας Τσίτρα.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

Ρεσιτάλ πιάνου με τον διακεκριμένο νεαρό ερμηνευτή Αλέξανδρο Σαρακενίδη οργάνωσε ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας - Θράκης, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Στο ρεσιτάλ ερμηνεύτηκαν έργα των Bach, Beethoven, Chopin, Liszt, Debussy και Κωνσταντινίδη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ»

Την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην αίθουσα Τέχνης της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού, Αγγελάκη 13, η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας, Ζωγραφικής, Γλυπτικής «Αποτυπώνοντας το πνευματικό» των Νίκης Καλοπαίδη, Νάσιας Λουκοπούλου – Τζωρτζίδη και Μαγδαληνής Σίγα, που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη..
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 20.30, στο Βαφοπούλειο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Καρατζόγλου., με ομιλητές: τους Ντίνο Χριστιανόπουλο και Περικλή Σφυρίδη .

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ηθοποιός από τον Έβρο πρωταγωνιστεί στην ελληνική ταινία που βραβεύθηκε στο 62ο Φεστιβάλ Καννών Τη σημαντικότερη βράβευση που έχει δοθεί διεθνώς σε ελληνική ταινία, μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για το «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» (1998), απέσπασε η ταινία «Κυνόδοντας» του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου.

Η ταινία πήρε το πρώτο βραβείο στο επίσημο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών «Ένα κάποιο βλέμμα», όπου προβάλλονται κυρίως ταινίες νέων σκηνοθετών, με πρόεδρο της επιτροπής τον Ιταλό σκηνοθέτη, Πάολο Σορεντίνο.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός από το Διδυμότειχο Χρήστος Στέργιογλου, που υποδύεται τον πατέρα, μέλος μιας διαταραγμένης οικογένειας που ζει σ’ ένα προάστιο, όπου τα παιδιά ζουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο Χρήστος Στέργιογλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ σπούδασε και στο Η.Β. Studio της Νέας Υόρκης.

Στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, σε αρχαία τραγωδία και κωμωδία. Συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις. Το 2002 τιμήθηκε με το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Θα το Μετανιώσεις» και «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί-Ο μπαμπάς μου», και το 2006 με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Ώρες Κοινής Ησυχίας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

«Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ»

Είναι ο τίτλος εκδήλωσης που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: - Δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τη μικτή χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» υπό την διεύθυνση του Δημητρίου Αρδανιώτη.

- Ομιλία με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη και ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Θρήνος και Θρύλος για τη Ρωμιοσύνη» από τον Ελευθέριο Χατζόπουλο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τελεί υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος) και της ΠΟΘΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων).

Επιμέλεια: Σοφία Ανδρικάκη Θεανώ Περδίκη

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ενδιαφέρουσα προσπάθεια η μεταφορά της Λιλιπούπολης στο Θέατρο. Να δούμε...

Kostas είπε...

Gia Megala paidia....

RadioPoint.Web Radio