Οι μύθοι στον σύγχρονο κόσμο Από τις 4 έως τις 12 Ιουλίου Φεστιβάλ παραμυθιών στη Τζιά


Επτά χρόνια κλείνει φέτος η μεγάλη γιορτή των Παραμυθιών που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Κέα. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε παραμύθια και ιστορίες που υμνούν την αγάπη και τον έρωτα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις μύθων (στα ελληνικά και στα αγγλικά) μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών. Ολες οι εκδηλώσεις έχουν χώρο δράσης το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Σε εκκλησίες, σε αλώνια, σε παραλίες, σε πλατείες καθώς και σε παλιά εργοστάσια, διαδραματίζονται με κάθε τρόπο από παραμυθάδες, θρύλοι και μύθοι . Ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε μικρούς αλλά και σε ενήλικες καθώς παντρεύει τη σοφία των παραμυθιών και με πολλαπλές άλλες εκδηλώσεις.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Γιώργος Χρονάς: «Τα ποιήματα 1973-2008». Εκδόσεις Οδός Πανός.
- Αρβανίτης Παναγιώτης: «Μια στάλα κατράμι σ’ ένα βαρέλι μέλι». Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Πόλυ Μηλιώρη: «Πάντοτε είναι αργά». Εκδόσεις Ψυχογιός.
- Τηλέμαχος Κώτσιας: «Στην απέναντι όχθη». Εκδόσεις Ψυχογιός.
- Δημήτρης Μητσοτάκης: «Η μονοκατοικία». Εκδόσεις Τόπος.

ΙΣΤΟΡΙΑ

- Ανθιμος (Ακάκιος) Διακρούσης: «Ο Κρητικός Πόλεμος». Επιμέλεια Στέφανος Κακλαμάνης. Εκδόσεις Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης.


ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Νικ Χορνμπι: «Πίκρα». Μετάφραση Χαρά Γιαννακοπούλου. Εκδόσεις Πατάκης.
- Τζιουζέπε Κόντε: «Σκλάβοι της ελευθερίας». Μετάφραση Δήμητρα Δότση. Εκδόσεις Πόλις.
- Jaume Cabre: «Οι φωνές του ποταμού Παμάνο». Μετάφραση Ευρυβιάδης Σοφός. Εκδόσεις Πάπυρος.
- Εμιλι Μπάρτον: «Ο Μανδραγόρας. Η μαρτυρία του Ιβ Γκουντρόν». Μετάφραση Τίνα Θέου. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

ΜΕΛΕΤΗ

- Μάρα Βίγκα: «Αlberobello». Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
- Zeev Sternhell: «Ο αντι-Διαφωτισμός από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας». Μετάφραση Αννα Καρακατσούλη. Εκδόσεις Πόλις.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Μάνος Κοντολέων: «Ελίτσα ή παπαρούνα;». Εκδόσεις Αγκυρα.
- Peter Abrahams: «Οσα κρύβει το σκοτάδι». Μετάφραση Πέτρος Χατζόπουλος. Εκδόσεις Πατάκης.
- Κυριάκος Μαργαρίτης: «Ο Κονσερβοσυλλέκτης». Εκδόσεις Ψυχογιός.
- Λίνα Λυχναρά: «Εγκλημα στο λευκό βουνό». Εκδόσεις Κέδρος.
- Margaret Peterson Haddix: «Διπλή ταυτότητα». Μετάφραση Χαρά Γιαννικοπούλου. Εκδόσεις Πατάκης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Tο Ecofilms για 9η φορά διαμηνύει με τις ταινίες του το τεράστιο πρόβλημα του πλανήτη

Πιστό στο ραντεβού του γίνεται και φέτος για 9η χρονιά, το Ecofilms, στη Ρόδο από τις 23 έως 28 Ιουνίου, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Λουκία Ρικάκη.

Από 42 χώρες προβάλλονται 108 ταινίες με περιεχόμενο, όπως πάντα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. ΄Ετσι κι αλλιώς ο κινηματογράφος πάντοτε ανέπτυξε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος. Όμως καθώς ο πλανήτης κτύπησε κόκκινο, η οικολογική διάσταση άγγιξε και το σινεμά.

Σ’ αυτά τα όρια κινείται το φεστιβάλ στα πλαίσια του οποίου πρόκειται να γίνει η απονομή του Παγκόσμιου Οικολογικού Βραβείου « Green Award» του παγκοσμίου δικτύου Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον, μέλος του Δ.Σ. του οποίου είναι και το Φεστιβάλ Ρόδου.


3ο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες

Τρίτη χρονιά που ο ελληνικός κινηματογράφος παρουσιάζεται σε Φεστιβάλ στην περίφημη πόλη των Αγγέλων. Ετσι από τις 25-28 Ιουνίου προβάλλονται 7 ταινίες μεγάλου μήκους, 8 μικρού και 7 ντοκιμαντέρ.
Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Αντζελες δημιουργεί από φέτος νέο πρόγραμμα όπου επαγγελματίες του Χόλιγουντ θα συναντήσουν νέους δημιουργούς, έτσι ώστε αυτοί να παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε παραγωγούς και διανομείς.

Οι νέες ταινίες

- «Καταιγίδα στην ομίχλη». ΗΠΑ- Γαλλία. Σκηνοθεσία Μπερτράν Ταβερνιέ.
- « Λυσσασμένη γάτα». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Μπρουκς.
- « Πάμε όπου θες». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Σαμ Μέντες.
- « Η πρόταση». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Αν Φλέτσερ.
- « Transformers: Η εκδίκηση των ηττημένων». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Μάικλ Μπέι.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Δον Κιχώτης»

Ορόσημο στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας αποτελεί το μυθιστόρημα Δον Κιχώτης της Μάντσα, ο εμπνευσμένος ιδαλγός (1605-1615) του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Θρυλικός ο χιμαιρικός ομότιτλος ήρωας, κυνηγά την περιπέτεια –όπως οι γενναίοι των αγαπημένων του ιπποτικών αναγνωσμάτων– συντροφιά με τον λογικό ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσο.

Εξίσου μυθιστορηματική υπήρξε και η ζωή του Θερβάντες: έχασε το αριστερό χέρι του στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, έζησε πειρατικές περιπέτειες, γνώρισε αιχμαλωσίες, αποδράσεις, πείνα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ένα σχήμα της περιφέρειας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης), με επικεφαλής δύο δημοφιλείς ηθοποιούς (Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς), το οποίο επιχειρεί να συσχετίσει την τρικυμιώδη ζωή του συγγραφέα με τις περιπέτειες του ήρωά του. Την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Ηρώδειο.

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκυ
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Ερμηνεύουν:
Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς, Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Schoolwave

To Schoolwave είναι ένα φεστιβάλ μαθητικών συγκροτημάτων, χωρίς βραβεύσεις και ανταγωνισμούς, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεφύγουν από την πλήξη του ελληνικού σχολείου και να παίξουν τη μουσική που τους αρέσει πάνω σε μια μεγάλη σκηνή με άψογο ηχητικό εξοπλισμό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων.

Στο Schoolwave μετέχουν 21 μαθητικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα, επιλεγμένα ανάμεσα σε 250 περίπου συγκροτήματα που δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή. Την επιλογή κάνουν: ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, οι συνθέτες Νίκος Κυπουργός και Γιώργος Κουμεντάκης, τα συγκροτήματα Raining Pleasure και Rotting Christ και ο Χρήστος Ιωαννίδης από τους Schooligans.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ, συρρέουν σε αυτό χιλιάδες νέοι απ’ όλη την Ελλάδα (την περσινή χρονιά έφτασαν τους 20.000) για να ακούσουν τους συνομήλικούς τους να παίζουν όλα τα είδη μουσικής: rock, metal, jazz, έντεχνο, pop, punk, ska-punk… μέχρι και παραδοσιακά! Κάθε χρόνο προσκαλούνται και μαθητικά συγκροτήματα από χώρες της Ευρώπης: Αγγλία, Γαλλία και άλλες.

Ο στόχος είναι να γίνει το φεστιβάλ ένας τόπος συνάντησης νέων ανθρώπων με αφορμή τη μουσική.

Στον χώρο του φεστιβάλ γίνονται την ίδια στιγμή πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: graffiti, breakdance show, επίδειξη bmx και skate σε ειδική ράμπα.

Το θεσμό στηρίζουν κάθε χρόνο με την παρουσία τους γνωστοί καλλιτέχνες. Τις προηγούμενες χρονιές εμφανίστηκαν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παύλος Παυλίδης, Firewind, Active Member, Ρόδες, Raining Pleasure και άλλοι.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιαίτερα σημαντική Συλλογή του Γιώργου Γόντικα, η οποία δωρήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων Προ-Κολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία).

Τόσο η έκθεση, όσο και η συλλογή, επικεντρώνονται στους πολιτισμούς των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (Περού, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ και Μεξικό), που χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά στοιχεία.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, τέχνη των προκολομβιανών χωρών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωή των πολιτισμών των Άνδεων.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος επιστημονικός κατάλογος (στα ελληνικά και στα αγγλικά), το υλικό του οποίου επεξεργάστηκαν οι Αγάπη Φιλίνη και Colin McEwan.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, από τις οποίες κάποιες θα απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης, οργανωμένες από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

ΧΟΡΟΣ

Προσκεκλημένες του Φεστιβάλ Αθηνών δύο σημαντικές χορογράφοι η Μαριέλα Νέστορα και Λία Χαράκη. Στον Χώρο Η της Πειραιώς 260, την 1 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ενδιαφέρον γκαλά, από δημιουργούς που ξέρουν να ξεπερνούν τις αντιξοότητες, συμβάλλοντας με την πορεία τους στην εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού χορού.


DAS (IST) EIN…» σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μέσα στο νερό

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: ILIOS
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνικά: where_house
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης, Λουίζος Ασλανίδης
Ερμηνεύουν: Τίμος Ζέχας, Νικολέττα Καρμίρη

«Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει»
Το μότο και η απώτερη αφορμή για την τελευταία δημιουργία της Μαριέλας Νέστορα ανήκουν στον σπουδαίο Αυστριακό διανοητή Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Η χορογράφος και ιδρύτρια της YELP danceco εκφράζει έτσι το ενδιαφέρον τής γενιάς της να ενσωματώσει ο χορός στοιχεία από τα πεδία των επιστημών και της φιλοσοφίας.

Δύο σόλο καταλήγουν σ’ ένα ντουέτο, με τη γλώσσα του σώματος και το σκηνικό περιβάλλον να ανασύρουν στην επιφάνεια διχοτομίες που αφορούν το πέρασμα από το ναρκισσιστικό «εγώ» στην ετερότητα.

Party animals

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Λία Χαράκη
Δημιουργία – Ερμηνεία: Αριάννα Μαρκουλίδου, Λία Χαράκη, Αλέξανδρος Μιχαήλ
Εικαστική επιμέλεια: Πόλυς Πεσλίκας
Φωνητική διδασκαλία: Cathryn Robson
Ήχος: Γιάννος Ιωνάς
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Η Λία Χαράκη με την ομάδα της pelma έχει σημαδέψει την τελευταία δεκαετία τις εξελίξεις του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Ριζοσπαστική και τολμηρή περφόρμερ και χορογράφος, παραμένει ανοιχτή στους πειραματισμούς και τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές διατηρώντας ωστόσο ανέπαφη τη «σωματικότητα» στο χορό της. Η αμεσότητα και η κινητοποίηση των αισθήσεων διατρέχουν και την καινούργια δημιουργία της Party animals. Όλα κινούνται στα μονοπάτια της ποπ, με τους στίχους και τους ήχους της μουσικής να μάς κατοικούν και να μάς στοιχειώνουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι νυχτερινές φωτογραφίες του Γιάννη Μπουρνιά

Ο Γιάννης Μπουρνιάς, γνωστός φωτογράφος μόδας, εγκατέλειψε, ίσως προσωρινά, αυτή τη θεματική και επιδόθηκε στην αποτύπωση χώρων απόκοσμων, κύρια κατά τις βραδινές ώρες. Το υλικό του σκουπίδια, σακιά, σκάλες κτιρίων μεταμορφώνονται σε διαφορετικές εκδοχές μέσω της αφαίρεσης και της ιδιαίτερης αισθητικής.

Η έκθεση με τίτλο «Still (s)» που φιλοξενείται στην Πειραιώς 260 και ανήκει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Μπουρνιάς αποφεύγει το ανθρώπινο δυναμικό και ανοίγεται σε πλάνα σχεδόν κινηματογράφου. Εως τις 12 ιουλίου.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ
Ένας μεγάλος ζωγράφος του περασμένου αιώνα, ο Καντίνσκι στην Πόλη του Φωτός

Η έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού, που φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση του Βασίλι Καντίνσκι είναι συμπαραγωγή τριών μουσείων, από το Μόναχο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Ο Κατνίνσκι (1866-1944) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της αφαίρεσης, και άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη του 20ου αιώνα, με τη χρωματική τόλμη, τη μουσική διάθεση και την ζωοποιό ένταση στις αναζητήσεις του. Η έκθεση του Ρώσου ζωγράφου στο Κέντρο Πομπιντού, περιλαμβάνει 100 έργα τα οποία εκτίθενται σε χρονολογική σειρά.

Σκοπός της έκθεσης, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Αυγούστου, είναι να
Καταδειχθεί ο θεμελιώδης ρόλος του Καντίνσκι στην αφαίρεση καθώς και η συμμετοχή του στη σπουδαία Σχολή Μπαουχάους της Βαϊμάρης.

Η έκθεση είναι ένα σύνολο από συναρπαστικές εικόνες, που αφηγούνται το παιχνίδι της ζωής, την περιπέτεια, τη χαρά, τη θλίψη, τον άνθρωπο κατακερματισμένο μέσα στη δίνη των γεγονότων. Είναι μια ζωγραφική που απεικονίζει την πραγματικότητα με πολυδιάστατη προσέγγιση, ρεαλισμό, χιούμορ, φαντασία και εκφράζει τη δυνατότητα της τέχνης ως δύναμης δημιουργικής, γεγονός που ο Καντίνσκι θεωρούσε δεδομένο λέγοντας ότι η «δημιουργία ενός έργου είναι η δημιουργία του κόσμου».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΑΤΡΟ

27 ΧΡΟΝΙΑ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»

Με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, για μια ακόμη χρονιά, την 27η κατά σειρά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία σε επισκέπτες και κατοίκους να γίνουν κοινωνοί σε μια μεγάλη θεατρική γιορτή, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες.

Οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» ξεκινούν τις διαδρομές τους την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου με το έργο «Δον Κιχώτης», σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τους ηθοποιούς Γ. Κιμούλη και Δ. Πιατά και έως τις 3 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 21.15, πραγματοποιούν μια καλλιτεχνική «σκυταλοδρομία» με εναλλαγές ρεπερτορίου, με ένα διαρκές ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, με γέλιο, συγκίνηση και προβληματισμό.

Δεκατρείς παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και τρεις επιπλέον παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Δάσους, φέρνουν στη Θεσσαλονίκη ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς και πολλούς ακόμη σημαντικούς υπηρέτες της συγκεκριμένης τέχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2009

ΔΗ.ΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ‘’ Δον Κιχώτης’’ του Μιγκέλ Θερβάντες
30 Ιουνίου, 1 – 2 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου


ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 5η ΕΠΟΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

‘’ Η Οπερα της πεντάρας’’ του Μπέρτολντ Μπρέχτ- Λουρτ Βάιλ
6-7-8- Ιουλίου, Θέατρο Δάσους

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: ‘’ Σκιών καμώματα… ο Καραγκιόζης προφήτης’’ του Ε. Σπαθάρη
9-10 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ Ο.Ε.: ‘’ Λυσιστράτη ‘’ του Αριστοφάνη
9-10 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ‘’ Αι δύο ορφαναί’’ του Δ΄Εννερί
13-14-15 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ‘’ΒΗΜΑΤΑ’’: ‘’ Οι πανουργίες της Φλουρούς’’
16-17 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου.

ΔΙΑΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: ‘’ Δεσποινίς Τζούλια’’ του Στρίνμπεργκ
20-21 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ: ‘’Θερμοφοριάζουσες’’ του Αριστοφάνη
22-23 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: ‘’ Τα Καραγκιόζικα’’ του Βασίλη Ρώτα
27-28 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου.

ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε. ‘’Orfeus’’: ‘’ Βάκχες’’ του Ευριπίδη
29-30 Ιουλίου, Θέατρο Κήπου.


ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ:
‘’ Ο προεστός του χωριού’’ του Σπυρίδωνα Περεσιάδη
19-20 Αυγούστου, Θέατρο Κήπου.

ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «ΛΑ ΜΟΣΚΕΤΑ» του Άντζελο Μπεόλκο
21-22 Αυγούστου, Θέατρο Κήπου.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΜΠΕΣΗ: ‘’Δεν πληρώνω δεν πληρώνω’’
24-25 Αυγούστου, Θέατρο Κήπου.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ Συμπαραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:
‘’ Βαβυλωνία’’ του Δ.Κ. Βυζαντίου
26-27 Αυγούστου, Θέατρο Κήπου.

ΘΕΑΤΡΟ ‘’ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ’’
‘’ Η αληθινή απολογία του Σωκράτη’’ από κείμενα του Βάρναλη- Πλάτωνα- Ξενοφώντα
31 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου , Θέατρο Κήπου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ‘’ΑΙΩΡΗΜΑ’’: ‘’Αντιγόνη’’ του Σοφοκλέους
2-3 Σεπτεμβρίοιυ, Θέατρο Κήπου.

«Δον Κιχώτης»: η μεγάλη πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η μεγάλη πρεμιέρα της καλοκαιρινής παράστασης «Δον Κιχώτης» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έγινε τη βδομάδα αυτή. Το αριστούργημα του Θερβάντες παρουσιάστηκε στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, σε μια παράσταση από τις καλύτερες του φετινού καλοκαιριού, αλλά και στην ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Τις σκέψεις τους για την παράσταση μοιράστηκαν ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης και ο καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Καραχισαρίδης.

Γιώργος Κιμούλης: «Ο Θερβάντες με τον Δον Κιχώτη έρχεται να μας απενεχοποιήσει». Ο κ. Κιμούλης εξήγησε τους λόγους που τον έφεραν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης λέγοντας πως «ζούμε σε μια χώρα που αν την καθορίζει δυστυχώς κάτι, είναι ο ομφαλοκεντρικός της χαρακτήρας.

Αρχαιολογία της Θεατρικής Εμπειρίας

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2009 η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, που κάθε χρόνο οργανώνει το Εθνικό Θέατρο σε διάφορους τόπους της Ελλάδας και χώρους ειδικά επιλεγμένους με βάση το περιεχόμενο και τις ιδιαίτερες θεματικές της Ακαδημίας. Το μετεκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό αυτό πρόγραμμα, που απευθύνεται κυρίως στους ηθοποιούς της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, είναι φέτος το δέκατο σε μια σειρά που από το 2000 διευθύνει καλλιτεχνικά η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

Η «Αρχαιολογία της θεατρικής εμπειρίας» είναι το βασικό θέμα του 2009 και αναφέρεται σε μια έννοια-κλειδί για τη σύγχρονη φιλοσοφία, τις τέχνες, τις περφόρμανς. Όχι μονάχα για τη σκέψη του Μισέλ Φουκώ, του Φρόυντ ή του Χάινερ Μύλλερ με τις χαρακτηριστικές προσεγγίσεις τους στη γνώση, το ασυνείδητο, την Ιστορία, αλλά και για καλλιτέχνες της σκηνής, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συνθέτες, χορευτές, ζωγράφους συνιστά η αρχαιολογία ένα πολιτιστικό πεδίο και μια γόνιμη μεταφορά.

Όπως ο αρχαιολόγος με τις εργασίες του, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανασκαφή, στέκεται απέναντι στα υλικά του παρελθόντος και τα ερείπια επιχειρώντας να αποκαταστήσει, να κατανοήσει, να ερμηνεύσει τα ίχνη ή τα υπολείμματα αρχαίων πολιτισμών, έτσι και ο σύγχρονος καλλιτέχνης με αναδιφήσεις και ανιχνεύσεις επαναδραστηριοποιεί μνήμες, βιώματα και ντοκουμέντα και επανατοποθετεί στοιχεία του παρελθόντος σε ένα καινούργιο περίγυρο.

Η Ακαδημία συνεργάζεται με φορείς από τη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη θέση ανάμεσά τους κατέχει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το οποίο η Θερινή Ακαδημία έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν (2007).
Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται από την καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος θεατρολόγο Ελένη Βαροπούλου και τη θεατρολόγο Ειρήνη Μουντράκη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, με αφορμή τα 45 χρόνια προσφοράς του στο τραγούδι, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στο Θέατρο Γης, στις 21.30. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Καραδήμος και Ασπασία Θεοφίλου.

ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΣΑΝΤΑΟΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ BAJOFONDO

H αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στην Μονή Λαζαριστών, συναυλία του Γκουστάβο Σανταολάγια και του συγκροτήματός Bajofondo.

Ο Αργεντίνος συνθέτης και μουσικός παραγωγός Γκουστάβο Σανταολάγια είναι ένας από τους καλλιτέχνες στον οποίο οφείλεται η διεθνής άνθηση της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας. Συνέθεσε μουσική για μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας, όπως, ‘Χαμένες αγάπες’, ‘21 Γραμμάρια’, ‘Ημερολόγια Μοτοσικλέτας’, ‘Το Μυστικό του Brokeback Mountain’, ‘Βαβέλ’, κερδίζοντας το Όσκαρ για τις δύο τελευταίες.

ΜΑΪΚΛ ΜΠΟΛΤΟΝ

Ο Μάικλ Μπόλτον, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, στις 26 Ιουνίου, την πανευρωπαϊκή περιοδεία του. Ο 56χρονος Αμερικανός ερμηνευτής, που έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ερωτικός τραγουδιστής, θα εμφανιστεί στη Μονή Λαζαριστών για μία συναυλία, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ «ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ»

Στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου 30), εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μπομπού με τίτλο «Εκκρεμότητες», που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης .

Ο Κωνσταντίνος Μπομπού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Διδάσκει Εικαστικές Τέχνες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές για τις οποίες απέσπασε άριστες κριτικές.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009.

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΑΣΔΕΚΗ

Χθες, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου), εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Βασδέκη, που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του ταλαντούχου Λευτέρη Βασδέκη, ο οποίος σπούδασε Φυσικοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ξανθόπουλου.
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Πτολεμαϊδα. Έχει εκθέσει τη δουλειά του στη Φλώρινα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη και έχει λάβει άριστες κριτικές.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

"ΞΑΝΘΗ, η πόλη με τα χίλια χρώματα"

Μια μοναδική έκδοση που καταγράφει την ιστορία της πόλης
Ο Δήμος Ξάνθης και κυρίως η πόλη με τα χίλια χρώματα απέκτησε μια σημαντική έκδοση, η όποια πλέον θα αποτελεί την ταυτότητά της και παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Η Δήμος πέτυχε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην παρουσίαση της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να αποκτήσει μια επιμελημένη έκδοση, ένα Λεύκωμα που να μπορεί να προσφέρει ως δώρο στους διάφορους επίσημους επισκέπτες της και όχι μόνο, αναθέτοντας σε μια ομάδα ανθρώπων τη συγγραφή ενός βιβλίου για την Ξάνθη στο πέρασμα του χρόνου.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια η συλλογική προσπάθεια τριάντα ανθρώπων απέδωσε καρπούς και έτσι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγινε από το Δήμο Ξάνθης και το ΠΑΚΕΘΡΑ η παρουσίαση του βιβλίου στο χώρο των Καπναποθηκών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την παρουσίαση στο κοινό της συγγραφικής προσπάθειας που ήταν απόρροια της μιας συλλογικής εργασίας υπό την επιμέλεια του συγγραφέα Δημήτρη Μαυρίδη, ανέλαβαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ο επιμελητής της έκδοσης, κ. Μαυρίδης, ο συγγραφέας Ευάγγελος Χεκίμογλου, η Μάρω Γιαννοπούλου Επίκουρος καθηγήτρια του ΔΠΘ, ο Γεώργιος Πατρίκιος Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, ο Στυλιανός Σκιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. ΠΑΚΕΘΡΑ και Επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, Θεολόγος Καλαϊτζής.

ΑΡΧΙΕΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Όψεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Τελλόγλειο

Με τον εμπνευσμένο τίτλο «3+2: αρχιτεκτονική στο θερινό ηλιοστάσιο», το τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε την περασμένη εβδομάδα την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν όψεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής εντός και εκτός συνόρων.

Στο φιλόξενο χώρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών μίλησαν δύο πολύ σημαντικοί διεθνώς θεωρητικοί της αρχιτεκτονικής, ο Μαρκ Γουίγκλι και η Μπεατρίζ Κολομίνα. Και οι δύο τους ήρθαν στην Ελλάδα για εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης έπειτα από πρόσκληση του Μπερνάρ Τσουμί, του αρχιτέκτονα του μουσείου. Παρέτειναν τη διαμονή τους στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του τμήματος Αρχιτεκτόνων, ώστε να δώσουν τις δύο διαλέξεις, που αποτελούν το “2” του τίτλου.

Τρεις εκθέσεις. Το “3” αφορά τις τρεις εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας Η μία αναφέρεται στη σύγχρονη ελληνική κατοικία και οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Παρουσιάζονται συνολικά 75 σπίτια με φωτογραφίες και μακέτες, σπίτια που αποδεικνύουν για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη δεύτερη έκθεση με υλικό από το διαγωνισμό που προκήρυξε το ΕΙΑ για το 2008 και στον οποίο βραβεύτηκε το έργο διαμόρφωσης της νέας παραλίας στην κατηγορία δημόσιου έργου. Στην κατηγορία κατοικίας βραβείο απέσπασε μία κατοικία στο Ψυχικό της Αθήνας και στην ενδιάμεση κατηγορία η γκαλερί Breeder και πάλι στην Αθήνα.

Στην τρίτη έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες των φοιτητών του τμήματος από την εκπαιδευτική εκδρομή τους στο Τόκιο. Φωτογραφίες που απεικονίζουν μία πόλη που έχει κάνει πολλά βήματα προς το μέλλον, που αποκαλύπτουν μία κοινωνία και έναν κόσμο, όπως τον είδε η ματιά των νέων αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«ΠΑΡΧΑΡΙΑ» / Από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

Για όγδοη χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα” αναβίωσε το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι «Παρχάρια» στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας, μόλις 15 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε κυρίως από χορευτικές εκδηλώσεις, λαϊκό γλέντι, αθλοπαιδιές, αναβιώσεις εθίμων και προσφορά ποντιακών εδεσμάτων.
Χιλιάδες επισκέπτες τίμησαν όπως κάθε χρόνο την πρωτοβουλία του συλλόγου της Ποντιακής νεολαίας, αποδεικνύοντας τη δίψα του νεοέλληνα για τη διάσωση και προαγωγή της ελληνικής παράδοσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αγιασμό τού υπό ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αργυρουπολίτη , συνεχίστηκε με φεστιβάλ Ποντιακού Χορού, με τη συμμετοχή φέτος 20 αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα και ακολούθησε παραδοσιακή πάλη. Προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα στους επισκέπτες και επίδειξη της παρασκευής τους από τα μέλη του Συλλόγου.

Την εκδήλωση στήριξαν η Νομαρχία Ροδόπης, η Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ, ο δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής

Ανάπτυξης «Ορφέας» και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου.

Επιμέλεια: Σοφία Ανδρικάκη Θεανώ Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio