Η μεγάλη απουσία του Σεπτέμβρη

Το Φεστιβάλ της Βαβέλ, του ομώνυμου περιοδικού, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κόμικς στην Ευρώπη, ακυρώθηκε φέτος μετά από δώδεκα χρόνια παρουσίας κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Αιτία η έλλειψη πόρων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να δώσει επιχορήγηση.
Φυσικά, μέσα στις τεράστιες απώλειες και το σάλο των ημερών το ναυάγιο αυτής της εκδήλωσης μοιάζει λίγη. Όμως όχι, γιατί το εν λόγω Φεστιβάλ παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τους μεγαλύτερους κομιστές του κόσμου και δημιούργησε στο Γκάζι πανηγύρι νεολαίας μέσω του πολιτισμού. Η φετινή απουσία του ελπίζουμε να είναι προσωρινή και να μην σηματοδοτεί τον ενταφιασμό του.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ- Χάρης Ψαρράς: «Η δόξα της ανεμελιάς». Εκδόσεις Κέδρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Νίκος Βλαντής: «Λήθη». Εκδόσεις Κέδρος.
- Τάσος Χατζητάσης: «Εντεκα σικελικοί εσπερινοί» και «Στη σφενδόνη». Εκδόσεις Πόλις.
- Κώστας Σταματίου: «Αναπάντητη κλήση». Εκδόσεις Μελάνι.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Anne Holt: «Αυτό που μου ανήκει». Μετάφραση Γ.Ι. Μπαμπασάκης
– Χ. Η. Τσατσούλης. Εκδόσεις Ορφέας.
- Joyce Carol Oates: «SEXY». Μετάφραση Κώστια Κοντολέων. Εκδόσεις Αγκυρα.
- Κριστίν Αρνόθι: «Ο άντρας με τα διαμαντένια μάτια». Μετάφραση: Σοφία Μπόκοτα. Εκδόσεις Μπουκουμάνης.

ΘΕΑΤΡΟ
- Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: «Γέρμα». Μετάφραση Πάνος Κυπαρρίσης. Εκδόσεις Κέδρος.

ΜΕΛΕΤΗ
- Paul Faure: «Η καθημερινή ζωή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Μετάφραση Γιάννης Αγγέλου. Εκδόσεις Παπαδήμα.
- Παναγιώτης Αγαπητός: «Η ερωτική διήγηση στα Μεσαιωνικά Χρόνια». Εκδόσεις Αγρα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Δράμα των νέων Τα βραβεία φέτος

Εκλεισε τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Πολλοί οι νέοι και οι πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες που παρουσίασαν τη δουλειά τους. Ποιοι βραβεύθηκαν. Ας δούμε αναλυτικά τα έπαθλα:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Μυθοπλασία: «Partners». Iωσηφίνας Μαρκαριάν.
Ντοκιμαντέρ: «Υπέρβαση». Κώστα Κακκογιάννη-Πάμπο Κουζάλη.1ο
Σπουδαστικό: «Γάλα». Αλέξανδρου Σιπσίδη-Κώστα Φραγκούλη.

«Έλληνες του Κόσμου»: «Iam gay» του Νικόλα Κολοβού.

Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Την καλύτερη Νύφη».

Νεριτάν Ζιντζιρία.

Σεναρίου: Αχιλλέα Κυριακίδη (« Νεβρασκα»).

Γυναικείας ερμηνείας: Ελευθερία Γεροφωκά. («When fish fly»).

Ανδρικής ερμηνείας: Γιάννης Βουλγαράκης. («Οδομαχία»).

Βραβεία ΕΚΚ: «Οδηγίες Χρήσεως», «Partners», «Οδομαχία».

Βραβείο ΠΕΚΚ: «Οδηγίες Χρήσεως». Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη.

Βραβείο υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης: «Οδομαχία». Χρήστου Κανάκη.

Βραβείο «Νέο Ταλέντο Fnac»: «Οδηγίες Χρήσεως».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ GRAND PRIX: «Next Floor» του Ντενίς Βιλνέβ. (Καναδάς)
2ο: «Foreign Bodies», του Ναέλ Μαραντίν.
(Γαλλία)Βαλκανικής ταινίας: «When fish fly», Βίλκα Τζουρά.

Τμήμα digi: «Τιμή ευκαιρίας», Σοφίας Λιαροπούλου.

Διακρίσεις: «Φύγε εσύ, έλα εσύ» της Θεοφανίας Παπαθωμά,
«Bombing» του Αγγελου Αθνασόπουλου-Δημήτρη Νικολόπουλου.

Εύφημος Μνεία: «Χρονοπειρατής» της Μαρίνας Δανέζη.

Οι νέες ταινίες- «Γουόλ-Υ». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία: Αντριου Στάντον.
- «Η τέχνη της αρνητικής σκέψης». Νορβηγία. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μπαρτ Μπράιεν.
- «Ο εχθρός μέσα μου». Γαλλία. Σκηνοθεσία: Φλοράν Εμίλιο Σιρί.
- «Η δίκη της Νυρεμβέργης». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κρέϊμερ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τρίμηνο με φωτογραφίες

Ο «Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας» που φέτος παρουσιάζεται με πιο φιλόδοξο όνομα «Αthens Photo Festival» θα διευρύνει το κέντρο των εκθέσεών του το Νοέμβριο.

Με φορέα το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και με θεματικό άξονα τη Μεσόγειο, το Φεστιβάλ οργανώνει, αρχής γενομένης από τις 25 Σεπτεμβρίου, 40 εκθέσεις σε μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί, ινστιτούτα και μπαρ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Μαθήματα βίας (Μόμο την αλήθεια, Μέρος ΙΙ)»Η ζέστη είναι αφόρητη, οι κάτοικοι ψάχνουν απελπισμένα μια διέξοδο, σε σιντριβάνια, πάρκα, σούπερ μάρκετ.
Τελικά καταλήγουν σε ένα βιβλίο που διηγείται την ιστορία του μεγαλύτερου μάγου που έζησε ποτέ. Η λύτρωση όμως ανήκει μόνο σε μια κοπέλα.
Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου, την επιμέλεια κίνησης έκανε η Αγγελική Στελλάτου, τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Κώστας Γάκης.
Παίζουν: Κώστας Γάκης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα 1 Οκτωβρίου.«Ξενοδοχείο Κραμπ»
Το «Ξενοδοχείο Κραμπ» είναι μια κωμωδία γεμάτη εκπλήξεις, πάθη και παρεξηγήσεις. Η ομάδα Τρουκιτρέκ δανείζει χέρια, πόδια, αλλά και τα πρόσωπά των ηθοποιών σε κλασσικές μαριονέτες με ένα ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα.

Στο Κέντρο Τεχνών ACS από τις 28 Σεπτεμβρίου.«Desire»
Η θεατρική εναλλακτική παράσταση «Desire» επανέρχεται στο υπόγειο του Bios, από την ομάδα MAG. Ο Κώστας Κουτσολέλος, η Ελένη Πολυγένη, και η Φιλιώ Ρεζίτη προσπαθούν να διασκεδάσουν τον κόσμο αλλά αδυνατούν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προγραμματισμένη πρεμιέρα 29 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Ένιο Μορικόνε στο Ηρώδειο

Ο πολυβραβευμένος Ένιο Μορικόνε έρχεται στην Αθήνα για να δώσει δύο συναυλίες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Πέρα από τις διαχρονικές του επιτυχίες, θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη σε πλήρη συμφωνική μορφή, το νέο του έργο με τίτλο «Sicilio e Altri Frammenti». Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον λυρικό ποιητή και μουσικό Σείκιλο, που έζησε στις αρχαίες Τράλλεις της Μικράς Ασίας. Ο Σείκιλος αφιέρωσε στη γυναίκα του Ευτέρπη μια στήλη στην οποία διακρίνονται καθαρά μουσικά σύμβολα, η οποία ανακαλύφθηκε το 1883 από τον W.M. Ramsay και διασώζεται σε μουσείο της Κοπεγχάγης. Ο Μορικόνε μελέτησε και άλλα θραύσματα του Σείκιλου και δηλώνει ενθουσιασμένος με τις απολύτως αγνές νότες που ανακάλυψε.

Ο Ένιο Μορικόνε έχει γράψει τη μουσική για 500 ταινίες και ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι ταινίες του Παζολίνι, του Μπερτολούτσι, του Μπελόκιο, των Ταβιάνι, του Ντε Πάλμα, του Πολάνσκι, του Αλμοδοβάρ, του Στόουν κ.ά.Ο μεγάλος συνθέτης έχει αφιερωθεί στη λόγια μουσική τα τελευταία χρόνια και οι κινηματογραφικές του συνθέσεις έχουν κάπως υποχωρήσει.

Παραδοσιακή Μουσική της Νάπολης

Ο Κάρλο Φαϊελο ναπολιτάνος τραγουδοποιός, συνθέτης και μπασίστας θα δώσει συναυλία μαζί με το πολυμελές συγκρότημα του, στην Πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Διήμερου Ναπολιτάνικης Αγοράς που διοργανώνει ο Δήμος Βριλησσίων, σε συνεργασία με το Ελληνικοϊταλικό Επιμελητήριο, τη Νομαρχία Καμπανίας και την Ένωση Παραγωγών Νάπολης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αφιέρωμα στον Κουν

Αφιέρωμα προς τιμήν του Κάρολου Κουν παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, εκατό χρόνια μετά την γέννηση του. Μακέτες και σχέδια σκηνικών και κοστουμιών, φωτογραφίες και αφίσες συνθέτουν την ιστορική διαδρομή του μεγάλου δασκάλου και του Θεάτρου Τέχνης, που διαμόρφωσε ολόκληρο το ελληνικό θέατρο. Στην έκθεση παρουσιάζεται το 90% των παραστάσεων και το βάρος της επιλογής μέσα από πλήθος στοιχείων έχει η επιμελήτρια της έκθεσης Λιλή Πεζανού.
Επίσης σημαντική είναι και η έκδοση 493 σελίδων που συνοδεύει την έκθεση με τίτλο «Κάρολος Κουν- Οι παραστάσεις» και προσεγγίζει επιστημονικά όλη τη δραστηριότητα του θεάτρου από την πρώτη παράσταση του Κουν το 1930 έως την τελευταία το 1987, την έκδοση επιμελήθηκε ο Πλάτων Μαυρομούστακος.
Παράλληλα θα δοθούν συναυλίες με μουσικά έργα που γράφτηκαν για παραστάσεις αλλά και θα γίνουν προβολές μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων και αφιερωμάτων.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δέκατη συνεχή χρονιά. Το Σαββατοκύριακο 42 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο ειδικοί επιστήμονες θα διηγούνται «Οικίες ιστορίες», που είναι και το θέμα του φετινού εορτασμού. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται μαθητές του Δημοτικού για να γνωρίσουν «Το μαγικό σπίτι του Ραχοτέπ στην αρχαία Αίγυπτο», « Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι» περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο Βυζαντινό Μουσείο.
Το Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις στην οικία Σλήμαν. Οι «Πλωτές κατοικίες» παρουσιάζονται στο Ναυτικό Μουσείο, στο Μυστρά έχει την τιμητική του το βυζαντινό σπίτι, ενώ στην Ολυμπία παρουσιάζεται μία οικία του 2000 π.Χ.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα και το πλήρες πρόγραμμα των 42 μουσείων μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού http://www.culture. gr.

ΧΟΡΟΣ

Το χοροθέατρο Άλβιν Έιλι στο ΗρώδειοΔύο παραστάσεις θα δώσει το Αμερικάνικο Χοροθέατρο Άλβιν Έιλι στο Ηρώδειο σήμερα (26) και αύριο (27) στο Ηρώδειο.

Διατηρώντας τις βασικές αρχές της χορογραφίας του ιδρυτή του, το χοροθέατρο θα μας ταξιδέψει στις σημαντικότερες στιγμές της 50χρονης ιστορίας του.

Το 1958 οκτώ χορευτές έδωσαν την πρώτη τους παράσταση κάτω από την καθοδήγηση του Έιλι, σήμερα έπειτα από 50 χρόνια 21 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά τους, που έχει ταυτιστεί με την αμερικάνικη πρωτοπορία στο χορό.
Επικεφαλής του χοροθεάτρου είναι η Τζούντιθ Τζέιμισον από το 1989, που έκανε το ντεμπούτο της το 1964 και υπηρέτησε το σχήμα για 15 χρόνια δίνοντας παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ

«Αγάπη για πάντα»Η έκθεση «LOVE», αφιερωμένη στον έρωτα, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου, προκαλεί και μαγεύει. Καλλιτέχνες από τον 16ο έως τον 21ο αιώνα εκφράζουν μέσω την έργων τους το πιο γήινο αλλά και πιο αιθέριο συναίσθημα του ανθρώπου. Ραφαήλ, Βερμέερ, Ράιλ, Σπένσερ, Σαγκάλ, Χόκνεϊ, Ροσέτι, Σάντις Γκρέισον, Πέρι, Γκουερτσίνο και Κουίκ, δημιουργούν πάνω σʼ αυτό το ανεξιχνίαστο ερώτημα, τι είναι έρως;

Ο καθένας από την δική του σκοπιά παραδίδει στον επισκέπτη μια διαφορετική άποψη στο θυελλώδες και δαιδαλώδες ένστικτο. Ελευθερία χαρακτηρίζει τους πίνακες και ελευθερία ερμηνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio