Επανακάμπτει η ποίηση στο Φεστιβάλ βιβλίου

Ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου το 37ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου με 5.000 τίτλους και προσκαλεί όλους τους βιβλιόφιλους, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, που θα παραμείνει ανοικτό.

Όπως και κάθε χρονιά συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα των έργων τους, όμως φέτος ο κύκλος διευρύνεται με ξένους καλλιτέχνες, ακριβώς γιατί το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Ό,τι αξίζει περισσότερο, είναι η συμμετοχή της ποίησης, με δυο μαραθώνιους στο λόφο του Φιλοπάππου. Βούλγαροι, Έλληνες και Δανοί θα απαγγείλουν στίχους τους, τοποθετώντας έτσι αυτή τη δύσκολη τέχνη στο επίκεντρο του Φεστιβάλ.

ΒΙΒΛΙΟ

Ποίηση
- Γιάννης Λειβαδάς: «Άπτερος νίκη. Μπίζνες. Σφίγξ». Εκδόσεις Ηριδανός
- Δημήτρης Κοκαβέσσης: «Μετεωρίτες». Εκδόσεις Αργυρόκαστρο

Ελληνική πεζογραφία
- Πασχάλης Λαμπαρδής: «Η Κοιλάδα των Σπαθιών». Εκδόσεις Πατάκης
- Κώστας Κατής: «Ο Άγνωστος Λοχίας». Εκδόσεις Λιβάνη
- Σωτήρης Χαλκιάς: «Πριν και μετά τα τείχη».

Εκδόσεις
Ίνδικτος

Ξένη πεζογραφία
- Βιρτζίνια Γουλφ: «Ανάμεσα στις πράξεις». Μετάφραση Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Εκδόσεις Μεταίχμιο

- Ma Jian: «Ο Μακαρονοποιός». Μετάφραση Μαριάννα Μπεμπετίδη. Εκδόσεις Πάπυρος
- Edwin Abbot: «Η επιπεδοχώρα». Μετάφραση Φωτεινή Μαράκη. Εκδόσεις Αιώρα
- Τομ Χάρπερ: «Η πολιορκία των ουρανών». Μετάφραση Χριστιάνα Σακελλαροπούλου. Εκδόσεις Λιβάνη
- Rebecca Stott: «Το σημάδι του αλχημιστή». Μετάφραση Γιάννος Αιόλου. Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική

Αστυνομικό
- Τζον Λε Καρέ: «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλ». Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος. Εκδόσεις Καστανιώτη
- Πατρίτσια Χάισμιθ: «Το αγόρι που ακολούθησε τον Ριπλέι». Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης. Εκδόσεις Άγρα
- Βασιλική Πιτούλη: «Δείπνο εκ προμελέτης». Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική
- Αργύρης Παυλιώτης: «Παράξενοι ελκυστές». Εκδόσεις Πατάκη
- Μάρκ Αλπ Ερτ: «Κλεμμένη εξίσωση». Εκδόσεις Τραυλός

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Νύχτες πρεμιέρας»
Άνοιξε τις πύλες του το 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες από 100 ταινίες , λαμπεροί καλεσμένοι όπως η Madona, ως σκηνοθέτης, συζητήσεις, workshops, καθώς και διασκέδαση συνθέτουν το σκηνικό αυτών των εκδηλώσεων.

Οι προβολές του Φεστιβάλ γίνονται στις αίθουσες «Αττικόν» και «Απόλλων» καθώς και «Δαναός» 1 και 2. Το εισιτήριο κοστίζει για κάθε προβολή 6 ευρώ.

Μερικά ντοκιμαντέρ που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έχουν θέματα: τη σωτηρία του Μαλάου, τη ζωή του Ρομάν Πολάνσκι, τους αγώνες των ομοφυλοφίλων της Τουρκίας και τη φτώχεια του πλανήτη.

Οι νέες ταινίες- «Hellboy II. H χρυσή στρατιά». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

- «Ου φονεύσεις». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Τζσον Αβνετ.- «Φορτίο 200». Ρωσία. Σκηνοθεσία Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ.- «Κατασκοπεύοντας τη μαμά». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Τζόρτζ Γκάλο.

- «Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ: Μεγάλη Βρετανία». Σκηνοθεσία Τζούλια Τζάρολντ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Φωτογραφίες από την ΑραβίαΤέσσερις φωτογράφοι, ιδρυτές του πρακτορείου VII, οι Alexandra Boulat, Cany Knight, Antonin Kratochvil και Joachim Ladefoged, για δύο χρόνια φωτογράφιζαν όψεις του αραβικού κόσμου, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Stanley.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων της Ανατολής, που μιμούνται τον δυτικό τρόπο ζωής, χωρίς να χάνουν την ιδιαιτερότητά τους.

Στιγμές που παγώνουν στον χρόνο, στιγμές χαράς, παιγνιδιού με μείξη διαφορετικών πολιτισμών σε Ντουμπάι, Λίβανο, Συρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στιγμές που αξιοποιούν το ανθρώπινο υλικό και μέσα από τον πόλεμο και τον τρόμο.

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, αυτή η ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Μοντέρνος Αραβικός Κόσμος», περιμένει όσους πιστεύουν στη συγκατοίκιση του διαφορετικού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Εθνικού Θεάτρου στο ΠεκίνοΟ «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου κλείνει τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν στο Πεκίνο για την Ελλάδα.

Σήμερα ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, η παράσταση θα δοθεί στο National Centre for the Performing Arts. O μύθος του Προμηθέα που θυσιάζεται για να δώσει τη φωτιά στους ανθρώπους και τιμωρείται από το Δία, έχει αποτελέσει μέσα στους αιώνες σπουδαία πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Το Κράτος, η Βία και ο Ήφαιστος εκτελούν με συνέπεια τις εντολές του Δία και είναι αυτή που θα δέσουν τον Προμηθέα στην πιο απόκρυμνη κορφή του Καυκάσου. Ο χορός των Ωκεανίδων ακούν και βλέπουν τα πάθη του ήρωα, ενώ η βασανισμένη Ιώ θα προφητεύσει τη μελλοντική λύτρωση του δασκάλου όλων των τεχνών.

Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη, η μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Νίκος Αρβανίτης και την Ιώ η Λυδία Φωτοπούλου. Η παράσταση έχει ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Νοέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεσογειακών Τεχνών, στη Φρανκφούρτη για τις Ημέρες Πολιτισμού και στην Αθήνα στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
19/9/08
Η Αθηναϊκή Εστουντιαντίνα Σμύρνης και Κωνσταντινουπόλεως παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Σμυρναίικη Μουσική Σχολή, στο Αττικό Άλσος με ελεύθερη είσοδο.

20/9
Μία βραδιά γεμάτη από τους ήχους της Μεσογείου, το κορσικανικό πολυφωνικό συγκρότημα I Muvrini συναντιέται με την Χάρι Αλεξίου στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Υμηττού. Μαζί τους ο Μπάμπης Στόκας και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.

Το «Σπίτι του Ηθοποιού» διοργανώνει αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων και του Γιώργου Κατσαρού, η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Παράβα.

22/9
«Μαζί τραγουδάμε για το πράσινο, τραγουδάμε για τη ζωή» είναι ο τίτλος της συναυλίας που διοργανώνει ο ραδιοσταθμός ΣΚΑΪ , το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και σταθμός Μελωδία, με την αφιλοκερδή συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών. Στο Καλλιμάρμαρο.

23/9
Η τραγουδίστρια, συνθέτης, χορεύτρια, ηθοποιός, ζωγράφος και μοντέλο Ούτε Λέμπερ, που είναι η ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Βάιλ και του Μπρεχτ, θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο, ενώ την επόμενη ημέρα (24), στο Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης.

24/9
Ο Μάριος Φραγκούλης και η Λάρα Φαμπιάν τραγουδούν υπέρ των «Πόλεων της Ειρήνης» στο Ηρώδειο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση για τον Καποδίστρια
Μία μεγάλη έκθεση για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας παρουσιάζει το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 αντικείμενα και 25 έγγραφα και εντάσσεται στους εορτασμούς για την επέτειο των 180 χρόνων, από την ανακήρυξη του Ναυπλίου ως πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν διάφορα έγγραφα της εποχής που αναδεικνύουν το πλούσιο έργο του, όπως τα ψηφίσματα των εθνοσυνελεύσεων ή την επιστολή που απευθύνει στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του έξοχου διπλωμάτη, όπως το γραφείο και η καρέκλα του, το ρολόι, τη σφραγίδα, την ταμπακοθήκη και το χρυσό δακτυλίδι του.

Ανάμεσα στα αντικείμενα δεσπόζει και το χρυσό δακτυλίδι, που απεικονίζει μία πεταλούδα που καίγεται στις φλόγες (αντίγραφο), που χάρισε στην αγαπημένη του Ρωξάνδρα Στούρτζα το 1827, σύμβολο μιας ανεκπλήρωτης αγάπης, που θυσιάστηκε στα δύσκολα χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας.

Τα εκθέματα προέρχονται τα μουσεία Μπενάκη, Νομισματικό, Εθνικό Ιστορικό, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πινακοθήκη και τη Μητρόπολη Κέρκυρας, την ελληνική κοινότητα Τεργέστης και το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα της δολοφονίας του Καποδίστρια (1831) στα σκαλιά του Αγίου Σπυρίδωνα και θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Έφυγε ο Σταύρος ΠαράβαςΈφυγε από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς στα 71 χρόνια του, ο αγαπητός ηθοποιός Σταύρος Παράβας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το έργο «Πρώτο Ψέμα», ενώ η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1960 στην ταινία «Χριστίνα».

Εμφανίστηκε με επιτυχία σε ρόλους φαρσοκωμωδίας στον κινηματογράφο και παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις του μουσικού θεάτρου. Στροφή στην καριέρα του έκανε όταν ερμήνευσε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου όπως «Πλούτος» στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο, «Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα» και «Ιππείς» με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, «Εκκλησιάζουσες» και «Μονό Ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στα σίριαλ: «Το Φάντασμα», «Τα αδέλφια», «Οικογένεια Μουσαμά» κ.ά.Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Η ζωή του Σταύρου Παράβα ήταν μια ανιδιοτελής κατάθεση στην τέχνη του κινηματογράφου και, κυρίως, του Θεάτρου, που το υπηρέτησε με σεμνότητα, ευαισθησία, και πάθος.

Η απώλεια του είναι αξεπέραστη για όλους όσους τον γνώρισαν στο πανί ή στη σκηνή, για όλους όσους τον αγάπησαν.»

Απεβίωσε ο Ρίτσαρντ ΡάιτΑπεβίωσε στα 65 του ο κιμπορνίστας Ρίτσαρντ Ράιτ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Pink Floyd, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Το θρυλικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1965 και έπειτα από δύο χρόνια κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο The Piper at the Gates of Dawn και έγινε διάσημο για το ψυχεδελικό ροκ που έπαιζε, πουλώντας περισσότερους από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ο Ράιτ συνέθεσε και τραγούδησε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, σημαντική είναι η συμμετοχή του στα άλμπουμ Dark Side of The Moon και Wish you were here.Μετά από κάποιες σόλο προσπάθειες επέστρεψε στο συγκρότημα το 1987, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Έφυγε ο Μαουρίτσιο ΚάγκελΈφυγε στα 76 του ο συνθέτης Μαουρίτσιο Κάγκελ. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1931 στο Μπουένος Άιρες και στα 26 του πήγε στη Γερμανία όπου διέπρεψε στο μουσικό θέατρο.

Η «νέα μουσική» όπου υπηρέτησε ενέχει στοιχεία σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και φωτισμού, με πολλά στοιχεία από το γερμανικό καμπαρέ του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Τα έργα του έχουν συνήθως μικρή διάρκεια με δυνατή θεατρική πλοκή και εντυπωσιακούς διαλόγους.

Ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός σαν δάσκαλος και δίδαξε στα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα του κόσμου. Εκτός από μουσική για θέατρο, έγραψε έργα ορχηστρικά, μουσικής δωματίου, για σόλο όργανο και ηλεκτρονική μουσική.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η Αμερική τιμά τον TurnerOσοι αγαπούν τις ρομαντικές τάσεις της αγγλικής τέχνης, η έκθεση στην Tate Britain στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, θα τους αποζημιώσει με έκθεση αφιερωμένη στον Άγγλο ζωγράφο Turner (1775-1851).

Πρόκειται για μια ανθολογία του καλλιτέχνη από 140 έργα του, ενός εικαστικού που αγάπησε τόσο την διαφάνεια και την κίνηση μέσα στο φως.Βέβαια, πάντα παραμένει για τους εραστές του είδους η προϋπόθεση να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio