Ιταλική τζάζ στο ΗρώδειοΗ

Η τελευταία ημέρα του Ιουλίου μας προ-σέφερε τη συναυλία του Πάολο Κόντε στο αρχαίο Ωδείο. Σε μουσική διεύθυνση του Μπρούνο Φοντέιν και με τη συμμε-τοχή της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, ο διάσημος τραγουδοποιός ανέδει-ξε την παλιά ιταλική παράδοση, μέσω της τζαζ.

Ανθρώπινος κρίκος στη μουσική αλυσί-δα των Ευρωπαίων τροβαδούρων, του Ντάλα, του Μπρέλ, του Μπρασένς, του Αζναβούρ, οδήγησε το κοινό σε στιγμές εκρήξεων, ενώ ο ίδιος απόμακρος ορ-γάνωνε τη βραδιά, άλλοτε με νεύματα προς τους εκτελεστές, άλλοτε πάλι με κινήσεις τρυφερότητας, όπως η στιγμή του εναγκαλισμού στους ώμους του πιανίστα, κατά τη διάρκεια που αυτός απέδιδε ένα σόλο.

Ο Κόντε αφηγείται περισσότερο παρά τραγουδά. Οι μουσικές του συνθέσεις, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, θα είχαν διαφορετικό ηχόχρωμα χωρίς τη βραχνή του φωνή

Στιγμές ποίησης, στίχοι νύξεων, επανέ-φεραν το αφηγηματικό τραγούδι, σπάνιο είδος πια. Ο 71χρονος τραγουδοποιός από το ΄Αστι του Πιεμόντε, θα χαρακτη-ριζόταν μπλαζέ και γιατί όχι. Όμως όσοι ήθελαν να ανιχνεύσουν τη βαθύτερη εκ-πομπή των ερμηνειών του, θα ανακά-λυπταν την κρυφή αλλά παλλόμενη α-μηχανίας ενός ευγενή.

ΒΙΒΛΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ποίηση

-Γιώργος Χέλης: «Ο καθρέφτης της Hildegard». Εκδόσεις Ύψιλον.
-Χάρης Βλαβιανός: Λεύκωμα «Η επιφά-νεια των πραγμάτων». Εκδόσεις Καστα-νιώτης
-Διάττων.

Ελληνική Πεζογραφία

-Άρης Μαραγκόπουλος: «True Love». Εκδόσεις Τόπος.
-Μαρία Σούμπερτ: «Η Ρόζα στη μέση». Εκδόσεις Μελάνι.
-Σπύρος Λαζαρίδης: «Ανθολογία έργων της ελληνικής λογοτεχνίας με ήρωες μο-τοσικλέτες και μοτοσικλετιστές. Εκδόσεις Ζήτρος.

Ξένη Πεζογραφία

-Τζέι Παρίνι: «Ο τελευταίος σταθμός». Μετάφραση Μαρίνα Τουλγαρίδου. Εκ-δόσεις Τόπος.
-Carlos Fuentes: «Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους». Μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου. Εκδόσεις Άγρα.
-Χόρχε Βόλπι: «Το τέλος της τρέλας». Μετάφραση Μελίνα Παναγιωτίδου. Εκ-δόσεις Αλεξάνδρεια.

Πολιτική

-Πάνος Καζάκος: «Έτοιμη για το μέλλον; Η Ευρώπη πετά την αναθεώρηση των συνθηκών». Εκδόσεις Παπαζήση.
-Pauel Krugman: «Η συνείδηση ενός προοδευτικού». Μετάφραση Α.Δ. Παπα-γιαννίδη. Εκδόσεις Πόλις.

ΘΕΑΤΡΟ

Όλες οι παραστάσεις του καλοκαιριού στην Αττική για όσους δεν πρόλαβαν:

♦ Οι «Βάτρα-Χ» του Αριστοφάνη που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκη-νοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Γιώργο Μαρίνο, τη Δήμητρα Ματσούκα και τη Στεφανία Γουλιώτη, θα παιχθούν στις 31/8 στην Ελευσίνα και στις 3/9 στο Ατ-τικό Άλσος.

♦ Τους «Οιδίποδες» - «Τύρρανος» και «Επί Κολωνό» που παρουσιάζει το Ε-θνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Δημήτρη Πιατά. Στην Ελευσίνα 7/9 και στον Υμηττό 15/9.

Η «Μήδεια» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία του Ανατόλι Βασίλιεφ, με την Λυδία Κονιόρδου και τον Νίκο Ψαρ-ρά, στο Θέατρο Βράχων 29 και 30/8, στο Ηρώδειο 13 και 14/9, στην Ελευσίνα 16/9 και στην Πετρούπολη 18/9.

♦ Ο «Ορέστης» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Σλόμποταν Ουνκόφσκι, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, την Λυδία Φωτοπού-λου, τη Ναταλία Δραγούμη, τον Αλέκο Συσσοβίτη και την Αγγελική Παπαθεμε-λή, στο Λαύριο στις 2/9, στου Παπάγου 4/9 και στο Γαλάτσι 6/9.

♦ Οι «Φοίνισσες» του «Αμφι-Θεάτρου» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελά-του με την Αντιγόνη Βαλάκου, τον Πέτρο Φυσσούν, τον Στέφανο Κυριακίδη, στα Βριλήσσια 5/9, στο Κατράκειο 10/9.

♦ Τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν στη Ν. Σμύρνη 9/9, Βριλήσσια 10/9, Αττικό Άλ-σος 11/9, Μαραθώνας 13//9, Βεάκειο 14/9 και Παπάγου 16/9.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Wanted. ΗΠΑ. Σκηνοθεσία: Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ.PVC-1. Κολομβία. Σκηνοθεσία: Σπύ-ρος Σταθουλόπουλος

Μαnhattan. ΗΠΑ. Επανέκδοση. Σκη-νοθεσία: Γούντι Άλεν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Κρήτη μέσα από τον φακό τουΔημήτρη Παπαδήμου

Γεννημένος στο Κάιρο ο Παπαδήμος τα-ξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κύρια στην Κρήτη. Η έκθεση με τις 42 ασπρόμαυρες φωτογραφίες εκφράζει την αγριότητα, αλλά και τις ιδιαιτερότη-τες του νησιού.
Η όλη εκδήλωση εντάσ-σεται στην πολιτιστική δραστηριότητα του Ιδρύματος Γ & Α. Μαμιδάκης με τίτ-λο: «Άγιος Νικόλαος, τόποι και άνθρω-ποι στη δεκαετία του ‘ 60» και φιλοξενεί-ται στους χώρους του Μinow Beach Art hotel στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Αγγίζοντας την τέχνη»

Η έκθεση, που θα παρουσιάσει το Μου-σείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει τη μονα-δική δυνατότητα σε ανθρώπους που στερήθηκαν την όραση, αν όχι να δουν, αλλά να αγγίξουν ένα πίνακα ζωγραφι-κής.

Τριάντα τέσσερις πίνακες της Ρώ-σικης Πρωτοπορίας, που ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη, χάρη σε ένα ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είναι στη διάθεση των 15.000 ατόμων, που εκτι-μάται ότι στερούνται την όραση στην Ελλάδα.

Για την πρωτότυπη αυτήν έκ-θεση συνεργάστηκαν μέλη του Πανελ-λήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της Σχο-λής Τυφλών Θεσσαλονίκης με ιστορι-κούς τέχνης, μουσικολόγους, συντηρη-τές και παιδαγωγούς.

Το αποτέλεσμα είναι οι δημιουργία ενός τρισδιάστατου απτικού πίνακα. Διάφορα υλικά όπως μαλλί, ύφασμα, χαρτί, ξύλο δημιουργούν διαφορετικές ποιότητες, ενώ η απόδοση των χρωμάτων γίνεται με πολύ ευφά-νταστο τρόπο π.χ. για το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται χαρτί λείο και απαλό σαν βελούδο, ενώ για το μαύρο πιο τρα-χύ.

Παράλληλα υπάρχουν συνοδευτικά κείμενα σε γραφή Μπράιγ, όπου δίνο-νται πληροφορίες για τις διαστάσεις του πίνακα, τον τίτλο του έργου τέχνης κα-θώς και για τον καλλιτέχνη και το συνο-λικό του έργο.

Κάποια απτικά έργα θα παρουσιαστούν στην Τριενάλε Χαρακτι-κής σε λίγες μέρες στη Ρόδο και η πα-ρουσιάσή τους θα συνοδεύεται από ειδι-κές ξεναγήσεις πέντε ατόμων. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου.

Δύο εκθέσεις στη Χώρα της Άν-δρου

Ο Κυριάκος Δομένικος Βαρδακώστας (1905-1981) γεννήθηκε στην Άνδρο και μέχρι το τέλος της ζωής του ζωγράφιζε παραλλαγές με τα αγαπημένα του θέμα-τα από τον γενέθλιο τόπο. Η αναδρομι-κή έκθεση των έργων του φιλοξενείται στο οίκημα της πλατείας Γηροκομείου, στη Χώρα της Άνδρου μέχρι τις 31/8.

«Εικόνες καλοκαιριού» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής που περιλαμ-βάνει έργα της Ειρήνης Κανά και της Α-λίνας Μάτσα, μεγάλων και μικρών δια-στάσεων. Θέματα από τις Κυκλάδες και ειδικότερα από την Άνδρο «με άρωμα καλοκαιριού και θαλασσινές υποσχέ-σεις».

Στο Μουσείο Βυζαντινής και Χρι-στιανικής Τέχνης, στη Χώρα της Άνδρου μέχρι τις 5/9.

Τέσσερις εικαστικοί συνομιλούν

Η Μαρία Μπαχά ζωγραφίζει με τα μολύ-βια της έναν υπόγειο κόσμο, ο Στέφανος Ρόκος με άξονα ανθρωποκεντρικό ανοί-γει μια καινούργια ενότητα με σχέδια και επιζωγραφισμένες ξυλογραφίες, ο Δη-μήτρης Ρόκος με μια ξεχωριστή σαφή-νεια ζωγραφίζει έργα που μοιάζουν με κόμικς και ο Τζουλιάνο Καγκλής δημι-ουργεί ένα ιδεατό επίπεδο με στιγμιότυ-πα από το παρελθόν.

Οι τέσσερις φίλοι εκθέτουν μαζί τις παράλληλες εικαστικές τους αναζητήσεις και παρουσιάζουν τα νέα τους έργα, στην αίθουσα Κυκλάδων Χώρος, στην Απολλωνία της Σίφνου, έως τις 31 Αυγούστου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Πρέσπια 2008»

Στην ακριτική Φλώρινα από το νησάκι Άγιο Αχίλλειο με τους 24 κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, εδώ και είκοσι χρόνια τα «Πρέσπια» στέλνουν ένα μή-νυμα για ειρηνική και δημιουργική συ-νύπαρξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας την Παρασκευή 29/8 θα βραβεύσει τον σκηνοθέτη Θεό-δωρο Αγγελόπουλο «ως το πρόσωπο της εικοσαετίας» για την προσφορά του στην Ελλάδα γενικότερα και στην Φλώ-ρινα ειδικότερα, εφόσον η πόλη αποτέ-λεσε το φυσικό σκηνικό για έξι ταινίες του.

Σε κοινό πρόγραμμα που σκηνοθέ-τησε η χορογράφος Σοφία Σπυράτου θα εμφανιστεί ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο κλαρινετίστας Διονύσιος Γραμμένος, η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, η Ε-λένη Καραϊνδρου, ο Γιώργος Νταλάρας κα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

♦ Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει, το πρωί του Σαββάτου 30 Αυγούστου, έκθεση που είναι αφιε-ρωμένη στην Μαρία Κάλλας και περι-λαμβάνει 120 και πλέον προσωπικά α-ντικείμενα, κοστούμια και επιστολές της μεγάλης ντίβας.

Την έκθεση συνδιοργα-νώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελ-λήνων και ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των Πρεσπών.
Για τη στα-θερή προσφορά τους στο θεσμό των «Πρεσπίων» θα τιμηθούν από τον πρό-εδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημή-τρη Σιούφα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενι-ζέλος.

Το βράδυ θα παρουσιασθεί ένα αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Πάρκο της Φλώρινας και θα εμφανισθούν ο Διονύ-σης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλά-ρας, η ρώσικη χορωδία «Τρετιακόβ», η χορωδία Τρικάλων, η Λιζέτα Νικολάου και η 84χρονη Ευαγγελία Μαργαρώνη, πιανίστρια επί τριάντα χρόνια της ορχή-στρας Τσιτσάνη.

Στο ρυθμό των Stomp

Παλιά άχρηστα αντικείμενα, βαρέλια, κουβάδες, εφημερίδες και σκουπόξυλα, άδεια κουτάκια μπύρας, νεροχύτες και κομμάτια παλαιών αυτοκινήτων, όλα με-τατρέπονται σε μουσικά όργανα, με τελι-κό αποτέλεσμα ένα πρωτότυπο οπτικο-ακουαστικό θέαμα, που κόβει την ανά-σα.

Ο ρυθμός είναι κυρίαρχος και πάνω του σε αυτόν στήνεται και το υπόλοιπο θέαμα, ακολουθεί η κίνηση και τα στοι-χεία κωμικότητας που κάνουν την πα-ράσταση απολαυστική και ενδιαφέρου-σα.

Δεν υπάρχει αφήγηση, ούτε διάλο-γος, ούτε κάποια συγκεκριμένη μελωδία και όμως οι παραστάσεις έχουν σαρώ-σει τα βραβεία, το 1994 απέσπασαν το Λόρενς Ολιβιέ για την καλύτερη ψυχα-γωγική παράσταση, το βραβείο ΟΒΙΕ για off Broadway σόου, βραβείο για την «περισσότερο αυθεντική θεατρική ε-μπειρία» στη Ν. Υόρκη.

Η ταινία μικρού μήκους «Σκούπες» προτάθηκε για Ό-σκαρ το 1996, ενώ δύο χρόνια αργότερα η ταινία «Stomp Out Loud» πήρε το αρ-γυρό μετάλειο Fira, στο κινηματογραφι-κό φεστιβάλ του Μπιαρίτς.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το καλο-καίρι του 1991 από τους Βρετανούς Λουκ Κρέσγουελ και Στιβ ΜακΝίκολας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αποκτήσουν διεθνή ακτι-νοβολία.

Έχουν δώσει παραστάσεις σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ στην Ελ-λάδα έχουν εμφανισθεί τρεις φορές, το 2000 στο Ηρώδειο, το 2003 στην Πε-τρούπολη και το 2006 στο Λυκαβηττό τους απόλαυσαν 20.000 θεατές. Στο Λυκαβηττό θα πραγματοποιηθούν και οι φετινές τους πέντε παραστάσεις από τις 2 έως 6 Σεπτεμβρίου.

ΧΟΡΟΣ

Η Αϊντα Γκομέζ στο Ηρώδειο
«Pretimeme Bailarte» («Επιτρέψτε μου να χορέψω») είναι ο τίτλος της παρά-στασης που θα δώσει η Αϊντα Γκομέζ, στις 4 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο.
Η παράσταση συνδυάζει τον ισπανικό κλασικό χορό της Σχολής Μπολέρα με το φλαμένκο.

Αριστοκρατικοί παλαιοί χοροί σαλονιών και λαϊκοί αυτο-σχεδιασμοί, εξαιρετική πειθαρχία και πάθος.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο γιατί πολλά στοιχεία είχαν περιπέσει στη λήθη και η Γκομέζ έδειξε την απαιτούμε-νη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να γίνει η σωστή έρευνα και καταγραφή και κα-τόπιν η διδασκαλία στους νεότερους καλλιτέχνες.

Εξάλλου ο στόχος της είναι να μεταφερθεί στο σήμερα μια παρά-σταση του χθες, έτσι ώστε οι νέοι θεατές να μπορέσουν να σχηματίσουν μια ολο-κληρωμένη ιδέα για το συγκεκριμένο εί-δος χορού.

Η παράσταση είναι αφιερω-μένη στη θρυλική μορφή του ισπανικού χορού Πιλάρ Λοπέζ, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό και ήταν δα-σκάλα και μέντορας της Γκομέζ.

Η Αϊντα Γκομέζ είναι παλαιά γνώριμη του αθηναϊκού κοινού, έχει χορέψει τη Σαλώμη το 2001 και την Κάρμεν λίγο αργότερα, μάλιστα στα άμεσα σχέδια της είναι να παρουσιάσει τη Μήδεια, για να συμπληρωθεί η τριλογία των μοιραί-ων γυναικών που έχει ερμηνεύσει. Αγα-πά πολύ τη χώρα μας και θεωρεί την Αθήνα δεύτερη μητρική της πόλη μετά τη Μαδρίτη.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Έφυγε από τη ζωή στις 22 Αυγούστου, ο ηθοποιός Βάσος Ανδρονίδης.
Γεννημέ-νος στο Κάιρο το 1930 σπούδασε θέα-τρο κοντά στον Κάρολο Κουν. Συνεργά-στηκε με θιάσους όπως των Δημήτρη Μυράτ- Βούλας Ζουμπουλάκη, Μαλαί-νας Ανουσάκη, Γκυ Ζιρώ, με το Εθνικό Θέατρο, με τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέ-κο Αλεξανδράκη.

Το 1967 επανέρχεται στο «Θέατρο Τέχνης» παίζει στους «Βατράχους», τις «Όρνιθες» και την «Βαβυλωνία», έπειτα συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου καθώς και με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, αλλά και σε αρκετές παραστάσεις με το θίασο του Στέφανου Ληναίου-Έλλης Φωτίου.

Επιστρέφει ξα-νά στο «Θέατρο Τέχνης» το 1977 όπου ερμήνευσε πλήθος ρόλων με μεγάλη ε-πιτυχία, μέχρι το 1993 που αποχωρεί από το θέατρο.

Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σωματεί-ου Ελλήνων Ηθοποιών μετά τη δικτατο-ρία και είχε διδάξει σε δραματικές σχο-λές. Σκηνοθέτησε πέντε έργα για το «Ελληνικό Θέατρο Βελγίου» και οργά-νωσε τη «Θεατρική Ομάδα Λέρου» ό-που σκηνοθέτησε δέκα έργα.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2008

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φε-στιβάλ και είναι ευρέως αποδεκτό από το κοινό.

Οι εκδηλώσεις του καλύπτουν όλες τις μορφές της τέχνης. Διάσημα ονόματα παρελαύνουν από τις πολλές σκηνές του, όπως ο Αμπας Κιαροστάμη, η Αν Τερέζα Κιρσμέικρερ, ο Μάθιου Μπερν και ο δικός μας Λεωνίδας Καβά-κος.

Η διαφορά είναι ότι στους χώρους του λειτουργούν και άλλα Φεστιβάλ πολλά από αυτά φιλοξενούν πρωτοπο-ριακές παραστάσεις. Μια γιορτή πολιτι-σμού, από 8-31 Αυγούστου, πολυφωνι-κή, πολυφυλική, εκφράζει με τον πλου-ραλισμό της ότι καλύτερο έχει να επιδεί-ξει ο κάθε καλλιτέχνης.

4 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Χαιρετώ τα μουσικά φιλαράκια! Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο παιδιά, πάντα με ονειρικά μουσικά ταξίδια!

Marios είπε...

Καλημέρα Μαρία.
Καλό μήνα και καλό ΧΕΙΜΩΝΑ !!!!

Unknown είπε...

Καλημέρααα!
Καλό μήνα είπαμε? Δεν είπαμε!
Λέμε τώρα...
Καλό μήνα με πολλές μουσικές και τραγούδια.
Σας φιλώ!!!

Marios είπε...

Καλησπέρα ,καλό μήνα Lily.

RadioPoint.Web Radio