Γη που δεν ακούς

«Γη που δεν ακούς», η παγκοσμιοποίηση του τραγουδιού με την Σαβίνα Γιαννάτου

Το διήμερο μουσικό πρόγραμμα, με τον προαναφερόμενο τίτλο, εμπνευσμένο από τη γνωστή ερμηνεύτρια έθελξε το κοινό στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου.

Τραγούδια από τη Μεσόγειο και άλλα μέρη της γης μεταμορφώθηκαν με πολλαπλές πτυχώσεις και μέσω της λυρικής φωνής της Γιαννάτου, που αναδεικνύεται ως η τραγουδίστρια της Μεσογείου.

Με παρεμβατικές παρενθέσεις και νευρώδεις διανοίξεις ακούστηκαν κρυμμένα σημάδια ρυθμών, λησμονημένοι ήχοι αναδύθηκαν μέσω των καταπληκτικών αυτοσχεδιασμών, που τόσο θυμίζουν τις ελεύθερες μορφές της τζαζ.

Το φυσικό ταλέντο της Γιαννάτου ωθούσε σταθερά και οργάνωνε τις ηχητικές παραλλαγές, αν και φαίνονταν στιγμιαίες ήταν αυτοδύναμες, με υπόβαθρο τη μεγάλη προετοιμασία και τη γνώση στάθμισης πολλών παραγόντων.

Κομμάτια γνωστά και άγνωστα, ενορχηστρωμένα από τον Κώστα Βόμβολο, παιγμένα από τους μουσικούς «Primanera en Salonico» ταξίδεψαν το κοινό σε αλλοτινούς καιρούς, σε χώρες μακρινές, αν και γειτονικές.

Γοήτευσαν, καθώς συχνά από τον παγανιστικό τους χαρακτήρα ακουγόταν δαίμονας ή ξωτικό εν υπνώσει και ήταν η ελεύθερη έκφραση της Σαβίνας Γιαννάτου που το εξωθούσε σε αποκάλυψη.

Με τη Lamia Bendioni, από την Τυνησία και τη Μάρθα Μαυροειδή με το υπέροχο μέταλλο στις Βουλγαρικές μελωδίες, αναδύθηκε η εξαιρετική συναυλία.

Στα σταυροδρόμια της γης συντάσσεται και συμπορεύεται η μουσική, καταργώντας σύνορα, φυλές, έθνη. Κοινό κτήμα όλων, να πως πλέκεται ελεύθερα ο παγκόσμιος ιστός της τέχνης. Ακούραστη και πιστή δημιουργός η σεμνή Ελληνίδα συμπλέει και αναζωογονεί αυτή την ποιοτική κοινότητα.

ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέες εκδόσεις

Ποίηση
- Γιώργος Κεντρωτής: «Εκατόν δύο ματς». Τρίπτυχο ποιημάτων. Εκδόσεις Τυπωθήτω. Λάλον Ύδωρ.
- Pablo Nerouda: «Η στείρωση των αστέρων». Πενήντα τέσσερα ποιήματα του έρωτα και του θανάτου. Μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής. Εκδόσεις Τυπωθήτω. Λάλον Ύδωρ.

Ελληνική πεζογραφία
- Γαλάτεια Βούρβουλη: «Η ντροπή της οικογένειας». Εκδόσεις Intro Books
- Λένος Χρηστίδης: «Μονολογκ» . Εκδόσεις Καστανιώτη
- Μιχάλης Φακίνος: «Οι αναμνήσεις ενός λωτοφάγου». Εκδόσεις Καστανιώτη

Ξένη πεζογραφία
- E.W.Heine: «Ελεύθερος είναι μόνο αυτός όπου ονειρεύεται». Μετάφραση Ιωάννα Λεμπέση
– Μουζακίτη. Εκδόσεις Κονιδάρη- Γκαμπριέλ Ρονά: «Ιστορίες από την οδό Ντεσαμπώ». Μετάφραση Φοίβος Ι. Πιρμπίνος. Εκδόσεις Μαϊστρος.
- Γουίλ Άνταμς: «Ο τάφος του Αλεξάνδρου». Μετάφραση Εύη Παπαγεωργίου. Εκδόσεις Ψυχογιός.

Θεολογία
- Εμμανουήλ Γκίκας: «Ο Χριστός Ιησούς, Μύθοι και Πραγματικότητα». Εκδόσεις Έλλην.

Μελέτη
- Γιώργος Οικονόμου: «Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη». Εκδόσεις Παπαζήση.

Παιδικό
- Τσαρλς Ρίζονερ: «Στο πειρατικό πλοίο των ποντικών». Μετάφραση Έλενα Γαλανοπούλου. Εκδόσεις Καστανιώτη.
- Πάνος Χριστοδούλου: «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές». Εκδόσεις Κέδρος.

- «Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους
– Θέατρο Λογοτεχνία». Επιμέλεια Θόδωρος Γραμμματάς. Εκδόσεις Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι σπηλιές του κόσμου

Ο Winfried Bullinger στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, Γερμανία, Περού, Σουδάν, Αιθιοπία, φωτογράφισε τα έγκατα της γης, τις σπηλιές, εκεί όπου ο κόσμος αλλάζει όψη και παρέχει άλλου τύπου εμπειρίες.

Το υλικό αυτό παρουσιάζεται με τίτλο «Σπηλιές» στο Θησείο στο χώρο Herakleidon, Experience Visual Arts έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολυμπιακές αφίσες

«A Century of Olympic Posters», είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει το «Victoria & Albert Museum of Childhood».Οι αφίσες πρωτοτυπώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, το 1912 και ενώ ξεκίνησαν σαν ένα επικοινωνιακό συμπλήρωμα των Αγώνων κατέληξαν ν’ αναδειχθούν, σε ένα ξεχωριστό εικαστικό είδος.

Ολυμπιακές αφίσες δημιούργησαν πολύ γνωστοί καλλιτέχνες από τον Αντι Γουόρχολ μέχρι τον Ντέιβιτ Χόκνει. Η μελέτη τους μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Η αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936 απεικονίζει ένα στιβαρό χρυσό αθλητή – υπερήρωα, πολλαπλά στεφανωμένο από τους χαρακτηριστικούς ολυμπιακούς κύκλους. Η πύλη του Βρανδεμβούργου παρουσιάζεται «ορμητικά» με κατεύθυνση προς τα επάνω, ζωγραφισμένη με πολύ σκοτεινά χρώματα.

Αντιθέτως, η αφίσα των Αγώνων του Μεξικό, το 1968 αντικατροπτίζει όλα τα κινήματα τέχνης που έδρασαν τη δεκαετία του ’60. Οι τρεις καλλιτέχνες που την έφτιαξαν, Βάσκες, Τεράσας και Γουάιμαν «πάτησα» δημιουργικά πάνω στα πρότυπα σχέδια των Ινδιάνων Ουιτσόλε.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανσέληνος με κλασική μουσική

Το Σάββατο 16 Αυγούστου με την πανσέληνο, οι αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας, συναντούν τη μαγεία της κλασικής μουσικής.

Τρία φημισμένα αυστριακά συγκροτήματα θα δώσουν ταυτόχρονα συναυλίες στο Ναό Οκταβίας στην Αρχαία Κόρινθο, στην Αρχαία Νεμέα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Σικυώνας.

Θα ακουστούν έργα των Haydn, Beethoven, Felix, Mendelssohn, Schubert, Debussy, Monteverdi, Bach και Piazzola.Οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8.30 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ένας Βιενέζος σε λιμάνι της Αγγλίας

Είναι το πρώτο αναδρομικό αφιέρωμα στον Κλίμτ που έχει οργανώσει η Βρετανία. Το Λίβερπουλ φιλοξενεί το σύνολο του έργου του, σε πίνακες και σχέδια απ’ όλα τα στάδια της ζωής του.

Ο Κλίμτ είναι ο ιδρυτής μιας ομάδας καλλιτεχνών που ανέδειξαν την Αρ Νουβό στην βιενέζικη εκδοχή της. Ριζοσπάστες καλλιτέχνες ήρθαν σε ρήξη με τον ρεαλισμό παρουσιάζοντας άλλου είδους τεχνοτροπίες στην τέχνη, τη διακόσμηση, τη μόδα, την αρχιτεκτονική. Έως τέλος Αυγούστου.

5 σχόλια:

neni είπε...

Καλημέρα Μάριε και Κώστα!

Marios είπε...

Καλημέρα neni με πολύ μουσική!!!

------ είπε...

Καλημερα καλημερα

Unknown είπε...

καλημερούδιαααααα!

Kostas είπε...

ti kaneteee??? mipooos...lewwwww..mipos epistrapsame apo diakopes???? ola kala pantos. to idio na eisaste kai eseis.....

RadioPoint.Web Radio