ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

• ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Greenpeace, Έλληνες εθελοντές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2008 μπροστά από την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα για την άδικη, όπως υποστηρίζουν, σύλληψη και κράτηση δύο Ιαπώνων ακτιβιστών της οργάνωσης στο Τόκιο, που ξεσκέπασαν πρόσφατα μεγάλο σκάνδαλο για λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες γίνονται σε δεκάδες χώρες, σε όλο τον κόσμο, με αίτημα τη σύλληψη των υπευθύνων για το σκάνδαλο και την απελευθέρωση των ακτιβιστών που το έφεραν στην επιφάνεια.

Οι εθελοντές του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης παρέδωσαν στον Ιάπωνα Πρέσβη 3.000 ελληνικές ηλεκτρονικές επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ το σύνολο των υπογραφών από όλο τον κόσμο ξεπερνά ήδη τις 190.000.

Οι δύο ακτιβιστές, Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, κρατούνται από τις 20 Ιουνίου 2008, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, λίγο καιρό αφού αποκάλυψαν πως το κρέας φάλαινας από τη φαλαινοθηρία για δήθεν «επιστημονικούς σκοπούς» τελικά πωλείται παράνομα στην αγορά της Ιαπωνίας.
Να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία ο μέγιστος δυνατός χρόνος κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών είναι 23 μέρες.

Εκτός από τη σύλληψη των δύο ακτιβιστών, η αστυνομία εισέβαλε στο ιαπωνικό γραφείο της Greenpeace και σε σπίτια υπάλληλων της οργάνωσης και κατάσχεσε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και αρχεία.

«Η σύλληψη και κράτηση των δύο Ιαπώνων ακτιβιστών είναι άδικη και υποκινούμενη» δηλώνει η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, διευθύντρια εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

«Οι δύο ακτιβιστές αποκάλυψαν το σκάνδαλο, παρέδωσαν όλα τα στοιχεία στην Ιαπωνική Δικαιοσύνη και δεσμεύτηκαν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Όμως συνελήφθησαν και κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς τη δυνατότητα εγγύησης, ενώ την ίδια μέρα η Εισαγγελία του Τόκιο εγκατέλειψε την πραγματική έρευνα για την παράνομη πώληση του κρέατος φάλαινας», επισημαίνει η ίδια.

Το Μάιο του 2008, η τετράμηνη έρευνα της Greenpeace στην Ιαπωνία αποκάλυψε κύκλωμα λαθρεμπορίου κρέατος από φάλαινες που είχαν θανατωθεί για «επιστημονική έρευνα».

Το κύκλωμα περιλάμβανε μέλη του πληρώματος του πλοίου-εργοστασίου Nisshin Maru του φαλαινοθηρικού στόλου, πάνω στο οποίο οι φάλαινες τεμαχίζονταν και τοποθετούνταν σε κουτιά.

Η έρευνα απέδειξε πως μέλη του πληρώματος έπαιρναν σαν προσωπικές αποσκευές τα κουτιά, που περιείχαν τα καλύτερα κομμάτια κρέατος φάλαινας και τα διακινούσαν λαθραία στην αγορά.

Η Greenpeace απέκτησε ένα από τα κουτιά με το κρέας φάλαινας.
Τα συνοδευτικά του έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί, ώστε να γράφουν πως περιείχε «χαρτόνι», αλλά στην πραγματικότητα το κουτί περιείχε 23,5 κιλά κρέατος φάλαινας εξαιρετικής ποιότητας και αξίας 3.000 δολαρίων.

Η Greenpeace παρέδωσε το κουτί σαν αποδεικτικό στοιχείο στο γραφείο του Εισαγγελέα του Τόκιο στις 8 Μαΐου 2008.

Η οργάνωση εντόπισε συνολικά άλλα 47 παρόμοια κουτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα μέλη του πληρώματος του φαλαινοθηρικού στόλου, υπάλληλοι της εταιρείας Kyodo Senpaku, που διαχειρίζεται το φαλαινοθηρικό στόλο και το Ινστιτούτο Μελέτης Κητωδών έκαναν τα στραβά μάτια στην κλοπή και το παράνομο εμπόριο εδώ και δεκαετίες.

Στην αρχή του 2008, οι ειρηνικές δράσεις του πληρώματος του πλοίου
Esperanza της Greenpeace, εμπόδισαν τις επιχειρήσεις του Ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στόλου για πάνω από 2 εβδομάδες μέσα στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Το πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru επέστρεψε στο λιμάνι μόνο με τις μισές από τις ρυγχοφάλαινες (minke whales) και καμία από τις πτεροφάλαινες (fin whales), που επρόκειτο να σκοτωθούν.

Οι φαλαινοθήρες αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως οι ισχυρισμοί τους για αυξανόμενους αριθμούς πτεροφαλαινών δεν ευσταθούσαν.
Μάλιστα ανακάλυψαν πως υπήρχαν τόσο λίγες, που τελικά δεν κατάφεραν να πιάσουν καμία.

«Αντί να φιμώνουν αυτούς που αποκαλύπτουν τη διαφθορά, οι
Ιαπωνικές αρχές πρέπει να κάνουν έρευνα στους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τους διαχειριστές και υπαλλήλους του φαλαινοθηρικού στόλου.
Αυτοί κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο κλεμμένου κρέατος από φάλαινες, που σκοτώθηκαν δήθεν για “επιστημονικούς σκοπούς”», επισημαίνει η Αλεξάνδρα Μεσαρέ.

Να σημειωθεί ότι ο πλήρης φάκελος που κατέθεσε η Greenpeace στον Εισαγγελέα του Τόκιο βρίσκεται στο http://www.greenpeace.org/whale-meat-scandal (αγγλικά και ιαπωνικά).

• ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Η υπερβολική αλιεία, για την οποία εν μέρει ευθύνεται η μεγάλη αύξηση της ζήτησης της σούπας από πτερύγιο καρχαρία - θεωρείται εξαιρετική νοστιμιά σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα- απειλεί με εξαφάνιση 11 είδη καρχαριών των ωκεανών, τεσσάρων περισσότερων από ό,τι θεωρείτο ως τώρα, όπως έδειξε διεθνής έρευνα.

Η σούπα με πτερύγιο καρχαρία θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά στην Ασία
Παλιότερα οι καρχαρίες αλιεύονταν κατά λάθος από αλιευτικά που αναζητούσαν τόνους και ξιφίες, όμως τώρα αναζητούνται για τα πολύτιμα πτερύγιά
τους, σύμφωνα με τη μελέτη, 21 είδη καρχαριών και σαλαχιών που ζουν στις ανοικτές θάλασσες.

Οι ψαράδες πολλές φορές τους πιάνουν, αφαιρούν το πτερύγιο της ράχης και στη συνέχεια τους πετούν για να πεθάνουν βασανιστικά στη θάλασσα, αναφέρουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα και καλούν τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στην αλίευση.

Η έρευνα οργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Συντήρηση της Φύσης (ΙUCΝ) και έδειξε πως τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση εκτείνονται από τον τρομερό μεγάλο λευκό καρχαρία, ως τον φαλαινοκαρχαρία που τρέφεται με πλαγκτόν.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης πέντε είδη σαλαχιών.

Η ζήτηση της σούπας από πτερύγιο καρχαρία αυξάνεται στην Κίνα, ενώ οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να γεύονται το κρέας του, επισημαίνεται ακόμη στη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η έως τώρα απουσία κανονισμών για την αλιεία των καρχαριών οφείλεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους οι ψαράδες κατά κανόνα τούς αποφεύγουν.

Στα σαγόνια των ανθρώπων είναι πλέον οι καρχαρίες

• ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ

Επιστήμονες έφεραν στο φως κρανίο του πιο πρωτόγονου τετράποδου πλάσματος στην ιστορία της Γης.

Ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη από τα ψάρια στα ζώα που περπατούν στην ξηρά.

Το ηλικίας 365 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα περιλαμβάνει το κρανίο, τους ώμους και μέρος της λεκάνης του υδρόβιου Ventastega curonica και βρέθηκε στη Λετονία, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2008 στην επιθεώρηση «Νature».

Ventastega curonica. Καλλιτεχνική απεικόνιση του πιο πρωτόγονου τετράποδου στην ιστορία της Γης

Μολονότι θεωρούν πως το Ventastega κατέληξε σε εξελικτικό αδιέξοδο (εξαφανίσθηκε και δεν εξελίχθηκε σε κάποιο από τα ζώα που γνωρίζουμε σήμερα), το εύρημα προσφέρει νέες πληροφορίες για την εξελικτική μετάβαση από τα ψάρια στα τετράποδα.

Το Ventastega ήταν περισσότερο τετράποδο παρά ψάρι.
Τρομερό στην όψη, κολυμπούσε σε ρηχά υφάλμυρα νερά, είχε μήκος 1 έως 1,2 μέτρα και έτρωγε άλλα ψάρια.

Είχε πιθανόν κοντά άκρα με άγνωστο αριθμό δακτύλων, λένε οι επιστήμονες.
«Αν το έβλεπες από απόσταση, θα έμοιαζε με μικρό αλιγάτορα, αλλά αν κοίταζες προσεκτικότερα, θα έβλεπες ένα πτερύγιο στην πλάτη του», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Περ Άλμπεργκ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλας.

Έζησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, πριν οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανιστούν στη Γη.

ΠΗΓΕΣ
Greenpeace
http/www.greenpeace.gr
http://www.greenpeace.org/whale-meat-scandal (αγγλικά και ιαπωνικά)
Διεθνής Ένωση για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

RadioPoint.Web Radio