The Gospel at Colonus

"Οιδίπους επί Κολωνώ" σε διασκευή αφροαμερικάνικου γκόσπελ, "σαν θρησκευτική λειτουργία, σε εκκλησία Πεντηκοστής, όπου ο μαύρος ιερέας, αντί της βίβλου, διαβάζει στο ποίμνιό του την τραγωδία του Σοφοκλή και οι θεατές συμμετέχουν τραγουδώντας και χορεύοντας, "ώσπου να φτάσουν στη λύτρωση", είναι η κατά Λή Μπρούερ και Μπομπ Τέλσον εκδοχή της σοφόκλειας τραγωδίας, που ανεβαίνει το Σάββατο, στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Αμερικανο-ελληνικό Κέντρο Τεχνών και υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αθήνα.

Το έργο "The Gospel at Colonus", θεωρείται ορόσημο του αμερικανικού μιούζικαλ και όπως επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Μπρούερ, που μαζί με τον συνθέτη Τέλσον διασκεύασαν το έργο, πριν 25 χρόνια, "γίνεται σύνδεση του παγανισμού με τον χριστιανισμό, με κοινή απόληξη τη λύτρωση του βασανισμένου Οιδίποδα, σε έναν ευτυχισμένο θάνατο".

"Στην Ευρώπη, το έργο χαρακτηρίζεται "μουσική παράσταση", στις ΗΠΑ "όπερα", αλλά ασυνήθιστη, που δεν έχει να κάνει με την παραδοσιακή ιταλική, γαλλική ή γερμανική παράδοση.

Έχει να κάνει με την αφροαμερικανική του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης", τόνισε ο Λη Μπρούερ και δήλωσε ευτυχής, που το έργο ανεβαίνει στο Ηρώδειο, λίγα μέτρα από το θέατρο του Διονύσου, όπου είχε παρουσιαστεί κατά την αρχαιότητα.

Στην παράσταση συμμετέχουν θρύλοι της μουσικής γκόσπελ, όπως οι Blind Boys of Alabama, οι The Legendary Soul Stirrers και οι The Abyssinian Baptist Church in the City of New York (έτος ιδρυσης 1808).

Σ΄αυτή την τελευταία χορωδία, μάλιστα, έπαιζε όργανο ο Μπομπ Τέλσον, όταν τον άκουσε ο Λη Μπρουερ και του ζητησε να συνεργαστούν για το γκόσπελ του Οιδίποδα επί Κολωνώ.

Ο σκηνοθέτης, πάντως, καλεί τους Έλληνες θεατές να σηκωθούν από τις θέσεις τους, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να συμμετάσχουν στα επί σκηνής δρώμενα.

"Αρκετά με το Καρτεσιανό πνεύμα, που παρατηρεί και κριτικάρει μόνο.

Καιρός να συμμετέχουν και οι θεατές", είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούερ.

Τους συντελεστές χαιρέτησε και ο Αμερικανός πρέσβης, Ντέηβιντ Σπέκχαρντ, και αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Τεχνών και τη "συνεισφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό της Ελλάδας
Πηγή:www.ert.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Χαίρομαι που βλέπω ότι οι δημιουργοί έχουν καταλάβει την ανάγκη του κοινού για συμμετοχή στα δρώμενα επί σκηνής. Και αυτό ισχύει πάρα πολύ για εμάς του έλληνες.
Καλή επιτυχία, θεωρώ ότι είναι άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση.

RadioPoint.Web Radio