Φεστιβάλ Βιβλίου στο Θερμαϊκό

Ελλάδα και Ουνέσκο

Πριν ένα χρόνο ακριβώς η παλιά πόλη της Κέρκυρας προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ηδη προϋπήρχαν στον κατάλογο πολλά ακόμη τοπία, ενδεικτικά, η Ακρόπολη, ο Αθως, τα Μετέωρα, ο Μυστράς, ο Οσιος Λουκάς, η Βεργίνα, η Πάτμος, οι Μυκήνες.Η αλήθεια είναι πως ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός κινείται αργά. Όμως η Ελλάδα προωθώντας τους θησαυρούς της θα όφειλε να είναι πιο ευκίνητη, πιο προσεκτική. Eκπληξη προκαλεί ότι η Κνωσός, θα έπρεπε να ανήκει στον διεθνή κατάλογο, αλλά επειδή πολλές εργασίες εκκρεμούν παραμένει απ’ έξω. Και μιλάμε για το επίκεντρο του Μινωϊκού Πολιτισμού.

ΒΙΒΛΙΟ

Φεστιβάλ Βιβλίου στο Θερμαϊκό

Πρόκειται για ένα θεσμό που κρατάει 27 χρόνια στην παραλία της συμπρωτεύουσας. Φέτος, η γιορτή αυτή του βιβλίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη.
Η διοργάνωση γίνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) με τη συνεργασία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.Φέτος στα 165 εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας και παρουσιάζουν 30.000 τίτλους από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.
Ακαδημαϊκός ο Θανάσης Βαλτινός

Ενας από τους σημαντικούς πεζογράφους που ασχολήθηκε με τη μετανάστευση και τον εμφύλιο, έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για τον Θανάση Βαλτινό. Το ίδρυμα τον εξέλεξε στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο της «Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας».Υποψήφιοι για την ίδια θέση ήταν ακόμα ο Βασίλης Βασιλικός, ο Φίλιππος Δ. Δρακτονταειδής, η Ελένη Λαδιά και ο Κώστας Ασημακόπουλος.

Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ

- Ευτυχία Παναγιώτου: «Μέγας κηπουρός».- Δάφνη Νικήτα: «Το Βροχερό Βαγόνι». Εκδόσεις Το Ροδακιό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Αντώνης Γεωργίου: «Γλυκιά Blody Life». Εκδόσεις Το Ροδακιό.- Θανάσης Βαλτινός: «Ανθη της αβύσσου». Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.- Ντίνος Οικονόμου: «Το μνημόσυνο της χελώνας». Εκδόσεις Καστανιώτης.- Ντόρα Γιαννακοπούλου: «Το Μενταγιόν». Εκδόσεις Καστανιώτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

- Δέσποινα Σπύρου: «Κάρτ Ποστάλ».

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

- Ιγνάσιο Παντίγια: «Αμφιτρύων». Εκδόσεις Κέδρος.- Αφρα Μπεν: «Ορουνόκο ο Σκάβος Πρίγκηπας». Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης. Εκδόσεις Μαϊστρος.- Isaac Rosa: “Το μάταιο χθες». Μετάφραση Κυριάκος Φιλιππίδης. Εκδόσεις Πόλις.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

- Ερση Λαγκε: «Σρι Λάνκα. Η Κεϋλάνη του Βούδα». Εκδόσεις Περίπλους.- John Freely: «Οι Κυκλάδες. Μετάφραση Ζαχαρούλα Γιορδαμπλή. Εκδόσεις Πατάκη.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

- Χρήστος Δ. Λάζος: «Παγανιστικά έθιμα στον Χριστιανισμό». Εκδόσεις Ιαμβλιχος.

ΛΕΥΚΩΜΑ

- Αλεξάνδρα Ιωαννίδου-Καρέτσου: «Η άγνωστη ιστορία της αρχίας πόλης». Εκδόσεις Νέα Κρήτη.

ΠΑΙΔΙΚΟ

- Κώστας Καραούλης: «Ραδικόσπορος ο κοσμοδιαστημόσπορος». Εκδόσεις Κέδρος.- Ρένα Σιβροπούλου: «Ο Μοναχούλης ο Τραμπάλας». Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οι νέες ταινίες

- «Sex and the city». Σκηνοθεσία Μάικλ Πάτρικ Κίνγκ.-
«Απλά σ’ αγαπώ». Γαλλία. Σκηνοθεσία Φιλίπ Κλοντέλ.-
«Κάτω απ’ το ίδιο φεγγάρι». ΗΠΑ-Μεξικό. Σκηνοθεσία Πατρίσια Ρίγκεν.- «Ρότενμπουργκ, ο κανίβαλος». Γερμανία. Σκηνοθεσία Μάρτιν Βάις.-
«Ουλτσχάν»: Γερμανία, Γαλλία, Καζκαστάν. Σκηνοθεσία Φόλκερ Σλέντορφ.-
«Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων». Αυστραλία. Σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ.- «Ο Λαρς και η κούκλα του». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Κρεγκ Γκιλέσπι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η δωρεά ενός πολύτιμου αρχείου

Πρόσφατα ο Κώστας Μπαλάφας, 91 ετών δώρησε το φωτογραφικό του αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για έναν θησαυρό από 15.000 ασπρόμαυρα αρνητικά από το 1939 έως το 2000. Επίσης, προσφέρθηκαν 60 ταινίες μικρού μήκους, έτοιμες για ψηφιακή επεξεργασία, με πρόθεση, να διασωθούν τα ήθη και τα έθιμα καθώς και η καθημερινότητα της Ελλάδας.
Όμως το εντυπωσιακό σ’ αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση είναι ότι ο Μπαλάφας δεν ζήτησε καμία αμοιβή. Παράκλησή του ήταν μόνο, «Να το προσέχουν».

ΜΟΥΣΙΚΗ

Synch Festival 2008

To Synch Festival, για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι έχουν επηρεάσει την πορεία και την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα παρουσιάζει νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που η δουλειά τους είναι αξιόλογη και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το φεστιβάλ στις νέες τάσεις και τεχνικές από το χώρο της κινούμενης εικόνας και των νέων μέσων.

Εξάλλου η θεματική ενότητα Moving Image είναι αφιερωμένη στις προβολές μουσικών βίντεο από όλον τον κόσμο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και διαλέξεις, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους ολιγόλεπτο βίντεο.
Στους χώρους της Τεχνόπολης και του Μουσείου Μπενάκη από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου.

Τεχνόπολις

Open Air Stages
Roisin Murphy (Live) - Uk Happy Mondays (Live) - Uk Stereolab (Live) - Uk Liars (Live) - Usa Holy Fuck (Live) - Ca Moritz Von Oswald Trio Feat. Moritz Van Oswald, Max Lodenbauer, Vladislav Delay (Live) – De, Fi Poni Hoax (Live) - Fr Archangel Music Presents: Ροδες (Live) - Gr

Αμφιθέατρο 984 Staubgold Showcase:
Klangwart (Live) & Mapstation (Live) - De Vladislav Delay (Live) - Fi Terre Thaemlitz (Live) - Usa Soisong [Peter Christopherson (Of Throbbing Gristle, Coil, Psychic Tv), Ivan Pavlov] (Live) – Uk, Ru Sancho (Live) - Gr Menelaos (Live) - Cy

Archangel Music Presents:
Monika (Live) - Gr Angel [Ilpo Väisänen (Of Pan Sonic), Dirk Dresselhaus (Of Schneider Tm), Hildur Gudnadottir (Lost In Hildurness, Mum] (Live) – Fi, De, Ic Eventless Plot (Live) - Gr Good Luck Mr Gorsky (Live) - Gr Chris & Cosey (Live) - Uk

Παλαμάς/Δ10
Juan Atkins (Dj Set) - Usa Kode 9 (Dj Set) - Uk Pilooski (Dj Set) - Fr Jamal Moss A.K.A Hieroglyphic Being - Usa The Field (Live) - Swe Khan Of Finland (Live) - De Pedro (Live) – Uk Elica (Live) - Gr Kreon (Dj Set) - Gr Lemos (Dj Set) - Gr

Μουσείο Μπενάκη
Pinch (Dj Set) - Uk Moritz Von Oswald (Dj Set) - De Headhunter (Dj Set) - Uk Peverelist (Dj Set) - Uk Kermercoremode (Dj Set) - Gr My Wet Calvin (Live) Your Hand In Mine (Live) Parallel Worlds (Live) Chroniκ (Live)

ΘΕΑΤΡΟ

Ένας διαφορετικός Άμλετ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών η θεατρική ομάδα «Wooster Group» κάτω από τη σκηνοθετική επίβλεψη της Ελίζαμπεθ Λε Κοντ, παρουσιάζει τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, από τις 13 έως και τις 16 Ιουνίου στην Πειραιώς 260. Το «Wooster Group» εδώ και 30 χρόνια πειραματίζεται με επιτυχία πάνω σε νέες φόρμες και κυρίως χρησιμοποιεί με τολμηρό τρόπο τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Η φετινή παράσταση έχει ως βάση το φιλμ της θρυλικής παράστασης του «Άμλετ» που παρουσιάστηκε το 1964 σε σκηνοθεσία του Σερ Τζον Γκίλγκουντ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρντον στον ομώνυμο ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει μια «συνομιλία» ανάμεσα στους ηθοποιούς του φιλμ και στους ηθοποιούς της παράστασης, που προσπαθούν να μιμηθούν τις κινήσεις τους και τις εκφράσεις τους, στήνοντας επί της ουσίας ένα δικό τους Άμλετ πάνω στον παλιό.

«Κατακόκκινος Ουρανός»

Επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει το μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη, με τίτλο «Κατακόκκινος Ουρανός», σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου. Μια στη καθηγήτρια γαλλικών με αφορμή τη φυλάκιση του γιου της κάνει την προσωπική της επανάσταση. Στο «Σχολείον» της οδού Πειραιώς από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Το Λιοντάρι κάτω από το ουράνιο τόξο»

Δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες από το Ιράν εκθέτουν τα έργα τους στην Αθήνα στα πλαίσια της Art Athina. Επιμελητής του αφιερώματος είναι ο Αλέξανδρος Γεωργίου ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες στην Τεχεράνη, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει τους καλλιτέχνες που υπηρετούν τη σύγχρονη εικαστική τέχνη στο πολύπαθο Ιράν.

Οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικές γενιές και επίκεντρο της έκθεσης είναι η καθημερινότητα, οι φόβοι, οι ελπίδες και οι αγωνίες για το αύριο στην Περσία. Ο επιμελητής της έκθεσης δηλώνει χαρακτηριστικά: « Το πρώτο σοκ που έπαθα από τους Ιρανούς είναι ότι έχουν ακόμα ανθρώπινες ποιότητες που εμείς πια έχουμε χάσει. Είναι φιλόξενοι, ανοιχτοί, ευαίσθητοι και καθόλου καχύποπτοι.»

Σε μια παλιά πολυκατοικία της οδού Αιόλου 48-50, με παλιά γραφεία και ραφεία στήθηκε αυτή η ενδιαφέρουσα έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.

ΧΟΡΟΣ

Η Σιλβί Γκιλέμ τιμά τον Μορίς Μπεζάρ

Το Φεστιβάλ Αθηνών κάλεσε τη διάσημη χορεύτρια Σιλβί Γκιλέμ και παρουσιάζει μια πλούσια παράσταση αφιέρωμα στον μεγάλο χορογράφο Μορίς Μπεζάρ, που έφυγε πέρυσι από κοντά μας.

Στις 16 και 17 Ιουνίου στο Ηρώδειο θα παρουσιασθούν κορυφαίες χορογραφίες του Μπεζάρ πάνω στις μελωδίες του Στραβίνσκι, του Μπαχ, του Μάλερ και του Ραβέλ. Εκτός από την Γκιλέμ θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στη σκηνή τα μεγάλα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιόυ, Λοράν Ιλέρ και Μανιέλ Λεγκρί.

Επίσης θα εμφανιστούν χορευτές από το Μπαλέτο του Τόκιο, στη συγκεκριμένη χορευτική ομάδα ο Μπεζάρ είχε παραχωρήσει το 1993 το αποκλειστικό δικαίωμα να εκτελεί την αγαπημένη του χορογραφία «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

΄Εφυγε ο Μελ Φερέρ

* Τον θαυμάσαμε σε σπουδαίες ταινίες, όπως στο «Πόλεμος και Ειρήνη», «Lily», «The Sun also rises».
Ο Μελ Φερέρ πέθανε σε ηλικία 90 χρονών. Εκτός ς της βασικής του ιδιότητας, ως ηθοποιού, ο Φερέρ έγραψε παιδικό βιβλίο, διετέλεσε αρχισυντάκτης σε τοπική εφημερίδα και αργότερα εργάστηκε ως χορευτής στο Μπροντγουέϊ. Ο Φερέρ που παντρεύτηκε την Οντρεϊ Χέπμπορν, προς το τέλος της ζωής του στράφηκε και στη σκηνοθεσία.

* Στις 3/6 έφυγε από τη ζωή στα 75 χρόνια της, η εικαστικός Νίκη Καραγκίνη, από ανεύρυσμα.
Η Νίκη Καραγκίνη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και σπούδασε στην Ecole Cantonale, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Κεφαλληνό, τον Παπαλουκά και τον Μόραλη.

Έπειτα έφυγε στην Αγγλία και ολοκλήρωσε την μαθητεία της στη Central School of Arts and Design, δίπλα στον Τίσνταλ και Κόλινς. Δίδαξε στη Σχολή Βακαλό και στην ΑΣΚΤ, ως ειδική επιστήμων.

Η Νίκη Καραγκίνη δοκίμασε όλες τις φόρμες και χρησιμοποίησε όλα τα υλικά, το έργο της είναι επηρεασμένο από το κίνημα του εξπρεσιονισμού και παρουσιάζει εξαιρετική θεματική πολυμορφία.

Παρουσίασε τη δουλεία με μεγάλη επιτυχία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους φεμινιστικούς προβληματισμούς της, που κατέθεσε μέσα από τα έργα της σειράς «Εν οίκω» καθώς και στην τελευταία ομαδική έκθεση που συμμετείχε με τίτλο «Μεταμφιέσεις, θηλυκότητα, ανδροπρέπεια, θηλυπρέπεια» πέρυσι στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ«Αθήνα 2004» στην Κίνα

Είναι έντονη η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου. Την έκθεση αποτελούν κοστούμια και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, στους Ολυμπιακούς του 2004.

Ολο αυτό το υλικό εκτίθενται στην κινέζικη πρωτεύουσα, στο Μουσείο Capital. Με τον τρόπο αυτό οι Κινέζοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τον λιτό, ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που ανέδειξε μέσω της Τέχνης, ο Παπαϊωάννου, σε μια τελετή όπου η ιστορία της Ελλάδας πέρασε μέσω συμβόλων και ιδεών.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν παράλληλα, φωτογραφίες και βίντεο από την προετοιμασία και την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

3 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλησπερα σας!

Kostas είπε...

kalo 3hmero se osoys kathonte.!!!!

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή μας τριήμερο. Εχτές πήγα και εγώ βόλτα στα βιβλία, στο Πασαλιμάνι. Όπως κάθε χρόνο, έχει τη γιορτή του βιβλίου. Αγόρασα 2 βιβλία και τώρα ετοιμάζομαι να τα διαβάσω το τριήμερο. Ακού μουσικούλα...:)

RadioPoint.Web Radio