Γιορτή βιβλίου για όλους

Γιορτή βιβλίου για όλους

Άνοιξε τις πύλες της η 31η Γιορτή Βιβλίου με το σύνθημα «Ένα ταξίδι στη μαγεία της ανάγνωσης». Τριακόσιοι εκδότες θα εκθέτουν έως τις 20 Μαΐου πάνω από 50.000 τίτλους στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Διοργανωτής ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) που ευελπιστεί μεγάλη προσέλευση του κοινού (300.000 επισκέπτες).

Η έκθεση όμως αυτή θα είναι και η τελευταία που λαμβάνει χώρα στον πασίγνωστο πεζόδρομο κι αυτό γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απαγόρευσε από του χρόνου, εκθέσεις κι άλλες εκδηλώσεις στο εν λόγω δρόμο. Η αλήθεια είναι πως οι δραστηριότητες που προωθούν την αναγνωσιμότητα είναι, χωρίς αμφιβολία, χρήσιμες και απαραίτητες, παραμένουν όμως υπαίθριες αγορές με όλους τους νόμους της κοσμοσυρροής και της ρύπανσης.

Κι όλο αυτό κάτω από την Ακρόπολη, τελικά, σε περιοχή σπάνιου πολιτισμού και ομορφιάς. Υπάρχουν εκτάσεις και με πράσινο, ικανές να φιλοξενήσουν ανάλογες εκδηλώσεις.

ΒΙΒΛΙΟ
Οι νέες εκδόσεις

ΠΟΙΗΣΗ
- Μαριγώ Αλεξοπούλου: «Τ’ αστέρια πάνε στη σειρά». Εκδόσεις Κέδρος.- Μichael Longley: «Το χταπόδι του Ομήρου και άλλα ποιήματα». Μετάφραση Χάρης Βλαβιανός. Εκδόσεις Πατάκη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Μάριος Χάκκας: «Απαντα». Εκδόσεις Κέδρος.- Δημήτρης Κούνδουρος: «Γυναίκες χωρίς πρόσωπο». Εμπειρία Εκδοτική.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
- Μαξίμ Γκόρκι: «Ο περαστικός». Μετάφραση Νίκος Καστρινός. Εκδόσεις Μαϊστρος.- Ιρέν Νομιρόβσκυ: «Ο κύριος των ψυχών». Μετάφραση Εφη Κορομηλά. Εκδόσεις Πατάκη.- Raimundo Gadelha: «Κάποιος στον ορίζοντα». Μετάφραση Μάτα Σουλογιάννη. Εκδόσεις Λιβάνη.

ΜΕΛΕΤΗ
- Λιάνα Μυστακίδου: «Οι γυναίκες στην αυλή των Οθωμανών και ο ρόλος της βαλιντέ σουλτάνας». Εκδόσεις Επτάλοφος.- Ηλίας Βουλγαράκης: «Ιεραποστολή. Μεθόριος Χριστιανισμού και Ελληνισμού». Εκδόσεις Μαϊστρος.

KINHMATOΓΡΑΦΟΣ
Ο Μάιος του σινεμά Κάννες 2008

Το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου άνοιξε τις πύλες του, τις 14 Μαΐου και θα τις κλείσει στις 25 του μήνα. Στις φετινές Κάννες παρελαύνουν γνωστά ονόματα, όπως ο Κλίντ Ιστγουντ, Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Ατομ Εγκογιάν, οι αδελφοί Νταρντέν. Από ηθοποιούς θα εμφανιστούν ο Χάρισον Φορντ, Αντζελίνα Ζολί, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κατρίν Ντενέβ, Πενέλοπε Κρουζ, και άλλοι.Τις ταινίες που διαγωνίζονται θα κρίνει Επιτροπή με πρόεδρο την Σον Πεν και μέλη τους Σέρτζιο Καστελίτο, Νάταλι Πόρτμαν, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Αλφόνσο Κοναρόν, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ.Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε οργανώνουν μέσα στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, μεγάλο αφιέρωμα σε σπουδαίες γυναίκες δημιουργούς. Επίσημη καλεσμένη και η Γερμανίδα Χέλκε Σάντερ, συγγραφέας και κινηματογραφίστρια. Το σινεμά Τριανόν θα φιλοξενεί έως τις 21 Μαΐου τις ενδιαφέρουσες ταινίες της 7ης Τέχνης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο ηλεκτρισμός και οι μεταβολές που επέφερε στην κοινωνία, μέσα από φωτογραφίες

Την ανίχνευση της βιομηχανικής φωτογραφίας στην Ελλάδα επιδιώκει η έκθεση με τίτλο «Σκαπανείς του τεχνικού πολιτισμού». Το υλικό της προέρχεται από το αρχείο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς και μέρος από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της PhotoBiennale φιλοξενείται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης. Εως τις 18 Μαΐου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Τραγούδια στο Φως»

Η Φωτεινή Δάρρα για τρία διαδοχικά Σάββατα στις 17, 24, και 31 Μαϊου θα εμφανισθεί στον Ιανό με τρεις ξεχωριστές παραστάσεις. Καλεσμένοι της: ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.Σημαντικές καλοκαιρινές συναυλίες

Ο Μαρκ Νοπφλερ, η ηγετική φυσιογνωμία των Dire Straits, στις 13 Ιουνίου στον Λυκαβηττό.
Οι Happy Mondays στις 13 Ιουνίου στην Τεχνόπολη.
Η Πι Τζέι Χάρβεϊ στο θέατρο Badminton.
Ο Λέοναρντ Κοέν στις 29 Ιουνίου στον Λυκαβηττό.
Ο Λένι Κράβιτς επίσης στον Λυκαβηττό 1 Αυγούστου.
Η Κάιλι Μινόγκ στις 22 Μαΐου στο Terra Vilae
O Τζέιμς Μπλαντ στις 19 Ιουνίου στον Λυκαβηττό. ΘΕΑΤΡΟ

Φεστιβάλ «Πέρα από τα όρια»

Το Φεστιβάλ «Πέρα από τα όρια», που διοργανώνει η Αττική Πολιτιστική εταιρεία για τέταρτη χρονιά, παρουσιάζει τρεις παραγωγές, που αναδεικνύουν την θεατρική έρευνα, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σκηνοθέτες, να πειραματιστούν με τα κλασικά έργα του αρχαίου δράματος και του ελισαβετιανού θεάτρου..

Ο κορυφαίος του θεάτρου Πήτερ Μπρουκ σκηνοθετεί την παράσταση με τίτλο «Γιατί; -Γιατί;» στις 19 και 20 Μαϊου.

Η κόρη του Ιρίνα Μπρουκ στις 22, 23, και 24 Μαϊου σκηνοθετεί την παράσταση «Περιμένοντας το Όνειρο», που βασίζεται πάνω στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας».

Η τελευταία παράσταση του Φεστιβάλ με τίτλο «Μολόρα», δηλαδή τέφρα, θα παρουσιαστεί στις 28, 29, και 30 Μαϊου, σε σκηνοθεσία Yeal Farber. H παράσταση βασίζεται στην τριλογία του αρχαίου δράματος Ορέστεια, και έχει ήδη βραβευθεί στο Φεστιβάλ του Εδιβούργου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Αναδρομική έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα

Μεγάλη αναδρομική έκθεση οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αφιερωμένη στον εικαστικό Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα. Η έκθεση περιλαμβάνει 200 έργα, τα πιο αντιπροσωπευτικά, μέσα στην τριαντάχρονη σημαντική πορεία του. Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στις Σχολές Τέχνης Hammersmith και St. Martin καθώς και στο Πολυτεχνείο του Liverpool

Τα έργα του Χατζηπατέρα διακρίνονται για τον ενθουσιασμό του, τη λεπτή ειρώνεια, αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα τους.Ο Χατζηπατέρας εντατικοποιεί το συνταίριασμα αταίριαστων. Ασχολούμενος με θρησκείες και πολιτισμούς που, κατά την πάγια τακτική του, αναμειγνύει στη δημιουργική χοάνη της ζωγραφικής του περιπέτειας, εκτυλίσσει την πλοκή ταξιδιών στον χώρο και το χρόνο δίκαια, χωρίς προτιμήσεις.

Καταγράφει ένα ουσιαστικό σχόλιο στο πολυχρησιμοποιημένο πρόταγμα της παγκοσμιοποίησης, διευκρινίζοντας την αφόρητη πλήξη, που θα ερχόταν, από μια πιθανή ομοιομορφία και εξουδετέρωση των ιδιαιτεροτήτων. Μέσα από μεγάλες συνθέσεις αφηγείται τις ιστορίες του που προτείνουν το διαχρονικό, το διαπολιτισμικό, το οικουμενικό και προκρίνει τη μνήμη ως θεμελιώδες συστατικό δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου.

Η έκθεση που περιλαμβάνει έργα του, από το 1978 έως σήμερα, καταφέρνει να εγκαταστήσει στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων μια λαμπρή γιορτή, η οποία απευθύνεται σε ενήλικη όραση, αποκαθαρμένη από τις συσσωρευμένες συμβατικές εμπειρίες. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είχε η Νέλλη Κυριαζή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Νύχτα των Μουσείων, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων της Γαλλίας, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει με ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον καλλιτέχνη και τη διευθύντρια της Πινακοθήκης το Σάββατο 17 Μαΐου, ώρα 22:00.Εγκαίνια: 14 Μαΐου 2008 και ώρα 20:00
ΧΟΡΟΣ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Το Ρώσικο Κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας, θα δώσει τέσσερις παραστάσεις του κλασικού έργου του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στις 17 και 18 Μαϊου, στο Παλλάς.

«Φτάσαμε;»
Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων θα παρουσιαστεί το έργο «Φτάσαμε;» από την ομάδα χορού x-anima από τις 17 έως 20 Μαϊου στο Θέατρο Ροές. Η σκηνοθεσία και το concept, ανήκει στη Νικόλ Κουτσούμπελη. Χορεύουν η Ράνια Φοίβου, η Κατερίνα Σπυροπούλου και η Νικόλ Κουτσούμπελη. Η μουσική σύνθεση είναι του Νίκου Κωνσταντίνου.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΛΟΝΔΙΝΟΈλληνες ζωγράφοι στην γηραιά Αλβιώνα

Η σύγχρονη ζωγραφική του τόπου μας ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Πρόκειται για συνέχεια της περσινής έκθεσης «Greek Art Today 2007» και συμμετέχουν οκτώ ζωγράφοι. Οι καλλιτέχνες είναι: η Δάφνη Αγγελίδου, Χρύσα Βεργή, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Γκολφίνος, Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου και Μαρία Φιλοπούλου και παρουσιάζουν ο καθένας τη δική του εικαστική αντίληψη που διαμόρφωσαν την δεκαετία του 80. Την ομαδική έκθεση επιμελήθηκε ο συλλέκτης Γιώργος Σταθόπουλος. Η «Gallery Belgravia» θα φιλοξενεί το εικαστικό γεγονός έως τις 23 Μαΐου.

5 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Μετα την εκθεση στη Διονυσιου Αρεοπαγιτου δεν ειναι και η εκθεση βιβλιου στο Πασαλιμανι;

Maria Tzirita είπε...

Δεν το ξέρω κι εγώ, αν το ξέρουν τα παιδιά ας μας το επιβεβαιώσουν.
Ψιτ, παιδιά του ραδιοφώνου!!! Κοιτάτε και λίγο τα σχόλιά σας να απαντάτε, όχι μόνο παράπονα,ε;....

Kostas είπε...

ΠΟΙΟΣ?????
Αυτό έλειπε ……χεχεχεχε
Ποια άραγε είναι παραπονιάρα?
Και με στυλ?
Πάντως για την έκθεση νομίζω ότι είναι τώρα κοντά, αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς.
Θα μάθω και θα ενημερωθείτε. Μαράκι…..
ακόμα περιμένω δελτίο τύπου για το βιβλίο σου…..είμαστε τελικά και γείτονες.
Καλές επιτυχίες πάντα …

Maria Tzirita είπε...

Κώστα Χρόνια σου Πολλά και καλά εύχομαι! Πάντα επιτυχίες και σε σένα! Το δελτίο τύπου θα στο στείλουν απ'τον Ψυχογιό, έχω ειδοποιήσει. Το ότι είμαστε γείτονες το ξέρω απ'την πρώτη μέρα που σας γνώρισα! Να'σαι καλά και να μας ταξιδεύεις πάντα στη μουσική...

Unknown είπε...

Ναι, και εγώ περιμένω να έρθει η γιορτή βιβλίου από κάτω απο το σπίτι μου για να πάω, χαχαχα! Τεμπέλα, δεν κάνω έτσι να πάω Αθήνα, να κάνω και την βόλτα μου...

RadioPoint.Web Radio