Διάφορα πολιτιστικά θέματα

Πολλές οι αξιόλογες επιλογές της εβδομάδας, για τους ρομαντικούς η «Ζιζέλ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια, για τους ανατρεπτικούς που αγαπούν τον σουρεαλισμό η παράσταση «Rainbow» στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, ενώ για τους πιο γήινους και «θορυβοποιούς» έρχεται για μια και μοναδική συναυλία η βασίλισσα των τσιγγάνων η Έσμα Ρετζέποβα, στο Θέατρο Παλλάς στις 13 Μαϊου.

Μη ξεχάσετε την Κυριακή 11 Μαϊου γιορτάζουν οι μανούλες, αυτές που με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά «θεραπεύουν» ακόμη και τα πιο μεγάλα παιδιά!

Οι νέες εκδόσεις
ΠΟΙΗΣΗ- Wallace Stevens: «Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι και άλλα ποιήματα»-Adagiα: « Θραύσματα ποιητικής». Μετάφραση Χάρης Βλαβιανός. Εκδόσεις Αγρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ-
Ρέα Γαλανάκη: «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά Spina nelcuore». Νέα έκδοση ολοκληρωμένη. Εκδόσεις Καστανιώτη.- Γεώργιος Βιζυηνός: «Το αμάρτημα της μητρός μου». Εκδόσεις Πατάκη.- Μαρία Μήτσορα: «με λένε Λέξη». Εκδόσεις Πατάκη.- Αννα Μελά-Παπαδοπούλου: «Εκεί που δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι». Εκδόσεις Μίλητος.- Ερση Σεϊρλη: «Νέοι άντρες». Εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ-
Κούρτσιο Μαλαπάρτε: «Καπούτ». Μετάφραση Παναγιώτης Σκόνδρας. Εκδόσεις Μεταίχμιο.- Τζον Ντάγκλας: «Μαn Down». Μετάφραση Μιχάλης Παπαντωνόπουλος. Εκδόσεις Μελάνι.- Κατρίν Κόλλιερ: «Ένα τελευταίο καλοκαίρι». Εκδόσεις Ωκεανίδα.- Μαξίμ Γκόργκι: «Ο συνοδοιπόρος μου». Μετάφραση Νίκος Καστρινός. Εκδόσεις Μαϊστρος.
ΔΟΚΙΜΙΟ-
Χριστόφορος Μηλιώνης: «Το βλέμμα της Μέδουσας». Εκδόσεις Σοκόλη.- Δημήτρης Γιάκος: «Ιστορία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας». Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα.- Ortega y Gasset: «Η επιλογή στον έρωτα». Μετάφραση Μαίρη Γεωργίου. Εκδόσεις Ροές.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οι νέες ταινίες- «Βαθιά κοφτά ανθρώπινα». Γερμανία. Σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν.- «Speed Racer». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Αντι και Λάρι Γουατσόφσκι.- «Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Μάρκ Λέβιν.- «Οι φονιάδες». ΗΠΑ. Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σιόντμακ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η φωτογραφική Θεσσαλονίκη και ο ΜίκαλςΩς το τέλος του Μαίου η συμπρωτεύουσα θα λειτουργεί, ολόκληρη ως εκθεσιακός χώρος φωτογραφικής δραστηριότητας. Σε γκαλερί, βιβλιοπωλεία, μπαρ, θα φιλοξενούνται οι εμπνεύσεις 240 δημιουργών από 17 χώρες.
Τιμώμενο πρόσωπο της Photo Biennale είναι ο Ντουέιν, Μίκαλς, προσωπικότητα που πρωτοστατεί στην αμερικάνικη πρωτοπορία. Ο 76χρονος Μίκαλς καλλιτέχνης που κινείται ανάμεσα, στα όρια μεταξύ φωτογραφίας, ζωγραφικής και ποίησης, διερευνά και τις αόρατες πτυχές της ζωής και ότι θα χαρακτηριζότανε μεταφυσικό. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τη σφραγίδα του.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η βασίλισσα των τσιγγάνων Η πληθωρική Έσμα Ρετζέποβα εμφανίστηκε στη σκηνή το 1956, από τότε η σπουδαία τραγουδίστρια ηχογράφησε 20 άλμπουμ, εμφανίστηκε σε 6 κινηματογραφικές ταινίες και έχει δώσει πάνω από 8000 συναυλίες σε 30 χώρες του κόσμου.
Δίπλα της η ξακουστή μπάντα πνευστών με τη βαλκανική καταγωγή οι Fanfare Ciocrlia, στο θέατρο Παλλάς στις 13 Μαϊου.Ποίηση και Μουσική
Η ηθοποιός Μαίη Σεβαστοπούλου εμπνευσμένη από την ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Μαρίας Πολυδούρη, συναντά τη Σωτηρία Κολόζου που μελοποιεί στίχους, παίζει πιάνο και τραγουδά. Μαζί τους ο Γιώργος Γιανναράκος και η Αγγελική Δέλλα.
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Οι «Last Drive» στο Gagarin Το θρυλικό συγκρότημα που μεσουρανούσε τη δεκαετία το ΄80 και ΄90 στην ελληνική ροκ σκηνή, οι «Last Drive», εμφανίζονται στις 9 και 10 Μαϊου στη μουσική σκηνή Gagarin. Πέρσι έπειτα από 12 χρόνια απουσίας, έδωσαν τρεις συναυλίες, φέτος επανέρχονται με καινούργια τραγούδια και τον ιδιαίτερο σκληρό ήχο τους.Cabaret Voltaire, στον Κεραμεικό.

ΘΕΑΤΡΟ «Rainbow» στο Εθνικό θέατρο
Στην παλιά αίθουσα χορού, εκεί που γινόντουσαν οι πρόβες για τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, ενώ οι εργασίες αναστύλωσης του κτιρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί, η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί μια παράσταση αφιερωμένη στον Αρθούρο Ρεμπό.
Δέκα ηθοποιοί με τραγούδια, δράσεις και πολλούς αυτοσχεδιασμούς, προσπαθούν να μας μυήσουν στον κόσμο του ανατρεπτικού ποιητή. Χρησιμοποιούνται κομμάτια από τις επιστολές του και πολλά βιογραφικά στοιχεία και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η ποίηση του δημιουργού, που προηγήθηκε της εποχής του και δε δίστασε μέσα από εκρηκτικές αντιδράσεις να χλευάσει τις υπάρχουσες φόρμες.
Η σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου συνεργάστηκε με τον Στρατή Πασχάλη στη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, η ζωντανή μουσική που ερμηνεύεται ζωντανά στην παράσταση είναι του Νίκου Πλάτανου, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Μανιδάκη και η επιμέλεια κίνησης της Αμαλίας Μπένετ.
Το «Δρακούδι» στο Θέατρο Πόρτα Μια φορά και ένα καιρό…ήταν ένα Δρακούδι, όταν έγινε 6 χρονών πήγε στο σχολείο, εκεί ανακάλυψε ότι είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά. Η μητέρα του του αποκαλύπτει ότι στις φλέβες του κυλάει αίμα δράκου και αυτό θέλοντας να ξεφύγει από την μοίρα του, αποφασίζει να περάσει τρεις δοκιμασίες, που θα του επιτρέψουν να ζήσει αρμονικά με τους γύρω του.
Το σύγχρονο και πρωτότυπο παραμύθι έχει γράψει η Σουζάν Λεμπό από το Καναδά και ανεβαίνει στο Θέατρο Πόρτα, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κυριακής Τσίτσα και η μουσική του Σάκη Λάιου. Παίζουν η Βίκυ Χατζοπούλου και ο Παναγιώτης Κατσώλης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ●
42 καλλιτέχνες από την Κίνα εκθέτουν τα έργα τους στην έκθεση «360ο –Κινέζικη Σύγχρονη Τέχνη- Νέα Οράματα», που διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, από τις 12 έως τις 26 Μαϊου.●
Η Μαρίνα Καρελλά, με την αξιοσημείωτη παρουσία και στο εξωτερικό παρουσιάζει την τελευταία δουλεία της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως τις 31 Μαϊου.●
Ο Σάββας Γεωργιάδης από την Κύπρο, μαθητής του Δημήτρη Μυτάρα, εκθέτει στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών έως τις 31 Μαϊου.●
Ο Παναγιώτης Λιναρδάκης παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Κούκου»στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα, έως 7 Ιουνίου.●
Ο Peter Klasenκαι ο Χρίστος Καράς εκθέτουν μαζί στην Αίθουσα Fine Arts- Καπόπουλος, τις 7 Ιουνίου.●
Ο Δαβίδ Μπενφοράδο παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Αναζήτηση» στην αίθουσα τέχνης Thanassis Frissiras, έως τις 14 Ιουνίου.

ΧΟΡΟΣ
«Ζιζέλ» στη Λυρική Σκηνή Η Εθνική Λυρική Σκηνή κλείνει τη φετινή σεζόν, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού, την «Ζιζέλ», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1841.
Η Ζιζέλ μια νεαρή χωριατοπούλα ερωτεύεται τον αριστοκράτη Αλμπρεχτ, χωρίς όμως να γνωρίζει την ευγενική καταγωγή του. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια η Ζιζέλ αυτοκτονεί με το σπαθί του αγαπημένου της.
Στη δεύτερη πράξη συναντούμε την ηρωϊδα ως ξωτικό, που προστατεύει τον αγαπημένο της από τις εκδικητικές αδελφές της.
Η χορογραφία είναι του διευθυντή μπαλέτου της Ε.Λ.Σ Ιρεκ Μουχαμέντοφ, η οποία βασίζεται στη χορογραφία του ρώσου Μ. Πετιπά, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1884.
Στον ομώνυμο ρόλο εμφανίζονται εναλλάξ η Ευριδίκη Ισαακίδου και η Νατάσα Σιούτα, ενώ στο ρόλο του Αλμπρεχτ ο Ντανίλο Ζέκα και ο Ιγκόρ Σιάτζκο. Διευθυντές Ορχήστρας είναι ο Ανδρέας Τσελίκας και ο Βακερί Ορέσκιν.Θέατρο Ολύμπια στις 10,11,15,16,17,18,22,23,24,25,Μαϊου.●

Η Ελισάβετ Πλιακοστάθη χορογραφεί τη παράσταση «Θαυμαστός Κόσμος», με τη ομάδα χορού 58+3, στο Θέατρο Ροές στις 8,9 και 10 Μαϊου.●

Η Κατερίνα Ανδριοπούλου χορογραφεί και σκηνοθετεί την παράσταση «Τα μάγια της Πεταλούδας» που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Λόρκα, σε συνεργασία με τη χορευτική ομάδα X-Art. Τραγουδά η Νίνα Λότσαρη, στο Θέατρο Αργώ από τις 9 έως τις 12 Μαϊου.●

Με αφορμή τη τελευταία συνάντηση του Έκτορα με την Ανδρομάχη, ο Γιόσεφ Φρούσεκ και η Λίντα Καπετανέα χορογραφούν την παράσταση «Sudden Showers of Silense», στο Θέατρο Δίπυλον από τις 8 έως 11 Μαϊου.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Η τριανδρία του Νταντά στη Tate ModernΑπό τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αιώνα, ο Μαρσέλ Ντισάν, ο Μαν Ρέι και ο Φρανσίς Πικαμπιά ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος Νταντά.
Η Tate Modern, φιλοξενεί έργα τους σε μία έκθεση που καλύπτει όλη την σαραντάχρονη πορεία τους κι ακόμα φωτογραφίες, επιστολές καθώς και περιοδικά της εποχής που αναφέρονται σε αυτούς. Εως τις 26 Μαίου.

7 σχόλια:

cinderella είπε...

Παιδιά καλή επιτυχία στο εγχείρημα σας και καλό κουράγιο! Η μουσική είναι μέσα μας και γύρω μας. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας!!
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!!

Unknown είπε...

Καλημερούδια και καλή μας εβδομάδα! Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και για την μουσική! Εγώ προσωπικά παιδιά, χωρίς μουσική δεν ζω, δεν αισθάνομαι. Για κάθε φάση, κάθε περίοδο της ζωής μου υπάρχει ένα μουσικό Background. Αυτά για την ώρα. Πολλά φιλάκια!

Alkmini είπε...

καλημερα και καλοριζικη η προσπαθεια σας.
να ειστε καλα.

BUTTERFLY είπε...

Παπαπα! Τι ειστε εσεις καλε; Ουτε το Αθηνοραμα τετοια οργανωση! Ευγε! Καλη αρχη και ορεξη να εχετε για μια καλη συνεχεια!

Marios είπε...

Καλή εβδομάδα Cinderella,Lily,Aliki,Butterfly.
Το καλύτερο για την νεα εβδομάδα.
Καλημέρα από κυρίες.
Μαζί με την μουσική ότι καλύτερο.
Υπάρχει περισσότερη ενημέρωση στο :
www.radiopoint.gr

elie είπε...

Ωραίο ποστ, πλήρης ενημέρωση!

Dimitra Andritsiou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Μπράβο! Να μας ενημερώνετε συχνά!
Όσο για το Radio Point πολύ ωραίες μουσικές, μπράβο!

RadioPoint.Web Radio